1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Huisartsen gaan mee testen op coronavirus

Huisartsen zullen mee tests uitvoeren op patiënten met een mogelijke besmetting met het coronavirus. De dokters krijgen dit weekend ook het beschermingsmateriaal geleverd om de tests veilig te kunnen uitvoeren.
  • Toch nog Formule 1 in Francorchamps?

    De GP Formule 1 van België in het Waalse Spa-Francorchamps zou doorgaan op 13 september, twee weken later dan gepland. Dat blijkt uit een ontwerpkalender die Het Laatste Nieuws naar eigen zeggen heeft kunnen inkijken.

    De GP zou dan toch op de kalender blijven. Want volgens eerdere info zou de GP van België zijn geschrapt. Door het coronavirus ging intussen een belangrijk deel van het seizoen in rook op. Het kostte F1-eigenaar Liberty, het moederbedrijf boven telecombedrijf Telenet, en de teams bakken geld. 

  • Portugese voetbal herbegint eind mei

    De Portugese Primeira Liga is de eerste grote voetbalcompetitie in West-Europa met een officiële datum wanneer ze kan herbeginnen. De eerste klasse mag herbeginnen in het laatste weekend van mei, maar dan zonder publiek in het stadion, laat de Portugese regering weten. Voor de rest blijft competitiesport verboden in Portugal. 'Voor de Primeira Liga en de bekerfinale maken we daarop de enige uitzondering', verklaarde premier Antonio Costa.

    Portugal werd relatief gespaard door de pandemie. Het land met 10 miljoen inwoners telt 25.045 besmettingen en 989 doden.

    Van de vijf grote Europese competities Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk is enkel die laatste officieel gecanceld. PSG is kampioen. De rest is nog in dubio. Nederland is ook voorbij, in België was dat ook beslist. Maar de 24 profclubs maken nog altijd ruzie of ze de competitie nu moeten schrappen of niet. 

  • Brusselse Audi-fabriek herstart maandag

    De fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi in Vorst hervat maandag de productie van de elektrische e-tron. Er zal gewerkt worden met twee ploegen, maar de productie zal nog niet aan 100 procent gebeuren. Het voltallige personeel zal daarom nog niet nodig zijn. Een aantal werkposten wordt ook anders georganiseerd om de veiligheid van de werknemers te waarborgen in coronatijden.

    Woensdag en donderdag werden in de fabriek productietests uitgevoerd met het oog op een heropstart van de productie. Het ging op beide dagen om een ploeg van vrijwilligers die tussen 06.00 uur en 14.00 uur aan de slag ging. Door het coronavirus ligt Audi Brussels sinds midden maart stil.

    Ook Volvo in Gent start maandag terug op volle kracht.

    ©BELGAIMAGE

  • PVDA wil coronataks van 5 procent op vermogens boven 3 miljoen euro

    PVDA-voorzitter Peter Mertens en kamerfractieleider Raoul Hedebouw hebben op de vooravond van het Feest van de Arbeid op 1 mei gepleit voor de invoering van een coronataks van 5 procent op vermogens van meer dan 3 miljoen euro. Dat zou 5 miljard euro opbrengen.

    Tijdens een liveshow op Facebookwerd het zorgpersoneel in de bloemetjes gezet. Opmerkelijke gast was ook Franstalig ABVV-voorzitter Robert Verteneuil. Oorspronkelijk was ook een debat met viroloog Marc Van Ranst gepland, maar 'men heeft Van Ranst het zwijgen willen opleggen'. De viroloog had eerder aangekondigd zijn deelname te hebben geschrapt om de sereniteit te bewaren en 'N-VA en Vlaams Belang niet het plezier te gunnen'. Peter Mertens had het daarbij over een 'karaktermoord'.

    De PVDA had ook kritiek op de gefaseerde afbouw van de coronamaatregelen. 'De economie wordt opgestart, maar waar blijven de mensen? De economische belangen primeren op onze belangen en onze veiligheid.'

  • Staatsblad publiceert ministerieel besluit met versoepeling corona-maatregelen

    In het Belgisch Staatsblad is het ministerieel besluit verschenen dat de eerste fase van de exit officieel vastlegt. Het bekrachtig de beslissing van de regering om op maandag 4 mei onder meer de bedrijven weer open te laten gaan. Winkels moeten nog een weekje wachten, behalve stoffenzaken zodat mensen er materiaal voor mondmaskers kunnen maken.

  • Feest van de Arbeid zonder vlaggen en tremelo's

    Door het coronavirus heeft sp.a-voorzitter Conner Rousseau zijn traditionele 1 mei-speech voor de militanten in de Gentse Vooruit niet kunnen houden. Rousseau koos daarom voor een online talkshow via Facebook. Hij lichtte er een tipje van de sluier van zijn echte 1 mei-speech. Daarin zal hij een duidelijk en helder voorstel doen om "de fundamenten te leggen van een nieuwe samenleving. Opvallend: opgemerkte gasten in zijn talkshow waren vakbondstopvrouw Miranda Ulens en Paul Callewaert, baas van de socialistische mutualiteit. Het trio gaf ook een gezamenlijk interview in de krant De Morgen. Dat moet het hervonden kameraadschap na jaren van ruis op de lijn in de verf zetten.

    Links haalt uit de coronacrisis hernieuwd elan. Socialisten, communisten en ook groenen zien er hun grote ideologische gelijk in. Corona bewijst in hun ogen het belang van een sterke rol voor de overheid en dat het bezuinigingbeleid op onder meer zorg door rechts beleid een heilloos pad is. Meteen wordt ook een links dada opgediept als uitweg uit de crisis, het belasten van de grote vermogens. 

    Ook Peter Mertens van PVDA hield een virtuele speech voor de achterban.

  • Woonstcontrole voor 'tweedeverblijver' Els Ampe

    Open VLD-enfant terrible Els Ampe heeft de politie over de vloer gehad in Knokke, waar ze sinds de uitbraak van de corona-epidemie verblijft. Vlaams parlementslid Ampe, afkomstig van Oostende, is officieel gedomicilieerd in Brussel. Daar was ze tot 2018 ook schepen. Door alle commotie over Ampe de voorbije dagen sijpelde door dat Ampe niet thuis maar aan de zee zat. Het is mensen omwille van de strijd tegen het coronavirus verboden naar hun tweede verblijf aan zee of de Ardennen te trekken.

    De kandidate voor het Open VLD-voorzitterschap zorgt voor flinke beroering op sociale media. Daar gaf ze nu toe dat ze aan de kust zit en daarvoor bezoek kreeg van de politie. Ampe beklemtoont dat ze al van voor de lockdown aan zee verblijft. Haar man is een zware hart- en risicopatiënt en is op doktersbevel moeten uitwijken.

    Het politiebezoek komt er nadat Ampe het bont maakte in een eigen sociale media-show. Die maakt ze dagelijks met haar campagnemanager, ex-sportjournalist Tom Coninx die een sociaal mediabedrijfje heeft. Ampe schopte daarin zo wild om zich heen dat het minister en partijgenote Maggie De Block te gortig werd. Ze kapittelde Ampe op tv. Bij Open VLD zijn ze Ampe intussen liever kwijt dan rijk

  • Huisartsen testen vanaf maandag op het coronavirus

    De corona-materiaalman van de federale regering, minister Philippe De Backer (Open VLD), heeft een akkoord met de huisartsen om hen mee tests te laten uitvoeren op patiënten met een mogelijke besmetting met het coronavirus. Tot nu was de mogelijkheid tot testen beperkt gebleven tot mensen met ziektesymptomen in officiële zorginstellingen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en centra voor personen met een beperking.

    De dokters krijgen dit weekend ook het beschermingsmateriaal geleverd om de tests veilig te kunnen uitvoeren. Dat zal door het leger gebeuren. Om een toeloop bij de huisartsen te vermijden, vraagt De Backer dat patiënten eerst telefonisch contact opnemen met hun huisarts zodat deze een oordeel kan vormen of het afnemen van een test nodig is én een geschikt tijdstip kan afspreken of kan doorverwijzen naar een wachtpost.

    De huisartsen moeten helpen om het aantal tests zoals beloofd op te drijven tot 25.000 per dag. Nu zitten we aan ongeveer 10 à 15.000 per dag. 

    De Backer maakte naar gewoonte ook een stand van zaken over alle bestellingen van materiaal, zoals chirurgische en FFP-mondmaskers, en medicatie. Grote bevoorradingsproblemen zijn er volgens de minister niet meer.  

  • 'Corona bemoeilijkt verdere afbouw Dexia'

    De ontmanteling van de restbank Dexia was al zo complex, de coronacrisis heeft doet daar nu nog een schepje bovenop, zo waarschuwt Dexia in het jaarverslag. 'De huidige crisis maakt de uitvoering van het plan voor de verkoop van activa complexer', klinkt het.

    Daarbovenop komt nog het risico dat de kredietkwaliteit van de activa die Dexia in portefeuille heeft, op langere termijn verder onder druk kan staan. Dexia zegt wel dat het de impact daarvan op dit moment nog niet kan inschatten. De restbank benadrukt wel dat ze momenteel over genoeg liquiditeiten beschikt om de spanningen op de financiële markten het hoofd te bieden.


  • Nieuwe vraagtekens bij rol kinderen in coronabesmetting

    Een Duitse studie komt tot de conclusie dat met corona besmette kinderen net zoveel virus meedragen als volwassenen. Dat plaatst nieuwe vraagtekens bij de rol die kinderen spelen in de verspreiding van Covid-19.

    Eigenlijk beschikken we nog over onvoldoende informatie om met zekerheid uitspraken te doen over de rol van kinderen.

    Herman Goossens
    microbioloog

    Microbioloog Herman Goossens waarschuwt evenwel geen te grote conclusies te trekken uit het onderzoek. 'De meeste vaststellingen wijzen in de richting van een onschuldige rol van kinderen. Maar eigenlijk beschikken we nog over onvoldoende informatie om met zekerheid uitspraken te doen. Er is geen wetenschappelijke consensus.'

  • Winkels vinden veilige manier om te heropenen

    De sociale gesprekspartners van de handel hebben een akkoord bereikt om niet-voedingswinkels vanaf 11 mei te heropenen. In het akkoord staan de maatregelen opgesomd die nodig zijn om de winkels op een veilige manier te kunnen heropenen. 

    Centraal in de gemeenschappelijke verklaring staan bekende maatregelen als het handhaven van een afstand van 1,5 meter voor zowel het personeel als de klanten. Verder moeten de winkeliers het contactloos betalen aanmoedigen, het aantal klanten per beperken tot één per 10m2, een aparte in- en uitgang voor de klanten voorzien, voldoende materiaal voorzien om winkelkarren- en manden te desinfecteren, éénrichtingsverkeer inrichten en plexiglas aan kassa's installeren. 

    Afhankelijk van de sector komen daar nog extra maatregelen bij. Zo is het bijvoorbeeld verboden om parfums of make-up te testen in de winkel, en ook degustaties zijn uit den boze. Maar ook kinderspeeltuinen moeten dicht blijven, en in sommige winkels moeten handschoenen voorzien worden. Daarnaast wordt de winkeliers ook aangeraden om regelmatig vlakke oppervlakten te ontsmetten. 

  • Mogelijk juridische heibel rond tv-geld voetbal

    Komt het tot een juridisch treffen over de tv-gelden van de Jupiler Pro League? Telenet-CEO John Porter zegt er niet voor terug te deinzen om naar de rechter te stappen om een gedeeltelijke terugvordering te vragen van het betaalde geld voor de uitzendrechten van de competitie. Die ligt stil door de uitbraak van het coronavirus, het is niet duidelijk of de resterende matchen nog gespeeld worden. 

    Hij denkt bij een 'afwezigheid van duidelijk overmacht' een duidelijke case te hebben voor zo'n terugvordering. De juristen van de Pro League denken dan net weer de overmachtsclausule in het contract te kunnen inroepen. Maar dat hangt af van de Nationale Veiligheidsraad. Die heeft sportcompetities deze zomer voorlopig nog niet expliciet verboden. 

    Een partiële terugbetaling voor het resterend aantal matchen zou neerkomen op zo'n 23 miljoen euro. Porter zegt dat hij niet alleen staat in deze zaak, maar dat hij in overleg handelt met de andere rechtenhouders, Proximus en Voo. 

  • Luchthaven Charleroi blijft dicht

    De luchthaven van Charleroi, die in principe geleidelijk zou heropenen op maandag 4 mei, heeft een hervatting van de activiteiten uitgesteld naar begin juni, zonder een precieze datum te geven.
    Brussels South Charleroi Airport (BSCA) is sinds 24 maart gesloten ten gevolge van de coronacrisis. 

  • Aantal corona-inbreuken verwerkt door het OM, vrijgegeven op 30 april.
    Aantal corona-inbreuken verwerkt door het OM, vrijgegeven op 30 april.

    Bij de parketten over heel België zijn intussen al 40.527 inbreuken op de corona-regels verwerkt, gaande van spuwers tot niet-essentiële verplaatsingen, bijvoorbeeld naar een tweede verblijf aan de kust. Daarvan werden 4.240 inbreuken gepleegd door minderjarigen.

  • Franse voetbalcompetitie afgelopen

    Het voetbalseizoen in Frankrijk is afgelopen, zo heeft de Franse Profliga (LFP) beslist. In Frankrijk stonden nog tien speeldagen op de kalender, maar die komen er niet.

    De huidige stand wordt als definitief beschouwd. Daardoor is Paris Saint-Germain voor de zevende maal in acht jaar kampioen en speelt dus opnieuw Champions League. Ook Olympique Marseille en Stade Rennes, de nummers twee en drie, hebben hun CL-ticket vast. Lille, Stade Reims en Nice spelen Europa League. 

    Ook in andere landen wordt de komende dagen een beslissing verwacht over het al dan niet stopzetten van de competitie. Maandag vergadert de ProLeague over de Belgische competitie, en ook in Duitsland wordt volgende week een beslissing verwacht. Morgen valt de beslissing al in Italië.

     

    .

  • FDA zet spoed achter coronamedicijn van Gilead

    De Amerikaanse toezichthouder FDA maakt haast met de goedkeuring van het experimenteel coronamedicijn van Gilead Sciences. Het middel remdesivir helpt coronapatiënten sneller herstellen dan normale zorg, zo bleek onlangs uit de eerste resultaten van een Amerikaans onderzoek.
    FDA-commissaris Stephen Hahn benadrukt dat de gezondheidsdienst alle resultaten van de studie met de nodige spoed aan het bestuderen is. 'Wij willen alle gegevens zien om zeker te zijn dat remdesivir aan de juiste patiënten zal worden gegeven', zegt Hahn. Over een timing van de goedkeuring spreekt hij zich niet uit. Hij geeft wel aan dat remdesivir op meerdere manieren een 'go' kan krijgen. Hetzij via een noodgoedkeuring, hetzij een voorwaardelijke goedkeuring. In dat laatste geval zal er tegelijkertijd met de marktintroductie een studie lopen naar het medicijn.

    'Wij willen alle gegevens zien om zeker te zijn dat remdesivir aan de juiste patiënten zal worden gegeven'.

    Stephen Hahn
    FDA-commissaris

    De Amerikaanse president Donald Trump riep de FDA woensdag al op zo snel mogelijk te bekijken of remdesivir goedgekeurd kan worden voor gebruik als coronamedicijn. Zijn medisch topadviseur Anthony Fauci beloofde dat een besluit er 'heel snel' komt.
  • Duitsland wacht met verdere versoepeling

    Pas op 6 mei zal de Duitse regering beslissen of een verdere versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk is. Sinds 20 april heeft Duitsland de teugels lichtjes laten vieren. Maar volgens een rapport dat aan de Duitse regering werd bezorgd, is het nog te vroeg om vast te stellen of die versoepeling niet geleid heeft tot een verdere verspreiding van het virus. 

    De Duitse overheid hoopt zo snel mogelijk musea, gedenk- en gebedsplaatsen en dierentuinen opnieuw open te stellen als de veiligheidsmaatregelen kunnen gegarandeerd worden. Op 6 mei zal bekeken worden wanneer die plaatsen weer de deuren kunnen openen. Grote evenementen blijven voorlopig tot 31 augustus verboden. 

    ©AFP

  • Premier Wilmès (MR) doet knieval over stuntelige exit-communicatie

    Premier Sophie Wilmès (MR) heeft tijdens het vragenuurtje in het parlement gereageerd op de kritiek over haar manke communicatie rond de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 4 mei. 'We moesten luisteren naar de kritiek en ze accepteren. We zullen er rekening mee houden voor de toekomst.'

    De federale topministers en regionale ministers-presidenten wilden na topoverleg afgelopen vrijdag duidelijk communiceren over een gefaseerde herstart van ons leven. Maar dat liep behoorlijk in het honderd. De persconferentie begon door politieke discussie pas om 22 uur, terwijl de 19uur-journaals het mikpunt waren. De afspraak met de natie was verknald nog voor ze kon beginnen, omdat Franstalig België massaal overgeschakeld was naar de seizoensfinale van de Franse variant op Expeditie Robinson op TF1. De persconferentie duurde ook zo lang dat de zenders VTM en VRT zelfs terug schakelden naar de studie, en Wilmès werd op sociale media uitgelachen met haar ellenlange knullige powerpoint-presentatie.

    De premier is er vandaag in het parlement opnieuw over gematrakkeerd. 'Een exitstrategie slaagt pas als de overheid haar deel doet, en daar is nog veel werk aan de winkel', aldus sp.a-fractieleider Meryame Kitir. 'De mensen zijn coronamoe, maar wat ze vooral moe zijn, is die verwarring en onduidelijkheid.'

    Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD) is 'het volk aan het morren'. Peter Mertens (PVDA) vroeg zich af of deregering de mens niet is vergeten door alleen op het openstellen van de economie te focussen. Barbara Pas (Vlaams Belang) had het over chaos, surrealisme en incompetentie'

    'Ik ben blij met het perspectief voor een economische heropstart. Wij willen dat de economische ‘lockdown’ niet eindigt in ‘knockdown’. Maar de communicatie is verdronken in een zee van onduidelijkheid.', aldus De Roover.

  • Contactloos betalen breekt door

    De coronacrisis dwingt Belgen ertoe om steeds meer contactloos te betalen. Veel winkeliers aanvaarden geen cash meer, en vragen de klanten om contactloos te betalen. En dat mist zijn effect niet. Bankenfederatie Febelfin meldt dat het aantal contactloze transacties in april is gestegen tot 29 procent van de kaartbetalingen. In februari was dat slechts 16 procent. 
    29 procent
    contactloze betalingen
    In april werd al 29 procent van de kaartbetalingen contactloos uitgevoerd of bijna dubbel zoveel als in februari

    De forse stijging is ook te danken aan een ingreep van de banken. Die hebben recent de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode verhoogd van 25 naar 50 euro. Dus tot 50 euro is geen pincode nodig. Door de beslissing duurt het nu ook langer alvorens de daglimiet van 100 euro is bereikt. Vanaf 100 euro per dag wordt de pincode gevraagd. 
     
  • Goedkopere autoverzekering op til

    De kans is reëel dat een autoverzekering goedkoper wordt. Door de lockdown zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden, en dat heeft als gevolg dat er ook minder ongelukken te noteren vallen. Voor de autoverzekeraars betekent dat sowieso minder schadeclaims. En dat kan een positief effect hebben op de premies voor de autoverzekering, zo laat Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, verstaan.

    Volgens Robyns is het nog af te wachten hoe het wegverkeer de komende maanden zal evolueren. Zo is het niet ondenkbaar dat mensen binnenkort plots meer de auto gaan nemen, bijvoorbeeld omdat ze niet meer op het openbaar vervoer durven of ter vervanging van hun vliegvakantie. Als dat ook zou leiden tot meer ongevallen, dreigt het positieve corona-effect wel verloren te gaan.

  • Al 30 miljoen Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering

    Als gevolg van de coronacrisis hebben vorige week hebben in de Verenigde Staten opnieuw 3,8 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat brengt het totaal op zowat 30 miljoen Amerikaanse werkloosheidsaanvragen in amper zes weken tijd.

    Het aantal aanvragen lag wel opnieuw lager dan de week ervoor, toen er 4,4 miljoen ingediend werden. Eind maart bedroeg de piek liefst 6,9 miljoen werkloosheidsaanvragen in een week. Maar voor alle duidelijkheid: de Amerikaanse jobmarkt blijft ongezien territorium verkennen. Het vorige record, voor de coronacrisis, bedroeg 696.000 aanvragen in een week in 1982.

    Verwacht wordt dat de werkloosheidsgraad in de VS in april stijgt naar 15 procent. Voor de crisis bedroeg die 3,5 procent, het laagste peil in een halve eeuw.

    15%
    Amerikaanse werkloosheidsgraad
    Verwacht wordt dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad in april stijgt naar 15 procent. Voor de coronacrisis bedroeg die 3,5 procent, het laagste peil in een halve eeuw.

    Woensdag raakte al bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 4,8 procent kromp op jaarbasis, de grootste klap sinds de kredietcrisis in 2009. En de coronacrisis sloeg dan nog maar toe tijdens de laatste weken van maart. De echte klap zal volgen in dit tweede kwartaal, waar een krimp met 40 procent voorspeld wordt.

    De economische ravage weegt steeds harder op de herverkiezingscampagne van president Donald Trump.

  • Europa maakt extra geld vrij voor corona-onderzoek

    Europa trekt nog eens 150 miljoen euro steun uit voor KMO's en start-ups die werken aan aan innovaties om de corona-crisis te tackelen. Het geld, dat afkomstig is van de European Innovation Council Accelerator, komt bovenop de 164 miljoen euro die al in maart werd aangekondigd.

    In het verleden konden al circa 4.000 KMO's en start-ups genieten van die Europese steun. Daarvan zijn er zowat 1.000 die specifiek werken rond de gevolgen van de coronacrisis. De nieuwe kapitaalinjectie biedt die bedrijven een extra stimulans om hun werk verder te zetten. 

  • Duitse regering eist belang in Lufthansa

    De Duitse regering is niet bereid om zonder tegenprestatie financiële steun te verlenen aan Lufthansa . In ruil voor een steunpakket van circa 10 miljard euro eist de Duitse regering een belang van 25% in het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines. Daarnaast zou Berlijn ook een vetorecht eisen en één of twee zitjes in de raad van commissarissen, zo meldt Bloomberg.

    De twee partijen zijn nog volop in onderhandeling, maar witte rook lijkt nog niet voor direct. Topman Carsten Spohr heeft zich recent in het Duitse weekblad Die Zeit nog afgezet tegen een te grote invloed van de overheid in Lufthansa. Eerder viel ook te noteren dat Lufthansa zelfs bescherming tegen schuldeisers zou overwegen. Maar dat werd afgedaan als een proefballonnetje om Berlijn onder druk te zetten. 

  • Vlaamse overheid vindt intern voorlopig 90 traceerders

    Maandag begint de Vlaamse overheid tests met de manuele tracering van de contacten van besmette personen. Dat is nodig, want coronapatiënten zijn veelal al besmettelijk voor ze symptomen ontwikkelen. Daarvoor zoekt het nog altijd een externe partner, die een callcenter kan uitbaten, maar ook medisch gekwalificeerd personeel in de tweede lijn klaar heeft en ook personeel het terrein kan opsturen. 

    De gunning van het contract moest overgedaan worden. De deadline voor offertes is vandaag, vrijdag gebeurt de toewijzing. In de tussentijd zit het Agentschap Zorg & Gezondheid wel niet stil. Een interne oproep binnen de overheid leverde 90 kandidaten op die vanaf volgende week beginnen met de contactopvolging, zo meldt het Agentschap op Twitter. 

    Zij volgen nu eerst een opleiding, die ook de 1.200 kandidaten van de externe partner zal moeten volgen. Het is wel de bedoeling dat die 90 'speurders' op termijn weer uitstappen, nadat het callcenter van de externe partner op poten staat. De overheden hopen tegen 11 mei alles op volle capaciteit te krijgen. 

  • Piek sterftecijfers in statistieken is voorbij

    Op 10 april zijn in ons land in totaal 664 overlijdens gerapporteerd voor alle mogelijke oorzaken. Dat is het hoogste aantal doden op één dag dit jaar. Het is meer dan dubbel zoveel als gewoonlijk per dag overlijden in die periode van het jaar (gemiddeld 324 per dag). Dat staat in het nieuwste weekrapport van Sciensano, het wetenschappelijke instituut dat de overheid bijstaat in de strijd tegen de coronacrisis.

    De cijfers slaan voor alle duidelijkheid op alle doodsoorzaken. Maar uiteraard speelt het coronavirus een doorslaggevende rol bij de gerapporteerde oversterfte. Die statistiek geeft aan hoeveel mensen meer sterven dan normaal in dezelfde periode van het jaar.

    Rond 10 april situeert zich ook de piek van de corona-epidemie. De 664 overlijdens op 10 april liggen flink hoger dan het maximaal aantal sterfgevallen op de piek van de zwaarste griepepidemie van de voorbije jaren. Op 7 maart 2018 stierven 465 mensen op één dag.

    Tussen half maart en 12 april zijn in ons land 5.055 extra sterfgevallen ten opzichte van wat op basis van de laatste 5 jaar te verwachten viel. De grootste oversterfte is in de leeftijdsgroep boven 85 (2.235), tussen 65 en 84 (2.252), maar ook in de leeftijdsgroep tussen 15 en 64 is er opgemerkte oversterfte (272).

    Sciensano updatet de sterftecijfers in zijn rapport met week 16 (van 13 tot 19 april). De (voorlopige) cijfers wijzen erop dat de piek achter de rug lijkt. Er waren 3.648 sterfgevallen, tegenover 4.254 de week ervoor. Het aantal extra sterfgevallen bedroeg 1.489, tegenover 2.065 in week 15.

    Sciensano haalt uit de cijfers ook het bewijs dat het correct rapporteert over de covid-doden. Er was kritiek omdat het niet alleen de doden met bevestige besmetting in de cijfers opnam, maar ook vermoedelijke gevallen, vooral in de rusthuizen. Maar als alle officieel bevestigde covid-doden voor die periode afgetrokken worden van alle doden, zijn er nog dagen met een oversterfte tot 400 doden per dag. De conclusie is dat puur het aantal bevestigde gevallen tellen, een onderschatting zou zijn van het ware aantal covid-overlijdens.

    De sterftecijfers piekten de voorbije weken niet enkel in België. Europese cijfers tonen dat er in veel Europese landen grote oversterfte is, bij 65-plussers maar ook bij 15 tot 64-jarigen. 

  • Eerste doden wekken vrees voor catastrofe in Jemen

    In Jemen zijn donderdag de eerste twee coronadoden gerapporteerd. Dat doet het ergste vermoeden voor het door oorlog en grote armoede geteisterde buurland van Saudi-Arabië.

    Hulporganisaties vrezen voor een catastrofe als het virus vrij spel krijgt in Jemen. Door jaren van conflicten heeft het land een erg verzwakt gezondheidssysteem. Meer dan 24 milljoen Jemenieten, ruim 80 procent van de bevolking, zijn afhankelijk van hulporganisaties. Velen onder hen moesten vluchten uit hun woning en leven in tentenkampen waar ziekten als malaria en cholera voorkomen.

  • Corona-ouderschapsverlof mogelijk zaterdag goedgekeurd

    De coronaversie van het ouderschapsverlof wordt zaterdag besproken op de superkern, de vergadering met alle partijen die de volmachtenregering steunen. Naar alle verwachting zal de regeling worden goedgekeurd en kan ze alsnog vanaf 1 mei worden toegepast. Minister van Werk Nathalie Muylle diende het volmachtenbesluit voor de uitbreiding van het ouderschapsverlof vorige week in, maar de goedkeuring ervan liet op zich wachten.

    Het corona-ouderschapsverlof kan worden opgenomen tussen 1 mei en 30 juni, de periode tot het einde van het schooljaar waarin ouders het door de coronamaatregelen in de problemen kunnen komen met de opvang van hun kinderen. De ouders kunnen kiezen tussen halftijds of 1/5 ouderschapsverlof en krijgen voor de dagen dat ze niet werken een vergoeding van de RVA.

  • Kinderopvang kan vanaf maandag stap voor stap meer kinderen verwelkomen

    Kind en Gezin heeft een plan van aanpak klaar voor de heropstart van de kinderopvang voor baby's en peuters. Vanaf 4 mei is de opvang beschikbaar voor kinderen waarvan minstens een ouder buitenshuis werkt, kinderen in een kwetsbare thuissituatie en voor wie geen alternatief kan vinden. Een uitzondering wordt ook gemaakt voor alleenstaande ouders die thuiswerken. Vanaf 18 mei zijn alle kinderen welkom, maar de heropstart kan om veiligheidsredenen geleidelijk gebeuren. 

    We willen de kinderopvang vanaf 18 mei opstarten voor iedereen, op voorwaarde dat de evolutie van het coronavirus gunstig blijft.

    Wouter Beke
    Minister van Welzijn

    Om een stormloop te vermijden die de veilige opstart ondermijnt, roept Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) alle ouders op om kinderen thuis op te vangen voor wie dat nog haalbaar is. Beke vraagt ook om in gesprek te gaan met de opvangvoorziening. 'Sinds het begin van de lockdown vangen vele ouders thuis hun kinderen op, terwijl ze ook hun professionele taken uitvoeren', zegt Beke. 'Die combinatie is zwaar en ik heb er veel begrip voor dat velen opnieuw gebruik willen maken van kinderopvang. We willen dat mogelijk maken, op voorwaarde dat de evolutie van het coronavirus gunstig blijft.'

    Vanaf 4 mei zijn de medewerkers in principe verplicht een mondmasker te dragen. Omdat het nog niet zeker dat die op tijd voorhanden zijn, gaat de regel in 'zodra de mondmaskers ter beschikking zijn'. 

  • AstraZeneca en Oxford-universiteit bundelen krachten voor Covid-19-vaccin

    Farmareus AstraZeneca en de universiteit van Oxford, die al langer samenwerken rond basisonderzoek, slaan de handen in mekaar om een kandidaat-vaccin te ontwikkelen, produceren en verdelen, zo bericht de Britse zakenkrant Financial Times. AstraZeneca geeft geen details vrij over wanneer het plant om het kanditaat-vaccin te produceren.

    Via de krachtenbundeling willen de farmareus en de universiteit tegen het eind van dit jaar 100 miljoen dosissen produceren, waarbij de bevoorrading prioritair in het Verenigd Koninkrijk zou gebeuren. De eerste fase van klinische testen van het kandidaat-vaccin zijn vorige week gestart. Data zouden ten vroegste volgende maand beschikbaar worden. 

  • Minder positieve gevallen in woonzorgcentra, 107.000 tests uitgevoerd

    Er zijn in de laatste 24 uur 131 mensen in de woonzorgcentra positief getest op het nieuwe coronavirus. Buiten de rusthuizen gaat het om nog eens 529 positieve positieve gevallen, op een totaal van bijna 7.000 mensen die getest zijn.

    Gisteren bleken ook maar 149 mensen in de rusthuizen positief. De dagen ervoor lag het aantal positieve gevallen ruim dubbel zo hoog. Het kan een indicatie zijn dat de epidemie in de woonzorgcentra ook stilaan uitgewoed raakt en de maatregelen er werken. Sinds de vaststelling dat er een uitbraak was in de woonzorgcentra en het testprogramma dat is opgezet, zijn 107.000 mensen getest in de rusthuizen. Het gaat om bijna 62.000 zorgwerkers en ruim 45.000 bewoners.

    Er worden in de rusthuizen ook minder en minder doden gerapporteerd. Vandaag zijn het er 60, gisteren nog 98. De rapportering van de voorbije weken heeft uitgewezen dat de cijfers op woensdag en donderdag meestal erg accuraat zijn over de stand van de epidemie, omdat in de dagen ervoor een weekend-effect nog doorwerkt in de cijfers.

    In totaal worden in rusthuizen en daarbuiten 15 à 20.000 tests per dag uitgevoerd. Dezelfde mensen kunnen meerdere keren getest zijn, zodat de data niet over unieke personen gaat. Sciensano, het wetenschappelijke centrum dat de overheid bijstaat in de strijd tegen coronavirus, meldt dat gisteren bijna 7.000 mensen getest zijn.

  • Ziektecijfers ambtenaren worden early warning voor nieuwe uitbraak

    De Belgische anticoronatsaar Steven Van Gucht heeft extra toelichting gegeven bij de manier waarop de overheid na de versoepeling van de coronamaatregelen op 4 mei eventuele nieuwe uitbraken wil voorkomen. De toestand op intensieve zorgen is cruciaal, maar is geen ideaal mechanisme voor monitoring omdat mensen daar pas twee weken na besmetting belanden.

    De overheid wil daarom vroeger in kaart hebben of het virus zich mogelijk weer sneller aan het verspreiden is.

    Er zal scherp gemonitord worden na 4 mei, met onder meer een early warning system via de huisartsen (groei van mensen die aanklopt met griepsymptomen) en de absenteïsmecijfers op het werk. Dat laatste wordt gemonitord via Medex, de statistieken met het ziekteverzuim, bij de overheidsdienst Volksgezondheid. 'Het voordeel is dat die dagelijks geüpdatet worden', besluit Steven Van Gucht.

  • Correctie op cijfers covid-patiënten in ziekenhuis

    Er liggen 3.609 patiënten in het ziekenhuis met covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Dat zijn er fors minder dan gisteren gemeld (4.050). Dat verschil valt ook niet te verklaren door het aantal nieuwe opnames (178) af te zetten tegen het aantal mensen dat ontslagen is uit het ziekenhuis. Dat fenomeen was er gisteren ook al.

    De reden is dat sinds woensdag een andere definitie is gebruikt voor covid-patiënten. Omdat nu alle opgenomen mensen getest worden in de 104 ziekenhuizen in het systeem, ook wie pakweg met nierstenen of een gebroken been op spoed belandt, leidt dat tot meer covidpatiënten. Het cijfer omvat nu iedereen met een positieve test. Bij nieuwe opnames worden alleen patiënten geteld die zich melden met covidsymptomen en positief testen. Sciensano, het wetenschappelijke centrum dat de overhied adviseert in de strijd tegen het coronavirus, past nu de rapportering aan om verwarring te vermijden.

    Het haalt daarom 317 van de 4.050 gisteren gemelde patiënten uit de cijfers. Het totaal komt dan op 3.733. De gemelde cijfers gaan enkel over wie opgenomen wordt met covid-symptomen en positief test.

    Er was de voorbije dagen zorg ontstaan omtrent de patiënten in de ziekenhuizen. Die bleven schommelen rond 4.000. De afdelingen bleven volgens de statistieken behoorlijk vol liggen, terwijl vanaf maandag de coronamaatregelen versoepeld worden. Sommige ziekenhuizen vrezen het daarom niet aan te kunnen mocht zich straks een nieuwe coronagolf voordoen.

  • Corona-update: Dagelijkse dodentol neemt forse duik

    Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur 111 mensen het leven gekost. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis. 51 mensen stierven in het ziekenhuis, 60 in een woon-zorgcentrum. De totale dodentol komt daarmee op 7.594.

    Het aantal dodelijke slachtoffers vertoont een stevig dalende trend. Het was al een maand geleden dat de dodentol nog zo laag was.

    De afgelopen 24 uur zijn 178 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, terwijl 293 mensen het ziekenhuis mochten verlaten.

    In totaal liggen 3.609 mensen met corona in het ziekenhuis. Er liggen 769 patiënten op intensieve zorgen.

    660 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus, op 6.964 geteste personen. 529 positieve personen komen van het klassieke netwerk, 131 van de rusthuizen.



  • De recordkrimp van de Europese economie in beeld

    Volgens de eerste raming van Eurostat kromp de Europese economie vorig kwartaal 3,8 procent, de grootste krimp sinds de start van de muntunie in 1999.

  • Duitse bedrijven vragen tijdelijke werkloosheid voor meer dan 10 miljoen werknemers

    Duitse bedrijven hebben tot nu toe staatssteun gevraagd om het loon over te nemen van 10,1 miljoen werknemers, een record. Dat meldt de Duitse arbeidsdienst donderdag in een nieuwe update. Het aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid ligt zo hoger dan tijdens de economische crisis van een tiental jaar geleden. Dat was de vorige keer dat de Duitse overheid het hulpprogramma inschakelde om massaal banenverlies te voorkomen. Tot nu toe hebben al 751.000 bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

  • Voor het eerst geen nieuwe binnenlandse besmetting in Zuid-Korea

    Zuid-Korea heeft donderdag vier nieuwe coronabesmettingen gemeld, waarvan er geen binnen de landsgrenzen is ontstaan. De vier besmettingen werden allemaal op luchthavens vastgesteld, zo melden Zuid-Koreaanse media. Het is voor het eerst in 75 dagen dat er geen binnenlandse besmetting is gemeldin het land. In totaal raakten in Zuid-Korea officieel bijna 11.000 mensen besmet met het coronavirus. Zeker 247 stierven aan de gevolgen. 

  • MR-voorzitter Bouchez wil dan toch formatiegesprekken vanaf juni

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil toch regeringsonderhandelingen starten in juni, tenminste als de coronacrisis dan onder controle is. Dat heeft hij gezegd op Bel-RTL. Eerder had Bouchez aangegeven dat hij geen formatiegesprekken wou voor september.

  • Trump verlengt nationale lockdownmaatregelen niet

    Amerikaans president Donald Trump geeft aan dat hij de nationale lockdownmaatregelen, die vandaag ten einde lopen, niet zal verlengen. Volgens Trump is zo'n verlenging niet nodig en moet het economisch leven dringend hervatten, hoewel onder meer uit data-onderzoek van De Tijd blijkt dat zo'n herstart een groot gezondheidsrisico inhoudt.

    In de VS, waar de economie implodeerde, vielen de voorbije twee maanden al meer coronaslachtoffers dan Amerikaanse doden in de Vietnamoorlog. De gouverneurs van de Amerikaanse staten kunnen wel individueel beslissen om de lockdownmaatregelen al dan niet te verlengen. 

  • Spaanse economie krimpt met 5,2 procent

    De coronacrisis slaat in heel Europa diepe wonden in de economie. Nadat Frankrijk donderdagmorgen al bekendgemaakt had dat het bruto binnenlands product (bbp) tijdens de eerste drie maanden van 2020 kwartaal op kwartaal met 5,8 procent lager gedoken was, biechtte ook Spanje enkele uren later een krimp van 5,2 procent op.

    Dat de vierde economie van de eurozone geen te beste beurt maakte begin 2020, is geen verrassing. Na Italië vormde Spanje de afgelopen weken de Europese frontlinie in de strijd tegen corona. Om de verspreiding van het virus in te dammen kondigde premier Pedro Sánchez half maart de noodtoestand af.

    Die gaat gepaard met strenge lockdownmaatregelen. Met uitzondering van enkele essentiële sectoren ging de hele economie enkele weken op slot. Die maatregel weerspiegelt zich in de cijfers: de binnenlandse vraag daalde met 5,1 procent. De bouwsector (-8,1 procent) en de kleinhandel en horeca (-10,9 procent) gingen zwaar onderuit.

    Als de coronacijfers de volgende dagen bemoedigend blijven, begint Spanje vanaf volgende week in vier fases de lockdownmaatregelen af te bouwen. Als alles volgens planning verloopt, heeft het land tegen eind juni, vlak voor het begin van het toeristische hoogseizoen, het nieuwe normaal bereikt.

    Door de noodtoestand oogden de Spaanse stranden de afgelopen weken erg leeg en kreeg de economie een forse klap.
    Door de noodtoestand oogden de Spaanse stranden de afgelopen weken erg leeg en kreeg de economie een forse klap. ©EPA

  • Fellaini investeert 3 miljoen in Standard

    Marouane Fellaini zal op vraag van zijn ex-club een lening met rente van drie miljoen euro verstrekken aan Standard. De lening moet binnen drie jaar terugbetaald worden. Door de lening van de middenvelder krijgt Standard financieel wel opnieuw extra ademruimte. De Rouches verschijnen op 5 mei voor het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS), dat zich dan uitspreekt over de proflicentie van Standard. De Luikenaars kregen begin deze maand 'in eerste zit' geen proflicentie toegekend door de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB). Daardoor dreigt een degradatie naar de tweede amateurdivisie. 

  • Tentjes met koortsmeters duiken op aan de fabriekspoort

    Met de nakende heropstart van de bedrijven maandag duiken aan tal van fabriekspoorten tentjes met koortsdetectiesystemen op. Maar bij de organisatie zit de duivel in de details...

  • Gemeenten vragen extra middelen voor bijkomende kinderopvang

    De Vlaamse steden en gemeenten moeten de komende weken meer kinderopvang overdag organiseren en willen dat de Vlaamse overheid hen vergoedt voor die opvang. 'Onderwijs is en blijft een verantwoordelijkheid van Vlaanderen. Normaal zitten kinderen overdag op school', zegt Wim Dries, de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

    Vanaf half mei gaan de scholen deels weer open. Omdat scholen die opvang niet altijd kunnen organiseren, kijken ze naar de gemeenten. Dries: 'Eerder bleek al dat de coronacrisis een enorme impact dreigt te hebben op de lokale financiën. Onderwijs is en blijft een verantwoordelijkheid van Vlaanderen. Normaal zitten kinderen overdag op school. We willen hen nu opvangen, maar we vragen dat de Vlaamse overheid dringend overleg pleegt met ons en de steden en gemeenten financieel tegemoet komt.'

  • Mokerslag voor Franse economie

    Het wordt duidelijk wat de economische impact is van de 'lockdown' nodig om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Franse economie kromp door de start van 'le confinement' afgelopen kwartaal 5,8 procent. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in ... 1949, stippen de cijferaars van het Insée in een mededeling aan

  • Universiteiten niet op één lijn over online examens

    Over een maand starten de examens aan de Vlaamse universiteiten. Maar de manier waarop die examens zullen afgenomen worden, verschilt sterk van instelling tot instelling. Zo wil de VUB examens zoveel mogelijk op afstand organiseren. Alleen als het niet anders kan, worden examens fysiek afgenomen. De UGent gaat dan weer voor de helft van de vakken examens online laten plaatsvinden. De KU Leuven van zijn kant kiest er voor om online examens tot een minimum te beperken.

  • Lichte daling in dagelijks aantal Duitse Covid-19-doden

    In Duitsland is het aantal mensen dat is overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus met 173 gestegen tot 6.288. Ten opzichte van een dag eerder, toen 202 coronadoden werden gemeld, zijn er 29 sterfgevallen minder. Dat meldt het Robert Koch-Institut.

    Het aantal bekende besmettingen nam in Duitsland de voorbije 24 uur toe met 1.478. In totaal is het coronavirus nu bij meer dan 159.000 mensen vastgesteld in het land. In vergelijking met dinsdag zijn er zo'n 170 geïnfecteerden meer gerapporteerd.

    159.000
    Besmettingen
    In totaal zijn er in Duitsland nu ruim 159.000 besmettingen geteld.

  • Bezoek aan voorzieningen voor personen met handicap mogelijk vanaf maandag

    Vanaf 4 mei is er weer bezoek mogelijk in voorzieningen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Er gelden verschillende voorwaarden, waardoor bezoek niet zomaar en overal tegelijkertijd zal kunnen. 'Het is een zoektocht naar een goed evenwicht tussen menselijkheid en veiligheid', laat de taskforce Zorg donderdag aan het persagentschap Belga weten.

    De verschillende zorgaanbieders krijgen de ruimte om een bezoekregeling op maat uit te werken waarin rekening gehouden wordt met de voorwaarden. 'Voldoende personeel en beschermingsmateriaal zijn absolute voorwaarden', zegt Karine Moykens, hoofd van de taskforce. 'Zijn deze voorwaarden vervuld, dan kan de directie de bezoekregeling starten en communiceren naar de betrokken personen.' 

  • VS tellen 2.500 corona-overlijdens in 24 uur

    De Verenigde Staten hebben de voorbije 24 uur ruim 2.500 nieuwe overlijdens geregistreerd als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat blijkt woensdag uit een telling van de Johns Hopkins-universiteit.
    Na twee dagen waarbij het aantal nieuwe overlijdens vertraagde, zondag en maandag, brengt de nieuwe stijging de slachtofferbalans in de VS op 60.853 overlijdens sinds het begin van de pandemie.  

  • Elon Musk verkettert lockdown

    Je zou denken dat een prima kwartaalrapport en een Tesla-beurskoers die in volle beurscrisis in 2020 nagenoeg verdubbeld is, Elon Musk mild stemt. Niet dus. De pionier in elektrische auto's kwam op de teleconferentie over het kwartaalrapport met een tirade tegen de lockdown, die de fabriek in het Californische Fremont al sinds 23 maart lamgelegd heeft. 

    Zeggen dat mensen hun huis niet uit mogen en hen arresteren als ze dat toch doen, dat is fascistisch

    Elon Musk
    Tesla-CEO

  • Keuringscentra ook opnieuw open voor periodieke keuringen

    De keuringscentra gaan binnenkort ook opnieuw open voor de periodieke keuring van personenwagens. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) zou daarvoor donderdag het licht op groen zetten, zo heeft het persagentschap Belga uit betrouwbare bron vernomen. De periodieke keuringen zouden mogelijk al kunnen hervatten op maandag 4 mei. 

  • NMBS gaat mondmaskers verkopen

    De NMBS zal stoffen mondmaskers en alcoholgel verkopen aan passagiers in tachtig stations over het hele land, nu volgende week de eerste fase start van het afbouwplan van de coronamaatregelen. Dat bericht La Libre Belgique donderdag. Vanaf komende maandag is het verplicht om mondmaskers te dragen in de stations, op de perrons en aan boord van de treinen.

    De NMBS beloofde ook om het voltallige personeel dat in rechtstreeks contact staat met reizigers, zoals treinbegeleiders, vanaf maandag uit te rusten met chirurgische maskers.  

  • 'Vaccin tegen september kan'

    Dat zegt de Belg Bruno Holthof, die als grote baas van Oxford University Hospitals, één van 's werelds beste ziekenhuizen, in de cockpit zit van de race naar het allereerste coronavaccin. 'Over enkele weken verwachten we de resultaten van de eerste tests met een vaccin op 1.000 mensen.'

  • Luchtvaart slaakt noodkreet

    In een open brief in 'De Tijd' noemen CEO's van luchtvaartbedrijven en ondernemingen die er nauw mee verbonden zijn de coronacrisis een ‘aanslag op de nationale luchthaven die de economie in het hart treft’.

    De luchthavencommunity roept op die strategische sector met 24.000 directe en 40.000 indirecte jobs te beschermen. 

    Lees hier de blog van gisteren/woensdag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud