1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Horeca weer open en grotere sociale bubbel vanaf 8 juni

De Nationale Veiligheidsraad heft de lockdown op: alles mag, behalve wat expliciet verboden wordt, zoals massa-evenementen of samenkomen met groepen groter dan tien.
  • Huwelijkssector misnoegd: 'Slag in ons gezicht

    Bij de federatie van huwelijksleveranciers, HL België, stuiten de versoepelingen van de maatregelen op onbegrip. 'Dit is werkelijk een slag in ons gezicht', zegt Cynthia De Clercq, woordvoerder van de federatie van huwelijksleveranciers HL België.

    'Waar een restaurant onbeperkt gasten mag ontvangen, mits maximaal 10 personen per gezelschap, mag een feestzaal, die nu net wel de nodige ruimte heeft, niet openen voor 1 juli', aldus De Clercq. Banket- en receptiezalen mogen vanaf 1 juli echter wel weer open met maximaal 50 aanwezigen. 'Daar hebben onze bedrijven niets aan. Het is onverantwoord dat er niet geluisterd werd naar de oplossingen en voorstellen die onze sector kon helpen. Dit is werkelijk een slag in ons gezicht', klinkt het.

    Volgens HL België stond het aantal geplande trouwfeesten momenteel nog op 20 procent maar dreigt dat binnenkort zelfs terug te vallen naar nul. 'We zijn teleurgesteld en kwaad over de werking van de regering in de huidige crisis. Het is onverantwoord en niet goed te praten dat we 3 maanden zonder perspectief zitten en nu nog steeds niet kunnen herstarten', luidt het nog. 

  • Erika Vlieghe: 'loop er de kantjes niet af'

    We krijgen wat meer vrijheid, we kunnen daarvan genieten, maar loop er de kantjes niet van af. We moeten zelf verantwoordelijkheid opnemen, en als we zien dat dingen niet ok zijn, dan moeten we elkaar daarop kunnen aanspreken.

    Erika Vlieghe
    Voorzitter expertengroep

  • Horeca Vlaanderen: 'Hopelijk snel duidelijkheid over extra steunmaatregelen'

    Horeca Vlaanderen reageert opgelucht dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag finaal groen licht heeft gegeven voor de heropstart van de horeca vanaf 8 juni. Dat zegt de CEO van de sectororganisatie, Matthias De Caluwe. Nu vraagt hij snel duidelijkheid over de bijkomende steunmaatregelen voor de sector en wanneer er bijkomende versoepelingen komen. 

    De Caluwe is vooral tevreden dat restaurants, bars en cafés open mogen blijven tot 1 uur in plaats van middernacht. 'Dat extra uurtje is toch wel belangrijk als je op een terrasje wil genieten, dat geeft iets meer marge', zegt De Caluwe.

    Daarnaast mogen aan elke tafel - die op anderhalve meter afstand van elkaar moeten staan - tot tien mensen zitten. Ook wordt het voor cafés niet verplicht om te werken met reservaties, en moeten ze niet bijhouden wie er allemaal langskomt, zoals eerder gesuggereerd. 'Dat was privacymatig niet evident. Dat zou te veel nieuwe wetgeving vragen', zei minister van Economie Nathalie Muylle daarover.


     

  • Maandag wordt het verschil tussen essentiële en niet-essentiële verplaatsingen de facto opgeheven. Vanaf dan zijn dag- of meerdaagse trips weer toegelaten.

    Pieter De Crem
    Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

  • Grenzen open vanaf 15 juni

    België opent de grenzen met het buitenland (binnen de Schengenzone) vanaf 15 juni. De landen kunnen wel zelf nog beslissen wie binnen mag. Vanaf 8 juni is reizen in België toegelaten, voor een of meerdere dagen.

    'De coronabladzijde is nog niet omgeslagen. Het virus is niet weg en de risico's ook niet. De volgende fases van de exitstrategie kunnen deze zomer ingaan, als de evolutie van het virus het toelaat. We zien weer de contouren van het normale leven, maar ik vraag u waakzaam te blijven', besloot premier Wilmès. 'Blijf voor jezelf en anderen zorgen.'

  • We weten dat horecazaken vrezen voor de rendabiliteit. Op federaal en regionaal niveau werken we daarom aan een reeks doelgerichte maatregelen om bepaalde sectoren verder te helpen.

    Sophie Wilmès
    Premier

  • Vanaf 1 juli weer publiek bij sportwedstrijden en culturele evenementen

    Vanaf 8 juni mogen alle sportactiviteiten, op amateur- en competitieniveau, hervatten. Ook fitnesszalen mogen weer openen. Trainingen van contactsporten als judo of voetbal moeten contactloos blijven verlopen. Vanaf 1 juli mogen zwembaden en welnesscentra open. 

    Ook de cultuursector mag heropstarten vanaf 8 juni, voorlopig in lege zalen. Vanaf 1 juli mag er weer (zittend) publiek aanwezig zijn op wedstrijden en culturele evenementen. Vanaf dan kunnen ook de bioscopen weer klanten ontvangen. Het gaat om groepen van maximaal 200 personen. Grotere massagebeurtenissen blijven verboden tot minstens eind augustus.

    Religieuze diensten kunnen vanaf 8 juni hervat worden, met maximaal 100 aanwezigen. Vanaf 1 juli worden ook daar 200 personen toegelaten.

  • Groen licht voor horeca

    Vanaf maandag mag de horeca gedeeltelijk weer open. Cafés en restaurants kunnen volgens strikte regels weer klanten ontvangen: maximum tien personen per tafel, 1,5 meter afstand tussen de tafels, obers moeten een mondmasker dragen. Het sluituur is vastgelegd op 1 uur. Ook nachtwinkels mogen vanaf 8 juni openblijven tot 1 uur.

    Casino's en feestzalen moeten wachten tot 1 juli. Het nachtleven kan pas opnieuw beginnen na eind augustus.

    Cafés en restaurants mogen opnieuw open, volgens strikte richtlijnen.
    Cafés en restaurants mogen opnieuw open, volgens strikte richtlijnen. ©Photo News

  • Sociale bubbel wordt uitgebreid naar tien personen

    Vanaf 8 juni krijgt iedereen de vrijheid om zijn persoonlijke bubbel uit te breiden naar tien personen, die wekelijks mag verschillen. 'De gouden regel blijft social distancing', beklemtoonde premier Wilmès. 'Maar we begrijpen dat dat moeilijker wordt in grote bubbels. We rekenen op het gezond verstand van de Belgen.'

    Bij groepsactiviteiten, zoals een bezoek aan de horeca, mogen maximaal tien personen tegelijk samenkomen.

  • Nieuwe regels voor sociale contacten vanaf 8 juni

    Vanaf maandag gelden vijf gouden regels voor individueel gedrag:

    - De hygiëneregels blijven essentieel: handen wassen, geen kussen of handen geven bij begroeting.

    - Probeer zo veel mogelijk activiteiten buiten te doen. Daar is het risico kleiner. 

    - Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die tot een risicogroep behoren.

    - De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft van toepassing, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden, voor kinderen jonger dan 12 onder elkaar, en mensen in je persoonlijke bubbel, die uitgebreid wordt tot tien personen. 

    - Als de afstand niet gerespecteerd kan worden, zijn mondmaskers aangeraden.

  • Veiligheidsraad heft lockdown op: 'Alles mag, behalve wat verboden is'

    Vanaf 8 juni wordt alles toegestaan, behalve wat uitdrukkelijk verboden is. Dat kondigt premier Sophie Wilmès (MR) aan op een persconferentie.

    Op basis van de huidige coronacijfers, die blijven dalen, beslist de Veiligheidsraad om een volgende stap te zetten in de afbouw. 'De indicatoren zijn bemoedigend', zegt Willmès. 'Beter dan verwacht zelfs.'

  • Volg live de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad

     

    Persconferentie naar aanleiding van de Nationale Veiligheidsraad 03/06/20

  • Alles mag tenzij het verboden is

    De verwachtingen voor de beslissingen van Veiligheidsraad zijn hoog gespannen. Naar verwachting wordt het einde van de lockdown ingeluid. Alles mag weer, tenzij het uitdrukkelijk wordt verboden, zo is de inschatting. 

    Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) hoopt dat de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad woensdag neemt, ervoor zullen zorgen dat vanaf 8 juni bijna alles weer toegestaan is, mits het respecteren van de veiligheidsmaatregelen in het kader van de coronapandemie. Een aantal zaken, zoals het laten doorgaan van massa-evenementen, zal nog niet mogelijk zijn, zei De Croo in De Ochtend op Radio 1.

    'Eigenlijk komen we in een andere fase', legde De Croo uit. 'Tot nu toe hebben we geprobeerd om vast te leggen wat wel mocht, de rest mocht dan niet. Ik denk dat we nu op een moment zitten dat je die logica kunt omkeren en dat je kunt zeggen: als je de algemene regels van social distancing, handhygiëne en het gebruik van mondmaskers in bepaalde situaties volgt, mag vanaf 8 juni hopelijk alles, behalve een aantal zaken.'

    'Dat maakt het voor het publiek veel logischer. We moeten niet denken over wat mag en wat niet', aldus De Croo. De minister denkt dan ook dat de regels van de 'bubbels' wat versoepeld zal worden. Ook rond de heropstart van de horeca worden wellicht knopen doorgehakt.

    Premier Sophie Wilmès op een vorige persconferentie.
    Premier Sophie Wilmès op een vorige persconferentie. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud