Vier specialisten geven aandelentips voor 2020
Wie belegt op de beurs, doet betere zaken als hij de aandelen koopt die op lange termijn beter scoren dan gemiddeld. Vier specialisten geven hun tips voor volgend jaar.
Kom op zaterdag 16 november naar Finance Avenue, de grootste nationale geldbeurs van De Tijd voor spaarders en beleggers. U krijgt er de strafste tips om te beleggen, te investeren in vastgoed en om uw vermogens- en pensioenplanning aan te pakken. Schrijf u nu gratis in.
Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, tipt op Socfinasia. De plantagegroep uit de invloedssfeer van de Franse zakenman Vincent Bolloré blijft op de Luxemburgse beurs verstoken van aandacht. De holding is balansmatig gezond en het dividendrendement van ruim 6 procent bruto is niet onaardig. De evolutie van de palmolieprijs is cruciaal voor het bedrijf. ‘De palmolieprijs zit weer in de lift’, stelt Bakelants. De vraag blijft groeien. In de landen van bestemming zijn de voorraden laag, zodat ze opnieuw meer palmolie moeten importeren. Palmolie blijft prijstechnisch interessant tegenover andere plantaardige oliën. En in Indonesië, een belangrijke producent, moet vanaf januari 2020 30 procent van de diesel uit palmolie bestaan. Een hogere vraag dus, terwijl het aanbod zal terugvallen. De lage prijzen hebben kleinschalige telers ertoe aangezet minder meststoffen te gebruiken. En ook de droogte door El Niño zal wellicht de productie in 2020 beperken.’
Laurence De Munter van het Luxemburgse privatebankinghuis Stevens De Munter kiest voor Trainline, Europa’s grootste platform om trein- of bustickets te boeken. De investeringsgroep KKR nam het bedrijf in 2015 over en bracht het in juni dit jaar naar de Londense beurs. KKR heeft zijn belang volledig afgebouwd. Trainline groeit snel. De omzet steeg de voorbije twaalf maanden met 30 procent, de brutobedrijfswinst verdubbelde tot 42 miljoen pond. Het aantal downloads van de app spurtte 59 procent hoger tot 28 miljoen. De schuldgraad is met 0,5 keer de inkomsten laag. ‘Trainline participeert in niet minder dan drie langetermijntrends’, zegt De Munter. ‘De digitalisering, want tickets zullen steeds meer online gekocht worden. De infrastructuur, want de lengte van het Europese spoornetwerk voor hoge snelheid neemt sterk toe. En de duurzaamheid, want een trein stoot per passagier 20 keer minder uit dan een vliegtuig en 7 keer minder dan een auto.’
Tom Simonts van KBC ziet de Chinese internetholding Tencent scoren. Die kunt u onrechtstreeks kopen op de beurs van Amsterdam, waar Prosus noteert. Tencent is voor 30 procent in handen van Prosus. Tencent investeerde sinds 2017 in meer dan 100 bedrijven die vooral actief zijn in de digitale economie en is het grootste onlinegamingbedrijf ter wereld. Die tak is goed voor de helft van de omzet. Voor die prestatie maakt de groep gebruik van haar sociaalnetwerksite WeChat, de grootste in China met 1 miljard dagelijkse gebruikers. Daarnaast heeft Tencent MyApp in handen, met 700 miljoen maandelijkse gebruikers de meest gedownloade Android-app in China. Tencent heeft een online marktaandeel van 50 procent, maar slechts 15 procent van de online advertentie-inkomsten omdat WeChat weinig advertenties toont. Het opdrijven van de ‘ad load’ is de grootste opportuniteit. Daarnaast is ook WeChat Pay voor onlinebetalingen een grote groeimotor.
Beursmakelaar Bernard Busschaert staat bekend als een goudkever. Hij trekt voor 2020 voluit de kaart van fysiek goud en goudmijnen. De kans is groot dat de economie in 2020 vertraagt, zeker als de VS en China geen handelsakkoord uit hun hoge hoed kunnen toveren. Busschaert acht de kans reëel dat de markten 10 à 30 procent corrigeren. Daarvan moet goud als veilige haven profiteren. ‘Bij een daling van de beurzen kan ook de Amerikaanse dollar onder druk komen, wat een bijkomend positief prijs-effect voor goud kan geven’, stelt hij. Hij wijst erop dat de staat, de bedrijven en de gezinnen wereldwijd een overmaat aan schulden torsen. De terugbetaling daarvan zal wegen op de toekomstige winsten, wat goud interessant maakt. ‘En wie weet maakt China ooit zijn digitale munt officieel, gedekt met zijn 20.000 ton aan goud’, suggereert hij. De namen van de mijnen geeft hij prijs op Finance Avenue.
Laurence De Munter, GertBakelants, Bernard Busschaert, Tom Simonts, Serge Mampaey
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis