'Verlaag registratierechten voor wie sociaal verhuurt'
De vastgoedprijzen zullen niet meteen dalen, verwachten experts Bart van Opstal (notaris) en Frédéric Vandenhende (Investr). Die laatste lanceert alvast een oproep om het tekort aan woningen voor sociale verhuur te counteren: 'Verlaag de registratierechten voor wie sociaal verhuurt.'
De vastgoedprijzen zitten al jaren in de lift. Uit de laatste vastgoedbarometer van de notarissen blijkt dat huizen in Vlaanderen de voorbije 5 jaar een kwart duurder geworden zijn, appartementen ruim een vijfde, zonder rekening te houden met de inflatie.
Vooral het afgelopen jaar noteerden de notarissen aanzienlijke prijsstijgingen van respectievelijk 6,7 procent voor huizen en 5,3 procent voor appartementen.
Ik zie de prijzen niet meteen dalen, maar ze zullen ook niet blijven doorstijgen aan het huidige ritme.
Verwacht wordt dat die prijzen niet meteen zullen dalen, zo bleek op een vastgoeddebat op Finance Avenue. 'Ik geloof niet dat de prijzen zullen dalen, omdat er nog veel spaargeld aan de zijkant staat', aldus Vandenhende. Ook notaris van Opstal ziet de prijzen niet zakken. 'Al zie ik het ritme van de huidige prijsstijgingen nu ook wel niet aanhouden.' Zeker niet als vastgoedkopers vanaf 2023 verplicht worden om energieverslindende woningen te renoveren.
De stijging van de registratierechten vanaf volgend jaar in Vlaanderen van 10 naar 12 procent zou geen grote impact op de markt mogen hebben, klinkt het in koor. Het verschil met nu en met de andere regio's -in Brussel en Wallonië bedragen de verkooprechten 12,5 procent- is immers klein.
Naar 2 procent
Vandenhende vindt het wel jammer dat er aan de bestaande gunstregeling voor woningen voor sociale verhuur niet geraakt wordt. Wie een woning aankoopt voor sociale verhuur kan -wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet- genieten van een verminderd tarief van de registratiebelasting van 7 procent (in plaats van het huidige standaardtarief van 10 procent).
Vandenhende zou dat graag nog zien zakken, naar 2 procent. 'Dat zou de markt voor sociale verhuur mee kunnen helpen herstellen. Nu zijn er 250.000 sociale woningen, maar is er ook een tekort van 180.000 woningen', aldus Vandenhende.
Meest gelezen
- 1 Deze zes modellen zullen het cruciale autojaar 2025 maken of kraken
- 2 Eindspurt Arizona wordt uitputtingsslag na golf aan amendementen
- 3 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot
- 4 Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
- 5 Foute batterijgok breekt Umicore (3) zuur op