Klimaattop in Bakoe | Frankrijk en Argentinië trekken toponderhandelaars terug
De kans dat de VN-klimaattop in Bakoe tot noemenswaardige uitkomsten zal leiden, lijkt zienderogen af te nemen. Zowel Frankrijk als Argentinië kondigde aan zijn belangrijkste klimaatonderhandelaars naar huis te sturen.
Het rommelt op de klimaattop in Azerbeidzjan. Frankrijk en Argentinië kondigden aan dat ze hun aanwezigheid op de COP29 terugschroeven. Het aandikkende lijstje met afwezigen bemoeilijkt het doel van de top: een overeenkomst vinden over nieuwe klimaatfinanciering voor armere landen. Nog voor de top begon, hadden de Amerikaanse president Joe Biden, Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen, de Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi al laten weten hun kat te sturen.
Frankrijk is kwaad omdat de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in zijn openingstoespraak Frankrijk beschuldigd heeft van kolonialisme en misdaden, onder meer in Nieuw-Caledonië, dat dit jaar opgeschrikt werd door protesten. Die sneer kwam er wellicht omdat Frankrijk van oudsher Armenië steunt, de aartsvijand van Azerbeidzjan.
Minister van Milieu Agnès Pannier-Runacher - die in plaats van president Emmanuel Macron naar de top ging - noemde die uitspraken 'het voorzitterschap van een COP onwaardig'. Ze zei volgende week niet meer naar Bakoe te zullen afzakken voor de tweede week van de onderhandelingen. Omdat ze wel de onderhandelingen van het Franse diplomatenteam vanuit Parijs blijft aansturen, lijkt het vooral om een symbolische daad te gaan.
Trouwste bondgenoot van Trump
Dat is anders bij Argentinië, dat donderdag meteen zijn hele delegatie terugtrok. Een reden gaf het land niet, maar onderhandelaars vrezen dat president Javier Milei zich spiegelt aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, wiens schaduw hoe dan ook al zwaar over de top hangt.
Verwacht wordt dat Trump de VS - net zoals tijdens zijn eerste termijn - vrijwel direct uit het Klimaatakkoord van Parijs zal terugtrekken, waardoor de huidige Amerikaanse onderhandelaars in een limbo werken. Omdat Milei zich de 'trouwste bondgenoot van Trump in Zuid-Amerika noemt' en dinsdag met Trump telefoneerde, wordt gevreesd dat hij diezelfde weg zal bewandelen.
Ook zonder de twee jongste afzeggingen was de aanwezigenlijst in Bakoe al een pak beperkter dan die van de Verenigde Arabische Emiraten vorig jaar en die van Brazilië volgend jaar. Volgens de Britse krant Financial Times zijn er bovendien opvallend veel consultants, mensen uit de fossielebrandstoffenindustrie en diplomaten uit Azië en Oost-Europa aanwezig. Afgevaardigden van de G7-landen, de industrie en de bankensector zijn dan weer vaker afwezig.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot