Turkije geeft toe dat coronacijfers onvolledig zijn
Een Turk die positief test maar geen symptomen vertoont, komt niet in de officiële cijfers terecht. Dat moest Turkije vorige week toegeven. Critici roepen op om de officiële cijfers te vermenigvuldigen met 20. En dat terwijl Ankara de voorbije maanden alles uit de kast haalde om toeristen naar de Turkse stranden te lokken.
Het klonk al weken als een succesverhaal. Tussen 1.500 en 1.700 gevallen op een bevolking van 82 miljoen. Maar de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca moest vorige week toegeven dat die cijfers onvolledig zijn. ‘Niet alle gevallen zijn patiënten’, zo ging de wel heel speciale uitleg. ‘Sinds 29 juli communiceren we alleen de symptomatische gevallen.’
Daar kon de internationale gemeenschap niet mee lachen. De Wereldgezondheidsorganisatie riep Turkije op om zich te houden aan de internationaal erkende manier om te rapporteren. Die is duidelijk: elke persoon die positief test, wordt meegeteld, ongeacht klinische tekenen en symptomen. Het Verenigd Koninkrijk voerde prompt een quarantaineplicht in voor reizigers die uit Turkije komen.
De coronacijfertruc zegt veel over het economische moeras waarin Turkije zich in bevindt.
Hoe groot is het probleem nu werkelijk in Turkije? De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), kwam vorige week op de proppen met een laboratoriumdocument waaruit bleek dat er op 10 september 29.377 nieuwe besmettingen waren. Diezelfde dag hield de overheid het op 1.512. Dat is bijna 20 keer minder.
Ook leden van de Turkse medische associatie (TTB) roepen nu op om de officiële cijfers van de overheid te vermenigvuldigen met 20. ‘Speel niet met onze gezondheid en met onze voeten!’, klonk het.
‘Veilig toerisme’
Het foefje met de cijfers is vooral opmerkelijk in het licht van de Turkse campagne om deze zomer zo veel mogelijk toeristen naar het land te lokken. Kosten noch moeite werden gespaard. Er waren geen quarantainevereisten voor toeristen en er was een heus certificaat van ‘veilig toerisme’.
De Turkse minister van Toerisme zei eind juni dat hij ‘geen enkele objectieve reden zag waarom toeristen niet konden komen’. Van maart tot augustus bezochten 4,7 miljoen toeristen Turkije.
De truc met de coronacijfers zegt veel over het economische moeras waarin Turkije zich bevindt. De Turkse munt was er in de voorbije tien jaar nog nooit zo slecht aan toe. 1 euro is meer dan 9 lira waard. De munt is in een jaar 46 procent van haar waarde verloren. Toeristen betekenen daarom een flinterdunne levenslijn voor het noodlijdende Turkije: elke dollar en euro is welkom.
Meest gelezen
- 1 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 2 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 3 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 4 De Wever wil OCMW-misbruik beteugelen met bonus-malussysteem
- 5 80 miljoen euro voorlopig hoogste bod voor live mediarechten Belgisch voetbal