1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Wereldwijd 700.000 besmettingen en 33.000 doden

867 patiënten in België op intensieve zorgen, toename stabiliseert op 10 procent
  • Slovenië verplicht dragen van mondmasker

    In Slovenië worden de bewoners van maandag verplicht een mondmasker én handschoenen te dragen als ze buitenkomen om bijvoorbeeld te gaan winkelen. Dat is ook ongeveer de enige reden waarom de Slovenen het huis nog mogen verlaten. De beperkende maatregelen die al getroffen werden, worden verstrengd. De stad waarin men woont, mag al zeker niet verlaten worden.

    'Het zwaarste deel van de strijd ligt voor ons', aldus premier Janez Jansa in een televisietoespraak. De bewegingsvrijheid wordt dus beperkt, onder meer omdat dit weekend heel veel Slovenen naar de kust trokken, tegen de richtlijnen in.

    In het land van twee miljoen inwoners zijn officieel 730 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zijn er elf sterfgevallen.

  • 292 nieuwe overlijdens in Frankrijk

     

    De afgelopen 24 uur zijn in Frankrijk 292 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat brengt de dodentol sinds de uitbraak van het virus op 2.606. Jérôme Salomon, directeur-generaal van de Franse gezondheidsdienst, maakte die cijfers bekend.  Er liggen nu 19.354 mensen in het ziekenhuis, van wie 4.632 op de intensive care. En 7.132 mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten.

      Salomon maakt zich sterk dat het aantal mensen dat op intensive care terechtkomt, tegen het einde van de komende week kan beginnen dalen, indien de opgelegde maatregelen goed nageleefd zijn geworden.

    In Parijs ondergaat een zorgverlener zelf een test op de aanwezigheid van het coronavirus.
    In Parijs ondergaat een zorgverlener zelf een test op de aanwezigheid van het coronavirus. ©AFP

  • Wereldwijd meer dan 700.000 besmettingen, 33.000 doden

    Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus wereldwijd is voorbij 700.000 gegaan. De dodentol staat nu op meer dan 33.000. Dat staat zondag op de website van de Johns Hopkins University in de VS.

    Zaterdag was de kaap van 600.000 bevestigde besmettingen pas gerond. Zondag maakte de universiteit gewag van 704.095 bevestigde gevallen wereldwijd, met het hoogste aantal in de Verenigde Staten (132.637). Er overleden ook al 33.509 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, van wie de meeste (10.779) in Italië. En het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op 148.824.

    Aangenomen wordt dat veel meer mensen besmet zijn, omdat er onvoldoende mensen getest kunnen worden.

  • Ook Moskou in lockdown

     

    De Russische hoofdstad Moskou gaat maandag in lockdown. 'Moskovieten mogen niet meer zonder reden in de stad rondlopen', kondigt burgemeester Sergej Sobjanin aan.

    Zaterdag waren al winkelcentra, cafés, restaurants en grote parken in Moskou gesloten. Ook voor heel Rusland werden al maatregelen genomen. Maar nu gaat het dus verder. De inwoners van de Russische hoofdstad mogen alleen nog buitenkomen voor noodzakelijke verplaatsingen, zoals werken, winkelen of naar de apotheek gaan. Wie een huisdier heeft, mag er wel even mee gaan wandelen.

    De verscherpte maatregel is een reactie op het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus. In Moskou zijn volgens de officiële cijfers al meer dan duizend mensen besmet.

  • FNG houdt rekening met langdurige impact

    FNG, de groep boven onder meer Brantano, CKS en fred + ginger, houdt rekening met een langdurige impact op de resultaten door de coronacrisis. Nadat eerst alle winkels in België verplicht gesloten werden, besliste het bedrijf zelf ook de winkels in Nederland dicht te doen.

    In een persbericht zegt men te verwachten dat 'de impact van deze crisis minstens de rest van het jaar voelbaar zal zijn.' Online worden klanten van FNG in de Benelux nog altijd bediend, maar door sluitingen van fabrieken in onder meer China en Turkije en door de sluiting van grenzen, zegt het bedrijf nu al geconfronteerd te worden met vertragingen en annulaties in productie en transport. 'De gevolgen en globale impact van deze disrupties in de supply-chain zijn momenteel nog niet duidelijk', klinkt het nog. 'Maar die zullen alleszins materieel zijn en langere tijd nodig hebben om te normaliseren.'

    FNG zegt tenslotte nog gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid en dat onderhandelingen lopen met leveranciers voor uitstel van betaling van huur en andere kosten.

  • Italië betreurt opnieuw 756 doden

    Het coronavirus zorgt in Italië nog altijd voor veel slachtoffers, ook al zou de toename van het aantal bevestigde besmettingen en van het aantal doden wat lijken te vertragen. De voorbije 24 uur telde men 756 extra doden. Een dag eerder waren dat er 889 en vrijdag 900. In totaal bezweken 10.779 Italianen.

    Het aantal bevestigde besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met 5.217 tot 97.689. Ook die stijging ligt wat lager dan vrijdag en zaterdag. 13.000 inwoners van het land werden inmiddels genezen verklaard.

  • Adviseur Trump: '100.000 tot 200.000 doden mogelijk in VS'

    De kans is groot dat in de Verenigde Staten miljoenen mensen besmet raken met het coronavirus. Viroloog Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en corona-adviseur van president Donald Trump, zei dat op nieuwszender CNN.

    Fauci plakte ook een cijfer op het aantal verwachte doden. 'Met wat we vandaag zien, schat ik tussen 100.000 en 200.000', zei Fauci. Hij baseert zich daarvoor op verschillende modellen. 'De realiteit ligt meestal ergens in het midden.' De John Hopkins University in Baltimore becijfert het aantal bevestigde besmettingen met corona op 124.000 en het aantal overlijdens aan de gevolgen van het virus op 2.190 mensen. In de staat New York kwamen er de voorbije 24 uur 237 extra doden bij, met een totaal van 965 nu. Het totaal bevestigde besmettingen in de hele staat ligt nu op 59.513. Meer dan de helft ervan - 33.768 besmettingen, werd geregistreerd in New York City.

    Ondertussen landde in New York een vliegtuig uit de Chinese stad Shanghai met aan boord medische spullen, zoals maskers, jassen en handschoenen. Die zijn bestemd voor ziekenhuizen in New York, New Jersey en Connecticut.  Het was de eerste vlucht van het "project luchtbrug", dat is opgezet door een speciaal team onder leiding van Jared Kushner, schoonzoon van president Donald Trump, om hospitalen van nieuw medisch materiaal te voorzien.

    Anthony Fauci, adviseur van Donald Trump.
    Anthony Fauci, adviseur van Donald Trump. ©AFP

  • Parijse luchthaven Orly gaat dinsdag dicht

    De luchthaven Paris-Orly sluit vanaf dinsdag om 23.30 uur de deuren voor reguliere vluchten. De vier luchtvaartmaatschappijen die er nog actief zijn - tegen meer dan honderd in normale tijden - verhuizen naar de luchthaven Charles-de-Gaulle. Tijdens de 'opschorting van de commerciële uitbating' zullen op Paris-Orly wel nog staatsvluchten, medische vluchten, repatriëringsvluchten of andere uitzonderlijke vluchten kunnen landen. 

    Ondertussen herhaalde de Franse staatssecretaris voor Verkeer Jean-Baptiste Djebbari dat een nationalisering van luchtvaartmaatschappij Air France niet uitgesloten is. Eerder had ook premier Edouard Philippe die piste al eens gelanceerd. De Franse staat heeft een belang van 14 procent in Air France.

  • 132 nieuwe doden in Nederland, 209 in Groot-Brittannïë

    Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

    Het aantal geregistreerde besmettingen is gestegen tot 10.886. Dat zijn er 1.104 meer dan zaterdag. Daarmee komt het aantal besmettingen boven de 10.000 uit. 

    In Groot-Brittannië liep het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus op tot 1.228. In één dag bezweken 209 Britten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van het land is het aantal bevestigde infecties de voorbije 24 uur gestegen met 2.400 tot in totaal 19.522.

  • Wereldwijd 660.000 besmettingen en 31.000 doden

    Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus wereldwijd is de kaap van 660.000 voorbijgegaan. Meer dan 31.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit een nieuwe balans door het Franse persagentschap AFP.

    De cijfers geven echter een onvolledig beeld omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Europa is met zo'n 364.000 besmettingen voorlopig wel nog altijd het zwaarst getroffen werelddeel. Er werden intussen meer dan 22.259 corona-overlijdens geregistreerd.

      Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op meer dan 135.000.

  • De Croo wil terugbetaling btw-tegoeden versnellen

    Vicepremier en Minister van Financiën Alexander De Croo wil de terugbetaling van btw-tegoeden versnellen. Volgens De Croo is dat nodig om de moeilijke periode die het coronavirus veroorzaakt door te komen. 'De versnelde terugbetaling van btw betekent een extra stootkussen voor bedrijven om deze crisis het hoofd te bieden', zegt De Croo.

    Bedrijven die voor 4 april hun btw-aangifte voor de maand februari indienen, zullen daardoor hun btw-tegoed ten laatste op 30 april uitbetaald krijgen. Dit zou aan 16.000 bedrijven in totaal 600 miljoen euro aan extra liquiditeiten geven. Het gaat om bedrijven die een maandaangifte doen.

    In De Zevende Dag op één zei de minister nog dat hij wil bekijken of een aanmoedigingspremie voor mensen in de zorgsector mogelijk is. 'Ik ben daar op zich niet tegen, maar als je maatregelen neemt, moeten ze tijdelijk en gericht zijn", zei De Croo. Hij vindt het interessant dat werkgevers die iets extra's willen geven aan wie wil werken, daar een fiscale aanmoediging voor krijgen.

     

    Alexander De Croo
    Alexander De Croo ©BELGA

  • Duitsland vreest verlies van meer dan 100.000 banen in auto-industrie

    In de Duitse auto-industrie zijn meer dan 100.000 banen bedreigd door de coronacrisis. Dat zei Ferdinand Dudenhoeffer, een academicus en auto-expert, zondag.

    Volgens Dudenhoeffer zal de vraag naar auto's dit jaar met 15 procent dalen. Het zou meer dan een decennium duren om dat verloren terrein in te halen. De academicus vermoedt dat er in de Duitse auto-industrie een overcapaciteit zal zijn van 1,3 miljoen tot 1,7 wagens. Vorig jaar daalde de autoproductie in Duitsland van 5,1 naar 4,7 miljoen voertuigen.

    Meer dan 100.000 banen zijn daardoor bedreigd, benadrukt Dudenhoeffer. Dat aantal kan volgens de academicus zelfs oplopen tot 830.000.

  • Vergaderingen voor mede-eigenaars appartementen uitgesteld

    Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zijn eerste pakket volmachtbesluiten klaar. 

    Eén van de gevolgen is dat vergaderingen voor mede-eigenaars (bijvoorbeeld in appartementen) die voor 19 april gepland waren, kunnen worden uitgesteld met vijf maanden. 

    Ook algemene vergaderingen van vennootschappen en verenigingen die voor 19 april zijn of moeten worden samengeroepen, kunnen later doorgaan. Zij krijgen tot 10 weken respijt na de uiterste datum. Die is in de meeste gevallen vastgelegd op 30 juni. 

    Wie toch wil vergaderen, kan dat elektronisch of schriftelijk.

    Met de datum van 19 april kan nog worden geschoven, als de laatste maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad zouden worden verlengd

  • Aantal sterfgevallen in Spanje versnelt opnieuw: 838 doden in 24 uur

    In Spanje overleden de voorbije 24 uur 838 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee versnelt het aantal doden in het land. Zaterdag waren nog 832 sterfgevallen gemeld. In totaal brengt dat het aantal doden in Spanje door het coronavirus op 6.528. Voor het aantal besmettingen staat de teller nu op 78.797.

    De zowat 46 miljoen inwoners van Spanje zijn al sinds 14 maart onderworpen aan een strikte lockdown.

    Een grafiek die Kiko Llaneras, ingenieur die ook voor El País schrijft op Twitter plaatste, zou wel aangeven dat de grafiek stilaan afvlakt. Maar hij waarschuwt er tegelijk voor al te voorbarige conclusies te trekken. Juist omdat het dodental nog steeds in stijgende lijn gaat.

     

    .

  • Maggie De Block en Herman Goossens oneens over thuisquarantaine

    Wanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner.

    Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondag aangegeven in De Zevende Dag. Professor microbiologie Herman Goossens is het daar echter niet mee eens.

    'Als een koppel al veertig jaar samen slaapt, heeft het geen zin om bij een besmetting apart te gaan liggen', legde minister De Block uit. Met de uitleg van De Block is Herman Goossens het 'niet helemaal eens'. De professor microbiologie (UAntwerpen), eveneens te gast in De Zevende Dag, verwees naar China, waar koppels bij wie een van de partners met het nieuwe coronavirus besmet blijkt, strikt gescheiden worden.

      De professor wees er ook op dat het virus bijzonder besmettelijk is, iets waar vele specialisten zich in het begin op verkeken hebben.

  • 867 patiënten op intensieve zorgen met corona, toename stabiliseert op 10 procent

    Er kwamen op één dag 628 patiënten (+11%) bij, er liggen nu 4.138 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Dat laat de FOD Volksgezondheid zondag weten in zijn dagelijkse update.

    Op intensieve zorgen gaat het om een toename met 78, tot 867 in totaal (+9,8%). De huidige capaciteit voor intensieve zorgen voor coronapatiënten ligt op ongeveer 2.100 bedden.

    Specialisten putten moed uit dat groeiritme waarmee mensen in het ziekenhuis en op intensieve belanden, dat lijkt te stabiliseren rond 10 procent. Dat geeft aan dat het coronavirus op dit moment niet meer ongecontroleerd wild om zich heen grijpt in ons land.

    De afgelopen 24 uur zijn er opnieuw 78 mensen in België overleden aan het nieuwe coronavirus, een record. Het totaal aantal doden komt daarmee op 431.

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.702. Zaterdag was er nog een toename met 1.856.

    Het aantal besmettingen stijgt de jongste dagen fors, vooral omdat de testcapaciteit fors toegenomen is. 

  • Besmettingen in Turkije stijgen snelst

    Onze laatste cijferoverzicht over de wereldwijde opmars van het coronavirus vindt u hier

    Samengevat: 

    - Volgens officiële cijfers staat de teller op 665.616 besmettingen wereldwijd, 24 uur eerder was dat nog net geen 600.000.

    - De VS zijn het land met veruit de meeste besmettingen, Turkije is het land met de steilste opgaande curve.

    - Italië is het land met de meeste doden, zaterdag werd de kaap van 10.000 overschreden. De Spaanse cijfers schieten het snelst omhoog. Zaterdag kondigde premier Pedro Sanchez aan dat Spanje vanaf maandag nog steviger in lockdown gaat.

  • 'IOC en Japan willen Spelen volgend jaar op 23 juli openen'

    Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de Olympisch Spelen. Waarschijnlijk wordt de openingsceremonie volgend jaar uitgeschreven voor 23 juli en eindigt het grootste sportevenement op 8 augustus 2021, zo melden verschillende media in Japan.

    De Olympische Spelen werden deze week uitgesteld wegens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Lees hier onze analyse over hoe het uitstel van de Spelen een gigantische geldmachine verstoord.

  • China: 'Aantal nieuwe besmettingen blijft dalen'

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in China aan het licht komt blijft dalen. De autoriteiten maakten zondag bekend dat in 24 uur tijd bij 45 mensen is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben.

    Dat waren er een dag eerder nog 54. China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten.

    De Chinese internetreus Alibaba liet een lading mondmaskers toekomen op de luchthaven van Luik. 'Eendracht maakt macht', stond er op de verpakking.
    De Chinese internetreus Alibaba liet een lading mondmaskers toekomen op de luchthaven van Luik. 'Eendracht maakt macht', stond er op de verpakking. ©BELGA_HANDOUT

    De afgelopen zeven dagen bleken in China volgens officiële cijfers 313 mensen besmet te zijn geraakt in het buitenland. Slechts zes personen liepen het virus op in China zelf. In totaal zijn in het land 3300 patiënten overleden en 81.439 besmettingen vastgesteld.

  • Gates gooit bloemetje naar Piot

    'Weinig mensen waar ik door de jaren heen zoveel van geleerd heb als van Peter Piot', looft Microsoft-oprichter Bill Gates de Belgische viroloog op Twitter. 'Zeker als het over virussen gaat.' 

    Hij verwijst door naar een erg interessante Q&A met Piot over het coronavirus. '100 miljoen deeltjes van het coronavirus passen op één speldekop', aldus Piot daarin.

    De Tijd sprak dit jaar twee keer met Piot. De laatste keer dateert van één maand geleden

  • New York toch niet in quarantaine

    Wel wordt gekeken naar reisbeperkingen. 'Quarantaine is niet nodig. De volledige details worden vanavond vrijgegeven door CDC (Centers for Disease Controle and Prevention)', zei Trump op Twitter.

    Het staatshoofd zei dat hij de CDC wel heeft gevraagd om een 'stevige' kennisgeving te verspreiden om reizen naar en van deze staten af te raden.

    Eerder zaterdag liet Trump weten quarantaine voor deze drie staten te overwegen. Die zou voor twee weken moeten gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud