1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

De Croo stelt coronapremie van 1.000 euro voor

De Belgische banken hebben een aantal strikte criteria vastgelegd voor wie uitstel van betaling wil krijgen. In de federale regering ligt intussen een premie voor werkenden op tafel.
  • De Croo stelt coronapremie van 1.000 euro voor

    Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wil bedrijven de kans geven een premie van 1.000 euro aan hun werknemers te betalen, waarop geen fiscale of sociale bijdragen moeten worden betaald.

    Die premie van 1.000 euro netto zou alleen voor dit jaar kunnen worden toegekend. De Croo (Open VLD) lanceert dat voordeel om tegemoet te komen aan de vraag van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka om werknemers met een premie aan te moedigen in moeilijke omstandigheden te werken. Het kabinet-De Croo preciseert dat het niet de bedoeling kan zijn de premie op te nemen in de loonnorm.

  • Ondernemen in coronatijden: binnenvaartreder Blue Line Logistics

    De Tijd startte deze week een nieuwe rubriek: Ondernemen in coronatijden. Daarin laten we elke dag een bedrijfsleider aan het woord over hoe hij/zij deze crisis het hoofd biedt.

    Vandaag Antoon van Coillie van de Belgische binnenvaartrederij Blue Line Logistics. 'De coronacrisis zal veel mensen op een andere manier naar logistiek doen kijken', vertelt hij.

  • Autoverkopen vallen stil in België

    De autoverkoop in ons land is sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus gekelderd. Volgens cijfers van mobiliteitsvereniging Traxio werden er in de laatste week van maart nog slechts een duizendtal nieuwe wagens ingeschreven, 93 procent minder dan vorig jaar.

    Bij tweedehandswagens ging het om nog amper 2.200 inschrijvingen, een daling met 85 procent. Traxio verwacht dat de duik, die ze "ongezien" noemt, ook de volgende weken nog merkbaar zal zijn. 

    Showrooms zijn door de maatregelen van de overheid sinds 18 maart verplicht gesloten. Zelfs wagens die klaar staan, mogen volgens Traxio niet aan de klant geleverd worden. Garages mogen enkel nog dringende herstellingen uitvoeren. 

     Later deze week komt Febiac, de federatie van de automobielsector, met haar cijfers over het aantal inschrijvingen in maart.

  • Al bijna 68.000 hinderpremies aangevraagd

    De Vlaamse regering lanceerde de coronahinderpremie - goed voor 4.000 euro - voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten. De premie is een van de maatregelen om de economische schade van de coronacrisis zo veel mogelijk in te dijken.

    In amper vier dagen hebben ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis al bijna 68.000 hinderpremies aangevraagd via de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Aanvragen voor een hinderpremie kunnen nog worden ingediend tot en met 5 mei.

    De Belgian Event Supplier Association (BESA) vraagt dat de Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro ook van toepassing wordt voor de sector van events, bijvoorbeeld festivals en beurzen, zoals in Wallonië al het geval is. Op die manier zouden ook de vele freelancers die er hun medewerking aan verlenen in aanmerking komen voor ondersteuning.

  • België vult strategische voorraad geneesmiddelen aan

    België bestelt onder meer morfine, spierverslappers en andere geneesmiddelen die van belang zijn voor patiënten op intensieve zorgen. 'Stap voor stap pakken we alle tekorten aan’, zegt minister Philippe De Backer (Open VLD). ‘Er zijn de afgelopen week heel wat orders geplaatst en leveringen aangekomen.’

    Eerder op de dag waarschuwde de European University Hospital Alliance (EUHA) voor een dreigend tekort aan levensnoodzakelijke geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19-patiënten op intensieve zorg. De organisatie vraagt de productie en distributie op Europees niveau te coördineren.

    'De voorraad spierverslappers is het meest kritiek. Daarmee kunnen wij, afhankelijk van de toename van het aantal patiënten, nog een paar dagen tot een à twee weken verder. We hebben die nodig om de ademhaling van Covid-19-patiënten stil te leggen als we ze via een machine willen beademen', klinkt het in het UZ Leuven. 

    'Vanuit de Belgische ziekenhuizen is aan het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG een tijd geleden een lijst van een twintigtal geneesmiddelen overgemaakt waarover we tijdens deze pandemie absoluut moeten beschikken. Zij zijn er 24 uur per dag mee bezig om die te vinden en die noodstocks te beheren en te verdelen.'    

  • Nieuw recordaantal doden op één dag in Frankrijk

    In Frankrijk is het aantal doden door het coronavirus de afgelopen 24 uur gestegen met 499. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. In totaal zijn er in Frankrijk nu 3.523 doden. 

    Het aantal bevestigde besmettingen liep op van ruim 44.500 naar 52.128. Van de 22.757 geïnfecteerden die zijn opgenomen krijgen er bijna 5.600 intensieve zorg, ruim 450 meer dan 24 uur geleden.

  • Scholen zoeken houvast voor digitaal experiment

    De kans is groot dat de Vlaamse scholen na de paasvakantie voluit digitaal gaan lesgeven. Het wordt een onuitgegeven onderwijsexperiment. Niet alleen het netwerk dreigt onder druk te komen. Ook voor de scholen en de leerkrachten is het zoeken naar houvast. Hoe pakken ze dat best aan? Wij vroegen het aan enkele experts. Ze hameren vooral op het belang van een eenvormige visie in het onderwijsteam. 

  • VS tellen meer coronadoden dan China

    In de Verenigde Staten zijn nu al meer coronadoden gevallen dan in China, waar de wereldwijde pandemie ontstond. Dat leert de nieuwste update van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit. Wereldwijd zijn er nu ook meer dan 40.000 doden.

    Het Amerikaanse dodentol is dinsdag gestegen naar 3.416, terwijl China tot dusver 3.309 doden rapporteert. Italië (12.428) en Spanje (8.269) tellen nog wel een pak meer doden dan de VS. Inzake het aantal besmettingen, dat nu op 175.000 ligt, scoren de VS wereldwijd wel veruit het hoogst.

    Nu het tekort aan bedden en beademingsmachines in Amerikaanse ziekenhuizen stilaan acuut wordt, wordt gevreesd dat het dodentol in de VS nog enorm kan oplopen. Wetenschappelijke adviseurs van president Donald Trump gaan ervan uit dat er zeker 100.000 Amerikanen zullen sterven aan het coronavirus.

    Vooral in New York is de situatie precair, getuigen enkele Belgen die De Tijd sprak

  • Nederland verlengt maatregelen tot 28 april

    De Nederlandse regering heeft dinsdag beslist de maatregelen tegen de coronapandemie tot en met 28 april te verlengen. Dat betekent dat scholen, horeca en sportclubs nog zeker tot dan dichtblijven.

    De afdelingen intensieve zorgen van de Nederlandse ziekenhuizen bereiken stilaan hun maximumcapaciteit. Volgens de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) liggen 1.109 patiënten op intensieve zorgen, terwijl er officieel 1.100 bedden zijn. Het aantal patiënten dat intensieve zorgen nodig heeft, stijgt sneller dan verwacht, ook omdat ze minder snel dan gedacht de afdeling kunnen verlaten.

    De Nederlandse regering ligt onder vuur en wordt een gebrek aan Europese solidariteit verweten. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoeksta bood daarvoor excuses aan op televisie.

  • De griezelige efficiëntie van het coronavirus

    Het coronavirus is als een sleutel die griezelig perfect in een slot past. Dat leert een studie in het wetenschappelijke topblad Nature, uitgevoerd door onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota. Uit de studie blijkt dat de deeltjes van het coronavirus zich bijna vier keer zo sterk hechten aan een receptor dan die van het SARS-virus. 

    Het Nature-onderzoek is van groot belang als blauwdruk voor al wie sleutelt aan een vaccin, oordeelt de Leuvense viroloog Johan Neyts, die daar met zijn Leuvense onderzoeksteam ook al een tijd jacht op maakt.

  • Trump wil 2.000 miljard dollar voor infrastructuurwerken

    Amper heeft hij het grootste Amerikaanse stimuluspakket ooit ondertekend, of president Donald Trump oppert nog eens 2.000 miljard dollar uit te geven om de economische impact van de coronacrisis te counteren. 'Nu onze rentevoet op nul staat, is het tijd' enorm te investeren in infrastructuurwerken, en zo een pak jobs te creëren, tweet Trump.

    Investeren in infrastructuur, zoals wegen, bruggen en spoorlijnen, geldt al decennia zo'n beetje als de eenhoorn van de Amerikaanse politiek. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 ijverde Trump ook voor zo'n 1.000 miljard aan infrastructuurwerken, maar concreet werden die plannen nooit.

    Ook Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, pleit al enkele dagen voor een 'vierde fase' in economische coronamaatregelen. Ze wil vooral meer geld voor de getroffen deelstaten, maar hintte ook al op infrastructuurwerken, zoals de aanleg van betere internetverbindingen en waterprojecten.

    Behalve het enorme stimuluspakket van 2.000 miljard dollar keurde het Amerikaanse parlement al ruim 8 miljard voor medische bijstand goed, en zo'n 105 miljard voor betaald ziekteverlof en hogere werkloosheidsuitkeringen.

  • Bel20 lijdt grootste kwartaalverlies sinds bankencrisis

    Door de coronacrisis beleefden de beurzen een horrorkwartaal, blijkt uit onze analyse. De Brusselse beurs crashte 27 procent. Alleen het laatste kwartaal van 2008 was nog slechter.
    Een pandemie is een ziekte die de hele planeet treft. Dat geldt ook voor de financiële markten. Op de beurzen kon u zich nergens verschuilen voor de gevolgen van het coronavirus. Geen enkele beursindex wist zich te handhaven, nu niemand er nog aan twijfelt dat de wereld op een zelden geziene recessie afstevent.

  • Italië krijgt langzaam grip op het virus

    De afgelopen 24 uur zijn in Italië, het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het coronavirus, 4.053 nieuwe besmettingen geteld, wat het totaal op 105.792 brengt. Het land lijkt langzaam maar zeker grip te krijgen op het virus. Ter vergelijking: maandag steeg het aantal besmettingen met 4.050.

    Het aantal doden steeg met 837 naar 12.428. Er zijn nu 15.729 Italianen genezen, tegenover 14.620 maandag.  Het aantal mensen op intensieve zorg is licht gestegen van 3.981 naar 4.023.

  • Wie betaalpauze wil, mag hooguit 25.000 euro spaargeld hebben

    Na enkele dagen van marathononderhandelingen konden De Croo en Febelfin-voorzitter Johan Thijs dinsdagmiddag eindelijk de precieze details van dat luik van de steunmaatregelen voorstellen tijdens een virtuele persconferentie. Daaruit blijkt dat de Belgische banken een aantal strikte criteria hanteren voor wie uitstel van betaling wil krijgen. Hypotheeknemers die uitstel van betaling vragen als gevolg van de coronacrisis, mogen hooguit 25.000 spaargeld hebben om in aanmerking te komen voor die steun. Wie al een betaalpauze had gevraagd maar de voorbije dagen alsnog geld van zijn rekening zag gaan, kan die aflossing niet recupereren. Lees de details hier. 

    De winkelstraten ogen leeg. De banken hebben nu duidelijk gemaakt aan welke voorwaarden bedrijven en particulieren een betaalpauze kunne krijgen.
    De winkelstraten ogen leeg. De banken hebben nu duidelijk gemaakt aan welke voorwaarden bedrijven en particulieren een betaalpauze kunne krijgen. ©Photo News

  • Europese universitaire ziekenhuizen slaan alarm over coronamedicatie

    De European University Hospital Alliance (EUHA) trekt aan de alarmbel over het dreigend tekort aan levensnoodzakelijke geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19-patiënten op intensieve zorg. De organisatie vraagt dat de productie en distributie van deze medicatie op Europees niveau gecoördineerd wordt. Bij de EUHA zijn universitaire ziekenhuizen aangesloten uit een tiental landen waaronder het UZ Leuven. 

    Uit een peiling bij de EUHA-ziekenhuizen blijkt dat behalve persoonlijk beschermingsmateriaal en beademingstoestellen vooral de geneesmiddelen voor patiënten op intensieve afdelingen de grootste bezorgdheid zijn, aldus een mededeling die ondertekend is door tientallen professoren uit ziekenhuizen van Wenen, Parijs, Berlijn, Rotterdam, Stockholm, Londen, Milaan, Leuven en Barcelona. 

    EUHA roept de nationale overheden op de Europese grenzen open te houden. Ook in het UZ Leuven dreigt een tekort aan bepaalde geneesmiddelen. De situatie is er zeer kritisch aan het worden voor de spierverslappers, zegt Thomas De Rijdt, hoofd van de ziekenhuisapotheek van het UZ Leuven aan De Tijd.

    Uit een peiling bij de Europese universitaire ziekenhuizen blijkt dat behalve persoonlijk beschermingsmateriaal en beademingstoestellen vooral de geneesmiddelen voor patiënten op intensieve afdelingen de grootste bezorgdheid zijn.
    Uit een peiling bij de Europese universitaire ziekenhuizen blijkt dat behalve persoonlijk beschermingsmateriaal en beademingstoestellen vooral de geneesmiddelen voor patiënten op intensieve afdelingen de grootste bezorgdheid zijn. ©Photo News

  • Nederlandse minister geeft 'gebrek aan empathie' toe

    Nederland heeft te weinig empathie laten zien aan andere Europese landen. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, dinsdag gezegd in een gesprek met RTL Nieuws. 'We waren te weinig empathisch, zo eerlijk moeten we zijn.'

    De Nederlandse regering kreeg de afgelopen dagen de volle laag omdat ze dwars lag over voorstellen voor meer Europese solidariteit in de bestrijding van de coronacrisis. Vooral in Italië, maar in Spanje en Frankrijk, stak een storm van protest op tegen het 'benepen nationaal egoïsme'.

    'Een sterke EU is ook in ons belang', verdedigde Hoekstra zich bij RTL Nieuws. 'Dat hadden we beter naar voren moeten brengen, ook ikzelf.' De minister benadrukte trouwens dat hij gekant blijft tegen zogenoemde 'coronabonds', obligaties die zijn samengesteld uit staatsleningen van een eurolanden.

  • Technologiefestival SuperNova uitgesteld naar 2021

    De tweede editie van het technologiefestival SuperNova wordt uitgesteld naar 2021. Het festival zou in oktober plaatsvinden in Antwerpen, maar daar steekt de coronacrisis een stokje voor. Dat laat de organisatie weten op Twitter. 'De gezondheid en het welzijn van onze bezoekers en medewerkers komen op de eerste plaats.'

  • Innovatiefestival and& uitgesteld naar 2021

    Van 21 tot 24 april 2021 zal Leuven opnieuw de thuishaven worden van het internationale innovatiefestival and&, dat dit jaar afgelast wordt door de coronapandemie. Dat laat de organisatie weten in een persbericht.

    Het thema van and& 2020 was Innovate for the Better. Dat blijft in 2021 ook zo. 'Covid-19 spoort ons aan na te denken hoe we als maatschappij anders en beter kunnen functioneren en elkaar kunnen helpen en wat de bijdrage van innovatie daarin zal zijn’, klinkt het bij Pieter Goiris, de intendant van and&.

    De opzet van het festival blijft ongewijzigd en enkele van de grootste namen hebben hun komst in 2021 bevestigd. Het gaat onder meer om Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en om Uri Levine, de oprichter van de verkeersapp Waze. ‘We zien dit uitstel al een opportuniteit om ons event nog meer op punt te stellen’, zegt Goiris.

  • Testcapaciteit stijgt langzaam

    De regering wil de testcapaciteit voor coronabesmettingen opdrijven tot 10.000 per dag. Dat is meer dan een verdriedubbeling van wat vandaag mogelijk is. Daarom is er een speciale taskforce opgericht onder leiding van Philippe De Backer (Open VLD), de minister van Digitale Agenda.

    Data van het wetenschappelijke centrum Sciensano laten zien dat de toename van het aantal tests redelijk gestaag verloopt. Maar in het weekend zijn merkbare dips in het aantal testen.

    Dat doet de vraag rijzen of de 10.000 testen per dag haalbaar zijn tegen het einde van de week. In eerdere communicatie sprak De Backer van nieuwe methodes, met minder reagentiae, en van samenwerkingen met biobedrijven en universiteiten voor de opschaling of geautomatiseerde tests.

    Woensdag komt de werkgroep met nieuwe communicatie over de testcapaciteit, die meer duidelijkheid moet geven over de haalbaarheid van het cijfer 10.000.

  • Knokke-Heist schrapt alle grote evenementen dit jaar

    Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, schrapt alle grote evenementen in zijn kustgemeente. Dat zegt hij in La Libre Belgique. Door de coronacrisis is het volgens hem onmogelijk om de komende maanden nog massa-evenementen te laten doorgaan.

    Zo worden Kneistival, Knokke Hippique en het Internationaal Vuurwerkfestival geannuleerd, evenementen die plaatsvinden in de zomermaanden. ‘Juli en augustus worden geen normale vakantiemaanden’, zegt Lippens. Hij vindt dat je de mensen niets moet wijsmaken. ‘Er zullen veel doden, werklozen en faillissementen vallen. We moeten daar realistisch in zijn.’

    De burgemeester benadrukt wel dat de tweedeverblijvers tijdens de zomermaanden welkom zijn, indien de overheid het toelaat. Wie in de paasvakantie naar zijn tweede verblijf in Knokke-Heist trekt, wordt echter naar huis gestuurd. ‘De politie zal controles uitvoeren’, zegt Lippens daarover.

    Lippens was voor het uitbreken van de coronacrisis al de eerste die zijn gemeente in een gedeeltelijke lockdown plaatste, nog voor de maatregelen door de overheid afgekondigd werden. 'Als niemand beslist in dit land, dan doe ik het wel’, haalde hij toen uit naar de regering.

    Leopold Lippens.
    Leopold Lippens. ©Photo News

  • Procureurs-generaal tegen GAS-boetes voor corona-overtredingen

    Het college van procureurs-generaal waarschuwt dat overtredingen van de coronamaatregelen niet beboet mogen worden met 'gemeentelijke administratieve sancties', de zogeheten GAS-boetes. De procureurs-generaal hebben daarover een brief gestuurd naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

    De overtredingen mogen volgens de wettelijke regels alleen strafrechtelijk afgehandeld worden, stellen de topmagistraten. 'Het college vindt dat de strafrechtelijke weg de meeste garanties biedt op een uniforme, zekere, rechtvaardige en coherente beteugeling van deze inbreuken.' 

  • Leuvense private verhuurders niet van plan huurprijs koten te verminderen

    De Leuvense private verhuurders van studentenkoten lijken niet van plan om  het voorbeeld van de KU Leuven te volgen en voor april de huurprijs met 50 procent te verminderen. Rector Luc Sels had hen nochtans opgeroepen hetzelfde te doen. 'We zijn daartoe bereid als de overheid ons voor hetzelfde bedrag compenseert', zegt Johan Butaye aan het persagentschap Belga. Hij bezit een vijftal panden in Leuven en zegt te spreken namens enkele collega's met wie hij contact had. 
    'Kosten zoals het onderhoud van de gemeenschappelijke lokalen of de afbetaling van leningen lopen gewoon door. Nadat er enkele jaren geleden in Leuven 3.000 tot 4.000 koten bijgebouwd werden hebben veel verhuurders hun koten niet meer kunnen verhuren of kortingen moeten toestaan op de huurprijs. Bovendien zijn de normen voor koten de afgelopen jaren sterk verzwaard. Korting toestaan op de huurprijs zou velen dan ook zwaar vallen.' 
  • Showpad stuurt 52 werknemers de laan uit

    Het Belgische groeibedrijf Showpad, dat software ontwikkelt om verkoopmedewerkers digitaal te ondersteunen, grijpt in als gevolg van de 'globale economische krimp'. Het zet 52 van de 470 werknemers wereldwijd aan de deur. 

    Het management geeft in een statement aan dat het 'als groeibedrijf altijd veel mensen aanneemt in anticipatie van komende groei'. De voorbije twee jaar ging de omzet van het bedrijf maal drie. Nu die groei sterk vertraagt, moet Showpad ingrijpen. 

    Het gros van de ontslagen valt in het buitenland. In België, waar 200 mensen voor Showpad werken, vallen 14 ontslagen. Showpad blijft wel hoopvol over de toekomst: het draait een jaarlijkse recurrente omzet van meer dan 60 miljoen euro en heeft 1.200 klanten. 

  • 175 nieuwe doden in Nederland

    In Nederland heeft het coronavirus opnieuw 175 mensen het leven gekost. Er zijn nu al 1.039 doden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Het werkelijke aantal overledenen zou echter hoger liggen, omdat sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven worden aan het RIVM. Bovendien wordt niet elke besmetting vastgesteld door een test.

    Ook het aantal ziekenhuisopnames is fors toegenomen in Nederland. Het RIVM heeft er de jongste 24 uur 722 meldingen bijgekregen. Daarnaast zijn 845 mensen positief getest. Op de afdelingen intensieve zorgen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen volgens de jongste cijfers 1.109 ernstig zieke patiënten, waardoor de maximumcapaciteit stilaan bereikt wordt

    In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg gaat het aantal besmettingen in stijgende lijn. Noord-Brabant, waar de uitbraak begon, lijkt al over de piek in ziekenhuisopnames heen te zijn.

  • 12.775 besmettingen in België: het coronavirus in kaart

    In België is het eerste geval van corona begin maart geregistreerd. Vandaag staat de teller op 12.775 geregistreerde besmettingen sinds het begin van de uitbraak. In dit dagelijkse geüpdatete overzicht bieden we u een handleiding bij de cijfers.

    Deze week wordt cruciaal voor de gezondheidszorg. Het komt erop aan de groei van de ziekenhuisopnames, de mensen aan beademing en de patiënten op intensieve zorgen eerst te drukken, om daarna te garanderen dat de toename van de patiënten stilvalt, om de bedden in de ziekenhuizen daarna geleidelijk te zien leeglopen.

    Gisteren zijn 485 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een lichte daling tegenover de vorige dagen. Vandaag liggen er in totaal 4.920 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen.

  • Vlaggen halfstok in Italië

    Uit medeleven met de slachtoffers van de coronapandemie en uit solidariteit met de hulpverleners zijn dinsdag in Italië de vlaggen halfstok gehangen. Ook het Vaticaan deed mee. Voorts werd om 12 uur een minuut stilte gehouden.

    Italië telt wereldwijd de meeste doden door het coronavirus. Tot nu toe stierven er al 11.591 mensen.

    ©AFP

  • Uitvaartsector: 'Minder overlijdens dan vorig jaar tijdens griepperiode'

    Er zijn dit jaar in maart minder overlijdens dan vorig jaar tijdens de grieppiek. Dat zei Thomas Heiremans, de woordvoerder van de Uitvaartunie, dinsdag in ‘De ochtend’ op radio 1.

    Bovendien kampt de Belgische uitvaartsector niet met een capaciteitsprobleem. ‘We zien dat er lokale broeihaarden van corona zijn, maar alles kan gebolwerkt worden’, klinkt het. Volgens Heiremans verloopt maart vrij normaal en is er geen sprake van een piek.

    De uitvaartondernemers en -medewerkers moeten zich wel beschermen tegen het virus. Heiremans zegt dat een lichaam tot 72 uur na het overlijden nog besmettelijk kan zijn. De sector heeft toen de epidemie in Italië begon te woekeren meteen beschermend materiaal in huis gehaald, vertelt de woordvoerder.

    Ook de uitvaartdiensten verlopen tijdens deze crisis anders dan normaal. Zo kan een begrafenis nu alleen doorgaan in intieme kring, met zo’n 20 tot 30 personen, waarbij voldoende afstand wordt gehouden van elkaar. ‘We willen dat de familie afscheid kan nemen, een laatste groet kan brengen. Dat afscheidsproces is zo belangrijk’, klinkt het bij Heiremans. 

  • Negen op de tien bedrijven zien omzet kelderen

    Uit de wekelijkse enquête van de werkgeversorganisatie Voka blijkt dat de bedrijfswereld nog verder stilvalt.

    • Meer dan één op de tien bedrijven ligt volledig stil.
    • Bijna negen op de tien zien de omzet kelderen. Bij drie op de tien gaat om het om een omzetdaling van meer dan 75 procent.
    • Twee op de drie bedrijven hebben tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

    Van de ondervraagden overweegt 18 procent de komende twee weken de activiteit te herstarten of minstens op te voeren.

  • België leent 8 miljard tegen nulrente

    De uitgifte van een nieuwe Belgische staatsobligatie met een looptijd van zeven jaar heeft een uitzonderlijk hoog bedrag van 8 miljard euro opgebracht. Dat zegt Jan Deboutte, een directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. De rente waartegen de schatkist 8 miljard ophaalt, wordt later vandaag vastgelegd. Maar Deboutte zei dat het brutorendement van de obligaties ongeveer nul procent zal bedragen.

    De schatkist kondigde maandag aan dat ze in 2020 meer zal lenen dan verwacht, omdat de coronacrisis het begrotingstekort sterk doet stijgen. Het Federaal Agentschap van de Schuld leende sinds begin dit jaar al 22,6 miljard euro op halflange en lange termijn.

  • Thaise regering verbiedt 1 aprilgrappen over corona

    De Thaise regering meldt dinsdag op Twitter dat ze iedereen zal vervolgen die op 1 april doet alsof hij besmet is met het coronavirus. 'We waarschuwen bangmakers om geen geruchten of vals nieuws over de Covid-19-pandemie te verspreiden', klinkt het.

  • Recordaantal Spaanse coronadoden op een dag

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 849 mensen overleden aan het coronavirus, melden de gezondheidsautoriteiten. Dat maakt het de dodelijkste dag sinds de uitbraak van de pandemie. De dodentol staat nu op 8.189. Daarnaast steeg sinds maandag ook het aantal geregistreerde besmettingen van 85.195 naar 94.417.

    Spanje, dat al meer overlijdens door het coronavirus telt dan China, is sinds 14 maart in lockdown.

  • Nederland bereikt stilaan maximumcapaciteit op intensieve zorgen

    De afdelingen intensieve zorgen van de Nederlandse ziekenhuizen bereiken stilaan hun maximumcapaciteit. Volgens de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) liggen 1.109 patiënten op intensieve zorgen, terwijl er officieel 1.100 bedden zijn. Het aantal patiënten dat intensieve zorgen nodig heeft, stijgt sneller dan verwacht, ook omdat ze minder snel dan gedacht de afdeling kunnen verlaten.

    De ziekenhuizen doen er alles aan om de capaciteit zo snel mogelijk uit te breiden. Tegen eind deze week moeten er 2.400 bedden zijn. Maar als het aantal patiënten nog meer stijgt, dreigt een crisis, waarschuwt Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

    'We komen dan in een zwarte periode terecht. We gaan eerst bekijken hoeveel rek er nog is, maar ergens is er een grens. Als je daar over gaat, moet je keuzes maken over welke patiënten nog behandeld worden', zei hij tegen de NOS.

  • 'Het worden zeker nog moeilijke weken op intensieve zorgen'

    Volgens viroloog Steven Van Gucht beloven de komende weken spannend te worden op intensieve zorgen. 'Maar we geloven dat we het aankunnen en we kunnen nog capaciteit bij creëren', zei hij dinsdag.

    Met 1.021 patiënten op intensieve zorgen is iets meer dan de helft van de huidige capaciteit ingenomen. Hoewel de kracht van de epidemie afneemt en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lijkt te stabiliseren, zullen de intensieve zorgen de komende dagen blijven vollopen. 'Omdat mensen hier minstens een week en soms vele weken liggen, zal hun aantal nog sterk stijgen, ook als we de piek hebben bereikt. De kans is groot dat we het verzadigingspunt bereiken.'

    Sommige gebieden in België krijgen het nu al moeilijk. Het gaat vooral om de provincies Limburg, Henegouwen en de regio rond Brussel. Een spreidingsplan moet helpen patiënten door te verwijzen. 'Op zich is het geen probleem dat sommige ziekenhuizen vol geraken. In alle ziekenhuizen samen is er nog voldoende capaciteit aanwezig', zei Van Gucht.

  • Ziekenhuisopnames dalen licht, meisje van 12 overleden

    In één dag werden 485 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een lichte daling tegenover de vorige dagen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.920 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen liggen. Dat laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid dinsdag weten in zijn dagelijkse update van de cijfers.

    Op intensieve zorg liggen 1.021 patiënten, een toename met 94. Dat betekent dat ongeveer 50 procent van de capaciteit is ingenomen.
    786 mensen worden beademd, een stijging van 90.

    De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 98 mensen in België aan het coronavirus overleden. Daar komen nog eens 94 sterfgevallen bij die tussen 11 maart en eergisteren plaatsvonden en met vertraging gerapporteerd werden. Het totale aantal doden komt daarmee op 705. 93 procent van hen is ouder dan 65 jaar.

    Maandag is ook een meisje van 12 jaar overleden. 'Ze is plots achteruitgegaan na drie dagen koorts', zei viroloog Steven Van Gucht. 'Dat raakt ons diep als ouder en als mens. Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden complicaties kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk te benadrukken dat dit zeer uitzonderlijk is. Waarom het soms misloopt, weten we niet.'

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 876 tot 12.775. Het gaat om 467 mensen in Vlaanderen, 203 in Wallonië, 189 in Brussel en 17 van voorlopig onbekende origine.

  • Chinese economie herstelt sneller dan verwacht

    De economische activiteit in China is in maart meer gestegen dan verwacht, blijkt uit een rondvraag bij bedrijven. China heeft de jongste dagen en weken de quarantainemaatregelen tegen het coronvirus versoepeld. Daarom hebben veel Chinese ondernemingen hun deuren heropend. 

    De PMI-indicator van de Chinese industrie steeg in maart met 16,3 punten naar 52 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit. Economen hadden een score van 44,8 punten voorspeld. De PMI-indicator van de dienstensctor klom met 22,7 punten naar 52,3 punten in plaats van de verwachte 42 punten. Economen onderstrepen wel dat de economische activiteit lager blijft dan normaal.

  • ArcelorMittal schroeft productie terug

    De staalreus ArcelorMittal gaat zijn productie tijdelijk terugschroeven omdat de vraag door de coronacrisis is gedaald. Hij neemt die maatregel vooral in Europa, volgens de staalgroep de hardst getroffen regio. Het bedrijf rekent op overheidssteun en stelt uitgaven uit.

    De staalfabrikant verwacht bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers op 7 mei een update te geven. De aandeelhoudersvergadering wordt wegens gezondheidsoverwegingen uitgesteld tot 5 mei.

    ArcelorMittal zet zijn technologie voor 3D-printen in om beademingsapparatuur te maken. Een experimenteel model wordt binnenkort ter goedkeuring aangeboden aan ziekenhuizen.

  • Eerste signalen Chinees economisch herstel

    De industriële activiteit in China is in maart gestegen. Dat moet blijken uit cijfers van het Chinese bureau voor de Statistiek.

    De inkoopmanagersindex, die de industriële bedrijvigheid meet, kwam in maart uit op 52 punten. In februari was dat nog 35,7 punten. Een cijfer hoger dan 50 punten wijst op een stijgende activiteit, terwijl een cijfer lager dan 50 op een krimp wijst.

    Het cijfer voor maart ligt hoger dan de 44,8 punten die de analisten hadden verwacht.

  • Universiteiten versoepelen huurcontract koten

    Studenten die een kamer huren van de Universiteit Antwerpen mogen hun huurcontract voortijdig opzeggen. Dat heeft de universiteit beslist nu alle lessen vanop afstand worden georganiseerd. Voor koten op de privémarkt kan de UAntwerpen verhuurders vragen flexibeler te zijn.

    De UAntwerpen biedt zelf 349 kamers aan, in eigen beheer of via een samenwerkingsovereenkomst met een privéverhuurder. Studenten die in zo’n kamer verblijven en naar huis willen, kunnen uitzonderlijk zonder uitschrijvingsbewijs en opzegvergoeding hun huurcontract voortijdig beëindigen. De financiële gevolgen moet de universiteit nog berekenen.

    De meerderheid van de Antwerpse kotstudenten huurt echter op de private markt. Voortijdig opzeggen kan voor hen in principe alleen als ze een bewijsstuk van het stoppen van hun studie voorleggen. De opzegtermijn is dan twee maanden. De UAntwerpen stelt voor een mail te sturen naar de verhuurder met de vraag of hij bereid is het huurcontract voortijdig te beëindigen, met slechts één maand opzeg. De universiteit kan dat niet afdwingen, dus zijn studenten afhankelijk van de goede wil van de verhuurder.

    De Universiteit Gent zal de huurgelden voor verlaten koten in april met de helft verlagen. In enkele van haar homes met gemeenschappelijke keuken en sanitair is social distancing niet mogelijk, dus moeten studenten naar huis. Normaal blijft de huur doorlopen, maar studenten die hun kamer moeten verlaten zijn voor april slechts een halve maand huur verschuldigd.

    Voor de andere huurgelden is het de bedoeling om in overleg met de studentenvertegenwoordigers van Home Konvent en met de Sociale Raad van de universiteit tot afspraken te komen. In de huurovereenkomsten op de private markt komt de UGent niet tussenbeide.

  • WGO: '50 mogelijke vaccins, maar nog lange strijd'

    Hoewel het aantal besmettingen in sommige Aziatische landen lijkt te stabiliseren, is de strijd tegen het coronavirus nog lang niet gestreden. Daarvoor waarschuwt Takeshi Kasai, de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voor het westelijke deel van de Stille Oceaan. 'Laat me duidelijk zijn: deze epidemie is nog lang niet gedaan in Azië en de Stille Oceaan', zei hij op een onlinepersconferentie. 'Dit wordt een langdurige strijd en we moeten op onze hoede blijven.'

    Volgens Kasai worden 50 mogelijke vaccins tegen het virus getest, waaronder een van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson. Hij vroeg de landen deel te nemen aan de studies, maar kon niet zeggen wanneer die resultaten zullen opleveren. 'Mensen over de hele wereld werken zeven dagen op zeven en doen wat ze kunnen om Covid-19 te bestrijden. Maar het is onwaarschijnlijk dat het virus volgende week of zelfs volgende maand verdwijnt', zei hij. 

  • Grootschalige studie bevestigt dat virus gevaarlijker is voor ouderen

    Het risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden vanwege het coronavirus of eraan te overlijden is fors hoger bij patiënten van middelbare leeftijd of ouder. Dat bevestigt een nieuwe grootschalige studie bij ruim 70.000 klinisch vastgestelde besmettingsgevallen in China en 689 geïnfecteerden die uit de stad Wuhan gerepatrieerd werden. 

    Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift The Lancet Infectious Diseases, blijkt dat het sterftecijfer sterk toenam bij patiënten op leeftijd. Waar het gemiddelde sterftecijfer op 1,38 procent lag, was dat bijna 8 procent voor geïnfecteerden die tachtig jaar of ouder waren.

    De onderzoekers stelden vast dat van de patiënten tussen 10 en 19 jaar oud een klein deel (0.04%) naar het ziekenhuis moest, terwijl dat het voor tachtigplussers om een veel groter deel ging (meer dan 18%). Ook voor coronapatiënten van middelbare leeftijd (4% voor veertigers en ruim 8% voor vijftigers) was het aantal ziekenhuisopnames hoger.

  • Panama laat mannen en vrouwen afwisselend buiten komen

    Van alle coronaquarantaines ter wereld heeft de regering van Panama maandagavond laat wellicht de vreemdste afgekondigd.

    Op maandag, woensdag en vrijdag mogen alleen vrouwen op straat om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan. Op dinsdag, donderdag en zaterdag mogen alleen mannen buiten voor hoogstnoodzakelijke boodschappen.

    Zondag mag niemand buiten.

  • Nieuwe rubriek: ondernemen in coronatijden

    In de rubriek Ondernemen in coronatijden laten we elke dag een bedrijfsleider aan het woord over hoe hij/zij deze crisis het hoofd biedt. Vandaag: Pieter De Brabandere (37) van de gelijknamige West-Vlaamse betoncentrale.

  • Dieven stelen Van Gogh uit gesloten museum

    Dieven hebben in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Laren museum in Nederland. Rond 3 uur 's nachts forceerden ze de glazen voordeur van het museum, dat gesloten is door de corona-epidemie. Het gaat om het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884. 

    'Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars ontvreemd', zei museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. 'Dat is verschrikkelijk voor ons allemaal. Vincent van Gogh is van ons allemaal en moet terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.'

  • Containerparken heropenen op 7 april

    De containerparken mogen op 7 april weer de deuren openen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Demir sloot de parken op 17 maart.

    Er was gevraagd niet-noodzakelijke bezoeken uit te stellen om het risico op besmetting zo veel mogelijk te beperken, maar die oproep kreeg weinig gehoor. Veel parken spraken na de uitbraak van een toename van het aantal bezoekers met 50 procent.

    Volgende week dinsdag mogen ze toch weer de deuren openen, als ze de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en als de afvalophaling niet in het gedrang komt. In de parken moeten de afstandsregels worden gerespecteerd. Daarnaast is het niet mogelijk met cash te betalen en moeten bezoekers in hun wagen blijven zitten in de wachtrij.

    ©recupel

  • Gaan de scholen dit schooljaar nog open?

    De Nationale Veiligheidsraad besliste vrijdag dat de scholen minstens tot aan de paasvakantie dichtblijven. Hoe moet het nadien verder met het onderwijs? Drie scenario's zijn in omloop.

  • Coronavirus bemoeilijkt discussie over tv-rechten voetbal

    Belangrijke spelers in de tv-wereld liggen met elkaar in de clinch over het tv-geld voor het voetbal. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Door het coronavirus is nog steeds onduidelijk of de competitie dit jaar wordt afgewerkt. De huidige rechtenhouders - Telenet, Proximus en Voo - bekijken of ze de laatste schijf nog moeten betalen als dat niet gebeurt, want in deze tijden telt elke besparing.

    De Pro League houdt zich voorlopig sterk dat er gespeeld wordt, desnoods zonder publiek. Anders vreest ze een financieel bloedbad. 

    Ook tussen de huidige rechtenhouders en de nieuwe - Eleven Sports - zit het scheef. Het Britse bedrijf telt zo'n 103 miljoen euro per jaar neer voor de Belgische voetbalrechten, maar rekende erop dat het die rechten kon doorverkopen aan de rechtenhouders die naast het contract grepen. Nu het coronavirus economisch zware schade veroorzaakt, is het niet zeker of die daar geld voor willen vrijmaken.

    Vooral Telenet ligt dwars, ook om emotionele redenen. Deze week zitten Eleven Sports en Telenet voor het eerst samen om de tafel.

  • 100.000 mondmaskers voor Vlaamse zorg onbruikbaar

    Het nieuws waarmee we dinsdag onze printeditie openen: honderdduizend mondmaskers die de Vlaamse overheid vorige week verdeelde over de revalidatieziekenhuizen blijken niet bruikbaar.

    Uit mailverkeer van die ziekenhuizen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de Tijd kon inkijken, blijkt dat het agentschap vaststelde dat de maskers geproduceerd zijn voor industriële doeleinden en niet voor medisch gebruik.

  • Chinese groei kan tot 0,1 procent terugvallen

    De groei van China kan dit jaar terugvallen tot een schamele 0,1 procent, tegenover 6,1 procent vorig jaar. Dat blijkt uit een worstcasescenario dat de Wereldbank maandag heeft vrijgegeven.

    Het basisscenario gaat uit van 2,3 procent groei. Maar de Wereldbank waarschuwt dat als de effecten van de pandemie langer voelbaar zijn dan verwacht, het pessimistische scenario wellicht uitkomt.

  • Airbnb trekt 250 miljoen dollar uit

    Het woningverhuurbedrijf Airbnb trekt 250 miljoen dollar (226 miljoen euro) uit om verhuurders die minder inkomsten hebben vanwege de coronacrisis te helpen. Dat heeft de topman van het bedrijf maandag bekendgemaakt.

    Het bedrijf weigerde tot 11 maart geld terug te geven als door het coronavirus een boeking werd afgezegd. Veel verhuurders wilden dat Airbnb meer zou vergoeden. Nu gaat het 25 procent van de normaal te verwachten inkomsten compenseren.

    Airbnb is geen eigenaar van de panden die op zijn platform worden verhuurd, maar werd de voorbije weken fel bekritiseerd door de huurders en verhuurders omdat het te weinig deed.

  • Meer dan 3.000 doden in VS

    Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten al meer dan 3.000 levens geëist. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

    De Verenigde Staten zijn het land met het hoogste aantal bevestigde gevallen (163.429).

    De grens van 2.000 doden werd zaterdag overschreden.

    Het militaire ziekenhuisschip 'Comfort' ligt aangemeerd in de haven van New York City.
    Het militaire ziekenhuisschip 'Comfort' ligt aangemeerd in de haven van New York City. ©Bloomberg

  • 560 Belgen gered

    Goede morgen en welkom op een nieuwe liveblog, waar we de uitbraak van het coronavirus verder opvolgen.

    De belangrijkste gebeurtenissen van gisteren:

    • De opslagruimte in de havens loopt vol.
    • De 94-jarige Jacques Delors haalde uit naar Nederland, omdat het 'gebrek aan solidariteit levensgevaarlijk is voor Europa.'
    • Orban grijpt de macht in Hongarije.
    • Italië verlengt de lockdown tot na Pasen.
    • J&J werkt aan een vaccin, dat volgend jaar klaar zou zijn en aan kostprijs zal worden verdeeld.
    • En simulaties van Imperial College leren dat de Belgische lockdown al het leven van 560 Belgen heeft gered.

    U herleest de liveblog van maandag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud