1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Spanje verstrengt lockdown na dramatische cijfers

Het totaal aantal doden in België stijgt met 64 tot 353, Italië heeft er al meer dan 10.000 geteld, New York gaat 'mogelijk' in lockdown en Spanje verstrengt en haalt uit.
  • Air Antwerp schort haar vluchten op tot en met zondag 3 mei

    Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, die haar vluchten eerder al opgeschort had tot en met vrijdag 10 april, zaterdagavond.

    'Volgend op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart en de aankondiging van London City Airport eerder deze week dat de Britse luchthaven verwacht gesloten te blijven tot eind april, zal Air Antwerp haar vluchten op de route pas hervatten op maandag 4 mei', zo luidt het.

      De maatschappij raadt wel aan om de website en sociale mediakanalen regelmatig te controleren. Air Antwerp vliegt vanaf Antwerpen op Londen.

  • Spanje verstrengt lockdown vanaf maandag

    Na de dramatische cijfers van eerder vandaag over de verspreiding van het coronavirus snoert Spanje zijn bevolking nog wat verder in: vanaf komende maandag tot en met 9 april, de donderdag voor Pasen, moet iedereen die niet in een 'essentiële sector' werkt verplicht thuis blijven. Enkel de zorg-, voeding- en energiesector mag volop verder blijven draaien.

    De Spanjaarden zullen worden doorbetaald, maar moeten de verloren uren later inhalen bij hun werkgever. Dat heeft premier Pedro Sanchez zaterdag aangekondigd, een bijzondere ministerraad op zondag moet nog groen licht geven.

    Sanchez haalde ook uit naar de Europese Unie. Die moet er voor de zwaksten zijn, zei hij, of ze heeft geen nut meer. 'Het Europese project staat op het spel.'

    Italië voerde al een gelijkaardige lockdown in.

    Eerder deze week werd de noodtoestand in Spanje al verlengd tot 11 april.

    De Spaanse premier Pedro Sanchez eerder deze week in het Spaanse parlement.
    De Spaanse premier Pedro Sanchez eerder deze week in het Spaanse parlement. ©EPA

  • Italië: meer dan 10.000 doden, besmettingen stabiliseren

    Een klein streepje licht in het dagelijks coronabulletin uit het zwaar getroffen Italië: er kwamen de voorbije 24 uur 5.974 besmettingen bij, maar nipt meer dan de dag ervoor. Dat brengt het totaal aantal besmettingen in het land op 92.472. 

    Er stierven ook opnieuw 889 mensen, wat het totaal op 10.023 brengt. Nergens ter wereld stierven meer mensen aan corona. Enkel de VS hebben meer besmettingen.

  • Trump overweegt quarantaine voor New York

    De Amerikaanse president Donald Trump denkt eraan om de stad New York, en de staten New Jersey en Connecticut minstens deels in quarantaine te plaatsen. 

    Het is niet duidelijk hoe concreet de plannen van Trump zijn, die de pers toesprak bij het Witte Huis. 'We kijken naar een quarantaine. New York kan er een van twee weken nodig hebben. Misschien gebeurt het in april. Het is nog niet zeker.' Hij zei later vandaag mogelijk meer informatie te zullen geven over zijn beslissing.

    De gouverneur van New York, de Democraat Andrew Cuomo, reageerde dat hij niet op de hoogte is van de plannen. 'Ik heb er niet met de president over gesproken. Ik weet niet wat hij bedoelt. Een quarantaine? Ik weet zelfs niet wat dat betekent.' 

    De stad New York is de Amerikaanse brandhaard van corona. Onze correspondente Karlijn Van Houwelingen maakte er eerder deze week deze reportage.

    ©REUTERS

  • Albanië stuurt dokters en verplegers naar Bergamo

    Een 30-koppig medisch team van dokters en verplegers is zaterdagnamiddag van Albanië naar Italië gevlogen. Het is op weg naar Bergamo, het epicentrum van de coronacrisis in het noorden van Italië, om er de zwaar getroffen ziekenhuizen bij te staan.

    De regering van premier Edi Rama trekt 11 miljoen lek (een kleine 85.000 euro) uit voor de hulp. Het team zal een maand ter plaatse zijn.

    Albanië is een van de armste landen van Europa. Recent kwam er nieuw leven in de gesprekken om Albanië en Noord Macedonië te laten toetreden tot de EU.

  • Japan belooft groter stimuluspakket dan in 2008

    De Japanse premier Shinzo Abe heeft zaterdag beloofd een groter kussen onder de economie te leggen dan in 2008. Toen pompte de overheid 57 biljoen yen (528 miljard dollar) in de economie. 

    Shinzo Abe greep even naar zijn zakdoek tijdens zijn persconferentie.
    Shinzo Abe greep even naar zijn zakdoek tijdens zijn persconferentie. ©EPA

    Abe zei dat er 'enorme' en 'krachtige' maatregelen op komst zijn voor de derde grootste economie van de wereld. Daaronder overheidsuitgaven, ingrepen van de centrale bank en belastingkortingen voor bedrijven. De details moeten nog worden uitgewerkt.

    'We zijn op een kritiek punt', stelde Abe op de nationale tv. 'En we moeten ons klaarmaken voor een strijd die lang zal duren.'

    In Japan zijn volgens officiële cijfers 1.500 mensen besmet met corona, 52 mensen stierven al.

  • Verplaatsingen buiten de gemeente halveren

    Het datateam van de federale overheid, dat telecomdata analyseert om het verplaatsingsgedrag van de Belg in kaart te brengen, heeft zijn eerste resultaten klaar. Daaruit blijkt dat de Belg tussen 23 en 25 maart gemiddeld 80 procent van zijn tijd in de thuisgemeente spendeert. 

    De Belg volgt zo de quarantainemaatregels goed op, want in de week van 2 maart (net na de krokusvakantie en voor het invoeren van de maatregelen) bevond hij zich slechts voor gemiddeld 65 procent van zijn tijd in de thuisgemeente. 

    Ook het gemiddeld aantal verplaatsingen buiten de thuisgemeente zakt drastisch, met 54 procent. Ons op lange afstand verplaatsen, met meer dan 40 kilometer rijden, doen we al helemaal niet meer: het aantal verplaatsingen is in die categorie met 95 procent teruggevallen. 

  • Kaap van 1.000 doden gerond in Verenigd Koninkrijk

    In het Verenigd Koninkrijk is het aantal overlijdens door het coronavirus over de kaap van 1.000 gesprongen. Er kwamen in een dag 260 doden bij, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. De dodentol staat nu op 1.019, aldus de Britse omroep BBC, tegen 759 een dag eerder. Er werden tot nu toe 17.089 besmettingen met het coronavirus bevestigd in het Verenigd Koninkrijk. 

  • Al meer dan 7.000 laptops toegezegd voor kwetsbare leerlingen

    De vzw DigitalForYouth heeft al meer dan 7.000 gebruikte laptops toegezegd voor leerlingen die thuis geen computer hebben. Dat meldt het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. De vzw is sinds vorige week woensdag op zoek naar 10.000 laptops om te vermijden dat middelbare scholieren uit de meest kwetsbare milieus een leerachterstand oplopen nu de scholen dicht zijn door het coronavirus.

     De vzw Digital4Youth lanceerde vorige week in het bijzijn van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) een oproep aan bedrijven om gebruikte laptops van maximaal 3 jaar oud te doneren. Vanaf dertig laptops haalt de vzw de toestellen op.

    Naar schatting zal ongeveer de helft van de opgehaalde laptops voldoen aan de technische vereisten. Er zijn dus nog meer laptops nodig, maar ook financiële giften zijn welkom, zegt het kabinet-Weyts. Om één laptop gebruiksklaar te maken is ongeveer 100 euro nodig. Minister Weyts heeft daarvoor 200.000 euro toegezegd, Brussels minister Sven Gatz deed daar nog 50.000 euro bovenop, maar er is nog meer geld nodig. Wie dat wil, kan een bijdrage storten aan de Koning Boudewijnstichting, die het project mee ondersteunt. Dat kan op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met de vermelding 'L83229: Digital4Youth'. 

  • Het grote thuiswerkexperiment

    Nog nooit werkten zoveel mensen thuis. Wat zijn de eerste conclusies van deze omwenteling? Redacteur Tom Michielsen stak zijn licht op bij experts. Wat blijkt? Beperkt thuiswerken kan de productiviteit opdrijven, maar voltijds of meer dan voltijds thuiswerken kan bijzonder vermoeiend zijn. 

  • 'Bouw- en wegenwerkbedrijven bereiden in overleg met bonden heropstart voor'

    Verschillende bouw- en wegenwerkbedrijven die de voorbije weken hun werven stillegden omwille van de maatregelen rond het coronavirus, bereiden in overleg met de vakbonden een heropstart voor waar dat mogelijk is en waar dat veilig kan gebeuren. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV.

    'We vragen daarvoor garanties rond onder meer social distancing op de werf en op weg ernaartoe en voldoende gelegenheid en middelen om de handen te reinigen', zegt ABVV-secretaris Gianni De Vlaminck.

    Onder meer bouwgroep Willemen verklaarde volgende week een deel van zijn werven te willen heropstarten, al zal het daar volgens de socialistische vakbond nog niet op zo'n korte termijn gebeuren. 'Het is wel zo dat verschillende bedrijven bekijken of er bijvoorbeeld bepaalde wegenwerken kunnen worden uitgevoerd nu het zo rustig is op de baan', zegt De Vlaminck.

    'Minister Lydia Peeters heeft daar ook toe opgeroepen. Zolang dat in overleg met ons gebeurt, zijn we daar niet principieel tegen. Maar de absolute prioriteit moet de veiligheid van de werknemers zijn.' Volgens De Vlaminck ligt een grote uitdaging momenteel bij onderaannemers die op eigen houtje beslissingen zouden nemen en zich niet altijd aan de coronaregels zouden houden.'

  • Bijna honderd nieuwe overlijdens in Nederland

    In Nederland zijn er de afgelopen 24 uur 93 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totale aantal doden komt zo op 639 te liggen, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bekendgemaakt. Het totale aantal bevestigde besmettingen liep met meer dan 1.100 op tot 9.762. 

    Het aantal gemelde overledenen is lager dan vrijdag. Toen meldde het RIVM dat het aantal geregistreerde sterfgevallen in 24 uur tijd met 112 was gestegen. Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 2.954 patiënten opgenomen in ziekenhuizen. In vergelijking met vrijdag is dat een toename van 454. Inmiddels is bij 9.762 mensen in Nederland vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. De afgelopen 24 uur kwamen er 1.159 meldingen van positieve tests bij. De provincie met de meeste positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant (2.748). 

  • Wat de cijfers zeggen over de opmars van corona in ons land

    Viroloog Steven Van Gucht, de Belgische generaal in de strijd tegen corona, kwam met zijn dagelijkse update van de statistieken. Hoe zit het nu met de strijd tegen corona na een lockdown van twee weken die net verlengd is? De beste indicator om te testen of we de strijd tegen het coronavirus winnen, is de druk op de ziekenhuizen. De Tijd ging na hoe onze gezondheidszorg ervoor staat. 

  • Meer dan 600.000 besmettingen wereldwijd

    Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus wereldwijd is de kaap van 600.000 voorbijgegaan. Meer dan 28.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, zo staat zaterdag op de website van de Johns Hopkins-universiteit in de VS. 

     Volgens de universiteit, die zich baseert op officiële bronnen, waren er zaterdagmiddag wereldwijd 607.965 bevestigde besmettingen. De Verenigde Staten staan helemaal bovenaan met meer dan 104.000 coronabesmettingen. Italië en China volgen met telkens meer dan 80.000 bevestigde gevallen.

      De cijfers geven geen volledig beeld, omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Het aantal coronadoden staat op 28.125. Italië is in deze lijst het zwaarst getroffen land (9.134 doden), gevolgd door Spanje (dat zaterdag 5.690 corona-overlijdens rapporteerde), China (3.295) en Iran (2.517).  Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000.

    Medici in beschermkledij in Madrid.
    Medici in beschermkledij in Madrid. ©REUTERS

  • 80 procent mensen blijft in eigen gemeente

    De Belgen blijken de overheidsconsignes rond sociale restricties goed op te volgen. Uit cijfers van telecomsector blijkt dat momenteel 80 procent van de mensen hun tijd doorbrengt in de eigen gemeente. Dat heeft het crisiscentrum bekend gemaakt.

    De Tijd berichtte afgelopen week over hoe dat werkt. De drie grote telecomoperatoren Proximus, Telenet en Orange Belgium leveren data over het verplaatsingsgedrag van hun klanten. Dat kan via de antennes waar onze smartphones nu en dan contact mee maken. Die data zijn geanonimiseerd en gebundeld op populatieniveau.

  • Belgische economie kan profiteren van 'pragmatisme en sociale zekerheid'

    Een positief geluid komt van de topman van Belfius, Marc Raisière. Hij verwacht dat de economie in mei of ten laatste in juni weer kan opstarten. ‘Dankzij onze sociale zekerheid en pragmatisme zal de crisis ons minder hard treffen.’

  • Meteen tijdelijke correctie mogelijk van sociale huurprijzen

    Sociale huuders die kunnen bewijzen dat hun inkomsten gedaald zijn door de coronapandemie, kunnen meteen een tijdelijke correctie krijgen van de huurprijs. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zaterdag. Gebruikelijk komt er pas na drie maanden van 20 procent minder inkomsten een correctie, maar die regel is door de coronacrisis dus versoepeld.

    Diependaele herhaalt tegelijk zijn oproep naar verhuurders en huurders. 'Ga met elkaar in overleg en heb begrip voor elkaar. Iedere situatie, zowel van de huurder als de verhuurder, is anders.' 

     Op de site van Wonen Vlaanderen werd ook een uitgebreid overzicht geplaatst met antwoorden op vragen waar huurders en verhuurders vandaag mee kunnen zitten. 'We hebben de vragen die we de afgelopen dagen kregen gebundeld in een handige FAQ', zegt Diependaele.  

    Veel vragen gaan over verhuizen. Dat is onder de huidige maatregelen enkel mogelijk als een verhuis dringend is. Deze maatregelen rechtvaardigen in bepaalde gevallen dat de huurder op het einde van de huurovereenkomst langer in de huurwoning blijft. 'Indien de huurder niet op het voorziene tijdstip kan verhuizen, laat hij dat zo snel mogelijk weten aan zijn verhuurder en geeft hij de redenen aan waarom hij niet kan verhuizen', zegt Diependaele. 'De huurder en verhuurder proberen op basis daarvan tot een akkoord te komen. Het zijn uitzonderlijke tijden, daarom roep ik op tot begrip voor elkaars situatie.'

  • Recordaantal doden op 24 uur in Spanje

    In Spanje vielen er op 24 uur 832 doden te betreuren. In totaal verloren er 5.690 mensen het leven door het coronavirus, er werden 72.248 besmettingen geregistreerd. Hierbij zijn 40.630 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 4.575 op intensieve zorgen. 12.285 personen werden genezen verklaard.

    De zowat 46 miljoen inwoners van Spanje zijn al sinds 14 maart onderworpen aan een strikte lockdown. Spanje staat op nummer twee op de wereldwijde lijst van landen met het grootste aantal coronadoden, na Italië. Het Spaanse ministerie van Volksgezonheid kondigde zaterdag ook aan dat het leger zal worden ingezet om de lichamen van overleden mensen te vervoeren. 

  • Stijging van corona-positieven komt door veel meer tests

    Er hebben opnieuw 1.850 mensen positief getest op het coronavirus, tot een totaal van 9.134 vastgestelde besmettingen. Dat is opnieuw flink meer dan de voorbije dagen, toen het aantal coronapositieven laag boven de duizend uitkwam. Maar de nieuwe besmettingen zijn een wat verkeerde indicator voor het virus, zeggen de virologen van het wetenschapscentrum Sciensano op hun dagelijkse persconferentie.

    De reden voor de groei is simpel. Er wordt meer en meer getest, waardoor meer en meer positieve gevallen ontdekt worden. Er worden door de labo's intussen bijna 3.000 tests per dag gedaan, tot een totaal van nu bijna 45.000. Plus, er is een Waals labo dat nu voor het eerst zijn cijfers doorgeeft aan Sciensano en in de statistieken is opgenomen. Het gaat om ruim 500 positieve tests, verspreid over de voorbije dagen.

  • 64 nieuwe doden in België, 789 mensen op intensieve zorgen

    In de afgelopen 24 uur zijn nog eens 64 mensen overleden aan het coronavirus in ons land. Het totale aantal doden in ons land is daarmee opgelopen naar 353. Dat werd gemeld tijdens het dagelijkse perspunt van het Crisiscentrum over de situatie in ons land.  Er liggen nu 3.717 patiënten in het ziekenhuis, van wie 789 op intensieve zorgen.

    In de laatste 24 uur zijn 575 extra patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, 205 mensen konden het ziekenhuis verlaten. Dat brengt het totaal aantal patiënten in de ziekenhuizen op 3.717, van wie er momenteel 789 op intensieve zorgen liggen.

    Het Crisiscentrum meldt dat er de voorbije 24 uur 1.850 nieuwe bevestigde gevallen van de ziekte COVID-19 werden gerapporteerd. Daarvan situeerde 44 procent zich in Vlaanderen (823 gevallen), 47 procent in Wallonië (875) en 7 procent in Brussel (134). In 1 procent van de gevallen waren geen gegevens beschikbaar over de woonplaats. De interfederale woordvoerders wezen erop dat de toename van het aantal gevallen in Wallonië te wijten is aan het verzenden van retrospectieve gegevens door een nieuw laboratorium dat diagnoses uitvoert.

    Er zijn nu in totaal 9.134 bevestigde besmettingen in ons land. Het gaat om 5.475 gevallen (60 pct) in Vlaanderen, 2.496 (27 pct) gevallen in Wallonië en 980 (11 pct) gevallen in Brussel. Dat is een grote onderschatting, want niet iedereen met symptomen wordt getest. 

    Coronavirus COVID-19

  • Regering en farma werken aan snellere aanpak coronavirus

    De federale regering en de Belgische farmaceutische industrie versnellen hun inspanningen in de strijd tegen COVID-19. Dat zijn ze overeengekomen in het kader van het R&D Bioplatform. Dat is een initiatief dat in 2005 opgezet werd door de federale regering en dat regeringsleden samenbrengt met bedrijfsleiders van farmabedrijven in ons land en de vereniging van farmabedrijven pharma.be

    Klinische studies naar vaccins en nieuwe geneesmiddelen kunnen al na vier dagen worden opgestart na indiening bij het geneesmiddelenagentschap FAGG, terwijl dat nu nog doorgaans vijftien dagen tot een maand in beslag neemt. Ook wordt de capaciteit om patiënten op COVID-19 te testen gevoelig verhoogd, doordat labo’s van farmabedrijven ook voor de nodige tests zullen zorgen. De bedrijven gooien productielijnen om voor het maken van desinfecterende handgels.

    De regering wil een Belgische unit oprichten voor de bestrijding van besmettelijke ziekten. Dit zou het mogelijk maken om fase 1 klinische studies en 'human challenge klinische studies' uit te voeren in een optimale omgeving en zo het onderzoek rond COVID-19 te versnellen. De financiering ervan zou gebaseerd zijn op een publiek-privaat partnerschap van 40 miljoen euro.

  • 'Zielig'

    ‘Zielig’, luidt het verdict van topeconoom Willem Buiter over de gezondheidsaanpak van de federale overheid in de VS. ‘Van de ontoereikende testcapaciteit tot de weigering een nationale lockdown af te kondigen. Het is ongelukkig dat onze president zowat de minst gekwalificeerde persoon is om deze situatie het hoofd te bieden, terwijl dit veel langer zal duren dan mensen verwachten. Reken er maar niet op dat tegen de zomer alles weer normaal zal zijn.’ Buiter maakt zich ook grote zorgen over de wereldeconomie.

  • Antwerpse politie richt bioresponsteam op

    De Antwerpse lokale politie heeft deze week een bioresponsteam (BRT) in het leven geroepen om tussenbeide te komen in risicovolle situaties, en momenteel meer bepaald bij coronagerelateerde incidenten. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) aangekondigd via Facebook. 'Ze kunnen bijvoorbeeld mensen arresteren die met kwaad opzet spuwen en hoesten op straat', aldus De Wever.

    Het BRT bestaat volgens de politie uit mensen die een CBRN-opleiding volgden (chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen). 'Het gaat eigenlijk om trainers van ons die zo'n opleiding volgden en zelf onze andere medewerkers opleiden', zegt woordvoerder Wouter Bruyns. "

    'We hebben hen nu in een bioresponsteam geplaatst dat non-stop oproepbaar is en opereert vanuit ons kantoor aan de Noorderlaan. Ze worden opgeroepen voor risicorelaties met burgers, bijvoorbeeld bij tussenkomsten op de spoed met COVID-patiënten of bij burgers op straat die risicogedrag vertonen. Ze zijn voorzien van het nodige beschermingsmateriaal.'  De voorbije week waren er verschillende incidenten met personen die spuwden richting de politie en voorbijgangers. 

  • Wat wiskundige voorspellingen ons kunnen leren en wat niet

    Complexe wiskundige modellen kunnen een leidraad zijn voor overheden om bijvoorbeeld de impact van maatregelen in te schatten. De Tijd legt u in dit interactief artikel over wiskundige modellen uit wat prognoses ons kunnen leren en wat niet.

  • Test voor zij die werk willen hervatten na de piek

    Open Vld-minister Philippe De Backer, die een coronataskforce leidt, is niet van plan alle Belgen te testen. Wel denkt hij eraan om, nadat de piek in ons land bereikt is, de mensen te laten testen die het werk gaan hervatten. Dat zegt hij zaterdag in Le Soir.

    'Testen op antilichamen is nog niet volledig betrouwbaar, maar maakt het binnenkort mogelijk om de mensen te identificeren die immuniteit ontwikkeld hebben en dus weer aan de slag kunnen. Na een bloedproef duurt het nog amper vijftien minuten om het resultaat te kennen.' 

     Alle Belgen testen is voor De Backer 'onmogelijk en onnuttig'. Eerder deze week werd al duidelijk dat België de testcapaciteit geleidelijk uitbreidt, van goed 2.000 tests per dag enkele dagen geleden, naar 10.000. In Gazet van Antwerpen zegt De Backer zaterdag dat er maandag wordt gestart met 10.000 PCR-tests, de meest betrouwbare. Dat laatste cijfer zal nog verder verhoogd worden, maar De Backer wilde in Le Soir geen precies cijfer geven.

    'Ik heb een cijfer in het hoofd, maar ik hou het erop dat we ons richten op 'het maximaal mogelijke'.'  

    ©Daniel Bockwoldt/dpa

  • Strijd tegen drugs in coronatijden

    De pandemie zet drugscriminelen blijkbaar niet aan tot het nemen van vakantie. De topman van de douane waarschuwt dat de drugstrafiek op volle toeren draait. Bij de controle van de laatste passagiersvluchten naar Zaventem is zelfs nog een recordvangst gedaan. In de haven van Antwerpen moet de douane haar drugsteam nog versterken.

  • 'Belgische horeca verliest 1,7 miljard euro omzet'

    Met de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus tot na de paasvakantie, schat Horeca Vlaanderen dat de Belgische horeca in de hele crisisperiode 1,7 miljard euro omzetverlies zal leiden. Dat is veel meer dan na de aanslagen in Brussel in 2016. Dat de horecazaken ook tijdens de paasvakantie dicht blijven, komt extra hard aan.

    'Het betekent een verdubbeling van de verliescijfers van de eerste drie weken, omdat de paasvakantie traditioneel een topperiode is voor de sector. Het toerisme valt volledig stil. Dit heeft een impact zonder weerga op de sector', zegt topman Matthias De Caluwe.

    'Nu al is het omzetverlies bijna acht keer zo groot als dat van het aanslagenjaar 2016.'  Voor De Caluwe gaat de volksgezondheid altijd voor. 'Geen discussie daarover, maar we rekenen op goede wil om onze sector door deze storm te laten komen.' De sectorfederatie vroeg vorige week al een inspanning van de vastgoedeigenaars die panden verhuren aan horeca-ondernemers, bijvoorbeeld door de huur kwijt te schelden of op te schorten. Een aantal verhuurders is al op die vraag ingegaan, klinkt het.

  • China meldt 54 nieuwe coronagevallen, geen lokale besmettingen

    In China zijn sinds vrijdag 54 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld, één minder dan de 55 die een dag eerder werden gemeld. Dat maakte de nationale Gezondheidscommissie zaterdag bekend. Volgens de autoriteiten zijn alle nieuwe patiënten in het buitenland besmet geraakt.

    Het aantal binnenlandse besmettingen is drastisch gedaald sinds de overheid ingrijpende maatregelen invoerde om de verspreiding van het virus in te dammen. In totaal zijn in China nu 81.394 geïnfecteerden bekend. Er overleden in de afgelopen 24 uur drie mensen in het land aan het longvirus, het dodental komt daarmee op 3295.

    Een treinreiziger in Wuhan, China.
    Een treinreiziger in Wuhan, China. ©REUTERS

     De Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst werd vastgesteld, is zaterdag deels heropend. Even na middernacht arriveerde er weer een passagierstrein. De autoriteiten sloten de metropool met 11 miljoen inwoners in januari af van de buitenwereld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het verlaten van de stad is nog steeds niet toegestaan, maar mensen mogen er wel weer naartoe reizen.

  • Anti-corona apps

    De smartphone, die we continu bij ons dragen, komt in het vizier om na te gaan met wie een besmet persoon contact had. En een app is de gedroomde interface om mensen die een risico lopen te waarschuwen. 

    In China is het al zover. Steeds meer Chinezen moeten een app van Alibaba, ontwikkeld in overleg met de overheid, downloaden als ze reizen of wandelen. In de app vullen ze vragenlijsten in over hun medische toestand of recente reizen. De app verzamelt ook informatie over broeihaarden van het virus. 

  • Ondernemers willen weer aan het werk

    Een aantal Vlaamse ondernemers vinden dat er weer moet worden gewerkt. Het bouwbedrijf Willemen voegt de daad bij het woord. Sommige ondernemers vinden dat de overheid te ver is doorgeschoten in haar communicatie waardoor het personeel te bang is om nog te komen werken. 

  • Amerikaans bedrijf stelt corona vast in vijf minuten

    Het Amerikaanse bedrijf Abbot Laboratories heeft naar eigen zeggen een draagbaar toestel ontwikkeld waarmee in enkele minuten kan worden vastgesteld of een persoon besmet is met het nieuwe coronavirus of niet. Het wil vanaf volgende week 50.000 tests per dag leveren aan de gezondheidsdiensten in de Verenigde Staten. Het bedrijf stelt in een persbericht dat het apparaat voor de nieuwe moleculaire test ongeveer zo groot is als een 'kleine broodrooster' en daardoor ook goed gebruikt kan worden buiten ziekenhuizen.

    In vijf minuten is duidelijk of de COVID-19-test positief is, de resultaten van een negatieve test zijn er in dertien minuten. De Amerikaanse toezichthouder (FDA) heeft de test nog niet formeel goedgekeurd, maar heeft via een spoedprocedure wel alvast toestemming gegeven voor het gebruik ervan door laboratoria en gezondheidsdiensten, zegt Abbott Laboratories. In de Verenigde Staten zijn meer dan 100.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, zo bleek vrijdag uit een telling van de Johns Hopkins University. Ruim 1.500 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 

  • Een 'nieuw normaal'

    De Belgische economie zal met een ‘nieuw normaal’ moeten leren omgaan. De beperkende maatregelen tegen het coronavirus worden minstens met twee en vermoedelijk met vier weken verlengd, tot 3 mei. Dat maakt dat de overheidsuitgaven voor tijdelijke werkloosheid en steun aan zelfstandigen al zeker oplopen tot 6,8 miljard euro. 

    ‘De inspanning is pas begonnen’, zei federaal premier Sophie Wilmès (MR) vrijdagavond. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud