Advertentie

Europese bedrijven scheuren broek bij vertrek uit Rusland

De brouwerij van Ab InBev en Efes in de Russische stad Kazan. ©BELGAIMAGE

Europese bedrijven hebben zowat 100 miljard euro verloren in Rusland sinds de invasie in Oekraïne. Voor België gaat het om zowat 2 miljard euro.

De stopzetting of vermindering van hun activiteiten in Rusland heeft Europese bedrijven zowat 100 miljard euro gekost, berekende Financial Times. De Britse krant baseert zich op informatie uit de jaarverslagen over 2022 en financiële verklaringen van dit jaar van ruim 600 grote Europese groepen die door de oorlog in Oekraïne hun activiteiten in Rusland hebben verkocht, stopgezet of verminderd.

Het betreft de directe kosten van waardeverminderingen op hun Russische activa, wisselkoerslasten en andere eenmalige kosten. De indirecte kosten van bijvoorbeeld de hogere energie- en grondstoffenprijzen zijn niet in rekening gebracht.

Advertentie

De zwaarste pil was voor ondernemingen in de olie- en gassector.

De zwaarste pil was voor ondernemingen in de olie- en gassector. Voor BP, Shell en TotalEnergies samen loopt het verlies op tot 40,6 miljard euro. Voor BP alleen al liep de rekening op tot 25 miljard euro. De Britse groep besloot drie dagen na de Russische invasie in Oekraïne zijn belang van 20 procent in de Russische oliegroep Rosneft te verkopen. Die verliezen werden echter in de eindrekeningen voor een groot stuk gecompenseerd door de megawinsten die de oliemaatschappijen konden maken dankzij de fors hogere energieprijzen.

Banken, verzekeringsmaatschappijen en financiële investeringsmaatschappijen namen een verlies van 17,5 miljard euro. De grootste waardeverminderingen werden genomen door het Franse Société Générale en de Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaolo.

Industriële groepen zoals autofabrikanten en voedingsbedrijven verloren 13.6 miljard euro, waaronder Renault en de VW-groep.

Bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk incasseren de grootste verliezen, ruim 30 miljard euro, waarbij BP zwaar doorweegt. Daarna volgen Duitsland en Frankrijk, allebei met een financiële kater van meer dan 20 miljard euro.

België

Voor België gaat het om zowat 2 miljard euro. De bierreus AB InBev herzag zijn engagement in een joint venture in Rusland met de Turkse groep Efes, en schreef daarvoor een waardevermindering in van 1 miljard euro. Het chemieconcern Solvay verkocht zijn belang in de joint venture Rusvinyl en nam daarop een verlies van 175 miljoen euro.

Advertentie

Heel wat Europese ondernemingen, waaronder Unilever en Nestlé, behielden hun activiteiten in Rusland of een deel ervan. Dat betekent echter niet dat ze verliezen kunnen vermijden. Moskou nam in april de controle over de Russische activiteiten van de gasbedrijven Fortum en Uniper. Vorige maand nationaliseerde het de activiteiten in Rusland van de Franse voedingsgroep Danone en de Deense brouwer Carlsberg. 'Wie langer is gebleven, loopt het risico meer te verliezen', zeggen analisten in de Financial Times.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.