1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Kleuterscholen en lagere scholen kunnen in juni weer open

Het onderwijsveld mikt op een volledige heropening van het kleuteronderwijs en het lager onderwijs in juni. Ook zomerkampen kunnen deze zomer doorgaan, met groepen van maximaal 50.
  • Onderwijseconoom teleurgesteld over akkoord scholen

    Onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) reageert teleurgesteld op het akkoord van het Vlaamse onderwijs. ‘Men spreekt over het openen van scholen, maar in de praktijk zal dat slechts heel gedeeltelijk kunnen. Het is allemaal heel vrijblijvend geformuleerd.’

    Hoewel de kleuterscholen mogen openen zoals voor corona, blijven er voor de lagere school heel wat veiligheidsregels. Zo mogen kinderen wel bubbels tot 20 vormen (nu is dat 14), maar veel klassen zullen nog steeds ontdubbeld moeten worden. ‘Een gemiddelde klas van het vierde leerjaar bevat bijvoorbeeld 20,4 kinderen’, zegt De Witte. Daarnaast blijven dezelfde oppervlaktebeperkingen gelden, namelijk vier vierkante meter per kind. ‘Heel weinig klaslokalen zijn 80 vierkante meter groot.’

    Men spreekt over het openen van scholen, maar in de praktijk zal dat slechts heel gedeeltelijk kunnen.

    Kristof De Witte
    Onderwijseconoom

    Bovendien mogen lagereschoolkinderen tot maximaal vier dagen per week naar school komen. ‘Dat betekent dat scholen nog steeds in opvang zullen moeten voorzien, naast afstandsonderwijs voor de kinderen die nog niet volledig naar school kunnen.’ De Witte vindt dat veel problemen vermeden hadden kunnen worden door ook het lager onderwijs volledig naar de klas te halen. ‘Er is ondertussen toch genoeg wetenschappelijke evidentie dat kinderen nauwelijks een rol spelen in de besmettingen.’

    De econoom maakt zich ook zorgen over de effecten op lange termijn. ‘De leerachterstand die nu wordt opgebouwd, zal nog lang een impact hebben op de economische groei. Die kost voor de maatschappij is enorm.’

  • VS mikt op snel vaccin met massale testen

    De Amerikaanse overheid en enkele vooraanstaande vaccinproducenten gaan samenwerken om op grote schaal klinische proeven uit te voeren, in de hoop om sneller tot een commercieel covid-vaccin te komen. Bij het project zouden 100.000 tot 150.000 vrijwilligers betrokken worden, vernam Reuters van betrokken wetenschappers.

  • ‘Zuid-Amerika nieuw epicentrum van pandemie'

    Een covid-testpost in de Braziliaanse Amazone-provincie.
    Een covid-testpost in de Braziliaanse Amazone-provincie. ©REUTERS

    Zuid-Amerika is ‘een nieuw epicentrum’ van de coronapandemie, met een alarmerende toestand in Brazilië. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vrijdag gezegd.

    ‘Zuid-Amerika is een nieuw epicentrum van de ziekte geworden. We zien het aantal gevallen in veel Zuid-Amerikaanse landen stijgen. De ongerustheid betreft veel van deze landen, maar het zwaarst getroffen is in dit stadium duidelijk Brazilië’, zei de verantwoordelijke voor noodsituaties bij de WHO, Michael Ryan.

    Brazilië telt volgens de WHO bijna 300.000 gevallen en 19.000 doden op 210 miljoen inwoners, waarmee het op de derde plaats van de wereld komt wat het aantal gevallen betreft, na de Verenigde Staten en Rusland.

    Een collectief van Braziliaanse vorsers zegt dat de werkelijke cijfers vijftien keer hoger liggen. Zij spreken van meer dan 3,6 miljoen besmette mensen.

  • Waals minister-president 'geïrriteerd' door Vlaams onderwijsakkoord

    Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenschap, reageert 'geïrriteerd' op het advies van de Vlaamse onderwijswereld over de verdere heropening van het onderwijs. Hij is niet van plan de kleuterscholen te openen voor 8 juni. 

    In Vlaanderen is het akkoord om de kleuters vanaf 2 juni weer voltijds naar de klas te halen. Voor het lager en het middelbaar onderwijs is er een gedeeltelijke versoepeling en uitbreiding. Maar Jeholet vindt het niet kunnen dat Vlaanderen de Nationale Veiligheidsraad voor een voldongen feit wil plaatsen. 'We moeten allemaal verantwoordelijkheid tonen', zegt Jeholet. 'De Nationale Veiligheidsraad had beslist om de kleuterscholen niet te openen voor 8 juni. We waren het daar allemaal over eens en ook Vlaanderen zat toen mee aan tafel. Voor ons is het duidelijk: ze zullen niet heropenen voor 8 juni.'

    De Nationale Veiligheidsraad komt volgens Wilmès pas 3 juni samen, terwijl de kleuterscholen volgens Vlaanderen al 2 juni open kunnen.

    Op de laatste Veiligheidsraad werd volgens Jeholet overeengekomen dat de drie Onderwijsministers zouden samenzitten met de experts van de GEES om te bekijken hoe de regels zouden kunnen worden versoepeld. 'Die vergadering heeft nog niet plaatsgevonden. Ik hoop dat ze er begin volgende week komt. Ik begrijp niet waarom er unilateraal van de regels wordt afgeweken. Aan Vlaamse kant werd soms al losjes omgesprongen met de regels', zegt Jeholet. 

    Bovendien is er nog een obstakel: premier Sophie Wilmès laat weten dat de volgende Nationale Veiligheidsraad pas woensdag 3 juni terug samenkomt. Hoe dat zich verhoudt tot het heropenen van de Vlaamse scholen de dag ervoor, is onduidelijk.

  • Zoom is klant bij Brugs bedrijf

    Het Brugse cyberbeveiligingsbedrijf Secure Code Warrior traint de duizend programmeurs van het populaire Amerikaanse videobelbedrijf Zoom om veiliger code te schrijven.

    Secure Code Warrior haalt daarmee een mooie referentie binnen, enkele maanden na een kapitaalronde van 43 miljoen euro waar onder meer Goldman Sachs, Cisco en durfkapitalist Forgepoint aan deelnamen.

  • Zomerkampen en -activiteiten kunnen doorgaan

    ©BELGA

    De zomerkampen mogen doorgaan. Dat zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Het was lang wachten op een beslissing, maar Dalle wilde liever een 'late ja, dan een vroege nee'. Er moet wel rekening worden gehouden met veiligheidsmaatregelen. Daarvoor zijn verschillende plannen gemaakt voor kampen met of zonder overnachting, speelpleinen, jeugdhuizen, enzovoort. 

    Kinderen die kort voordien ziek waren, zijn niet welkom op kamp. De contactbubbels mogen hoogstens 50 personen tellen. Er kunnen ook meerdere contactbubbels per kamp zijn, maar dan moeten die kinderen wel gescheiden eten, spelen en slapen. Binnen de bubbels is geen fysieke afstand nodig. Buitenlandse kampen kunnen doorgaan tot 150 kilometer buiten onze landsgrenzen. 

    Voor de speelpleinen is het moeilijker om vaste bubbels te creëren. Er wordt gewerkt met voorinschrijvingen, maar inschrijvingen op de dag zelf kunnen nog, bijvoorbeeld voor kwetsbare kinderen. Waar mogelijk gebeurt dat op voldoende diverse vaste locaties. Ouders komen hun kinderen gespreid ophalen. Uitstapjes worden beter vermeden en zullen afhangen van of pretparken bijvoorbeeld openen tijdens de zomer. 

    De kampen en zomeractiviteiten zijn belangrijk om voldoende opvang te hebben voor kinderen deze zomer.

  • Coronacrisis leidt tot puppyschaarste

    Het Verenigd Koninkrijk kampt met een tekort aan puppy’s omwille van de grote vraag naar huisdieren bij eenzame thuiswerkers. Dat meldt de zakenkrant Financial Times.

    Britse fokkers zeggen dat de vraag naar nieuwe honden sinds het begin van de lockdown sterk is gestegen, met prijzen die dubbel zo hoog zijn als vóór de uitbraak van het coronavirus. De wachtlijsten om een jong hondje te kopen zijn verviervoudigd.

  • Opnieuw sprankel hoop voor coronavaccin

    Een Chinees kandidaat-vaccin wordt door 108 proefpersonen goed verdragen en lijkt veelbelovende resultaten op te leveren.
    Een Chinees kandidaat-vaccin wordt door 108 proefpersonen goed verdragen en lijkt veelbelovende resultaten op te leveren. ©AFP

    Het eerste kandidaat-vaccin voor Covid-19 dat de eerste fase van het klinische onderzoek bereikt heeft, is veilig en wordt goed verdragen door de proefpersonen, en kan mogelijk positieve resultaten opleveren. Dat melden Chinese onderzoekers.

    Het gaat om het zogenaamde Ad5-nCoV-vaccin van het Beijing Institute of Biotechnology. Het is afgeleid van een bepaald type adenovirus dat de gewone verkoudheid veroorzaakt. Een verzwakte versie van dat virus wordt gebruikt om genetisch materiaal van het coronavirus in het lichaam te smokkelen en zo een afweerreactie op gang te brengen.

    Voor het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag in het medisch tijdschrift The Lancet staan, werden 108 volwassen proefpersonen ingeënt. Na 14 dagen toonden ze een versnelde reactie in de activiteit van T-cellen (lichaamseigen afweercellen) en na 28 dagen werd een piek in de aanmaak van antistoffen waargenomen.

    De onderzoekers besluiten dat verder onderzoek naar het vaccin nuttig is. Tegelijk beklemtonen ze dat de weg naar een effectief vaccin nog lang is.

    Sinds vorige maand loopt een bredere test met 500 patiënten om de effecten van verschillende doseringen te bekijken. Als alles goed gaat, zouden in de zomer de fase 3-testen op zeer grote schaal kunnen beginnen.

    Het Chinese vaccin is een van de kandidaten om als eerste op grote schaal op de markt te komen. Begin deze week pakte ook het biotechbedrijf Moderna al uit met hoopgevende resultaten.

  • Portugal opent deuren voor toeristen

    De deuren van Portugal staan ​​weer open voor toeristen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Augusto Santos Silva, vrijdag. Portugal is een van de eerste Europese landen die bezoekers uit andere landen na een versoepeling van de coronamaatregelen weer verwelkomt.

    Toeristen zijn welkom in Portugal.

    Augusto Santos Silva
    Portugese minister van Buitenlandse Zaken

    'Toeristen zijn welkom in Portugal', vertelde Santos Silva aan de krant Observador. Hij legde uit dat wel enkele gezondheidscontroles worden ingevoerd op luchthavens, maar dat er geen verplichte quarantaine zal zijn voor degenen die binnenvliegen.

    Portugal, dat tot nu toe 30.200 bevestigde gevallen van COVID-19 en 1.289 doden heeft geregistreerd, versoepelt langzaam de geldende beperkingen sinds het halverwege maart in lockdown ging. Het is minder hard getroffen dan zijn buurland Spanje of Italië, die beide van plan zijn volgende maand te heropenen.

  • Verzekeraar Axa moet Parijse restaurantuitbater vergoeden voor coronaschade

    De handelsrechtbank van Parijs heeft de verzekeraar Axa opgedragen om de Parijse restaurantuitbater Stéphane Manigold te vergoeden voor zijn verliezen als gevolg van de coronacrisis.

    Manigold baat vier restaurants uit met een jaaromzet van 6 miljoen euro en meer dan 50 personeelsleden. Hij had bij Axa een zogenaamde ‘multirisicoverzekering’ afgesloten. Dat is een uitbreiding van de brandverzekering die ook andere schade dekt.

    Volgens Manigold wordt ook de financiële schade als gevolg van een pandemie gedekt, maar Axa ontkende dat. De verzekeraar wordt nu door de rechtbank in het ongelijk gesteld.

    De zaak kan een precedent vormen voor andere horeca-uitbaters die hun schade op Axa willen verhalen.

  • Kleuterklassen volledig open, lager onderwijs beperkt maar met soepele regels

    Het onderwijsveld heeft beslist dat er een volledige heropening van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het 2de en 4de jaar secundair onderwijs komt. Dat kan vanaf 2 juni. De overige leerjaren keren minstens 1 dag terug naar school, meer indien mogelijk. Het advies gaat nog naar de federale veiligheidsraad. 

    Het gaat om een maximumscenario: scholen hebben de autonomie om te beslissing met bijvoorbeeld minder leerjaren op te starten of minder dagen. Wel zijn er belangrijke versoepelingen om dit mogelijk te maken: in de kleuterklas mogen er zelfs meer dan 20 kinderen samen zitten en ze moeten niet aan social distancing doen. In het lager mogen er nu 20 kinderen samenzitten, maar moet er vier vierkante meter per kind voorzien zijn. De kinderen moeten in hun eigen 'bubbel' spelen, maar moeten buiten geen afstand houden.

    Voor het secundair komt het tweede en het vierde middelbaar naar school onder de huidige voorwaarden. Het eerste, derde en vijfde kan mogelijk nog een dag per week naar school.

    ©Photo News

  • Studie linkt ‘Trump-medicijn' aan hartritmestoornissen

    ©AFP

    Een studie naar het gebruik van de malariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine als geneesmiddel tegen covid-19 heeft geen positieve effecten kunnen vaststellen. De studie bevestigt wel een link met het optreden van hartritmestoornissen.

    (Hydroxy)chloroquine werd een tijdlang gezien als een middel dat de symptomen van covid-19 mogelijk kon milderen, maar dat werd nog niet overtuigend wetenschappelijk aangetoond. Toch blijven onder meer de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro het middel promoten, ook al zeggen specialisten dat het gevaarlijke hartritmestoornissen kan teweegbrengen.

    Het nieuwe onderzoek, dat vrijdag gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift The Lancet, bracht de resultaten samen van ruim 96.000 gehospitaliseerde covid-patiënten, van wie een kleine 15.000 met één van de middelen behandeld werden, al dan niet in combinatie met macroliden (antibiotica). In alle gevallen was er een verband te zien met een lagere overlevingsgraad en een toename van hartritmestoornissen.

  • 70 procent van woon-zorgcentra heeft geen zieke bewoners

    70 procent van de woon-zorgcentra heeft geen bewoners meer die coronapatiënt zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waaraan de woon-zorgcentra regelmatig hun situatie rapporteren. 'Het gaat de goede kant op', zegt woordvoerder Joris Moonens.

    Van de 716 woon-zorgcentra rapporteerden 504 woon-zorgcentra op maandag 18 mei geen zieke bewoners meer te hebben. 488 centra melden bovendien geen afwezig personeel als gevolg van Covid-19. Bij 24 procent van de woon-zorgcentra is minder dan een op de tien bewoners nog ziek. 'Het ergste leed is geleden', zegt Moonens. 

    Een viertal woon-zorgcentra hebben momenteel wel nog te maken met een uitbraak waarbij meer dan 30 procent van de bewoners ziek is. Een even groot aantal rapporteerde ook meer dan 20 procent ziekteverzuim onder het personeel.

  • Cipiers dreigen met staking wegens onveiligheid

    De gevangenisbonden vrezen dat de herneming van bezoek niet veilig kan verlopen.
    De gevangenisbonden vrezen dat de herneming van bezoek niet veilig kan verlopen. ©BELGA

    Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV en VSOA heeft een stakingsaanzegging ingediend voor alle Belgische gevangenissen. De bonden hebben vragen bij de manier waarop het bezoek aan de gevangenissen zal worden georganiseerd. De veiligheidsraad besliste om vanaf 25 mei weer bezoek toe te laten.

    De bonden voelen zich gepasseerd door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die de versoepeling aankondigde zonder eerst te overleggen met het personeel. Ze vinden het onder meer niet kunnen dat bezoekers alleen mondeling moeten verklaren dat ze de voorbije twee weken niet ziek waren en dat hun lichaamstemperatuur niet gemeten zal worden. Daarnaast moeten bezoekers zelf een mondmasker voorzien, terwijl het personeel verplicht wordt om met gecertificeerde maskers te werken.

  • Zes op tien bedienden telewerkt

    Meer dan zes op tien Belgische bedienden die werken tijdens de lockdown, doen dat van thuis uit. Daarmee scoort België beter dan de meeste buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van CASS Business School Londen, IESE Business School Barcelona en hr-dienstenverlener SD Worx.

     In het onderzoek werd het telewerk van bedienden in loondienst in zes Europese landen vergeleken. Naast België werden ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in het onderzoek opgenomen. Met 62 procent van de bedienden die van thuis uit werkt, blijkt België hoog te scoren op het vlak van telewerk. Enkel in het Verenigd Koninkrijk halen de thuiswerkers met 65 procent een nog groter aandeel. Maar ons land gaat dus wel Spanje (60 procent), Frankrijk (59 procent), Nederland (55 procent) en Duitsland (40 procent) vooraf.

    20 %
    Thuiswerkers voor corona
    Slechts twintig procent van de Belgische bedienden werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit

    De verschillen zijn deels te verklaren door een andere werkcultuur, zegt SD Worx. Daarnaast spelen ook de verdeling van de sectoren, de impact van de crisis en de uiteenlopende verschillende voorzorgsmaatregelen een rol. Voor 41 procent van de Belgische bedienden blijkt telewerken ook compleet nieuw te zijn. Slechts twintig procent werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit. Voor 1 procent was het ook voor de lockdown al de normale manier van werken. 

    De overschakeling heeft volgens het onderzoek maar weinig invloed op de totale werktijd. Twee derde van de Belgische bedienden besteedt evenveel tijd per dag aan het werk als voordien. Zowat 11 procent geeft aan meer te werken dan gebruikelijk, met een gemiddelde toename van bijna anderhalf uur per dag. Een op vijf respondenten (22 procent) werkt minder dan voor de lockdown, samen goed voor gemiddeld twee en een half uur minder per dag.

  • Vlaamse miljoenen voor Covid-onderzoek

    Vlaanderen investeert 2,5 miljoen euro in negen onderzoeksprojecten naar de Covid-19-pandemie.

    Het gaat onder meer om onderzoeken rond de doodsoorzaak van Covid-19-patiënten en het voorspellen van komende pieken. Zo zullen het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Sciensano en de UAntwerpen onderzoeken of bepaalde antilichamen beschermen tegen herinfectie.

    De KU Leuven en de UGent gaan infectiemodellen voor hamsters en muizen ontwikkelen voor de studie van strategieën tegen Covid-19. De UGent en de UHasselt krijgen budget voor de ontwikkeling van een app voor het beheersen van de pandemie.

  • Twee derde van de basisscholen wil heropstart uitbreiden

    63 procent van de Vlaamse basisscholen overweegt de heropstart van de scholen uit te breiden naar andere leerjaren indien toegelaten. Dat blijkt uit een belronde van de Vlaamse Onderwijsinspectie bij een representatieve groep scholen. 19 procent gaat niet uitbreiden, 18 procent had op het moment van de ondervraging nog niet beslist.

    89%
    Kleuterklas
    89 procent van de basisscholen geeft bij uitbreiding de voorkeur aan de derde kleuterklas.

    Als scholen uitbreiden, wordt de ruime voorkeur gegeven aan de derde kleuterklas, met 89 procent voorkeur. In de tweede plaats wordt gedacht aan het vijfde leerjaar, met 66 procent voorkeur. 

  • Aantal besmettingen neemt toe

    Er werden de voorbije 24 uur 276 nieuwe coronagevallen gerapporteerd. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 56 511. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de Belgische coronacijfers. 

    Het aantal besmettingen zit in de lift. De voorbije dagen werd een toename van respectievelijk 252 (donderdag) en 192 (woensdag) gemeld. 

    Het aantal doden steeg met 26 tot 9.212: 14 mensen in een ziekenhuis en 12 in een woonzorgcentrum. 

    Het aantal patiënten in de ziekenhuizen steeg met 56 tot 1.415. Donderdag werd een stijging met 58 gemeld, woensdag 59. In de intensieve zorgen werden de voorbije 24 uur 9 patiënten ontslagen, wat het totaal op 268 brengt. 

    Sinds midden maart zijn in het ziekenhuis 15.123 mensen genezen verklaard. Dat is een stijging met 135 tegenover gisteren.  

    ©Photo News

  • Test-Aankoop: 'Crisis kost gezin gemiddeld 1.626 euro'

    Van de Belgische huishoudens zegt 62 procent geld te hebben verloren door de coronacrisis voor een gemiddeld bedrag van 1.626 euro (exclusief verliezen op investeringen). Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop.

    Voor elf procent van de respondenten is het erg moeilijk of onmogelijk om de gezondheidszorg te betalen. In 2019 was dat 7 procent. Een kwart van de respondenten deed een beroep op een financiële steunmaatregel. 

    4,9 miljard
    Verlies
    De Belgische gezinnen verloren door de coronacrisis 4,9 miljard euro, aldus Test-Aankoop.

    Op nationaal niveau komt het financieel verlies van de Belgische gezinnen neer op 4,9 miljard euro, stelt de consumentenorganisatie. 

    Test-Aankoop zegt dat ook de vooruitzichten niet rooskleurig zijn en roept de regering op om de consument niet te vergeten. Zo gelooft 22 procent van de werknemers die hun baan niet verloren hebben, dat het waarschijnlijk of zelfs zeer waarschijnlijk is dat ze hun job in de komende 12 maanden zullen verliezen.

    De enquête gebeurde op 14 en 15 mei bij ruim 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar.

  • Twee weken quarantaine voor reizigers die aankomen in Groot-Brittannië

    Reizigers die vanuit het buitenland aankomen in Groot-Brittannië zullen twee weken in quarantaine moeten. Dat heeft de Britse minister bevoegd voor Noord-Ierland, Brandon Lewis, gezegd aan Sky News. Volgens de Britse pers komen er boetes van ruim 1.000 pond voor wie de quarantaine niet naleeft.

    'Natuurlijk kunnen Britten die terugkeren thuis in quarantaine gaan, maar toeristen zullen hun voorzorgen moeten nemen', zei Lewis. Er gelden 'voorlopig' geen uitzonderingen voor reizigers die komen uit landen met weinig coronagevallen, verduidelijkte Lewis nog. 

    De maatregel zal volgens de Britse minister elke drie weken geëvalueerd worden, en moet hand in hand gaan met de geleidelijke versoepeling van de lockdown vanaf 1 juni.

  • Beslissing over jeugdkampen en speelpleinwerkingen op komst

    De autoriteiten beslissen vandaag wellicht of en onder welke voorwaarden de jeugdkampen en speelpleinwerkingen deze zomer kunnen plaatsvinden. Het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bevestigt het bericht van de VRT.

      De voorbije weken heeft de jeugdsector samen met experten een advies uitgewerkt dat moet dienen als basis voor de beslissing. 'We hebben ons de jongste weken vooral goed voorbereid. We hebben bijzonder constructief samengewerkt met de hele jeugdsector om protocollen en draaiboeken uit te werken, en die af te stemmen met experten, om zo een goed advies te geven over de beslissing', zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

  • Heropening winkels is tegelijk drama en succes

    Twee weken na hun heropening boeken de winkels 70 procent van hun normale omzet. Achter dat gemiddelde schuilen grote winnaars en zware verliezers.

    'Voor onze winkel wacht een rij klanten. Op weg naar onze buren, weliswaar.' Collega Jens Cardinaels trok naar de Brusselse Nieuwstraat. 

  • 'Pas in 2025 weer evenveel treinreizigers als voor corona'

    De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS schat dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer op het niveau van voor de coronacrisis (1,3 miljoen reizigers per dag) zal zitten. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro.

    Het woon-werkverkeer gaat veranderen, luidt het. Ook doen bedrijven goede ervaringen op met thuiswerken en gaat ook het hoger onderwijs meer op afstand werken. In 2024 zal het aantal treinreizigers nog 7 procent onder het niveau van 2019 uitkomen, voorspelt de NS. 

    ©Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

    Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in de krant NRC. Volgens Groenewegen is het onvermijdelijk dat het spoorbedrijf moet inkrimpen. Het uitgangspunt is echter dat zonder gedwongen ontslagen, maar via natuurlijk verloop, te laten gebeuren. De NS wil tot 2025 1,4 miljard euro besparen.

    De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling met het maximum aantal treinen, maar met slechts 40 tot 50 procent van de reizigers erin.

  • 'We hebben snelwegen voor virussen gecreëerd'

    De geschiedenis leert dat een pandemie elke maatschappij op haar kwetsbaarste punt pakt. In onze tijd is dat de globalisering, zegt de Amerikaanse medische historicus Frank Snowden.

    'Deze crisis reflecteert onze onwil om de gevolgen van de globalisering te aanvaarden', zegt de 73-jarige historicus, die al 40 jaar besmettelijke ziekten bestudeert, in een interview met De Tijd. 

    Yale-professor Frank Snowden
    Yale-professor Frank Snowden ©Yale University

  • Amerikaanse vlaggen drie dagen halfstok

    De Amerikaanse vlaggen aan overheidsgebouwen en monumenten zullen de komende drie dagen halfstok hangen om de slachtoffers van het coronavirus te herdenken. De Verenigde Staten zijn zwaar getroffen door het coronavirus, met al meer dan 94.000 doden.

    De Democratische oppositie had president Trump al opgeroepen om de vlaggen halfstok te hangen bij het overschrijden van de kaap van 100.000 doden. Ook maandag zullen de vlaggen nog halfstok wapperen, maar dan voor Memorial Day. Op die dag herdenken de Amerikanen hun gesneuvelde soldaten. 

    Een Amerikaanse vlag wappert halfstok. Op de achtergrond de skyline van Manhattan.
    Een Amerikaanse vlag wappert halfstok. Op de achtergrond de skyline van Manhattan. ©AFP

  • 'Laat gezonde bedrijven de andere redden'

    Het handelsinformatiekantoor Graydon stelt voor gezonde bedrijven de bedrijven in moeilijkheden te laten helpen. Door langere betalingstermijnen toe te staan kunnen ze duizenden faillissementen vermijden.

    'Facturen later moeten aflossen helpt om de betalingsproblemen het hoofd te bieden', zegt Eric Van den Broele, het hoofd van de studiedienst van Graydon. 'Het idee is nog nieuw, maar het is makkelijk uit te voeren. Het moedigt de solidariteit tussen ondernemers aan.'

  • Meer dan 20.000 doden in Brazilië

    In Brazilië is donderdag de kaap van 20.000 doden door het coronavirus overschreden, na een toename met 1.188 slachtoffers. Dat is de sterkste dagstijging sinds de uitbraak van Covid-19 in het land.

    Brazilië is het zwaarste door corona getroffen land in Latijns-Amerika, en de epidemie vertraagt er nog niet. Dat geldt ook voor buurland Argentinië, waar er de laatste 24 uur 648 besmettingen zijn geregistreerd. Zowat 90 procent van de besmettingen situeert zich in de metropool Buenos Aires.

    De crisis in Brazilië kan de kop kosten van de 65-jarige president Jair Messias Bolsonaro. De ultrarechtse leider blijft de ernst van de gezondheidscrisis loochenen. In plaats van een doortastende strategie uit te stippelen tegen de longziekte stopt hij zijn energie in vetes met justitie, politie en ministers. Zelfs in zijn eigen partij rijst de vraag of Bolsonaro's positie houdbaar blijft

    Braziliaanse zorgverleners protesteerden gisteren tegen de werkomstandigheden en de vertraging van de loonbetalingen.
    Braziliaanse zorgverleners protesteerden gisteren tegen de werkomstandigheden en de vertraging van de loonbetalingen. ©AFP

  • China schuift dit jaar geen economische groei naar voren

    China stelt zich voor dit jaar geen doelen voor de economische groei, wegens de grote onzekerheid door de coronapandemie. Dat zei premier Li Keqiang bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres. 

    Peking neemt zich wel voor om de werkloosheid op ongeveer 6 procent te houden en de inflatie rond 3,5 procent, maar stelt geen specifiek cijfer voorop voor de groei van het bruto binnenlands product. 

    'Geen specifiek target zetten voor economische groei zal ons allemaal toelaten ons te concentreren op het verzekeren van stabiliteit', zei de Chinese premier. Het doel voor het begrotingstekort is 'minstens 3,6 procent', zei Li nog. Vorig jaar was dat nog 2,8 procent.

    China plant bijkomende staatsleningen uit te geven, voor omgerekend 128 miljard euro. Daarmee wil Peking de economie opnieuw aanzwengelen. Daarnaast zal Peking de lokale besturen zowat 256 miljard euro toesteken om het verlies van banen te vermijden, te voldoen aan de basisnoden van de bevolking en de privé-sector te steunen.

    De Chinese president Xi Jinping (links) en de Chinese premier Li Keqiang bij de opening van het Volkscongres.
    De Chinese president Xi Jinping (links) en de Chinese premier Li Keqiang bij de opening van het Volkscongres. ©AFP

  • Callcenter klaagt Vlaamse overheid aan over contactonderzoek

    Harvest Communication Centres, een groot callcenter in België, trekt naar de Raad van State in verband met het miljoenencontract dat de Vlaamse overheid toekende voor het contactonderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

    Het bedrijf vraagt het hof om de procedure met spoed te behandelen. Harvest is overtuigd dat de aanbesteding niet correct is verlopen en dat het geen eerlijke kans kreeg om mee te dingen.

    Op een bepaald moment zou het bedrijf te horen hebben gekregen dat het nog weinig zin had om een officiële offerte in te dienen, omdat de beslissing zo goed als rond was. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Harvest beweert ook dat de kosten van het winnende consortium van ziekenfondsen, KPMG en een aantal callcenters niet marktconform zijn.

    Een contact tracer van N Allo in Brussel.
    Een contact tracer van N Allo in Brussel. ©AFP

  • China claimt overwinning op Covid-19

    Het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, start vandaag. China toont er aan de wereld dat het land het virus succesvol heeft bestreden. Op de tiendaagse vergadering komen 3.000 provincievertegenwoordigers bijeen.

    Voor China is het congres een prestigemoment. Met de vergadering kan Peking aan de wereld laten zien dat de normaliteit in het land is teruggekeerd na de coronacrisis en de eenheid binnen het land benadrukken.

    Vele landen wijzen met een verwijtende vinger naar China voor de pandemie. De kritiek is dat China de ernst van de uitbraak van het virus zou hebben achtergehouden.

    ©REUTERS

  • Fors minder luchtvervuiling in Brussel

    Na anderhalve maand van coronamaatregelen zijn de concentraties stikstofmonoxide (NO) op drukke verkeersaders in Brussel tot 75 procent gedaald. Dat blijkt uit gegevens van Leefmilieu Brussel. De concentratie stikstofdioxide (NO2) lag de helft lager.

    Bij stations met een lagere blootstelling aan verkeer waren er dalingen van 30 procent voor stikstofmonoxide en van 40 procent voor stikstofdioxide. Voor die laatste uitstoot geldt dat ze langere afstanden kan afleggen, in tegenstelling tot stikstofmonoxide.

  • Onderwijs wil iedereen nog even op schoolbanken krijgen

    Goedemorgen, beste lezer. We bundelen hier al het coronanieuws. Klik hier om het nieuws van gisteren te lezen. 

    Vandaag zit het onderwijsveld weer samen aan tafel. Samen met Erika Vlieghe, de voorzitster van de expertengroep GEES, evalueren minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de koepels en de sociale partners de eerste week na de voorzichtige heropstart.

    Afhankelijk van wat de scholen aankonden, mochten in het basisonderwijs het eerste, het tweede en het zesde leerjaar opstarten. In het secundair kwamen enkel de laatstejaars naar school. Volgens alle signalen verliep de heropstart goed. Daarom wordt verwacht dat die na vandaag naar andere leerjaren wordt uitgebreid.

    Zeker voor de kleuters komt er wellicht een versoepeling. Al gooit de opvang in kleinere scholen mogelijk roet in het eten. 

    Vandaag wordt ook beslist of in de zomer jeugdkampen en speelpleinwerkingen kunnen plaatsvinden. Dat bevestigde minister van Jeugd Benjamin Dalle aan de VRT-redactie. 

    ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud