1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Terminals in haven Zeebrugge lopen vol

Wereldwijd zijn er al meer dan 730.000 besmettingen vastgesteld. In België liggen nu 4.524 mensen met corona in het ziekenhuis.
  • Gouverneur New York vraagt natie om hulp te sturen

    De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo heeft gezondheidswerkers uit heel Amerika gevraagd om te komen helpen bij het behandelen van coronapatiënten. Het aantal bevestigde besmettingen in de staat is opgelopen tot 66.500. 'Ik vraag gezondheidswerkers uit het hele land om alstublieft nu te komen helpen in New York, als je geen gezondheidszorgcrisis kent in jouw gemeenschap', zei Cuomo. 

    De gouverneur zei dat de dokters en verplegers in zijn staat aflossing nodig hebben, en de wederdienst zal volgen als er zich in andere staten een probleem stelt. 'De cijfers zijn nu al duizelingwekkend... We hebben meer dan duizend New Yorkers verloren.' Hoopgevend is wel dat het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen, maar iets minder snel dan voordien.

    Eerder maandag meerde een ziekenhuisschip met duizend bedden aan in Manhattan, om de overbelaste ziekenhuizen in de stad New York te ontlasten. Dat zullen ze doen door de patiënten die niet behandeld moeten worden voor het coronavirus te verzorgen. 

  • Europa heeft een Nederlands probleem

    Als zelfs een Europees monument als Jacques Delors waarschuwt dat 'het gebrek aan Europese solidariteit levensgevaarlijk is voor Europa', is het menens. De ex-voorzitter van de Europese Commissie, bijna 95 intussen, kroop maandag in de pen. De microbe is terug, schreef hij na de Europese top van donderdag, waar de kloof tussen noord en zuid verder uitdiepte.
    Nederland is kop van Jut voor de zuidelijke lidstaten die het meest lijden onder de pandemie. Eerst wezen onze noorderburen vrij hautain strakke maatregelen af om de verspreiding van het virus te voorkomen. Vervolgens haalde Den Haag in botte bewoordingen het morele vingertje boven tegen Italië, Frankrijk en Spanje die om solidariteit vroegen.

  • Terminals in haven Zeebrugge lopen vol

    In de haven van Zeebrugge zijn afgelopen week verschillende terminals in de problemen geraakt omdat de stockageplaatsen vol geraakten. Dat kwam omdat de distributie naar de eindklanten uitbleef. De haven werkte intussen een plan uit om meer stockageruimte beschikbaar te maken.

    'Het is belangrijk dat we als havenbestuur in deze moeilijke tijden ook creatieve oplossingen kunnen bieden aan al onze havengebruikers', zegt Rik Goetinck, CEO ad interim Maatschappij Brugse Zeehaven. In de eerste plaats zorgt elke terminal voor een maximale invulling van de eigen ruimte. Als dat onvoldoende blijkt, werkt de haven aan oplossingen.

    Trailers kunnen met een schriftelijke overeenkomst tussen het havenbestuur en de havenklant gratis gestockeerd worden op verschillende locaties in en rond de haven. Voor de stockage van nieuwe wagens zijn er terreinen beschikbaar in de achterhaven. Daarvoor is een schriftelijke overeenkomst nodig waarin ook een bescheiden tarief beschreven staat. 

    In de haven van Zeebrugge zijn afgelopen week verschillende terminals in de problemen geraakt omdat de stockageplaatsen vol geraakten. Dat kwam omdat de distributie naar de eindklanten uitbleef.
    In de haven van Zeebrugge zijn afgelopen week verschillende terminals in de problemen geraakt omdat de stockageplaatsen vol geraakten. Dat kwam omdat de distributie naar de eindklanten uitbleef. ©Wouter Van Vooren

  • Italië verlengt lockdown tot na Pasen

    Het zwaar getroffen Italië verlengt de noodmaatregelen tegen het coronavirus tot na de paasdagen. Daardoor is onder meer het uitgaansverbod tot minstens 12 april, wanneer Pasen valt, van kracht. Dat liet de minister van Gezondheid, Roberto Speranza, verstaan.

    'Tijdens een vergadering van het wetenschappelijke en technische comité vanmorgen, is er gezegd dat alle lockdown-maatregelen minstens tot Pasen verlengd moeten worden. De regering zal in die richting gaan', zei Speranza. De lockdown, die op 10 maart werd afgekondigd, zou normaal vrijdag aflopen.

    Italië telt inmiddels de meeste coronadoden van alle landen ter wereld, ruim 11.000. Het aantal besmettingen passeerde de grens van 100.000. Zowel het aantal doden als het aantal infecties stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in het begin van de uitbraak.

  • Paul Stoffels (J&J): 'Ik reken op 10 euro per vaccin'

    De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson heeft een kandidaat-vaccin tegen corona klaar. De Belg Paul Stoffels, chief scientific officer bij de gigant, verwacht de eerste dosissen begin 2021 klaar te hebben.
    J&J zal het vaccin tegen de kostprijs verdelen en spreekt van een haalbare prijs. ‘Ik reken op 10 dollar of euro per vaccin. Dat is vrij goedkoop. Alles hangt af van de output van onze productielijnen, de wereldwijde beschikbaarheid van injectienaalden en de mogelijkheid om ter plaatse steriel honderden miljoenen van die vaccins te kunnen vullen', aldus Stoffels in een gesprek met De Tijd

  • 'Maatregelen hebben 560 levens gered in België'

    De beperkende maatregelen die in België werden genomen om de Covid-19-epidemie te stoppen, hebben al 560 overlijdens vermeden. Dat staat in een rapport van de Britse universiteit Imperial College dat maandag verscheen. Rekening houdend met de foutenmarge, tellen de onderzoekers tussen de 160 en 1.500 gespaarde personen.

    De studie schat dat 3,7 procent van de Belgische bevolking daadwerkelijk het nieuwe coronavirus heeft opgelopen. Een cijfer dat vergelijkbaar is met het gemiddelde van de elf onderzochte Europese landen. Dit komt niet overeen met de officiële balansen die het Crisiscentrum communiceert, dat enkel de gevallen telt die door screening zijn bevestigd.

    Volgens de berekeningen van de experten is het aandeel van de besmette bevolking het hoogst in Spanje (15 procent). Italië volgt met bijna 10 procent. Het percentage is het laagst in Duitsland (0,72 procent) en Noorwegen (0,41 procent), wat aangeeft dat deze landen aan het begin van de epidemie staan.

  • 'Als werknemers nu hun vakantie uitstellen, is er een probleem'

    De Economic Risk Management Group (ERMG) onder leiding van Pierre Wunsch en Piet Vanthemsche,  draait op volle toeren. Vanavond en morgenavond komt de kerngroep  weer bijeen. Ze zal zich buigen over de maatregelen die nodig zijn om te vermijden dat de coronacrisis een economische kaalslag wordt. Ook rijst de vraag of werknemers die tijdelijk minder moeten werken, straks hun paasvakantie zullen opnemen. ' Als het merendeel van de werknemers hun verlof uitstellen, dreigen bij een heropleving heel wat mensen met vakantie te zijn', luidt het. 
  • Frankrijk overschrijdt grens van 3.000 coronadoden

    In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 418 patiënten aan het coronavirus overleden. Dat is aanzienlijk meer dan zondag toen de autoriteiten 292 doden registreerden, tegen 318 zaterdag. Het totaal aantal doden in Frankrijk staat nu op 3.024. Daarmee is Frankrijk het vierde land met meer dan 3.000 doden als gevolg van het virus, na Italië, Spanje en China.

    Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedraagt 44.550 tegen 40.174 een dag eerder, een stijging met 11 procent. In het land zijn nu 20.946 mensen in een ziekenhuis opgenomen met Covid-19, van wie 5.056 op de intensive care liggen. Het Franse dodental omvat alleen degenen die in een ziekenhuis zijn overleden en niet die thuis of in een bejaardentehuis stierven.

  • 'Pas bouwstop niet toe tijdens zomermaanden'

    Voka West-Vlaanderen, Confederatie Bouw West-Vlaanderen en Bouwunie West-Vlaanderen doen een oproep tot zowel de West-Vlaamse stads- en gemeentebesturen als het provinciebestuur om extra steunmaatregelen voor bedrijven te nemen.

    Specifiek voor de bouwsector aan de kust stellen stellen de organisaties voor om de bouwstop tijdens de zomermaanden niet toe te passen, zodat bouwbedrijven, mits duidelijke afspraken met de horecasector, kunnen doorwerken. Door de coronacrisis liggen momenteel heel wat werven stil, wat tot aanzienlijke verliezen leidt voor veel bouwbedrijven.

    De organisaties vragen de lokale besturen om de nodige soepelheid te hanteren bij de beoordeling van lopende vergunningsaanvragen. Daarnaast vragen ze ook om de taksen voor het tijdelijk bezetten van het openbaar domein naar aanleiding van werven op te heffen, nu er op de meeste werven niet kan worden gewerkt.

    Als bedrijven hun documenten niet tijdig kunnen indienen, mag dat niet automatisch tot een negatief advies leiden. Flexibiliteit is hier van groot belang om verdere economische ontwikkeling te waarborgen. Tevens pleiten we voor een uitstel van betaling voor bedrijfsbelastingen om liquiditeitsproblemen te voorkomen.

    Bert Mons, Jan Libeer en Jan Coussement
    algemeen directeur Voka West-Vlaanderen, algemeen directeur Confederatie Bouw West-Vlaanderen en voorzitter Bouwunie West-Vlaanderen

  • Nieuwe leerstof als scholen langer dicht blijven

    Na de paasvakantie mogen leerkrachten nieuwe leerstof aanbieden via afstandsonderwijs. Tot nu toe moesten leerkrachten zich beperken tot herhaling en mochten taken niet op punten staan. Maar dat is nefast om leerlingen geboeid te houden, vindt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Na overleg met de onderwijskoepels en vakbonden is beslist dat als de scholen na de paasvakantie niet meteen open kunnen, leerkrachten aan 'pre-teaching' doen, waarbij de nieuwe leerstof achteraf in de klas nog eens wordt herhaald, maar aan een sneller tempo. 

  • Dow gaat handgel maken in België

    Dow, een van de grootste chemiebedrijven ter wereld en vooral bekend als plasticproducent, gaat 200 ton handgel maken, onder andere in zijn vestiging in het Waalse Seneffe. Dow gaat het doneren aan overheden en gezondheidsinstellingen.

    'Dow produceert doorgaans geen handdesinfecterend middel, maar een groot deel van de benodigde grondstoffen is direct beschikbaar op de vestigingen van het bedrijf. Bovendien kan een groot volume ontsmettingsmiddel geproduceerd worden met weinig tot geen impact op normale activiteiten', zegt het bedrijf in een persbericht.

    200 ton
    handgel
    Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow gaat 200 ton handgel doneren.

  • Italië bereikt kaap 100.000 besmettingen, maar snelheid valt terug

    De afgelopen 24 uur zijn in Italië, het land dat wereldwijd het hardst is getroffen door het coronavirus, 4.050 nieuwe besmettingen geteld, wat het totaal op 101.739 brengt.

    Italië is het tweede land dat de kaap van 100.000 besmettingen rondt, na de VS. Maar Italië merkt een terugval: dit is de kleinste stijging sinds 17 maart.  

    Het aantal doden steeg met 812 naar 11.591. Er zijn nu 14.620 Italianen genezen, tegenover 13.030 zondag. Het aantal mensen op intensieve zorg is licht gestegen van 3.906 naar 3.981.

  • Schrapping dividenden slaat extra gat in begroting

    Na meerdere niet-financiële bedrijven schrappen nu ook banken hun dividend. KBC en ING hebben maandag aangekondigd dat ze hun slotdividend over het boekjaar 2019 schrappen. Ze volgen het advies van de Europese Centrale Bank (ECB). De toezichthouder vroeg vrijdag aan alle Europese banken tot 1 oktober geen dividenden uit te betalen. Hij wil de kapitaalbuffers van de banken versterken en de kredietverlening aan bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis op peil houden. De schrapping van de dividenden is slecht nieuws voor de federale overheid. Voor de schatkist dreigt een extra tegenvaller van meer dan 1 miljard euro.
  • Dodental in VK loopt op tot 1.408

    In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 180 mensen overleden aan Covid-19, een lichte daling tegenover zondag, toen 209 mensen bezweken. Het totaal aantal doden ligt nu op 1.408. 

    Volgens het Britse ministerie van Volksgezondheid zijn er nu 22.141 bevestigde besmettingen in het land. 

  • Test Aankoop lanceert meldpunt tegen coronamisbruik

    De consumentenorganisatie Test Aankoop stelt vast dat de prijzen voor mondmaskers en desinfecterende handgels de pan uitrijzen. Tijdens de globale gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus ging de prijs voor een mondmasker maal zeven. Daarnaast circuleren meldingen van producten die claimen dat ze coronabesmettingen kunnen weren.

    Test Aankoop gaat excessieve prijsstijgingen extra monitoren en claims van fabrikanten met betrekking tot het coronavirus aandachtig opvolgen. De organisatie vraagt misbruik te melden en twijfelachtige gezondheidsinformatie te bezorgen via de nieuwe coronamisbruikpagina.

    'Correcte informatie is in onzekere tijden van groot belang voor de consument die dagelijks te maken krijgt met nieuwe informatie.'

    Test Aankoop

  • 'Boodschappen zijn niet duurder geworden'

    Het uitblijven van kortingen en promoties had volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau, amper impact op onze boodschappenmand. Het ontkracht daarmee de perceptie dat we door het verbod op kortingen de afgelopen weken fors meer betaalden in de supermarkt.

    Op sociale media circuleert de vergelijking van kassatickets van Colruyt, waaruit blijkt dat een zak chips (Lay’s Superchips Salt ’n Pepper) 29 procent duurder is geworden. Betalen we dan fors meer sinds het verbod op kortingen werd ingevoerd?

    Nee, zegt Statbel, de overheidsdienst die over heel het land prijzen verzamelt. 'Op de globale boodschappenmand zien we geen grote verschillen. Op individuele producten kunnen er wel lichte stijgingen zijn door het uitblijven van kortingen. En als je vergelijkt met de promoprijs van voor de coronacrisis, kun je heel uitzonderlijk forse stijgingen zien.'

    De supermarkten mogen vanaf deze week weer kortingen en promoties geven. Die waren verboden om de stormloop en het hamstergedrag in te tomen. 

  • KU Leuven verlaagt huurprijs studentenkamers in april met 50 procent

    De KU Leuven verlaagt voor april de huurprijs van studentenkamers in haar residenties in Leuven en Kortrijk met 50 procent. Met de maatregel wil de universiteit, volgens rector Luc Sels, 'een warm signaal geven in deze toch wat donkere dagen'. Afhankelijk van het verloop van de coronapandemie wordt maandelijks beoordeeld of een verdere vermindering wordt toegekend.

  • Plopsa stuurt 225 seizoenskrachten de laan uit

    De uitbraak van het coronavirus laat zich ook voelen in de pretparken. Die zien door de verlenging van de quarantainemaatregelen tot 19 april de lucratieve paasvakantie aan hun neus voorbijgaan. Plopsa in De Panne ontslaat nu het gros van zijn seizoenskrachten. 

    Dat heeft te maken met de modaliteiten van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Wie al een contract tekende bij een werkgever, maar nog geen prestaties leverde, geniet niet van het stelsel van tijdelijke economische werkloosheid. Dat geldt voor 225 seizoenskrachten bij Plopsa. 

    De pretparkengroep gaat maandag of dinsdag hun contract te ontbinden, zodat ze nog recht hebben op een werkloosheidsvergoeding. 

  • Hongaarse premier Orban krijgt ongelimiteerde macht

    Het Hongaarse parlement heeft een wet goedgekeurd die premier Viktor Orban uitgebreide bevoegdheden geeft. De noodtoestand wordt verlengd en de regering kan voor onbepaalde duur met volmachten regeren, zonder inspraak van het parlement. Volgens Orban is de wet nodig om de coronacrisis te bestrijden.

    De oppositie en mensenrechtengroepen waarschuwen dat Orban de macht naar zich toe dreigt te trekken en de corona-epidemie als voorwendsel gebruikt. Ze wijzen ook naar bepalingen die de verspreiding van nepnieuws bestraffen met vijf jaar gevangenis. Dat wijst erop dat de regering-Orban - die zal bepalen wat nepnieuws is en wat niet - de persvrijheid nog meer beperkt. 

    In Hongarije zijn al 15 mensen gestorven aan Covid-19.

  • Uitgelegd: wat voorspellingen ons kunnen leren en wat niet

    Experts worden overspoeld met vragen: hoe lang corona ons nog binnenhoudt, hoeveel besmettingen er nog zijn, wanneer we aan de piek zitten. Ze beantwoorden die niet met een glazen bol, maar met wiskundige modellen. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen?

    De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft al heel wat voorspellingsmodellen voortgebracht. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen? Een interactieve explainer op multimedia.tijd.be/coronamodellen/

  • Belfius: 'Belgische economie krimpt 5 procent in 2020'

    Belfius heeft opnieuw zijn groeivooruitzichten voor de Belgische economie verlaagd. 'De verspreiding van de malaise naar vele toeleveringsbedrijven, niet-voedingswinkels, de industrie en de bouw heeft een zware impact.' De bank verwacht dat de economie met 5 procent krimpt. Tot dusver voorspelde ze een achteruitgang met 1 procent. 'Na de zeer sterke krimp volgt een snelle en belangrijke heropleving in de tweede jaarhelft.'

    De groeiprognose van KBC is opvallend somberder dan die van de andere grootbanken. De bank-verzekeraar voorspelde vrijdag een krimp van 9,5 procent. ING verwacht een achteruitgang van 4,5 procent, BNP Paribas Fortis een krimp van 3,5 procent.

  • Belgen kopen minder kleding

    De verkoop van kledingwinkels die actief in België zijn, is vorige week met 68 procent gedaald, meldt het onderzoeksbureau GfK. Kledingwinkels waren verplicht te sluiten in de strijd tegen corona, maar ook de onlineomzet daalde. Die ging 5 procent lager.

    Winkels die elektronica verkopen blijven stabiel (-0,4%). Mensen kopen elektronica massaal online. De verkoop via elektrowebwinkels ligt ruim anderhalve keer hoger dan een jaar geleden.

    Klanten kopen meer laptops (+100%), beeldschermen (+252%) en printers (+129%). De verkoop van diepvriezers ging maal vijf, die van broodmachines maal negen. De voorbije twee weken kochten de Belgen evenveel broodmachines als normaal in twee maanden.

  • Mariniers arriveren in New York

    In New York is maandag een enorm medisch marineschip aangemeerd. De USNS Comfort beschikt over ruim 1.000 bedden, evenveel personeel en twaalf operatiezalen. Het schip zal worden gebruikt om zieken op te vangen die niet met het coronavirus besmet zijn, zodat de New Yorkse ziekenhuizen nog meer plaats kunnen vrijmaken voor coronapatiënten.

    New York is het epicentrum van de coronapandemie in de Verenigde Staten. Ruim een derde van de 143.000 besmettingen en 2.573 doden in de VS zijn opgetekend in de miljoenenstad en de omringende staat. De ziekenhuizen worstelen er met onvoldoende capaciteit, beschermend materiaal en beademingstoestellen.

    De USNS Comfort.
    De USNS Comfort. ©REUTERS

  • 'Overheidssteun voor Duits bedrijf? Geen dividend'

    Beursgenoteerde Duitse bedrijven die vanwege de coronacrisis overheidssteun vragen, worden verplicht uitkeringen aan aandeelhouders via dividenden op te schorten. Dat meldden ingewijden aan het persbureau Bloomberg.

    De Duitse staatsbank KfW heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Wel maakte de reisgigant TUI vorige week bekend dat het uitstellen van dividenden een voorwaarde is voor zijn lening bij de KfW.

    750 miljard
    Duitse stimuli
    De Duitse overheid heeft voor 750 miljard euro steunmaatregelen aangekondigd. Daarnaast heeft staatsbank KfW 500 miljard euro beschikbaar voor noodleningen.

    Duitsland wil dat bedrijven die bij de overheid aankloppen, ook in de bonussen en salarissen van het hogere management snijden. De pijn moet worden verdeeld, zei de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier afgelopen weekend. Het Duitse noodpakket kreeg vrijdag van het parlement groen licht voor alles samen 750 miljard euro aan steunmaatregelen. Daarnaast heeft KfW 500 miljard euro beschikbaar voor noodleningen.

    Frankrijk heeft al bedrijven waarin de overheid een belang aanhoudt, gevraagd geen dividend uit te keren. De Europese Centrale Bank (ECB) vroeg banken in de eurozone voor het weekend voorlopig geen dividend uit te keren zolang de coronapandemie duurt. ING en KBC lieten maandag weten dat verzoek in te willigen.

  • Vlaamse regering verlengt arbeidskaart migranten

    Arbeidsmigranten die door de coronacrisis niet naar hun land kunnen terugkeren, mogen 90 dagen langer in België blijven. In die periode mogen ze ook werken.

    We geven werkgevers en zelfstandigen meer flexibiliteit en ademruimte in hun tewerkstellingsbeleid.

    Hilde Crevits
    Minister van Werk en Economie (CD&V)

  • 93 doden in Nederland, 507 extra ziekenhuisopnames

    Het coronavirus heeft al zeker 864 levens geëist in Nederland, een toename van 93 sinds zondag. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De instelling waarschuwt dat het om een onderschatting gaat.

    In totaal zijn in Nederland 11.750 mensen positief getest op het coronavirus, een toename van 884. Het aantal ziekenhuisopnames steeg in 24 uur met 507 tot 3.990. Op intensive care liggen 996 patiënten.

    Het RIVM signaleert dat in de aan België grenzende provincie Noord-Brabant de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames doorzet. In de top tien van zwaarst getroffen gemeenten - uitgedrukt in aantal gevallen per 100.000 inwoners -  staan nog altijd negen Noord-Brabantse plaatsen.

  • Johnson & Johnson mikt op coronavaccin tegen begin 2021

    De farmaproducent Johnson & Johnson heeft een kandidaat-vaccin klaar om te testen op mensen en hoopt de eerste batches tegen begin volgend jaar ter beschikking te hebben. Het Amerikaanse ministerie van Gezondheid investeert 1 miljard dollar in het onderzoek naar en de productie van een vaccin. 

  • Schatkist plant obligatie-uitgifte op zeven jaar

    De Belgische staat is van plan om in de nabije toekomst een nieuwe obligatie met een looptijd van zeven jaar uit te geven. Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). De timing van de uitgifte hangt af van de marktomstandigheden. De Croo zegt niet welk bedrag hij wil ophalen. Doorgaans mikt de schatkist bij de lancering van een nieuwe obligatie op een opbrengst van minstens 5 miljard euro. 

    De obligatie-uitgifte is de eerste concrete maatregel van de plannen die het Federaal Agentschap van de Schuld eerder vandaag aankondigde om het stijgende begrotingstekort te financieren. De coronacrisis doet de financieringsbehoefte sterk stijgen. Het agentschap plant ook extra obligatieveilingen in mei, augustus en oktober, schrapt de terugkoop van obligaties die in 2022 vervallen en zal ook meer lenen op korte termijn.

  • Topadviseur Boris Johnson ook in isolatie

    Dominic Cummings, de invloedrijke maar omstreden topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, heeft zichzelf in quarantaine geplaatst omdat hij symptomen van het coronavirus vertoont. Volgens Downing Street 10 is Cummings wel nog niet getest.

    Vorige week maakten Johnson en de Britse minister van Gezondheid Matt Hanconck bekend dat ze besmet zijn met het virus, en de komende tijd in zelfisolatie werken. Kort na het nieuws van Johnsons besmetting werd Cummings gespot toen hij in allerijl Downing Street verliet.

  • Israëlisch premier Netanyahu in quarantaine

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit in preventieve quarantaine nadat bij een van zijn adviseurs het coronavirus is vastgesteld. Ook de dichtste medewerkers van Netanyahu zijn in quarantaine geplaatst.

    Intussen heeft de Israëlische overheid het moeilijk om de maatregelen tegen het virus te handhaven bij de ultraorthodoxe joden. Ruim 1 miljoen van de 9 miljoen joden zijn ultraorthodox. Doordat ze om ideologische redenen geen toegang hebben tot het internet of televisie zijn ze niet altijd op de hoogte van de recentste maatregelen. Daarnaast lappen sommige rabbijnen de voorschriften aan hun laars. Er vinden nog altijd gebedsdiensten plaats in synagoges en de politie moest al meermaals boetes uitdelen voor overtredingen van het samenscholingsverbod.

    In Israël zijn meer dan 4.000 mensen besmet. 16 mensen zijn bezweken aan het virus.

  • Nieuwe datum voor Olympische Spelen

    De Olympische Spelen, die deze zomer in Tokio zouden plaatsvinden maar vanwege het coronavirus afgelast werden, vinden plaats van 23 juli tot 8 augustus 2021. Dat heeft Yoshiro Mori, het hoofd van het organisatiecomité, bekendgemaakt.
    Ook de Paralympische Spelen worden uitgesteld naar 2021, van 24 augustus tot 5 september.
  • Schatkist kondigt extra obligatie-uitgiften aan

    Het Federaal Agentschap van de Schuld kondigt bijkomende obligatie-uitgiften aan om de verwachte stijging van het begrotingstekort te financieren. De schatkist zal een nieuwe obligatie met een looptijd van vijf of zeven jaar lanceren, wellicht in de nabije toekomst. Ze zal ook extra obligatieveilingen organiseren in mei, augustus en oktober, en de inkoop stopzetten van obligaties die in 2022 vervallen. Ten slotte zal de schatkist meer lenen op korte termijn.

    Het agentschap publiceert geen raming van het extra bedrag dat het moet lenen als gevolg van de coronacrisis. De Nationale Bank raamt het extra begrotingstekort op zowat 20 miljard euro, was vorige week te horen bij sommige bronnen.

  • Artsen Zonder Grenzen opent triagecentrum voor daklozen in Brussel

    Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft in Tour & Taxis in Brussel een triage- en opvangcentrum ingericht voor daklozen met symptomen van Covid-19. De komende dagen nemen de eerste patiënten er hun intrek. De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen staan mee in voor het beheer van het centrum.

    Artsen of hulporganisaties kunnen daklozen - in principe van eender waar in België - ernaar doorverwijzen als ze vermoeden dat die het coronavirus hebben opgelopen. Het centrum heeft 58 bedden. 'Indien nodig kan de capaciteit in één of twee dagen uitgebreid worden tot 150 of zelfs meer', zegt Djoen Besselink, de landencoördinator van AZG.

    Wie in het centrum belandt, wordt voorlopig niet op het virus getest, maar AZG wil daar wel zo snel mogelijk mee beginnen. Nu komen mogelijk ook daklozen met een verkoudheid of griep in het triagecentrum terecht, waardoor ze het risico lopen met het coronavirus besmet te worden.

    Het opvangcentrum is bedoeld voor patiënten die in thuisisolatie moeten gaan, maar geen thuis hebben en nergens anders terechtkunnen. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar de ziekenhuizen. Als daar een capaciteitstekort dreigt, kan AZG ook ernstigere gevallen opnemen en beademingstoestellen inzetten.  

  • Wereldwijd meer dan 730.000 bevestigde besmettingen

    Wereldwijd zijn officieel 732.158 mensen met het coronavirus besmet. 54.673 mensen zijn genezen verklaard, 34.686 patiënten zijn aan het virus gestorven.

    • Besmettingen: de Verenigde Staten (143.055) voeren de ranglijst van de meeste besmettingen aan, gevolgd door Italië (10.779), Spanje (85.195) China (82.198), en Duitsland (62.435 gevallen). België staat op de tiende plaats met 11.899 infecties.
    • Doden: Italië telde tot nu toe 10.779 sterfgevallen. Spanje 7.340, China (Hubei) 3.186, Iran 2.640 en Frankrijk 2.606. Met 513 doden staat België op een tiende plaats. 

    Het aantal plaatsen dat in lockdown gaat, groeit nog steeds, met de miljoenensteden Moskou en Lagos als jongste aanvullingen. Landen die hun inwoners eerder al strenge maatregelen oplegden, verlengen die verder in de tijd.

  • UAntwerpen volgt andere universiteiten in examenregeling

    Als laatste van de vijf Vlaamse universiteiten communiceert de UAntwerpen over een nieuwe examenregeling. Dat blijkt uit een mail naar de studenten. De examens gaan wel nog fysiek door in juni, maar de examenperiode schuift een week op: ze begint op 1 juni (pinkstermaandag) en eindigt op 3 juli. Ook aan de andere universiteiten is dat zo.

    Om social distancing mogelijk te maken zijn er drie examenblokken per dag, vanaf acht uur ‘s ochtends. Grote groepen wijken uit naar Antwerp Expo.

  • Babywinkels mogen opnieuw open

    De federale regering beschouwt babywinkels voortaan ook als 'essentiële winkels', waardoor die de deuren weer mogen openen. Tot nu mochten alleen (dieren)voedingswinkels, apothekers en tankstations openblijven, alle andere moesten tot nader order dicht.

    Door de maatregel kunnen babywinkels niet langer een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro. Dat veroorzaakt ophef in de sector, want veel lokale ondernemers staan uit angst voor besmettingen niet te springen om hun winkels weer te openen.

  • Vormsels en eerste communies uitgesteld

    Uit almaar meer berichten blijkt dat het publieke leven ook na de paasvakantie grotendeels zal stilliggen. De katholieke kerk stelt alle vormsels en eerste communies uit die gepland waren tussen Pasen en Pinksteren.

    De vormsels worden verschoven naar september of oktober, de eerste communies naar volgend schooljaar. 

  • Oostenrijk verplicht mondmaskers in supermarkt

    Vanaf woensdag moeten de Oostenrijkers een mondmasker dragen als ze naar de supermarkt gaan. Dat heeft kanselier Sebastian Kurz maandag aangekondigd.

    De mondmaskers zullen voor de supermarkten uitgedeeld worden. Het is de bedoeling dat mensen ze binnenkort nog vaker gaan dragen, bijvoorbeeld als ze over straat lopen.

  • Miljardair Soros schiet Hongarije te hulp

    De bejaarde multimiljardair George Soros is van plan Hongarije 1 miljoen euro te schenken in de strijd tegen het coronavirus. Een opmerkelijke zet, want Soros geldt al jaren als de ultieme boeman van de regering van premier Viktor Orbán.

    'De coronapandemie kent geen grenzen, niet tussen landen, gemeenschappen, religies of mensen. Iedereen kan besmet raken, maar sommigen onder ons zijn kwetsbaarder dan anderen', verklaart de filantroop zijn zet. 'Ik ben in het midden van de Grote Depressie in Boedapest geboren, amper een decennium na de verwoestende Spaanse griep. Ik herinner me hoe het is om in extreme omstandigheden te leven.'

  • Meer dan 800 nieuwe sterfgevallen in Spanje

    In Spanje zijn in 24 uur tijd nog eens 812 mensen aan het coronavirus gestorven, zo hebben de gezondheidsautoriteiten maandag bekendgemaakt. Ook de voorbije dagen bezweken dagelijks meer dan 800 mensen aan het virus, al ligt het nieuwe sterftecijfer lager dan het zondag opgetekende dagrecord. Toen was sprake van 838 nieuwe overlijdens.

    De longziekte heeft in Spanje al aan 7.340 mensen het leven gekost. Daarmee is Spanje na Italië wereldwijd het zwaarst getroffen land.

  • UZ Gent opent polikliniek voor coronapatiënten

    Het UZ Gent opent een nieuwe polikliniek waar patiënten met Covid-19 met een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte, maar voor wie geen opname vereist is, opgevolgd worden. Zo wil het ziekenhuis de huisartsen en de spoedgevallendienst ondersteunen.

    'We hebben vlak bij de spoedgevallendienst een nieuwe container geplaatst', zegt infectioloog Marie-Angélique De Scheerder. 'We kunnen de patiënten snel naar spoed verwijzen voor verder onderzoek of een opname. En de patiënten blijven gescheiden van andere patiënten in het ziekenhuis, zodat het besmettingsrisico minimaal blijft.' Ook genezen verklaarde Covid-19-patiënten kunnen er verder opgevolgd worden.

  • Belgische boordtabellen corona bieden hoop

    De cruciale statistieken over het coronavirus geven de wetenschappers gelijk in hun boodschap van de voorbije dagen. De cycle of life van het virus - besmetting en positieve test, ziekenhuisopname, beademing en intensieve zorg en, helaas voor mensen uit risicogroepen, soms overlijden - lijkt nu al enkele dagen af te zwakken.

    Is het einde in zicht? Niet meteen. 

  • Het is puur mathematisch bijna onbegonnen werk om iedereen in België op het coronavirus te testen. Als we rekening houden met het aantal inwoners en een optimale testcapaciteit, duurt het 110 dagen om iedereen te testen. Bovendien moet je met een bepaalde regelmaat testen, om de twee à drie weken, om een goed zicht te krijgen.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • Noodhospitaal verrijst in Central Park

    In Central Park in de Amerikaanse stad New York verrijst een noodhospitaal voor coronapatiënten. De evangelische hulporganisatie Samaritan's Purse maakt plaats voor 68 bedden in het bekende park, en een afdeling voor longzorg. Een team van 70 specialisten moet dinsdag de eerste patiënten ontvangen. New York is met meer dan 30.000 besmettingen zwaar getroffen door de coronacrisis. Er vielen al 776 slachtoffers.

    ©EPA

  • 536 nieuwe patiënten, 82 doden: 'Kracht epidemie neemt af'

    In één dag werden 536 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.524 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen liggen. Dat laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid maandag weten in zijn dagelijkse update van de cijfers.

    Op intensieve zorg liggen 927 patiënten, een toename met 60. De huidige capaciteit voor intensieve zorg voor coronapatiënten ligt op ongeveer 2.100 bedden.

    696 mensen worden beademd, een stijging van 40.

    De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 82 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het gaat om 46 mensen in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 14 in Brussel. Het totale aantal doden komt daarmee op 513.

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.063 tot 11.899. Het gaat om 683 mensen in Vlaanderen, 164 in Wallonië, 198 in Brussel en 18 van voorlopig onbekende origine.

    'Het aantal nieuwe bevestigde gevallen en ziekenhuisopnames blijft hoog, maar we zien duidelijk dat de kracht van de epidemie afneemt. De mate waarin de epidemie stijgt, vermindert. Dat is te danken aan de inspanningen van ons allemaal. Die moeten we nu volhouden', zei viroloog Steven Van Gucht.

  • Inwoners woonzorgcentra, gevangenissen en opvangcentra voortaan meer getest

    Ook wie lichte symptomen heeft en in een woonzorgcentrum, gevangenis of opvangcentrum zit, moet voortaan op het coronavirus getest worden. Dat zegt Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, maandag.

    Tot nu worden alleen patiënten met zeer ernstige symptomen en het zorgpersoneel getest. De uitbreiding moet helpen broeihaarden te voorkomen. Sciensano zet wel een limiet op het aantal testen: als maximaal vijf mensen positief testen, zijn verdere tests niet nodig.

    Op dit moment voeren de laboratoria zowat 3.000 à 4.000 coronatests per dag uit, maar dat aantal wordt in de loop van deze week opgeschaald. Het is de bedoeling uiteindelijk zeker 10.000 tests per dag uit te voeren. 

  • Nog geen details uitstel hypotheekaflossing

    Er is nog geen duidelijkheid over de praktische invulling van het betalingsuitstel voor kredieten dat de banken hebben beloofd. Dat meldt de bankenfederatie Febelfin.

    Op 22 maart beloofden de banken uitstel te verlenen voor de betaling van hypothecaire en ondernemingskredieten. De regeling is sinds vrijdag van kracht, maar het blijft wachten op de praktische details.

    'Samen met de hele financiële sector en de overheid werkt Febelfin volop aan de praktische invulling van dat engagement', luidt het maandag. 'Op die manier kunnen alle banken uniform communiceren naar hun klanten.'

    Febelfin zegt dat mensen voldoende tijd zullen krijgen om een eventueel betalingsuitstel te bespreken met hun bankier. Wie dat wil, kan de komende weken contact opnamen met zijn bankier. 'Het is niet nodig dat de komende dagen al te doen.'

  • Brussels Brugmann Ziekenhuis bijna aan limiet

    De 21 intensive-carebedden in het Brusselse Brugmann Ziekenhuis zijn bijna volzet. Dat heeft Laurette Onkelinx, de voorzitster van de raad van bestuur van het ziekenhuis, maandag gezegd op de RTBF.

    Van de 21 beschikbare bedden op intensieve zorg zijn er 18 ingenomen door coronapatiënten, van wie 16 worden beademd.  

    Geert Meyfroidt, de voorzitter van de Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde, zei maandagochtend op Radio 1 dat deze week een van de weken van de waarheid wordt.

    927
    Intensieve zorg
    In België liggen 927 coronapatiënten op intensieve zorg

    In de Belgische ziekenhuizen liggen nu 927 coronapatiënten op intensieve zorg. 'In heel België is nog plaats genoeg', zegt Meyfroydt. 'Maar in sommige regio's krijgen ziekenhuizen disproportioneel veel patiënten.' 

    Limburg is zo'n overbelaste regio, waardoor noodcapaciteit is geopend in het ziekenhuis Sint-Trudo en patiënten worden doorgestuurd naar Diest, Tienen en Leuven. 

  • Sneller klinische studies en meer testen

    Farmaceutische bedrijven die een vaccin of een nieuw geneesmiddel willen testen, kunnen binnenkort al na vier dagen een klinische studie opstarten, terwijl dat normaal zeker twee weken tot een maand duurt. Dat is het resultaat van een overleg tussen de federale regering en de farmaceutische sector, meldt premier Sophie Wilmès (MR) op Twitter.

    Daarnaast wordt de capaciteit om patiënten te testen op Covid-19 gevoelig uitgebreid. Voortaan mogen ook de labo's van farmaceutische bedrijven de tests uitvoeren. De roep om de Belgische bevolking massaler te testen klinkt de jongste dagen almaar luider.

  • 'Overlijdens na toedienen anti-malariamiddel in Frankrijk'

    In Frankrijk zijn coronapatiënten overleden na toediening van het anti-malariamiddel chloroquine. Dat heeft maandag Le Point, zonder cijfers te geven, bericht.

    Er zijn in ziekenhuizen ook toxische gevolgen voor het hart vastgesteld. Op gezag van een ziekenhuisapotheker maakt Le Point gewag van hartritmestoornissen, doorbloedingsstoornissen en hartstilstanden bij patiënten die hydroxychloroquine, al dan niet met een antibioticum, waren toegediend.

    Het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine, middelen tegen malaria, is omstreden als geneesmiddel tegen het nieuwe coronavirus. De Amerikaanse Food & Drug Administration staat ze toe, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie tot 'voorzichtigheid' aanmaant. Wetenschappers vragen nog wat geduld.

  • Ik denk dat de komende week een heel cruciale week wordt. Er zullen nog veel weken van de waarheid zijn - het wordt een marathon en geen sprint - dus we gaan op elk moment beducht moeten zijn of onze capaciteit het nog aankan. Maar dit zal een van de weken van de waarheid zijn.

    Geert Meyfroidt
    Dokter intensieve geneeskunde in het UZ Leuven

  • Meer betalingsproblemen voor huur

    Het Vlaams Huurdersplatform krijgt meer vragen van mensen die moeite hebben om de huur te betalen. Dat zegt Joy Verstichele, coördinator van het huurdersplatform op Radio 1. 

    Hij raadt mensen met financiële problemen aan in eerste instantie een oplossing te zoeken met de verhuurder. Die kan erin bestaan een deel van de huur later te betalen.

    In tweede instantie zou de Vlaamse regering meer moeten doen. Verstichele vindt dat de regels voor de Vlaamse huurpremie en huursubsidie moeten worden versoepeld.

  • EasyJet staakt onmiddellijk alle vluchten

    De prijsvechter EasyJet staakt onmiddellijk al zijn vluchten. De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die landen opleggen door het coronavirus en de lockdowns in veel Europese landen. Ze blijft wel samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

    EasyJet belandt zo op de lange lijst van luchtvaartmaatschappijen die eerder al hun vluchten stopzetten. De sector maakt de zwaarste crisis in decennia door.

    De Britse gezondheidszorg NHS heeft het personeel van EasyJet en Virgin Atlantic opgeroepen bij te springen in de noodziekenhuizen, die in Londen, Birmingham en Manchester worden opgericht. Ze krijgen er een training en zullen er de verpleging ondersteunen, bijvoorbeeld bij het verschonen van de bedden.

  • Ingenieurs Mercedes formule 1-team schieten Britten te hulp

    In slechts enkele dagen tijd hebben ingenieurs van het Mercedes formule 1-team samen met het University College London (UCL) een beademingstoestel ontwikkeld dat kan voorkomen dat coronapatiënten op intensieve zorg belanden. Vier Britse ziekenhuizen testen momenteel het toestel, dat meer is dan een simpel zuurstofmasker, maar minder invasief dan de toestellen die nu gebruikt worden.

    Als de testen positief zijn, kan Mercedes tot 1.000 machines per dag produceren. De Britse regulator heeft daar al toestemming voor gegeven.

    'De nieuwe toestellen kunnen levens redden', zegt Mervyn Singer, een UCL-professor die meewerkte aan het project. 'Ze garanderen dat de beademingstoestellen waarvan we maar een beperkte voorraad hebben, voorbehouden worden voor de patiënten die er het ergst aan toe zijn.'

  • Meer aanvragen bij OCMW

    In Gent kloppen sinds de economische schok die het coronavirus veroorzaakt, meer mensen aan bij het OCMW. Dat zegt de Gentse sp.a-schepen van Sociaal Beleid en Armoedebestrijding Rudy Coddens maandag op Radio 1. Volgens hem hebben veel alleenstaanden en studenten nauwelijks financiële buffers als hun inkomen wegvalt.

  • Minister van Economie Muylle: 'Scholen als eerste weer open, horeca als laatste'

    Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) denkt dat de scholen het eerst zullen opengaan als we stap voor stap naar het gewone leven terugkeren. Dat zegt ze in Het Laatste Nieuws. 'Ik denk dat de handelszaken heropenen en het afbouwen van het telewerk de volgende stap zijn. Het lijkt mij ook logisch dat alles wat vrije tijd en ontmoeting is - horeca en evenementen - niet de eerste stap is', zegt ze.

    Muylle belooft wel die sector massaal te ondersteunen. 'We gaan nu met elke sector specifieke relancemaatregelen uitwerken. Met de cafés en restaurants, maar ook met de retail, waar de voorbije dagen veel bezorgdheid was.'

  • Noodcapaciteit in ziekenhuis Sint-Truiden opgestart

    Omdat het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden flirt met de maximale capaciteit, wordt een tijdelijk noodcentrum voor de opvang van patiënten opgestart.

    Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Afgelopen vrijdag besliste de Vlaamse regering de officiële voorbereiding te starten voor die noodcapaciteit, die schakelzorgcentra worden genoemd.

    Afhankelijk van de nood kunnen in heel Vlaanderen tot dertig centra worden opgericht.

  • Supermarkten mogen binnenkort weer kortingen geven

    Er komen opnieuw promoties en kortingen in supermarkten. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) legt de laatste hand aan een regeling om het verbod op te heffen, schrijven de kranten van DPG Media. 'Het hamsteren is gestopt, dus kunnen we dat herbekijken', zegt de minister. 

    De voorbije weken leek het dat klanten fors meer betalen door het opgelegde verbod. Op sociale media circuleert een vergelijking van kassatickets van Colruyt, waarop te zien is dat een grote zak chips 29 procent duurder geworden is.

    Statbel, het Belgische statistiekbureau dat over heel het land prijzen verzamelt, weerlegt dat. 'Op het globale mandje zien we geen grote verschillen. Op individuele producten kunnen er wel lichte stijgingen zijn door het uitblijven van kortingen. En als je vergelijkt met de promoprijs van voor de corona zal je heel uitzonderlijk forse stijgingen zien.'

  • Agoria: 'Omzet technologiebedrijven gehalveerd'

    Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in ons land boeken technologiebedrijven 49,7 procent van hun omzet in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een bevraging van de technologiefederatie Agoria bij 190 technologiebedrijven. De omzet daalt vooral doordat de vraag en het aantal beschikbare medewerkers afnemen. 

    7
    procent
    De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie haalt maar 7 procent van zijn omzetcijfer van maart vorig jaar.

    Er zijn grote verschillen tussen de industrieën. De sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal, behoudt nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie doet het het slechtst en sleept maar 7 procent in de wacht. 

  • Amerikaanse ziekenhuizen mogen anti-malariamiddel geven

    In Amerikaanse ziekenhuizen mogen mensen die besmet zijn met het coronavirus, chloroquine en hydroxychloroquine krijgen. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder (FDA) zondag beslist.

    Het gaat om middelen die al langer gebruikt worden ter voorkoming en bestrijding van malaria. De Food and Drug Administration gaf artsen zondag de goedkeuring om chloroquine en hydroxychloroquine voor te schrijven 'aan gehospitaliseerde patiënten met Covid-19 - tieners en volwassenen - als een klinische test niet beschikbaar of niet mogelijk is'.

    Niet iedereen is ervan overtuigd dat de inzet van chloroquine en hydroxychloroquine een doorbraak is. Sceptici wijzen op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Een Chinese studie stelde enkele dagen geleden nog dat het toedienen van hydroxychloroquine niet beter werkt dan andere behandelingen tegen het coronavirus

  • Twitter schrapt video's Braziliaanse president

    Twitter heeft twee video's uit de officiële account van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd omdat daarin de regels van het sociale netwerk worden overtreden.

    Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over het nut en de noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In de filmpjes was te zien hoe Bolsonaro in de stad Brasilia mensen op straat ontmoet. Daarmee handelt hij in strijd met de instructies van zijn eigen regering om vooral thuis te blijven. Een video met een gesprek dat hij heeft met een straatverkoper is geschrapt.

    'Wat ik met mensen heb kunnen bespreken, is dat ze willen werken. Ze moeten voorzichtig zijn en 65-plussers blijven thuis', zei Bolsonaro in de verwijderde video. De president blijft het virus, dat hij als een kleine griep omschreef, bagatelliseren. Hij heeft harde kritiek op gouverneurs van Braziliaanse deelstaten die wél streng optreden.

    Twitter kondigde eerder deze maand aan dat het streng optreedt tegen inhoud die mogelijk in strijd is met de volksgezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen en die het risico op overdracht van Covid-19 kan vergroten.  

  • VS niet meer 'back in business' tegen Pasen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van sociale afstand tot elkaar blijven van kracht tot 30 april.

    Dat heeft de president zondag bekendgemaakt op een persconferentie in het Witte Huis.   

    Trump verwacht dat het land rond 1 juni 'op weg is naar herstel'. Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn. 

    100.000 doden

    De president zei zondag ook dat als de VS de dodentol kunnen beperken tot 100.000 ze 'goed werk' hebben geleverd, en dat zijn regering het aantal potentiële sterfgevallen heeft verlaagd ten opzichte van eerdere schattingen van meer dan 2 miljoen. 

    De VS tellen 330 miljoen inwoners. Omgerekend naar de Belgische bevolking komen 100.000 mensen overeen met een kleine 3.500 mensen. Op dit moment zijn in ons land 431 mensen aan Covid-19 bezweken.

    ©Photo News

  • Wereldwijd 700.000 mensen besmet

    Welkom op deze liveblog waar we de uitbraak van het coronavirus opvolgen. 

    Het belangrijkste nieuws van zondag:

    • Wereldwijd is de kaap van de 700.000 besmettingen gerond. 
    • Ook Moskou is nu in lockdown. 
    • In België blijft het aantal besmettingen in een stabiel tempo stijgen. 
    • In Spanje versnelt de groei.

    U herleest hier de liveblog van zondag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud