1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Kaap van 3 miljoen besmettingen wereldwijd gerond

Het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd is maandagavond boven de 3 miljoen gestegen. Van de 185 landen waar het virus officieel is opgedoken, zijn de Verenigde Staten koploper met bijna een derde van het totaal.
  • Los Angeles Lakers geven coronalening terug

    De Los Angeles Lakers hebben een lening van 4,6 miljoen dollar teruggegeven die de Amerikaanse basketbalclub had gekregen in een overheidsprogramma om kleine ondernemingen te steunen in de coronacrisis. Het geld diende om bedrijven in staat te stellen de lonen te blijven betalen. 

    De Lakers zijn volgens het zakenblad Forbes zo'n 4,4 miljard dollar waard. De teruggave van de lening komt er na felle kritiek op enkele grote bedrijven die via achterpoortjes profiteerden van hulpprogramma's die waren uitgewerkt voor kleine en middelgrote bedrijven.

    Doordat een aantal vroege aanvragers voor noodkredieten zich heeft teruggetrokken, is inmiddels nog eens 2 miljard extra vrijgekomen voor kleine bedrijven. Volgens de Amerikaanse overheid zal dit bedrag in een nieuwe aanvraagronde extra ter beschikking gesteld worden. .

  • Vakbonden eisen bindende veiligheidsmaatregelen in winkels

    Overleg tussen de vakbonden en Comeos, de federatie van de handel en diensten, over de heropening van de winkels heeft maandag niets opgeleverd. De vakbonden eisen gezamenlijk dat er bindende veiligheidsmaatregelen komen voor het personeel. Dat melden de bonden maandagavond.

      Normaal gaan de winkels terug open vanaf 11 mei. Er is een document waarin veiligheidsmaatregelen worden opgenomen in het kader van de heropening van de winkels. Volgens de bonden moeten die bindend zijn. 'De werkgeversfederatie weigert om die allemaal of een deel op te leggen aan alle bedrijven', zeggen de bonden.

    De vakbonden vinden deze situatie 'ondraaglijk'. Ze waarschuwen dat de heropening van de winkels kan plaatsvinden in 'klimaat van sociale spanningen' als de veiligheid van het personeel niet gegarandeerd is. Dinsdag vindt een nieuwe ontmoeting plaats. Zolang de gesprekken lopen, geeft Comeos geen commentaar. 

  • Italië telt laagst aantal besmettingen in zeven weken

    Italië heeft het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in zeven weken geregistreerd. Het gaat om 1.739 gevallen het laatste etmaal, tegen 2.324 een dag eerder. Daarmee steeg het totaal aantal geregistreerde infecties naar 199.414, meldden de autoriteiten maandag. Ruim een derde van de geïnfecteerden  - 66.624 - herstelde van de ziekte. Het totaal aantal doden staat inmiddels op bijna 27.000.

    26.977
    Coronadoden
    In Italië is de dodentol door het coronavirus opgelopen tot 26.977.

    Sinds februari zijn in Italië inmiddels 151 Italiaanse artsen overleden aan het coronavirus. Op 9 april was het aantal overleden artsen op honderd gekomen.Door het terugdringen van het aantal nieuwe gevallen is inmiddels een geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen mogelijk. Op 4 mei kunnen de bouw en de industrie weer aan de slag. Twee weken later mogen winkels en musea weer open.

    In Frankrijk gaat het dan weer de andere kant op.  Daar werden het afgelopen etmaal weer meer coronadoden geteld dan in de dagen ervoor, toen het aantal nieuwe sterfgevallen geleidelijk afnam. In 24 uur kwamen er 437 bij, waardoor het totale aantal doden door het coronavirus steeg naar 23.293.

  • Bijna 1.000 besmettingen op Amerikaans vliegdekschip

    Ruim een vijfde van de zowat 4.800 bemanningsleden van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Rooseveltis besmet met het coronavirus. De Amerikaanse marine maakte maandag bekend dat er 969 gevallen zijn vastgesteld. Het schip blijft aangemeerd voor de kust van Guam in de Stille Oceaan.

    De uitbraak op het nucleair aangedreven vliegdekschip veranderde in politiek voetbal in de VS, nadat de commandant van het schip een dringende oproep tot hulp had gedaan. De brief lekte naar de media en Brett Crozier, de kapitein, werd begin april van zijn post verwijderd.

    Vijf dagen later moest ook Thomas Modly opstappen, de Amerikaanse minister van Marine die het ontslag van de commandant had bevolen. De minister was onder vuur komen liggen omdat hij Crozier "naïef en dom" had genoemd. Inmiddels is er sprake van om Crozier, die de steun had van zijn bemanning, in ere te herstellen.

    ©AFP

  • VN-Veiligheidsraad houdt topberaad

    De coronapandemie is nu ook een aangelegenheid van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

    Op initiatief van Rusland komt er een videoconferentie met de leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en China.

      Het doel van de top is te kijken hoe de staten samen een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus, citeren Duitse media de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

    Een datum is nog niet vastgesteld. Naar verwachting zal de hele Veiligheidsraad, dus met de tien tijdelijke leden waaronder ook België, nog deze week een eerste verklaring afleggen. 

  • 'Als ik al mijn leerkrachten inzet, kom ik er net'

    Vanaf 15 mei mogen de scholen gedeeltelijk heropstarten. Maar de toenemende druk door ouders die uit gaan werken maakt het voor de directies moeilijk om die operatie te kunnen bolwerken.

    ©Photo News

  • Meer dan 3 miljoen besmettingen in 185 landen

    De kaap van 3 miljoen besmettingen wereldwijd met het coronavirus is maandag gerond. Dat blijkt uit het dashboard dat de Amerikaanse Johns Hopkins University bijhoudt over de impact van de pandemie. Bij de update om 19 uur bleken er 3.002.303 gevallen te zijn in 185 landen.

    De Verenigde Staten staan aan kop, met 972.969 besmettingen, gevolgd door het Zuid-Europese duo Spanje en Italië, met respectievelijk 229.422 en 199.414 gevallen van corona. België staat op de 13 plaats in de ranglijst met 46.687 besmettingen.

  • Corona-ouderschapsverlof nog niet door de beslissingsmolen

    De RVA gaat er in ieder geval vanuit dat het tijdelijke systeem van extra ouderschapsverlof binnenkort een feit zal zijn.

    De instelling verwijst al naar de mogelijkheid op haar website, maar benadrukt dat het ouderschapsverlof nog niet kan worden aangevraagd.

    Zodra het besluit gepubliceerd is en de werknemer het corona-ouderschapsverlof effectief kan gebruiken, zal de RVA een aanvraagformulier ter beschikking stellen.

  • TUI schrapt alle vakanties tot en met 7 juni

    TUI Belgium annuleert alle vakanties en vluchten minstens tot en met 7 juni. Dat kondigt de reisorganisator maandag aan. De verdere annulering volgt op de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad vrijdag nam. Eén ervan is dat ten vroegste vanaf 8 juni buitenlandse reizen mogelijk weer toegestaan zullen zijn. Die optie zal bestudeerd worden, zo kondigde premier Sophie Wilmès aan. 

      Alle TUI-vakanties zijn geannuleerd, waaronder vliegvakanties (ook van VIP Selection), cruises, autovakanties en citytrips. Hetzelfde geldt voor de vluchten met luchtvaartmaatschappij TUI fly. Reizigers van wie de reis geannuleerd wordt, krijgen een tegoedbon. Ze hebben dan een jaar de tijd om een nieuwe reis te boeken. Na die periode is een terugbetaling mogelijk. 

  • Stemming over Belgische voetbalcompetitie uitgesteld

    De Belgische profclubs hebben deze namiddag niet gestemd over het beëindigen van het huidige voetbalseizoen. De beslissing werd uitgesteld tot 4 mei. 

    De raad van bestuur adviseerde begin deze maand de competitie vroegtijdig af te breken en Club Brugge uit te roepen tot de landskampioen.

  • Gent koopt 350.000 mondmaskers

    'Alle Gentenaars boven de 12 jaar zullen eind mei een mondmasker in de brievenbus ontvangen', zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

    Het herbruikbaar masker is unisex en bestaat uit twee lagen waarin nog een filter aangebracht kan worden. Het kost ongeveer 2 euro en is gestikt uit 100 procent katoen en wasbaar op 60 graden.

    Producent is de firma Bel-Confect uit Moeskroen, die de maskers in China produceert.

  • Johnson treft bij terugkeer getroubleerd VK aan

    De Britse premier Boris Johnson is na een ziekbed van 22 dagen eindelijk coronavrij, zijn land allerminst.

    Het zorgwekkend hoge dodentol maakt een snelle versoepeling van de lockdown onmogelijk, al is de economische impact stilaan enorm.

    De dodentol ligt intussen op 21.116. Maar uit berekeningen van de zakenkrant Financial Times blijkt dat het ware aantal zelfs ruim twee maal hoger moet liggen, en dat vorige week al de kaap van 40.000 coronadoden is gerond.

    De Britse premier Boris Johnson is maandag terug aan het werk gegaan.
    De Britse premier Boris Johnson is maandag terug aan het werk gegaan. ©AFP

  • Chinees kandidaat-vaccin beloftevol na testen op makaken

    Straffe resultaten bij apen van een Chinees kandidaat-vaccin tegen corona doen dromen.

    Maar de mars naar massaproductie voor de mens is lang, zeggen experts.

  • Opinie: Exitstrategie met perspectief gevraagd

    Medische expertise onderbouwt het coronabeleid. Dat is goed. Goed beleid rust op de verantwoordelijkheid die beleidsmakers nemen, en het vertrouwen dat ze geven.

    Goed beleid biedt een perspectief. En het kiest intelligent voor welke prioriteiten binnen evenwaardige doelstellingen, gezondheid en economie, wordt gekozen.

    Alles kan beter, stellen Leo Neels en Ivan Van De Cloot.

  • Stihl krijgt gelijk, en toch weer niet

    De auditeur bij de Raad van State geeft de tuingereedschapmaker Stihl gelijk in de zaak die het bedrijf aanspande tegen de regeringsbeslissing dat enkel doe-het-zelfzaken met een algemeen aanbod vanaf 18 april weer open mogen. Tegelijkertijd beveelt de auditeur aan het ministerieel besluit daarover niet te schorsen.

    Samen met de sectorfederatie Fedagrim had Stihl vorige week een schorsingsverzoek ingediend. Zij spraken van oneerlijke concurrentie omdat het gereedschap van Stihl in speciaalzaken ligt, maar niet in de algemene doe-het-zelfzaken en hypermarkten die wel al open mogen.

    In zijn advies aan de Raad van State oordeelt het auditoraat dat het verzoek ontvankelijk en gegrond is, en dat er wel degelijk sprake is van oneerlijke concurrentie. Maar een opschorting van het ministerieel besluit vindt de auditeur niet opportuun, onder meer wegens het risico op verwarring en chaos.

    Het arrest van de Raad van State wordt dinsdag verwacht. Stihl en Fedagrim hopen dat de Raad het advies van de auditeur niet volgt. 'Het is immers zeer pijnlijk om gelijk te hebben maar toch geen gelijk te krijgen', klinkt het in een persbericht. 

  • 'Plots gaan nieuwe deuren open'

    Voor de jonge ondernemers Niels Vandecasteele (29) en Steven Callens (31) was het even slikken toen midden maart de lockdown inging.

    De verkoop van hun gepersonaliseerde kledij, zoals bedrukte T-shirts, petjes en ander promotiemateriaal viel volledig stil. Maar ze gooiden het over een andere boeg en personaliseren nu mondmaskers voor bedrijven

    'De vraag is ongelofelijk. In één week tijd hebben we al 1 miljoen mondmaskers verkocht.'

  • Tandartsen wachten op richtlijnen

    De tandartsen wachten op richtlijnen van het federale gezondheidsinstituut Sciensano om te weten of ze hun activiteiten op 4 mei volledig of slechts gedeeltelijk mogen heropstarten. 'We wachten al weken op duidelijkheid', zegt de woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

    De laatste richtlijnen voor de tandartsen van Sciensano gelden van 28 maart en in een algemene richtlijn over privépraktijken van 17 april staat andere informatie dan in die voor de tandartsen. 'Daardoor is het niet duidelijk wat dringende, noodzakelijke, essentiële en niet-dringende interventies zijn', zegt de woordvoerder.

    ©BELGA

  • Partijen zien langere volmachten voor regering-Wilmès niet zitten

    Loopt de regering-Wilmès (MR, CD&V en Open Vld) op haar laatste benen? De volmachten voor de minderheidsregering lopen tot 27 juni en kunnen zoals afgesproken één keer verlengd worden. 

    Maar de meeste partijen zien een verlenging niet meer zitten. Na sp.a, N-VA, Groen en Ecolo zal ook de PS niet om een verlenging vragen. 

    En ook voor regeringspartij CD&V is de verlenging geen zekerheid. 'Als in juni blijkt dat ze niet meer nodig zijn, moeten ze ook niet verlengd worden', zegt voorzitter Joachim Coens. 'De eerste drie maanden waren ze nodig, maar we zien dat er nu nog maar weinig nieuwe volmachtbesluiten genomen worden.' Coens pleit ervoor alles op alles te zetten om tegen het nieuwe politieke jaar een volwaardige regering te hebben.

    Collega-regeringspartij MR betreurt de standpunten van verschillende partijen. Volgens de liberalen moeten de volmachten eind juni worden geëvalueerd. Ook cdH pleit voor een 'serene analyse'. 

    Premier Sophie Wilmès
    Premier Sophie Wilmès ©Photo News

  • De Lijn gaat op 4 mei volgens normaal rooster rijden

    Op 4 mei zal de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn haar normale dienstregeling grotendeels hervatten. Het gaat om de dienstverlening zoals op een gewone schooldag, kondigde het bedrijf maandag aan.

    De Lijn zegt dat ze opnieuw over voldoende chauffeurs beschikt; het ziektecijfer bij het personeel wordt dagelijks gemonitord. De huidige veiligheidsmaatregelen - zoals niet vooraan opstappen en geen tickets te koop bij de chauffeur - blijven gelden.

    De normalisering van de dienstregeling geldt niet voor de Antwerpse trams die pas vanaf 15 mei weer hun normale dienstverlening hervatten. Ook de nachtnetten en de belbussen blijven voorlopig nog geschrapt. De Lijnwinkels gaan opnieuw open op 11 mei.

    Vanaf 4 mei zijn ook mondmaskers verplicht voor de reizigers van tram en bus, ouder dan 12 jaar. In eerste instantie gaan de controleurs van De Lijn zich toeleggen op het sensibiliseren en informeren. Als een chauffeur geconfronteerd wordt met een reiziger die echt geen mondmasker wil dragen kan hij via dispatching politiebijstand vragen.

  • 100-jarige oorlogsveteraan zamelt 33 miljoen in

    De Britse postdienst Royal Mail eert oorlogsveteraan Tom Moore met een bijzondere poststempel. Moore wordt donderdag 100 jaar. 

    De veteraan zamelde tijdens de coronacrisis met een wandelactie voor het goede doel, op een looprek voor zijn huis, omgerekend al ruim 33 miljoen euro in. Ook kwam hij in de Britse hitlijsten op nummer 1 binnen met zijn versie van het nummer 'You'll Never Walk Alone', dat hij opnam om geld op te halen voor de Britse gezondheidsdienst NHS.

  • 'Duitse regering verwacht krimp van 6,3 procent'

    De Duitse regering verwacht dat de economie door de coronacrisis de zwaarste klap zal krijgen sinds de oprichting van het land in 1949. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

    Het gaat om een krimp met 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De Duitse regering zou het cijfer woensdag bekendmaken. Volgens de krant zou het dieptepunt van de crisis achter de rug zijn. Experten zouden verwachten dat de economische groei in mei stabiliseert en duidelijk zal hernemen in de tweede helft van het jaar. Ondanks significante staatssteun wordt in Duitsland een golf faillissementen en 3 miljoen werklozen verwacht.

    In ons land verwachten de Nationale Bank en het Planbureau dit jaar een krimp met zowat 8 procent. Voor ruim 1,3 miljoen werknemers in de privésector - of ruim 40 procent - is tijdelijke werkloosheid aangevraagd. 300.000 zelfstandigen moeten hun activiteiten staken.

  • Regering bestelt stof voor miljoenen mondmaskers bij Sioen en Deltrian

    De federale regering heeft het contract voor de productie van miljoenen filterende stoffen voor mondmaskers toegekend. 

    Aan Vlaamse zijde is het contract toegekend aan het beursgenoteerde Sioen Industries uit het West-Vlaamse Ardooie. Sioen is wereldmarktleider in gecoat technisch textiel en hoogwaardige beschermkleding. 

    Aan Waalse zijde gaat het om Deltrian International uit het Henegouwse Fleurus. Die producent van lucht- en waterfilters was eerder al een van de bedrijven die door een Waalse taskforce geselecteerd werd voor de productie van andere, chirurgische mondmaskers.

    De miljoenen mondfilters zullen lang niet allemaal beschikbaar zijn op maandag 4 mei, maar de gekozen fabrikanten hebben zich wel geëngageerd om ze te leveren tussen 4 en 20 mei.

    Heel wat bedrijven maken op eigen initiatief mondmaskers. Zo ook de Limburgse fietskledijproducent Bioracer.
    Heel wat bedrijven maken op eigen initiatief mondmaskers. Zo ook de Limburgse fietskledijproducent Bioracer. ©Photo News

  • Andorra gaat volledige bevolking testen op corona

    De autoriteiten in de dwergstaat Andorra lanceren woensdag een campagne om de volledige bevolking te testen op het coronavirus. Dat betekent dat alle 77.000 inwoners zullen worden gescreend. Tot nog toe hebben 50.000 mensen zich vrijwillig aangeboden voor een coronatest.

    De minister van Gezondheid, Joan Martínez Benazet, zegt dat het land ongeveer 7.000 testen per dag kan uitvoeren op elf plekken in het kleine vorstendom in de Pyreneeën. Tot dusver telde Andorra, dat omgeven is door het zwaar getroffen Spanje en Frankrijk, 740 besmettingen en 40 doden door corona.

  • Adidas: minder schoenen, meer yogamatten

    De sportartikelenreus Adidas verkoopt door de coronacrisis duidelijk minder voetbalschoenen of tennisoutfits. De badslippers (groei met drie cijfers voor model Adilette) en yogamatten daarentegen zijn erg in trek. Dat blijkt uit het eerstekwartaalrapport

    Ondanks een duidelijke toename van de onlineverkoop en een langzaam herstel in China, Japan en Zuid-Korea heeft de pandemie zwaar gewogen op het eerste kwartaal van het bedrijf. De omzet daalde in de eerste drie maanden met een vijfde tot 4,75 miljard euro, de winst met liefst 97 procent tot 20 miljoen euro. 

    Voor het tweede kwartaal verwacht de Duitse groep een nog sterkere daling van zowel omzet als winst. Wereldwijd zijn 70 procent van de Adidas-winkels dicht. Aan jaarprognoses waagt Adidas zich niet. 

    ©Photo News

  • Italië doet als eerste een beroep op EU-solidariteitsfonds

    Italië is het eerste EU-land dat een aanvraag voor steun heeft ingediend bij een Europees solidariteitsfonds dat landen bijstaat die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat maakte de Europese Commissie maandag bekend. Lidstaten kunnen nog tot 24 juni een aanvraag voor financiële steun indienen.

    Het EU-solidariteitsfonds (EUSF) werd opgericht na de zware overstromingen in Europa in de zomer van 2002. Het fonds was aanvankelijk alleen bedoeld voor hulp na natuurrampen maar voor het coronavirus werd een uitzondering gemaakt. Lidstaten kunnen hulp vragen als hun gezondheidszorg te fel onder druk staat.

    In 2020 is maximaal 800 miljoen euro beschikbaar. De aanvragen worden pas na de deadline van 24 juni allemaal behandeld. De Commissie zal daarna een voorstel voor financiële ondersteuning bezorgen aan het Europees Parlement en de Raad. De uitbetaling is wellicht pas voor na de zomer.

  • Ook AB InBev scheldt cafés maand huur kwijt

    AB InBev scheldt zijn horeca-uitbaters de huur van de maand april kwijt.

    De bierreus volgt daarmee collega-brouwers als Primus-brouwer Haacht, Palm, Duvel-Moortgat en Omer, die zich begin deze maand al solidair opstelden naar de café-uitbaters. InBevs trage reactie oogstte de voorbije weken kritiek. 

    Voor mei plant AB InBev uitstel van betaling, zegt woordvoerster Karolien Cloots aan Belga. De beursgenoteerde multinational heeft om en bij 1.500 huurcontracten lopen met zowat 700 eigenaars. De helft van de panden is eigendom van het vastgoedbedrijf Cofinimmo.

    AB InBev investeert daarnaast 1 miljoen euro in de horecasector met acties zoals het gratis schoonmaken van tapleidingen en het vervangen van oude voorraden door vers bier.

    2.750 horecazaken nemen deel aan het digitaal platform Café Courage, waar mensen op voorhand hun pintje kunnen bestellen en betalen. Er zijn al ruim 140.000 pintjes besteld, goed voor bijna 390.000 euro. AB InBev kondigde bij de start aan het uiteindelijk aantal bestelde pinten te verdubbelen. 

    Cafe Century in Ledeberg.
    Cafe Century in Ledeberg. ©Photo News

  • G4S wil koorts meten aan bedrijfspoort

    Het beveiligingsbedrijf G4S gaat bedrijven gesofisticeerde detectiemiddelen aanbieden, waarmee de lichaamstemperatuur van werknemers gescreend kan worden aan de ingang van het bedrijfsgebouw.

    Meer dan 25 bedrijven hebben al een offerte aangevraagd. De koortsmeting gebeurt met behulp van thermische camera's en geavanceerde analyses om de temperatuur van de personen in een bepaald gebied te registreren.

    Bedrijven kunnen zowel kiezen voor handmatige als (half)automatische toepassingen. Als een te hoge temperatuur gemeten wordt, gaat een alarm af en kan een bewakingsagent actie ondernemen om een potentiële drager van het virus medisch te laten opvangen en hem de toegang tot het gebouw te ontzeggen.

    G4S erkent dat de methode niet sluitend is, maar zegt dat koorts een goede indicatie is en op die manier helpt de risico's in te perken.

    Politieagenten in New York worden getest vooraleer ze hun kantoor mogen betreden.
    Politieagenten in New York worden getest vooraleer ze hun kantoor mogen betreden. ©Photo News

  • Uitzendarbeid gehalveerd

    Er zijn sinds half maart, toen de maatregelen werden uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar bijna half zoveel uitzendkrachten aan de slag als voorheen. Dat blijkt uit cijfers van de sectorfederatie Federgon.

    Terwijl voor de crisis ongeveer 120.000 voltijdse uitzendkrachten per dag aan de slag waren in de bedrijven, zijn dat er vandaag 54.000 per dag minder.

  • Fiscus belt zelf 86.000 mensen op voor hulp bij belastingbrief

    Wie hulp nodig heeft bij het invullen van zijn belastingaangifte kan dit jaar door de coronacrisis alleen telefonisch terecht bij de federale overheidsdienst Financiën. Die zal sommigen zelf contacteren om een telefonische afspraak vast te leggen in mei of juni.

    Het gaat om mensen die hun aangifte vorig jaar hebben laten invullen door een medewerker van de FOD, die dit jaar geen voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen en van wie de overheidsdienst het telefoonnummer kent. Sinds 20 april en tot en met 4 mei belt de fiscus zo 86.000 mensen op.

    Daarbij vraagt de medewerker van de FOD aan de belastingplichtige of hij dit jaar zijn aangifte nog wil laten invullen. Als hij aanvaardt, vraagt de medewerker hem om zijn rijksregisternummer, een eventueel bijkomend telefoonnummer en zijn voorkeur voor het moment van de afspraak. Na het gesprek krijgt de belastingplichtige een sms met een bevestiging van de afspraak. 'Er wordt geen enkele andere info gevraagd tijdens het maken van de afspraak', benadrukt de FOD.

  • Omgevormd snorkelmasker wordt verdeeld onder ziekenhuizen

    Ziekenhuizen die een tekort hebben aan mondmaskers en brillen kunnen een masker krijgen dat door de VUB werd ontwikkeld op basis van een snorkelmasker.

    Een omgevormd snorkelmasker kan dienstdoen als bescherming voor verzorgend personeel.
    Een omgevormd snorkelmasker kan dienstdoen als bescherming voor verzorgend personeel.

    De onderzoeksgroep BruBotics maakte al midden maart de eerste maskers met 3D-printing. Het UMC St.-Pieterziekenhuis in Brussel valideerde die oplossing. Tegelijkertijd werkte een samenwerkingsverband eenzelfde beschermingssysteem uit op een snorkelmasker van Decathlon (EasyBreath). Dat collectief produceert de adapter nu op grote schaal.

    De twee groepen hebben nu hun krachten gebundeld en delen hun oplossing gratis uit aan geïnteresseerde ziekenhuizen. De verzekeraar Ethias steunt het initiatief. Ziekenhuizen kunnen maskers bestellen via MaskForBelgium@gmail.com.

    Het volledige systeem bestaat uit het masker (in verschillende maten), een adapter en een filter. Voor gebruik moet de snorkel door de adapter worden vervangen. Die adapter wordt dan verbonden met een antivirale of antibacteriële filter die de ziekenhuizen ter beschikking hebben.

  • Voor het eerst meer genezingen dan besmettingen

    Voor het eerst toont de grafiek van het wereldwijd aantal besmettingen een knik. Dat betekent dat er de voorbije 24 uur voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer mensen genezen zijn dan dat er nieuwe besmettingen bij kwamen. 

    Meer data hier.

  • Hasseltse meubelmaker Recor vraagt bescherming tegen schuldeisers

    Het meubelbedrijf Recor uit Hasselt heeft maandag een verzoekschrift bij de Hasseltse ondernemingsrechtbank ingediend om een procedure voor bescherming tegen schuldeisers (WCO) op te starten. Volgens de jaarrekening over 2018 werken zowat 240 mensen bij Recor.

    Het bedrijf zegt dat het ‘even op de pauzeknop’ wil duwen om naar oplossingen te zoeken voor zijn problemen. Recor had het de voorbije maanden al moeilijk op de internationale markt. De coronacrisis kwam daar nog eens bovenop.

    ‘Zo kwam de aanvoer van grondstoffen in het gedrang met gevolgen voor onze productie en logistiek. Bovendien moesten de meubelwinkels noodgedwongen hun deuren tijdelijk sluiten door de lockdown met grote impact op onze orderportefeuille.’

    De WCO-procedure geldt alleen voor Recor NV en niet voor Recor Bedding NV uit Genk of voor andere vennootschappen van de meubelgroep.

  • Volvo Trucks bereidt herstart voor

    De fabriek van Volvo Trucks in Oostakker bij Gent start deze week met een aangepaste organisatie om de productie vanaf volgende week stelselmatig op te krikken.

    Vanaf maandag is er weer personeel in de fabriek, maar de directie wil nog niet overgaan tot productie op de volle capaciteit. De fabriek bekijkt hoe het de verschillende werkposten kan organiseren zodat de werknemers voldoende afstand houden.

    Er komen plexivensters waar dat mogelijk is en er wordt alcoholgel aangeboden. 

    Bij Volvo Car Gent zijn personeelsleden sinds vorige week bezig met de aanpassingen. Daar wordt ook maandag nog niet op volle capaciteit geproduceerd. Dat zal stapsgewijs mogelijk worden de komende dagen, nadat alle personeelsleden, zowat 6.500, geïnformeerd zijn over de aanpassingen.

    ©BELGA

  • Corona-update: aantal nieuwe ziekenhuisopnames zakt onder 200

    De daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zet zich verder. De afgelopen 24 uur werden 127 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, 93 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.

    Het lage aantal nieuwe opnames is hoopgevend met de geplande verlichting van de coronamaatregelen vanaf 4 mei in het vooruitzicht. De voorbije dagen was het aantal dagelijkse opnames blijven hangen rond 200. Virologen die de overheid adviseren, lieten verstaan dat dat te veel was. Licht voorbehoud bij de cijfers: er kan sprake zijn van een weekendeffect.

    Tweede pluspunt is het dalende aantal nieuwe vastgestelde besmettingen. 553 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus, op een 6.000-tal testen.

    In totaal liggen 3.968 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is een lichte stijging met 11. Er liggen 903 patiënten op intensieve zorgen, ook een lichte stijging. De reden daarvoor is vooral dat veel minder patiënten dan de voorbije dagen uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

    Maar het zijn een pak minder patiënten dan op de piek twee weken geleden, toen er nog meer dan 6.000 mensen in het ziekenhuis lagen.

    Het coronavirus heeft zondag aan 113 mensen het leven gekost, meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis. 60 mensen stierven in het ziekenhuis, 53 in een woon-zorgcentrum. De totale dodentol komt daarmee op 7.207.

  • Airbus bezorgd over voortbestaan

    De vliegtuigbouwer Airbus verliest aan alle kanten geld en moet snel in de kosten snijden. Die boodschap heeft topman Guillaume Faury aan zijn werknemers overgebracht in een brief die het persbureau Bloomberg kon inkijken.

    Plannen om de productie met 30 procent te verlagen zijn mogelijk niet voldoende om te overleven. 'We hebben nog nooit zo snel geld verloren en het voortbestaan van ons bedrijf kan daardoor in gevaar komen', schrijft Faury.

    'We moeten nu snel handelen om die uitstroom te beperken, onze balans weer op orde te krijgen en uiteindelijk weer de baas over ons eigen lot te worden.' 

    Airbus regelde al 15 miljard euro aan extra geld en stuurde in Frankrijk 3.000 mensen naar huis. Plannen voor een extra productielijn voor de A321 en een versnelling voor de productie van de A220 zijn opgeborgen. Ook een gezamenlijk project met de motorenmaker Rolls-Royce voor de ontwikkeling van een hybride vliegtuig is gestopt.

  • Johnson: 'Te vroeg om lockdown te lossen'

    Het Verenigd Koninkrijk versoepelt de strenge maatregelen om het coronavirus in te dijken voorlopig niet.

    Dat zegt premier Boris Johnson, die maandag voor het eerst weer aan de slag is sinds hij zelf met een coronabesmetting op intensieve zorgen verzeild geraakte.

    De regering zal de lockdown alleen lossen als ze zeker is dat er geen tweede besmettingsgolf komt, aldus Johnson. In de Britse pers was er speculatie dat er snel een versoepeling zou komen.

    Premier Boris Johnson spreekt in Downing Street, op 27 april.
    Premier Boris Johnson spreekt in Downing Street, op 27 april. ©REUTERS

  • Volkswagen herstart in thuisstad Wolfsburg

    De Duitse autobouwer Volkswagen start deze week zijn fabrieken in thuisstad Wolfsburg weer op. Daardoor kunnen ongeveer 8.000 werknemers van het bedrijf weer aan de slag.

    De fabriek in Wolfsburg zal deze week 10 tot 15 procent van zijn maximale productie halen. Eind volgende week moet al 40 procent zijn bereikt.

    Vorige week opende VW ook al fabrieken in het Oost-Duitse Zwickau, waar de elektrische ID.3 van de band loopt, en in Slovakije. Ondertussen is ook 70 procent van de dealers in Duitsland weer open.

  • Meer dan 50.000 vrijwilligers maken mondmaskers via #NationaleNaaiActie

    Twee burgerinitiatieven maakjemondmasker.be en Impactdays.co lanceren deze week de #NationaleNaaiActie.

    Bedoeling is zelf mondmaskers te maken. Het initiatief werd afgestemd met de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. De actie wordt ondersteund door het Vlaamse Kruis, de Katholieke Kerk van België, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Femma en meer dan 300 steden en buurtcentra. Meer dan 50.000 vrijwilligers hebben zich al geëngageerd.

    Wie wil deelnemen, kan surfen naar maakjemondmasker.be om er het patroon en de instructies te downloaden.

  • 'Exitcriteria niet te herleiden tot één cijfer'

    Je kan het criterium voor de verdere versoepeling van de quarantaine niet tot één cijfer herleiden, zei federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maandag op Radio 1.

    Eerder hadden virologen al cruciale cijfers naar voren geschoven. Het aantal mensen op intensieve zorgen zou moeten halveren van 900 patiënten naar 450, zei Steven Van Gucht. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zou moeten halveren van 200 naar 100, zei Marc Van Ranst.

    Volgens De Block is het echter niet zo simpel deze beslissing 'op één cijfertje te baseren'. Ze zegt dat bijvoorbeeld ook data van de huisartsen belangrijk zijn om een epidemie in te schatten.

    ©EPA

  • De Block: 'We zitten in een nieuwe fase'

    ‘In de strijd tegen het coronavirus zitten we nu in een nieuwe fase: die van de exit’, zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op Radio 1. En daarbij is het belangrijkste doel dat het publieke leven heropstart zonder dat een tweede golf besmettingen het ziekenhuissysteem alsnog zou overbelasten.

    Alle beslissingen zijn in dat licht genomen, zegt ze. Eerder maandag had Groen-parlementslid Kristof Calvo al gezegd dat er te veel aandacht naar economie gaat en te weinig naar sociale aspecten. De Block legde uit dat het exitplan geen ‘catalogus is waaruit je kan kiezen’, en dat de exit met kleine, voorzichtige stappen moet gebeuren.

    Omdat mensen door voorraden heen zitten en de economie moet herstarten, gaan daarom in mei winkels weer open. En omwille van het sociale aspect mag iedereen twee mensen zien buiten het gezin, in plaats van één.

    ‘Dit is en blijft heel zwaar. En hoe langer het duurt, hoe erger het wordt’, zei De Block. ‘Maar we weten waarvoor we dit doen’.

  • Ook Groen ziet verlenging volmachten niet zitten

    Na de N-VA en de sp.a geeft ook Groen aan dat het niet ziet waarom het op dit moment de volmachten voor de regering-Wilmès eind juni zou verlengen. Dat zei Kristof Calvo, de fractieleider in de Kamer, maandagochtend op Radio 1. 

    N-VA, sp.a en Groen zijn aan Vlaamse kant de oppositiepartijen die de volmachten voor de regering-Wilmès steunen. Groen en sp.a steunen ook de minderheidsregering-Wilmès, N-VA niet.

    Ik zie op dit moment niet in waarom we de volmachten zouden verlengen.

    Kristof Calvo
    Fractieleider Groen Kamer

  • 1.330 doden op 24 uur tijd in VS

    De Verenigde Staten hebben de afgelopen 24 uur 1.330 bijkomende doden geregistreerd door het coronavirus, blijkt uit de telling die de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins zondagavond plaatselijke tijd publiceerde.

    In totaal zijn er nu 54.841 mensen in de Verenigde Staten overleden aan het coronavirus, en zijn er 964.937 bevestigde gevallen. Zowel wat het dodenaantal als het aantal besmettingen betreft, is Amerika veruit het zwaarst getroffen land ter wereld.

    In New York daalde het aantal sterfgevallen. De gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, zegt dat het ergste voorbij is. Hij hoopt na vijftien mei de lockdown te kunnen afbouwen.

    964.937
    Besmettingen VS
    Bijna een miljoen besmettingen in de Verenigde Staten.

  • Opnieuw protesten in Hongkong

    Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie is het in Hongkong opnieuw tot protesten gekomen tegen het bestuur en tegen Peking. Ondanks de strikte afstandsregels kwamen in een winkelcentrum honderden mensen samen om hun pleidooi voor meer democratie te hernieuwen.

    Vanwege het coronavirus zijn in Hongkong enkel bijeenkomsten van maximaal vier mensen toegelaten, die ook 1,5 meter afstand moeten houden. Een van de manifestanten legde uit dat ze zich in groepjes hadden onderverdeeld om de afstandsregels te respecteren. De politie sprak dat tegen.

    De protesten in de stad begonnen vorig jaar in mei en waren gericht tegen de niet vrij verkozen regering en groeiende invloed van de communistische leiding in Peking. De manifestanten willen vrije verkiezingen, een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld bij de protesten en eisen ook dat de meer dan 7.000 mensen die zijn opgepakt, niet worden gestraft.

    Protest in een winkelcentrum in Hongkong op 26 april.
    Protest in een winkelcentrum in Hongkong op 26 april. ©REUTERS

  • Gerecht wil onbetaalde coronaboetes via belastingen innen

    Belgen hebben al voor 2,2 miljoen euro voorstellen voor  minnelijke schikkingen voor corona-overtredingen gekregen, melden de Mediahuis-kranten. Het gaat van mensen die toch naar hun tweede verblijf aan de kust rijden tot mensen die thuis een barbeque-feestje houden.

    Erwin Dernicourt, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, zegt dat er een plan is voorgesteld aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om wanbetalers aan te pakken. Ze zouden zelf de procedure moeten opstarten om voor de politierechter hun onschuld te bewijzen. Doen ze dat niet, zou het geld van hun belastingen afgaan.

  • 2.000 deelnemers aan eeste Belgische Livestream Festival

    Iets meer dan 2.000 mensen hebben zondag tien euro betaald om te kijken en luisteren naar het allereerste 'Livestream Festival' in ons land. Op de affiche stonden onder meer Absynthe Minded, Sioen en Noémie Wolfs.

    De organisatie gebeurde door een vzw, Artists Unlimited, die het geld voor de muzieksector gebruikt. Alle zomerfestivals in ons land zijn geannuleerd.

  • Europa zoekt de exit

    Goede morgen en welkom op deze liveblog, waar we de strijd tegen het coronavirus verder opvolgen.

    Het wordt een week waarin in Europa wordt gezocht naar de uitweg uit de quarantaine. 

    • Na zes weken quarantaine mogen in Zwitserland kappers, nagelstudio's, tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open. Het gaat om de eerste fase van versoepeling in het land.
    • In Italië kondigde premier Giuseppe Conte zondagavond aan dat hij vanaf 4 mei de quarantaine versoepelt.
    • Volgens de krant The Telegraph kondigt de Britse premier Boris Johnson volgende week een verlichting van de lockdown af.
    • In Frankrijk zal premier Edouard Philippe dinsdag in het parlement een strategie voorstellen om vanaf 11 mei uit de lockdown te leiden.
    • In Duitsland is het vanaf vandaag verplicht een mondkapje te dragen in het openbare leven.
    • In Noorwegen gaan de scholen vandaag open voor de jongste kinderen.
    • En Spanje telde zondag het minste doden in een maand.

    U herleest de liveblog van zondag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud