Lees verder
Klik hier door naar de blog van woensdag 29 april.
Klik hier door naar de blog van woensdag 29 april.
Het ratingagentschap Fitch heeft dinsdagavond laat het mes gezet in de kredietwaardigheid van Italië. De rating gaat van BBB naar BBB-, met een stabiel vooruitzicht. 'De knip weerspiegelt de significatieve impact van de Covid-19-pandemie op de Italiaanse economie', stelt Fitch. 'Wellicht krimpt die in 2020 met 8 procent.'
In een reactie benadrukte de Italiaanse regering dat de 'fundamenten van de Italiaanse economie en overheidsfinanciën solide' zijn. Rome herinnerde eraan dat de andere ratingagentschappen een voorzichtigere houding aannemen tegenover de derde economie van de eurozone.
Eind vorige week besliste Standard & Poor's voorlopig niet te tornen aan de kredietwaardigheid van Italië. 'De Italiaanse economie is rijk en gediversifieerd en de schulden van de gezinnen zijn bij de laagste van de G7-landen', klonk het.
De knip weerspiegelt de significatieve impact van de Covid-19-pandemie op de Italiaanse economie. Wellicht krimpt die in 2020 met 8 procent.
Brazilië lijkt op weg om de nieuwe frontlinie te worden in de strijd tegen de coronapandemie. In de grootste economie van Latijns-Amerika zijn nu al bijna 72.000 besmettingen vastgesteld. Donderdagavond rondde het land ook de kaap van 5.000 sterfgevallen. De teller staat nu op 5.017.
Volgens het Observatorium van Braziliaanse universiteiten is het aantal doden gelinkt aan het coronavirus in acht dagen verdubbeld. 'Dit is het begin van de moeilijkste fase in Brazilië', meent Mauricio Santoro, politicoloog van de universiteit van de staat Rio de Janeiro.
De ziekenhuizen hebben in bepaalde delen van het land hun limiet bereikt door de snelle stijging van het aantal besmette personen en het soms onbetrouwbare gezondheidssysteem. In miljoenenstad Rio de Janeiro waren er geen bedden meer beschikbaar in de afdeling intensieve zorg in de openbare ziekenhuizen. En in Manaus, in het Amazonegebied, werd een koelcontainer voor een groot ziekenhuis geplaatst om lichamen te bewaren en werden massagraven gegraven.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de coronacrisis in zijn land steeds geminimaliseerd. Hij verzet zich tegen coronamaatregelen die de staten hebben opgelegd en nam vorige week zelfs deel aan een manifestatie tegen die maatregelen.
Alphabet, het moederbedrijf van Google, zag de omzet en winst in het eerste kwartaal stijgen, maar kreeg in maart af te rekenen met fors teruggelopen advertentie-inkomsten. Daar is de coronacrisis niet vreemd aan, verduidelijkte topman Sundar Pichai dinsdagavond na het sluiten van de Amerikaanse beurzen.
Autofabrikant Ford heeft in het eerste kwartaal een miljardenverlies geleden als gevolg van het coronavirus. De fabrieken van het bedrijf lagen deels stil en klanten stelden de aankoop van een nieuwe auto uit. Bovendien gaf het bedrijf geld uit aan het opzetten van een fabricagelijn voor beademingsapparatuur. Omdat de gevolgen van de virusuitbraak in de Verenigde Staten na maart nog groter werden, verwacht Ford in het huidige kwartaal een nog groter verlies.
Ford zag de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 15 procent dalen tot 34,3 miljard dollar. Onder de streep resteerde een verlies van 2 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal denkt financieel directeur Tim Stone van de automaker dat het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) uitkomt op een verlies van 5 miljard dollar. Dat verlies bedroeg in de eerste drie maanden nog 600 miljoen dollar, waarbij het coronavirus goed was voor een negatief effect van 2 miljard dollar.
De thuismarkt bleek voor Ford nog altijd de sterkste. In Zuid-Amerika, Europa, China en de rest van de wereld werd verlies geleden. In Noord-Amerika daalden de verkopen wel, maar haalde Ford nog een klein plusje. Ford leende de afgelopen periode 15 miljard van een bestaande kredietmogelijkheid en gaf voor 8 miljard aan obligaties uit. Mede daardoor had het bedrijf afgelopen vrijdag 35 miljard dollar in kas. Stone gaf aan dat dat voldoende moet zijn om het jaar door te komen.
Austrian Airlines, de Oostenrijkse dochter van Lufthansa en zustermaatschappij van Brussels Airlines, heeft in Oostenrijk een aanvraag ingediend voor 767 miljoen euro aan steun. Dat bevestigde woordvoerder Peter Thier.
Het grootste deel zou bestaan uit terugbetaalbare leningen, terwijl een deeltje overheidssubsidies bevat. 'Maar die zijn nog te onderhandelen', gaf de woordvoerder toe. De staatssteun zal worden toegekend door het vehikel COFAG, dat over 15 miljard euro beschikt om de gevolgen van de coronacrisis te bedwingen.
Ook Brussels Airlines en moeder Lufthansa verkeren in financiële problemen door de uitbraak van het coronavirus. De Belgische maatschappij zou nog genoeg middelen hebben om te overleven tot ongeveer eind mei. Brussels Airlines heeft intussen bij de federale overheid aangeklopt met de vraag om het bedrijf financieel te helpen.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka eist dat er de komende 24 uur duidelijkheid komt over de concrete modaliteiten van de heropstart van bedrijven vanaf 4 mei. De Nationale Veiligheidsraad gaf vorige week groen licht, maar er is nog altijd geen ministerieel besluit gepubliceerd en dus blijft er onzekerheid.
'Er mag nu niet langer gedraald worden en elk verder getalm is onverantwoord. Veel ondernemers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen nu snel de duidelijke bevestiging over de heropstart van zowel de bedrijven, als de winkels en distributie', zei Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka dinsdagavond. 'Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid.'
De bedrijven zijn volop bezig met het maken van veiligheidsafspraken, aldus Voka. 'Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen getroffen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet in het nodige beschermingsmateriaal voor de werknemers.'
Voka wijst erop dat het grootste obstakel om weer aan de slag te gaan voor heel wat personeel het gebrek aan kinderopvang is. 'Vanaf 4 mei moet de bestaande regeling voor kinderopvang uitgebreid worden voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Dit is op basis van de bestaande regeling volstrekt mogelijk en haalbaar. Wanneer de scholen vanaf 15 mei weer openen, is kinderopvang nodig voor alle ouders.'
De Franstalige christelijke bediendebond beschuldigt federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) ervan het zorgpersoneel een 'oorlogsverklaring' te hebben overgemaakt. Dat doet de vakbond na een vergadering van de verschillende bonden met het kabinet van de minister.
Bovendien heeft het voluntarisme en de flexibiliteit van het personeel er net toe geleid dat de noden beantwoord werden.
Nationaal secretaris Yves Hellendorff laakt dat De Block zorgpersoneel wil kunnen opeisen als de evolutie van de corona-epidemie dat vereist. 'Onbegrijpelijk', zegt Hellendorff, 'want de dalende curve van het aantal ziekenhuisopnames biedt net uitzicht op het opnieuw vrijmaken van personeel dat in de speciale Covid-afdelingen aan de slag is gegaan'.
'Bovendien heeft het voluntarisme en de flexibiliteit van het personeel er net toe geleid dat de noden beantwoord werden', meent hij. Hellendorff ziet in de tekst een poging om 'het personeel dat niet voldoende beschikbaar lijkt, te culpabiliseren of te bedreigen'.
België heeft de Marokkaanse autoriteiten een lijst overgemaakt met 1.400 namen van mensen met de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit die door de coronacrisis in Marokko vastzitten maar willen terugkeren naar België, waar ze officieel wonen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) dinsdag gezegd in de bevoegde Kamercommissie.
Zodra de Marokkaanse regering België een formeel antwoord heeft gestuurd over de lijst, zal de ambassade in Rabat repatriëringsvluchten organiseren.
Die 1.400 mensen hebben kunnen bewijzen dat ze officieel in België wonen en aan de bijkomende criteria beantwoorden die door de Marokkaanse autoriteiten zijn ingevoerd om te kunnen worden gerepatrieerd. Zo moeten ze met een medische of sociale noodsituatie kampen die hun terugkeer naar België noodzakelijk maakt.
'Zodra de Marokkaanse regering België een formeel antwoord heeft gestuurd over de lijst, zal de ambassade in Rabat repatriëringsvluchten organiseren', zei Goffin. Bij een positief antwoord zouden de eerste vluchten vrijdag al kunnen plaatsvinden.
Door het stilvallen van het wereldwijde toerisme gaat de reiswebsite Tripadvisor in besparingsmodus. 900 mensen verliezen hun baan en de rest van het personeel moet in een viervijfderegime gaan werken en 20 procent loon inleveren.
Oprichter en CEO Steve Kaufer, die zelf zijn loon voor de rest van het jaar schrapt, verwacht wel dat zijn bedrijf door de crisis zal geraken.
Spoorbedrijf NMBS is volop bezig met de voorbereidingen om vanaf maandag 4 mei zijn treinaanbod te hervatten. Het bedrijf is daarom begonnen met de verdeling van twee chirurgische mondmaskers per personeelslid dat in direct contact staat met de reizigers. Het gaat onder meer om treinbegeleiders, mensen op de perrons en loketpersoneel. Zij krijgen tegen 4 mei hun wegwerpbare mondmaskers. Wie absoluut niet thuis kan werken, krijgt tegen maandag twee sjaals voor het woonwerkverkeer met het openbaar vervoer tot op kantoor. Tegen 11 mei tenslotte krijgt elk van de 18.000 medewerkers vijf herbruikbare, uitwasbare mondmaskers van de NMBS, 90.000 in totaal.
Op 4 mei start in principe de eerste fase van de grote reboot, met bedrijven die weer aan de slag kunnen. De grote toeloop wordt niet verwacht, ook omdat veel bedrijven zelf werk maken van de anderhalve meter-economie. De bedoeling is dat wie kan thuiswerken dat voorlopig blijft doen, en bedrijven hun personeel in aangepaste kantoorlandschappen mondjesmaat laten terugkeren.
Na een hele dag vergaderen heeft de Spaanse regering dinsdagavond afgeklopt op een exitplan. Dat verloopt in vier fases, maakte premier Pedro Sánchez na afloop bekend tijdens een persconferentie. 'Als de trends in de coronacijfers het toelaten, begint de versoepeling vanaf 11 mei', klonk het.
Maar niet alle regio's gaan even snel naar het nieuwe normaal. 'Waar de besmettingsgraad lager is, kunnen de maatregelen sneller afgebouwd worden dan in plekken waar het virus sterk verspreid zit', zei Sánchez. Als alles volgens planning verloopt, bereikt Spanje tegen eind juni 'het nieuwe normaal'.
De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt nauwer betrokken te worden bij de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad over de coronamaatregelen en de exitstrategie. Dat zei voorzitter Wim Dries dinsdag tijdens een gedachtewisseling in het Vlaams parlement.
'Tijdens een rampenplan werkt eenheid van leiding zeer goed, maar nu we zeven weken bezig zijn, zie je toch dat die topdownbenadering niet altijd even geschikt is.' Dries verwees naar misverstanden rond de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om doe-het-zelfwinkels en tuincentra op 18 april opnieuw te openen.
Daarnaast vestigt de VVSG de aandacht op de financiële gevolgen van de coronacrisis voor steden en gemeenten. Een volledig cijferbeeld is er nog niet, maar volgens Dries zal het virus extra uitgaven en minderinkomsten van de aanvullende personenbelasting met zich meebrengen, omdat veel mensen tijdelijk werkloos zijn.
Tijdens een rampenplan werkt eenheid van leiding zeer goed, maar nu we zeven weken bezig zijn, zie je toch dat die topdownbenadering niet altijd even geschikt is.
In de Verenigde Staten is nu al bij meer dan 1 miljoen mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt dinsdagavond uit cijfers van de Johns Hopkins University. Rond 19.45 uur stond de teller op 1.002.498. Nergens ter wereld ligt dat aantal zo hoog.
De longziekte kostte in de VS ook al aan zeker 56.759 mensen het leven. Dat zijn er meer dan dubbel zo veel als in het op een na zwaarst getroffen land, Italië. Wereldwijd zijn besmettingen vastgesteld bij 3,083 miljoen mensen. De dodentol staat op meer dan 213.000.
Kredietbeoordelaar Moody's verwacht voor dit jaar een veel sterkere krimp van de economie van de eurozone dan bij de vorige prognose een maand geleden. Het ratingbureau stelde zijn prognoses voor de economieën van alle G20-landen naar beneden bij. Op China, India en Indonesië na verwacht Moody's nu krimp voor dit jaar. Volgend jaar is er sprake van herstel in alle landen.
De economie in de eurozone krimpt dit jaar met 6,5 procent, verwacht Moody's. Ongeveer een maand geleden ging de kredietbeoordelaar nog uit van een negatieve groei van 2,2 procent. Volgend jaar zou de economie van de eurozone dan met 4,7 procent groeien. Ook dat is meer dan de 2 procent waar Moody's in maart van uit ging.
Ook over grote Europese economieën als Duitsland (dit jaar min 5,5 procent), het Verenigd Koninkrijk (min 7 procent), Frankrijk (min 6,3 procent) en Italië (min 8,2 procent) werd Moody's negatiever. De economie van de Verenigde Staten krimpt dit jaar met 5,7 procent, verwacht Moody's nu, met een groei van 4,5 procent in 2021. De Chinese economie groeit nog wel dit jaar, maar blijft met een percentage van 1 procent ver achter bij de groeipercentages van de afgelopen jaren. .
De coronacrisis treft de luchtvaartsector erg zwaar. Omdat veel landen wereldwijd de bewegingsvrijheid enorm ingeperkt hebben in een poging de verspreiding van het longvirus tegen te gaan staan heel wat vliegtuigen al weken aan de grond.
De meeste luchtvaartmaatschappijen staat het water dan ook aan de lippen. Zij rekenen vaak op overheidssteun om in de lucht te kunnen blijven. Maar herstructureringen zijn ook onvermijdelijk. Dat maakte IAG, de groep boven de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways en de Spaanse maatschappijen Iberia en Vueling, dinsdagavond nog eens duidelijk.
'Omdat het nog jaren zal duren voor we weer naar de passagiersaantallen van 2019 gaan, brengt British Airways de vakbonden officieel op de hoogte van plannen voor een herstructurering en een ontslagronde', luidt het. 'Er volgt overleg over de voorstellen, maar mogelijk verdwijnen bij British Airways 12.000 jobs.' BA had in april al bijna 23.000 werknemers op tijdelijke werkloosheid geplaatst. Bij de maatschappij werken zowat 42.000 mensen.
De verschillende maatregelen om de socio-economische gevolgen van de coronacrisis in België te verzachten, kosten de staat dit jaar circa 10,2 miljard euro. Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. De Croo citeerde de cijfers uit het ontwerp van stabiliteitsprogramma dat België aan de Europese Commissie zal overmaken. Dat ontwerp wordt nog gefinaliseerd.
De budgettaire kost van de genomen maatregelen komt volgens de laatste berekening voor de federale overheid uit op 6,4 miljard euro. Daarvan is 3,6 miljard euro een gevolg van de massale toepassing van het systeem van tijdelijke werkloosheid.
Met onze exitstrategie proberen we de gezondheid veilig te stellen, maar ook te vermijden dat de kost te veel structureel zou worden.
'Tijdelijke werkloosheid is niet gratis, dat is duidelijk', zei de liberale minister. Voor de gezamenlijke overheid, alle beleidsniveaus opgeteld, zou de rekening oplopen tot 10,2 miljard euro in 2020, of 2,3 procent van het Belgische bruto binnenlands product.
De Croo noemde het 'essentieel' dat het om eenmalige uitgaven gaat. Al kan een deel ervan wel structureel worden als de economische groei fors vertraagt, erkende de minister. 'Met onze exitstrategie proberen we de gezondheid veilig te stellen, maar ook te vermijden dat de kost te veel structureel zou worden.'
De onderwijsverstrekkers en vakbonden hebben vandaag overlegd met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Er was de laatste dagen veel onrust over de maatregelen om de scholen vanaf 15 mei gedeeltelijk herop te starten. Zo was een maximum van tien leerlingen per klas niet haalbaar, omdat veel klassen dan in drie moesten gesplitst worden. Het onderwijsveld heeft nu in samenspraak met GEES-voorzitter Erika Vlieghe besloten dat het maximum veertien leerlingen wordt.
Ook de verplichting voor iedereen ouder dan 12 jaar wordt pas toegepast vanaf het middelbaar onderwijs. Kinderen in het lager moeten dus geen mondmasker dragen, leerkrachten wel. Een gezichtsscherm of scheidingswand van plexiglas kan een mondmasker vervangen.
Tot slot is er ook duidelijkheid over de extra jaren die kunnen worden heropgestart in het secundair onderwijs. De keuze gaat naar het tweede en het vierde middelbaar, maar dat kan ten vroegste vanaf 29 mei en pas na een positieve evaluatie van de eerste week. Weyts wijst erop dat het kader een maximum biedt, geen minimum: scholen die door veiligheidsredenen niet alle jaren of dagen kunnen aanbieden, kunnen ervoor kiezen een beperkter aanbod op school te hebben
In Frankrijk mogen alle winkels, op uitzondering van bars en restaurants, vanaf 11 mei de deuren weer openen. Er gelden dan wel hygiënische maatregelen: het dragen van mondmaskers bij personeel en klanten wordt aangeraden als er onvoldoende social distancing is. Dat kondigde de Franse eerste minister Edouard Philippe dinsdag aan.
Het gaat om een eerste reeks versoepelingen van de lockdownmaatregelen. De lokale prefecten mogen zelf beslissen of grote winkelcentra, met een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter, mogen openen. Over de bars en de restaurants wordt eind mei beslist of ze op 2 juni opnieuw klanten mogen ontvangen, verduidelijkte de Franse premier.
Aan de versoepelingen zijn voorwaarden verbonden. Het aantal geregistreerde besmettingen per dag moet dalen, anders komt er op 11 mei geen versoepeling of zullen de beperkingen strikter worden toegepast. De eerste minister roept de Franse bevolking op zich in de tussentijd gedisciplineerd aan de lockdown te houden.
Daarnaast worden voor 11 mei de Franse departementen op basis van drie criteria opgedeeld in 'rode en groene zones'. In de groene zones, waar het virus bijna onder controle is, zal de versoepeling helemaal van kracht zijn, terwijl in de rode zones een meer strikte vorm wordt toegepast.
Na de eerste versoepeling op 11 mei start de tweede etappe op 2 juni voor een periode van drie weken. 'Eind mei evalueren we de situatie en kijken we hoe we een nieuwe versoepeling van maatregelen kunnen organiseren.'
Het dreigende overschot aan aardappelen in ons land haalt nu ook de zakenzender CNBC. Romain Cools, de voorzitter van de sectorfederatie Belgopom, roept er de Belgen op om twee keer per week frieten te eten om de aardappelberg weg te werken.
'We bekijken met de supermarkten of we een campagne kunnen lanceren om iets voor de sector te doen door de Belgen te vragen meer frieten te eten, twee keer per week gedurende de coronacrisis', zegt Cools aan de zender. 'Vooral diepvriesfrieten, want de vriezers van de industriële aardappelverwerkers zitten vol.'
De verwerking van aardappelen tot diepvriesfrieten en andere diepgevroren aardappelgerechten is goed voor 75 procent van de aardappelverwerking in ons land. Het gros is normaal voor de export, maar die hapert wegens de crisis. Bovendien neemt de horeca niets meer af. De overige 25 procent van de verwerking, zoals die tot verse verpakte frieten of chips, doet het nog wel goed. Door de dalende vraag dreigt 750.000 ton aardappelen op de composthoop te belanden.
Als ons land een beroep zou doen op een app voor contacttracing, moet die door een Belgisch bedrijf worden ontwikkeld en beheerd. Dat heeft Jaak Raes, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, dinsdag in de Kamer verklaard.
De keuze voor een Belgisch bedrijf moet de veiligheidsrisico's door inmenging 'van buitenaf' terugdringen.
De Staatsveiligheid pleit ook voor een strikt wettelijk kader waarin duidelijk wordt geregeld welke gegevens worden bewaard, onder welke voorwaarden en wie daar toegang toe krijgt. Ook de voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit, David Stevens, en de Liga voor de Mensenrechten pleiten daarvoor.
Of de overheid zo'n app zal gebruiken, is twijfelachtig. Minister van Privacy Philippe De Backer (Open VLD) stelde vorige week nog dat een app niet nodig is en dat ons land manueel gaat traceren.
Nadat de federale regering al meldde dat meer dan 1 miljoen Belgen een uitkering voor tijdelijke werkloosheid krijgen, volgen met vertraging de officiële statistieken van de RVA. In maart staat de teller op meer dan 900.000.
Een kleine minderheid is nog niet betaald voor maart, luidt het bij de RVA. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk.
Hoe dan ook gaat het om recordcijfers. Bij de financiële crisis van 2008-2009 kregen in de piekmaand januari 287.000 mensen een uitbetaling wegens tijdelijke werkloosheid.
De tijdelijke werkloosheid maakt dat in de gewone werkloosheidsstatistieken de coronacrisis nog niet waarneembaar is.
Ook na de geplande verlichting van de coronamaatregelen op 4 mei zullen klanten alleen op afspraak en voor de meest noodzakelijke zaken naar hun bankkantoor kunnen. Dat heeft Febelfin, de koepel van de Belgische banken, dinsdag laten weten in een persbericht. De banken passen hun beleid nog niet aan. Digitaal bankieren blijft de norm, klinkt het.
Het is niet nodig de doeltreffendheid van mondmaskers in katoen, wol en zijde in vraag te stellen. Dat heeft interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag gezegd op de dagelijkse persbriefing over het coronavirus.
Dinsdag had de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten extra info gevraagd over katoenen mondmaskers.
Van Gucht legde de grote lijnen voor de mondmaskers uit:
De eerste notariële akten die 'op afstand' ondertekend worden via een digitale volmacht zijn nog in de eerste helft van mei een feit. Dat zegt Bart Van Opstal, de woordvoerder van Fednot, de beroepsvereniging van de notarissen in ons land.
De wet op de digitale volmacht is donderdag in het parlement goedgekeurd. De cliënten verschijnen in de digitale procedure voor de notaris via een videoconferentie. Ze moeten zich identificeren met hun elektronische identiteitskaart of de Itsme-app. Ook de ondertekening gebeurt op die manier.
De zevende enquête van de nationale coronastudie van de Universiteit Antwerpen kan tot vanavond 22 uur ingevuld worden. De onderzoekers delen de resultaten met de overheid om het beleid te ondersteunen.
Deze week is er extra aandacht voor de thema's preteaching en mondmaskers (hoeveel in huis, waar gekocht). Veel vragen van de voorbije weken komen terug om evoluties in kaart te brengen.
Uit de zesde editie bleek dat mensen die het financieel moeilijker hebben beduidend meer Covid-19-symptomen zoals droge hoest, koorts en kortademigheid vertonen. 'Daar is geen eenduidige verklaring voor', zegt professor Thomas Neyens. 'Al zien we dat deze mensen minder aan thuiswerk kunnen doen, waardoor ze mogelijk een grotere kans op besmetting hebben.'
Dat de exit uit de lockdown wandelen op een slappe koord wordt, bewijst de situatie in Duitsland.
Net nu Berlijn de quarantaine wil versoepelen, stijgt de dagelijkse dodentol weer. Het Robert Koch-Institut, het Duitse agentschap voor volksgezondheid, meldt 163 doden, tegenover 110 een dag eerder. De dalende lijn van enkele dagen geleden is daarmee doorbroken.
Ook de besmettingsgraad stijgt weer. Op dit moment steekt een besmet persoon in Duitsland gemiddeld één andere persoon aan.
Europese banken hebben in het eerste kwartaal miljarden opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden, omdat bedrijven die het geld ontleenden door de coronacrisis failliet zullen gaan.
De grootste Europese bank, HSBC, zette vorig kwartaal 3 miljard dollar opzij. Dat is zo'n vijf keer meer dan een jaar geleden. Omdat HSBC veel zaken doet in de door de lage olieprijs getroffen oliesector, kan het verlies oplopen tot 11 miljard dollar.
Santander, de grootste bank van Spanje, zette in de eerste drie maanden 1,6 miljard euro opzij voor verwachte verliezen. Dat is de grootste coronavoorziening tot nu toe in continentaal Europa. Daardoor kelderde de nettowinst met ruim 80 procent tot 331 miljoen euro.
Het Zwitserse UBS vertienvoudigde de voorzieningen voor verwachte verliezen.
De daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis houdt aan. De afgelopen 24 uur werden 123 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, 65 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
Het lage aantal nieuwe opnames is hoopgevend met de geplande verlichting van de coronamaatregelen vanaf 4 mei in het vooruitzicht. De voorbije dagen was het aantal dagelijkse opnames blijven hangen rond 200. Virologen die de overheid adviseren, lieten verstaan dat dat te veel was. Gisteren was het aantal al gedaald naar 127 en in de nieuwe cijfers zijn het er nog eens vier minder. Licht voorbehoud bij de cijfers: er kan sprake zijn van een weekendeffect.
647 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus, op een 6.000-tal testen. Gisteren waren het 550 positieve tests, op ongeveer 6.000 tests.
In totaal liggen 3.976 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is een lichte stijging met 8. Er liggen 876 patiënten op intensieve zorgen, een daling met 27. Het zijn een pak minder patiënten dan op de piek twee weken geleden, toen er nog meer dan 6.000 mensen in het ziekenhuis lagen.
Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur 134 mensen het leven gekost, meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis. De totale dodentol komt daarmee op 7.331.
De banken van de eurozone hebben in het eerste kwartaal minder vlot kredietaanvragen van bedrijven en gezinnen goedgekeurd. Ze hebben vooral de eisen voor leningen aan gezinnen verstrakt, blijkt uit een peiling van de Europese Centrale Bank bij 144 banken. De banken verwijzen naar de verslechtering van de economische vooruitzichten, de stijging van het kredietrisico en de grotere risico-afkerigheid. De banken rekenden voor bedrijfskredieten een hogere rentemarge aan en/of vroegen meer onderpand.
De vraag naar kredieten of het gebruik van kredietlijnen door bedrijven steeg fors, omdat de coronacrisis de behoefte aan cash deed toenemen. Vooral de vraag naar kortlopende financiering nam toe. De vraag naar financiering voor investeringen of fusies en overnames daalde. De vraag naar woonkredieten door gezinnen bleef stijgen, maar de toename vertraagde. De vraag naar consumptiekredieten verminderde.
Net zoals twee maanden geleden de winkels al sloten voor de regering dat vroeg, wordt nu geaarzeld om de woon-zorgcentra te openen terwijl de regering het toelaat.
Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van het land, is niet overtuigd van het plan van de Vlaamse overheid om voor midden mei bezoek toe te laten in woon-zorgcentra. 'We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn', zegt Margot Cloet, die de zorgkoepel leidt.
We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn.
Bij het ontslag van tijdelijk werklozen de overheid een deel van de kostprijs doen dragen is tegen de geest van het systeem, zegt advocaat Pieter De Koster in een opiniestuk.
'Dat heeft net de bedoeling ontslagen te vermijden, niet om ze te laten betalen. Bovendien kan het ook tegen de letter van de wet zijn.'
Personeelsdienstbedrijven als SD Worx en Acerta krijgen van bedrijfsleiders veel vragen over hoe ze werknemers kunnen ontslaan. 'We verwachten voor de zomer de eerste aankondigingen voor herstructureringen in het najaar.'
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS wil de helft van haar personeel, of 5.000 werknemers, ontslaan.
SAS verwacht geen snelle heropstart en rekent op beperkte activiteiten in het belangrijke zomerseizoen. Het denkt dat het jaren zal duren voor het niveau van voor de coronacrisis weer bereikt wordt.
De plannen zouden leiden tot een verlies van zowat 1.900 banen in Zweden, 1.300 in Noorwegen en 1.700 in Denemarken. Eind januari werkten 10.300 mensen bij de luchtvaartmaatschappij.
Het Saoedische staatsinvesteringsfonds gelooft er duidelijk in dat de coronacrisis de live concerten niet zal nekken. Het kocht een belang van 5,7 procent in de Amerikaanse evenementenorganisator Live Nation, dat in België Rock Werchter organiseert. Het gaat om een investering van ongeveer 450 miljoen euro.
De vastgoedkantoren gaan in mei in twee stappen weer open, zegt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.
De kantoren voor bedrijfsvastgoed openen op 4 mei. De vastgoedkantoren voor particulieren volgen een week later op 11 mei.
Terwijl het stil blijft over de redding van Brussels Airlines, gooit de Spaanse regering wél een levenslijn naar de luchtvaartmaatschappij Iberia. Eerder schoten ook Parijs en Den Haag al Air France-KLM te hulp.
Volgens de Spaanse krant El País bereidt Madrid een steunpakket voor. Het zou in eerste instantie gaan om door de staat gegarandeerde leningen. Een participatie in het kapitaal komt er op dit moment niet, al is die niet uitgesloten.
Madrid wacht nog op een bijsturing van de Europese regels voor staatssteun. Die zullen volgens de Europese Commissie in strategische sectoren tijdens deze coronacrisis mogelijk worden.
De Oostenrijkse minister van Toerisme heeft aangekondigd dat hotels vanaf 29 mei weer mogen openen. Intussen laat de regering ook weten enkele bijkomende versoepelingen in te laten gaan vanaf 1 mei, zoals samenkomsten met een groep van maximaal 10 mensen.
Een van de grote vragen over de exit is hoe het economisch leven wordt hervat zonder meteen een tweede golf van besmettingen te creëren.
Eerder maakte het beveiligingsbedrijf Q4S al bekend dat het aan de ingang van gebouwen de koorts van mensen zal meten.
Het keuringsbedrijf Vinçotte en de start-up Esoptra hebben een ander plan klaar: QR-codes scannen met de smartphone. De externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Mensura en Attentia en het kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias stappen mee in het sociale project.
Omwille van privacyredenen gebeurt het scannen vrijwillig. Wie ziek wordt, kan die informatie dan doorgeven, waarna iedereen die op hetzelfde moment op dezelfde plaats de QR-code scande, wordt verwittigd.
De huisartsenvereniging Domus Medica stelt een reeks vuistregels voor die huisartsen moeten helpen vanaf 4 mei hun praktijk veilig te heropenen. Sinds 16 maart zijn niet dringende consultaties uitgesteld. Vanaf 4 mei starten ze opnieuw.
Het opmerkelijkste advies is dat huisartsen de raad krijgen hun patiënten uit te nodigen. De afspraken moeten ertoe leiden dat de wachtzaal niet te vol zit én moeten vermijden dat patiënten van wie de consultatie werd uitgesteld uit angst wegblijven.
De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa is niet van plan haar dochterbedrijf Brussels Airlines los te laten. Dat staat in een brief die de CEO van de groep, Carsten Spohr, naar premier Sophie Wilmès (MR) heeft verstuurd, zegt de VRT.
Brussels Airlines vraagt bijna 300 miljoen euro overheidssteun om te overleven. In de brief benadrukt Spohr dat die steun alleen maar zal worden gebruikt voor Brussels Airlines zelf, en niet voor andere activiteiten van de Lufthansa Groep.
Het blijft ook uitkijken naar de gesprekken tussen Lufthansa en de Duitse overheid over een financiële reddingsboei. Reuters meldt dinsdag dat er nog steeds geen witte rook is.
Veel Vlaamse steden en gemeenten zijn ongerust over de katoenen mondmaskers die ze bestelden. Die zijn van katoen en daarover zijn vragen gerezen.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten heeft de federale regering om duidelijkheid gevraagd.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hervat volgende maand de productie van de 787. Die was begin april stilgelegd om op 23 april weer op te starten.
Volgens Boeing kunnen de meeste medewerkers in de fabriek in South Carolina, waar de 787 wordt gemaakt, op 3 of 4 mei het werk hervatten.
Om 14 uur zitten mensen van de onderwijskoepels, de onderwijsvakbonden, de administratie en het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bijeen over de vraag hoe de lessen in het postlockdowntijdperk zullen verlopen.
De vakbonden eisen dat er geen enkele toegeving wordt gedaan aan de veiligheidsmaatregelen die de virologen opleggen.
Ook de onderwijskoepels zitten met veel vragen. Het gaat dan over hoe strikt het opsplitsen van klassen in groepen van tien is en wat moet gebeuren met klassen van 22.
Voorts kan de vraag op tafel komen of de scholen een financiële tegemoetkoming krijgen voor hun investering in handgels, mondmaskers en andere sanitaire maatregelen.
De zelfstandigenorganisatie Unizo heeft een brief naar de Vlaamse regering gestuurd, waarin ze vraagt dat verhuurders de helft van de handelshuur kwijtschelden.
De Vlaamse regering zou dan, eventueel via waarborgen van de Participatiemaatschappij Vlaanderen, de andere helft betalen.
Goede morgen en welkom op deze liveblog waar we de vinger aan de pols houden van de strijd tegen het coronavirus.
Over heel de wereld zijn nu meer dan 3 miljoen mensen besmet. Een derde van hen woont in de Verenigde Staten.
U herleest de liveblog van maandag hier.