1. Dossiers
  2. Coronavirus

Italië versoepelt maatregelen vanaf 4 mei

In het zwaar getroffen Italië, dat al op 10 maart zware lockdown-maatregelen nam, kunnen vanaf 4 mei de fabrieken en de bouw weer aan het werk. De scholen blijven dicht tot september, verklaarde premie Conte zondag.
  • Italië start versoepeling maatregelen op 4 mei

    De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde zondag aan dat de lockdown in zijn land vanaf volgende week een beetje wordt versoepeld.
    De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde zondag aan dat de lockdown in zijn land vanaf volgende week een beetje wordt versoepeld. ©AFP

    Italië versoepelt vanaf 4 mei geleidelijk aan de nationale inperkingsmaatregelen, die waren afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft premier Giuseppe Conte zondagavond aangekondigd.

    Burgers zullen meer buitensporten kunnen uitoefenen en nabij hun woningen aan sport kunnen doen. Als eerste industriële sectoren zullen de bouw en de maakindustrie toelating krijgen te herstarten. De handel en musea kunnen op 18 mei heropenen. 'We willen allemaal dat het land herstart', aldus Conte. 'Maar de enige manier om met het virus samen te leven in deze fase, is door niet ziek te worden en door social distancing.'  De afgelopen 24 uur zijn in Italië 260 doden door COVID-19 gemeld, het laagste aantal sinds 14 maart. Toen werden er 175 doden gemeld in het land. Sinds 14 maart telde Italië elke dag meer dan 300 doden, met pieken tot 1.000. In totaal zijn nu 26.644 doden door COVID-19 geteld in Italië. 

  • Topman katholiek onderwijs wil mondmaskers niet non-stop

    Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, pleit voor flexibiliteit bij de verplichting van mondmaskers in het onderwijs. 'Als iedereen op zijn plaats zit in de klas, op afstand van elkaar, kan de leraar misschien zonder mondmasker lesgeven', oppert Boeve. Hij zal de kwestie dinsdag aankaarten tijdens overleg met de overheid.

     Katholiek Onderwijs Vlaanderen kreeg veel vragen van zijn scholen. Dat de regering mondmaskers verplicht in de scholen, voor leerlingen vanaf 12 jaar, roept praktische vragen op. Boeve stelt vast dat voor de scholen meer veiligheidslagen gelden dan elders. 'Men cumuleert drie veiligheidslogica's: eerst de contactbubbels waarbij kleine groepjes gevormd worden, ten tweede afstand houden door ver van elkaar te zitten in de klas, en dan ook nog eens vanaf 12 jaar de mondmaskers. In andere omgevingen zijn de maskers enkel verplicht op het moment dat de afstand niet gegarandeerd kan worden. Wij zitten met drie logica's boven elkaar. Dat maakt de opdracht voor de schoolteams extra zwaar.' 

    Boeve pleit daarnaast voor autonomie voor de schoolbesturen. Zij kunnen best inschatten wat mogelijk is. Een en ander kan variëren van school tot school. 'De overheid suggereerde al dat scholen ook met minder dan drie leerjaren kunnen herstarten', zegt Boeve. 'Maar ze kunnen ook het aantal dagen school verminderen en zo leerjaren fysiek uit elkaar houden. Ook spelen met halve dagen is mogelijk: een deel in de voormiddag naar school, een deel in de namiddag. Zulke beslissingen kan je maar nemen als je de context goed kent.' 

    Ook de opvang baart Boeve zorgen. In het exitplan van de overheid staat dat scholen open blijven voor de opvang van kinderen van ouders die in de essentiële sectoren werken, maar ook voor ouders die geen andere mogelijkheden hebben voor de opvang van de kinderen terwijl ze werken. 'Het primaire doel van onderwijs, is onderwijs', zegt hij. 'Ik krijg signalen dat directeurs vrezen dat er veel te veel leerlingen naar de opvang zullen komen, zodanig dat het de heropstart van de lessen bemoeilijkt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook dat moeten we dinsdag bekijken.' 

  • Toename aantal doden in Frankrijk vlakt verder af

    Het aantal nieuwe sterfgevallen door het coronavirus in Frankrijk ligt zondag een stuk lager dan zaterdag. Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft zondag 242 doden gemeld, tegen 369 zaterdag. De stijging van het aantal nieuwe sterfgevallen in Frankrijk blijft daarmee afvlakken.

    Het totaal staat nu op 22.856, van wie 14.202 in de ziekenhuizen en 8.654 in de rusthuizen en andere plaatsen. De cijfers wijzen erop dat de lockdownmaatregelen in Frankrijk de verspreiding van het virus hebben vertraagd. De Franse premier Edouard Philippe zal dinsdag in de Assemblée de nationale strategie voorstellen om het land uit de inperkingsmaatregelen te leiden. Dat moet geleidelijk aan starten op 11 mei, na acht weken van lockdown.

  • Baard of snor scheren voor mondmasker zeker niet nodig

    Het is zeker niet nodig om baard of snor te scheren om een mondmasker te dragen. Dat zegt de overheid op haar website info-coronavirus.be. 'Aangezien een mondmasker dient om anderen te beschermen, is het niet heel belangrijk dat het masker perfect op je gezicht past.' Met al te weelderige gezichtsbeharing sluiten mondkapjes niet goed af.

    De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC publiceerde onlangs een infografiek met welke types gezichtsbeharing combineerbaar zijn met een afsluitend mondmasker. Een volle baard of cirkel passen bijvoorbeeld niet in het plaatje.

      Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht voor wie het openbaar vervoer wil gebruiken in België. Als de scholen op 15 mei zouden open gaan, zal het ook daar verplicht worden voor wie ouder is dan 12. Ook in bedrijven waar 1,5 meter afstand tussen mensen onmogelijk is, wordt mondmaskergebruik verplicht. Bebaarde Belgen kunnen dat dus respecteren zonder scheerbeurt.

    Het mondmasker moet elke acht uur worden vervangen, of elke vier uur als het gaat om intensief gebruik, blijkt nog uit de vraag-en-antwoordpagina van de overheid. Een voorbeeld van intensief gebruik is lesgeven. Ook als het masker nat of zichtbaar vies wordt, dringt een wissel zich op.  Het masker moet na elk gebruik gewassen worden op 60 graden.

    Wasmachine te omslachtig? Info-coronavirus.be biedt een alternatieve oplossing: je kan het masker ook koken in een kookpot die enkel daarvoor gebruikt wordt. Wanneer het masker op een te lage temperatuur wordt gewassen, bijvoorbeeld met de hand, moet het daarna wel op hoge temperatuur gestreken worden. Er blijkt ook een verschillende handeling te horen bij niezen en hoesten met een mondmasker. Hoesten mag in het masker, maar wie moet niezen, doet bij voorkeur eerst het masker af, niest in een papieren zakdoek die daarna wordt weggegooid, en zet het masker weer op na het wassen van de handen.

    De regering beloofde iedereen gratis minstens één standaard stoffen mondmasker te bezorgen, en ook twee 'filters' om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen. Minister Koen Geens liet wel al verstaan dat niet elke Belg tegen 4 mei al een gratis masker zal hebben. De filters zouden beschikbaar zijn tussen 4 en 20 mei. Info-coronavirus.be heeft een oplossing voor de pechvogels die lang moeten wachten op hun masker: een sjaal. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: minstens twee lagen stof moeten het gezicht bedekken en de stoffen moeten na ieder gebruik gewassen kunnen worden op 60 graden. Een mondmasker is wel sowieso beter geschikt dan een sjaal, luidt het. 

  • Italië telt laagste aantal doden sinds 14 maart

    De afgelopen 24 uur zijn in Italië 260 doden door COVID-19 gemeld, het laagste aantal sinds 14 maart. Toen werden er 175 doden gemeld in het land. De civiele bescherming heeft de nieuwe cijfers zondag bekendgemaakt. Sinds 14 maart telde Italië elke dag meer dan 300 doden, met pieken tot 1.000. In totaal zijn nu 26.644 doden door COVID-19 geteld in Italië.

  • Vanaf 4 mei zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. De spoorwegpolitie en Securail zal geregeld controles uitvoeren.

    François Bellot
    Minister van Mobiliteit (MR)

  • Wouter Torfs weerlegt kritiek na ontslagen

    Via Twitter reageert CEO Wouter Torfs op de beschuldiging van de socialistische bediendevakbond BBTK, die beweert dat de schoenenketen de coronacrisis misbruikt om personeel te ontslaan. 'Lasterlijk', tweet hij. 

    Donderdag raakte bekend dat winkelketen Torfs 24 medewerkers ontslaat, onder wie 16 winkelmedewerkers en 8 personeelsleden van het hoofdkantoor in Sint-Niklaas. De beslissing om winkelpersoneel te ontslaan is volgens vakbondsvertegenwoordiger Bart Leybaert (BBTK) ingegeven door financiële motieven, omdat op die manier ontslagvergoedingen afgewenteld worden op de RSZ.

    De vakbonden vrezen dat bedrijven de regeling veelvuldig zullen gebruiken om op een goedkope manier werknemers te ontslaan. 

  • Bill Gates Foundation legt zich volledig toe op coronavirus

    De Bill & Melinda Gates Foundation, het fonds van 40 miljard van Bill Gates, wordt vanaf nu volledig ingezet in de strijd tegen het coronavirus, 'ondanks het risico voor andere gezondheidsprojecten'. Dat heeft de Microsoft-topman bekendgemaakt in Financial Times

    Sommige economieën gaan te maken krijgen met een jarenlange terugval. Had je mij dit zes maanden geleden gezegd, ik had het niet geloofd.

    Bill Gates
    Topman Microsoft

  • Trump schrapt dagelijkse persbriefings

    De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn dagelijkse briefings over de coronacrisis inkorten of zelfs volledig afschaffen. Dat heeft hij laten weten via Twitter.

    De beslissing komt er na zware kritiek op zijn suggestie om desinfectiemiddel te injecteren bij het bestrijden van het virus. Zaterdag was er voor het eerst sinds twee maanden geen briefing. 

    Behalve inhoudelijke bezwaren over de briefings was er ook veel kritiek op de lengte van de bijeenkomsten, die soms tot twee uur duurden. Een aantal bekende Amerikaanse media is gestopt met het rechtstreeks uitzenden van de persconferenties.

  • Conner Rousseau: 'Zo snel mogelijk praten over meerderheidsregering'

    Sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil onderhandelen over een federale regering die wel over een meerderheid beschikt om de heropbouw van ons land na de coronacrisis aan te pakken. Dat zei hij zondag in VTM NIEUWS.

    Om de coronacrisis aan te pakken, kreeg deze minderheidsregering wel het vertrouwen van negen partijen in de Kamer, tien partijen stemden in met tijdelijke volmachten om de coronacrisis snel te kunnen aanpakken. Die volmachten gelden in principe voor drie maanden, tot juni dus, al kunnen ze nog eens met drie maanden verlengd worden.

    N-VA liet al weten niet van plan te zijn die volmachten te verlengen. Nu is ook sp.a niet van zin om dat te doen.

  • Spanje telt minste doden sinds een maand

    Er is beterschap in zicht in Spanje, na Italië het hardst getroffen landen in Europa. De afgelopen 24 uur zijn daar 288 mensen overleden aan Covid-19. Dat brengt de dodentol op 23.190. 

    Sinds vandaag mogen kinderen jonger dan 14 opnieuw naar buiten in Spanje. Premier Pedro Sanchez bood de bevolking ook wat perspectief: dinsdag komt de regering met een update over de maatregelen, en 'naar alle verwachting komt er een versoepeling'. Dat zou inhouden dat wandelingen opnieuw worden toegestaan.

  • Club Brugge verkoopt mondmaskers voor goede doel

    Club Brugge start als eerste Belgische club met de verkoop van mondmaskers. Dat heeft blauw-zwart zondag laten weten. De opbrengst gaat naar het steunfonds 'Club tegen Corona'. 

    'Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen in de exitstrategie van de coronacrisis', schrijft de club op zijn website. 'Club wil hier zijn steentje aan bijdragen en brengt twee unieke mondmaskers op de markt. Zo willen we er mee voor zorgen dat andere, gespecialiseerde mondmaskers voorbehouden blijven voor de zorgsector.' 


    Club laat weten dat de gepersonaliseerde mondmaskers, die tot minstens vijftien keer herbruikbaar zijn, per vier stuks te koop zijn voor een kostprijs van 20 euro via de webshop. Per verkocht masker schenkt blauw-zwart de winst, zo'n twee euro per stuk, aan het steunfonds 'Club tegen Corona', beheerd door de foundation van Club.

    Het steunfonds zet tijdens de coronacrisis specifiek in op drie projecten: de begeleiding van gezinnen in kansarmoede door bijvoorbeeld computers ter beschikking te stellen, het thuis bezorgen van activiteitenpakketten bij Brugse jongeren, en een bijzondere steun aan de Brugse zorgvereniging.

    20 euro
    mondmaskers
    Club Brugge verkoopt vier mondmaskers voor 20 euro, en schenkt een deel van de winst aan het goede doel.

  • Waar de rest van de wereld zich zorgen over maakt

    Op een dag in 2020 ging de wereld in pauze. Onze redacteur Rik Van Puymbroeck legt zijn oor te luisteren bij vrienden in Calgary, Ertvelde en Tokio.

    Ze schreven brieven naar elkaar, met die ene vraag: ‘Waar maak jij je zorgen over?’ Er kwamen brieven terug. ‘Het virus duwt ons uit elkaar.’

  • De Croo: 'Premie voor zorgpersoneel nog niet van tafel'

    Op de onderhandelingstafel van de federale regering ligt al enkele weken een plan om het zorgpersoneel een premie te geven als bedanking voor al het werk in de strijd tegen het coronavirus. Wel klonk de afgelopen dagen her en der dat de premie er niet zou komen.

    Volgens federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) ligt de premie nog altijd op tafel. In De Zevende Dag wees hij er echter op dat die niet zo maar in te voeren is. Een deel van het zorgpersoneel, vooral dat in ziekenhuizen, valt onder de bevoegdheid van de federale regering. Een ander deel, bijvoorbeeld het persoon in woon-zorgcentra, valt onder de bevoegdheid van de regio's.

    De premie zal er volgens De Croo enkel komen als alle deelstaten meedoen en dus een premie geven aan het personeel waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

    Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).
    Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). ©BELGA

  • Wilmès: 'Versoepelingen zijn voorwaardelijk'

    'Het is normaal dat het zo lang duurde, want het gaat over ingewikkelde beslissingen die alle vlakken van ons leven raken', zo reageerde premier Sophie Wilmès in De Zevende Dag op de kritiek dat het zo lang duurde om vrijdag in de Nationale Veiligheidsraad een beslissing te nemen over de versoepeling van de coronamaatregelen. Ze beaamde wel dat de 'communicatie beter kon'.

    De Nationale Veiligheidsraad besliste dat alle bedrijven hun activiteiten op 4 mei kunnen hervatten, de winkels kunnen op 11 mei open. 'Maar die beslissingen zijn voorwaardelijk', benadrukte Wilmès. 'We moeten zeker zijn dat we marge hebben. De ziekenhuizen moeten kunnen volgen.'

    Of de winkels effectief open kunnen, zal afhangen van de situatie in de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten is intussen onder de 4.000 gezakt. Dat aantal moet verder dalen. 

  • Aantal coronadoden stijgt boven de 7.000, minder dan 4.000 mensen in ziekenhuis

    Het coronavirus heeft zaterdag aan 178 mensen het leven gekost, meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis. 75 mensen stierven in het ziekenhuis, 103 in een woon-zorgcentra. De totale dodentol komt daarmee op 7.094.

    De daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zet zich verder. De afgelopen 24 uur werden er 204 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, 368 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. 

    In totaal liggen er 3.959 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 891 op intensieve zorgen. Dat zijn er een pak minder dan op de piek twee weken geleden, toen er nog meer dan 6.000 mensen in het ziekenhuis lagen.

    809 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus. Dat brengt het totale aantal officiële gevallen op 46.134.

  • Scholen in Italië openen pas in september opnieuw

    In Italië, een van de zwaarst getroffen landen door de coronacrisis, blijven de scholen dicht tot september. Dat heeft premier Giuseppe Conte gezegd in een interview met La Repubblica. Hij wil de 'strategisch' belangrijke economische activiteiten wel binnenkort opnieuw opstarten.

    De Italiaanse media berichtten vrijdag dat de overheid voorziet in een afbouw van de lockdownmaatregelen in vier fasen, waarvan de eerste komende maandag kan ingaan. Over de scholen was nog geen duidelijkheid gegeven. Italië is sinds 9 maart in lockdown. Het virus heeft er al het leven gekost aan meer dan 25.000 mensen.

  • De risico's van de beslissingen van de Veiligheidsraad

    Om de sector te redden koos de overheid ervoor om winkels sneller te openen dan experts hebben aangeraden. Sociaal contact moet daardoor langer wachten. De overheid neemt met die aanpak drie grote risico's: de aanpak gaat te snel, de overheid dreigt blind te varen op sociaal vlak dreigen er explosieve situaties te ontstaan.

    Lees hier de analyse over de risico's die de overheid neemt met haar aanpak.

    De Nationale Veiligheidsraad.
    De Nationale Veiligheidsraad. ©Photo News

  • Overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd in mei

    Het overbruggingsrecht, een vervangingsinkomen voor zelfstandigen getroffen door de coronacrisis, wordt verlengd in mei. De ministerraad heeft daarover een koninklijk besluit goedgekeurd, kondigt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) aan.

     Door het overbruggingsrecht kunnen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken een maandelijks vervangingsinkomen ontvangen van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro voor wie een gezinslast heeft. Door de coronacrisis werden de voorwaarden voor maart en april versoepeld.

    Er komt nu dus een verlenging voor mei. Op 17 april hadden de sociale verzekeringsfondsen al 343.248 aanvragen voor een vervangingsinkomen ontvangen van zelfstandigen getroffen door de coronacrisis.

  • Duitsland waarschuwt voor 'Europese toerismewedloop'

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwt in de krant Bild am Sonntag voor het te snel openen van de grenzen voor toerisme. 'Een Europese wedloop over wie als eerste er toeristische reizen toelaat leidt tot onaanvaardbare risico's', vindt de sociaaldemocraat. Onder meer Oostenrijk speelt met het idee deze zomer toeristen toe te laten.

    Maas wijst erop dat het coronavirus zich vanuit de skigebieden overal naar Europese verspreidde. 'We hebben gezien wat een besmettingscluster in een vakantiegebied in het thuisland van de toeristen kan aanrichten. Dat mag zich niet herhalen.'

    De Duitse minister pleit voor reizen in eigen land. 'Grote buitenlandse reizen zullen dit jaar allicht niet doorgaan. Voor velen staat een reis in eigen land op het programma. Ik ga ervan uit dat zoiets mogelijk zal zijn, hopelijk al deze zomer.'

    Wel zal ook het reizen in eigen land onder strikte voorwaarden moeten plaatsvinden. 'Op populaire plekken kunnen er problemen optreden. Handdoek aan handdoek aan een Noordzeestrand, dat zal niet jaar niet lukken.'

  • Almaci: 'Opstart van de samenleving nodig'

    Goen-voorzitster Meyrem Almaci laat in De Zondag haar teleurstelling blijken over het exitplan dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag voorstelde. 'We mogen wel werken en winkelen, maar we mogen geen vrienden en familie zien. Dit is pijnlijk.'

    Naast de heropstart van de economie is ook een opstart van de samenleving nodig, meent ze. De partij vindt dat het tijd is voor een breder plan dat niet enkel rekening houdt met virologische en economische aspecten. Daarbij moet ook de sociale crisis die het coronavirus veroorzaakt in kaart gebracht worden.

    'In IJsland wordt het huishoudelijk geweld gemonitord: in dit land stierven 8 mensen aan Covid-19, twee jonge vrouwen werden er doodgeslagen door hun partner, één vrouw is vermist.' Groen vraagt dat elke minister voor zijn of haar beleidsdomein rapporteert over de impact van de getroffen maatregelen', klinkt het in een persbericht. 

    Groen blijft ook pleiten voor de uitbreiding van het expertencomité van virologen met onder meer een armoede-expert. Dat moet ervoor zorgen dat toekomstige maatregelen rekening houden met de meest kwetsbaren in de samenleving.

    Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
    Groen-voorzitster Meyrem Almaci. ©BELGA

  • Elke Belg tegen 4 mei mondmasker bezorgen lukt niet

    Elke Belg krijgt van de overheid minstens één stoffen mondmasker, zo beloofde premier Sophie Wilmès (MR) vrijdagavond op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Het gebruik van mondmaskers wordt verplicht op het openbaar vervoer vanaf 4 mei.

    Tegen die tijd zal het niet evenwel mogelijk zijn om aan iedereen een stoffen mondmasker te bezorgen, verklaarde CD&V-vicepremier Koen Geens zaterdagavond tijdens het VTM Nieuws. Reden is de productiecapaciteit van textielen mondmaskers in België. 'De confectie heeft zich niet bijzonder toegelegd op textielen mondmaskers', aldus Geens. 'Er zijn wel een aantal bedrijven, maar niet in die aantallen' 

    Volgens Geens heeft de federale regering vrijdagavond wel een bestelling geplaatst bij twee grote Belgische textielproducenten voor 22 miljoen filters. Elke Belg zal tussen 4 mei en 20 mei twee van die filters krijgen, aldus de vicepremier. De filters kunnen geïntegreerd worden in een mondmasker. Ze kunnen gewassen en hergebruikt worden.

    Hier vindt u de blog van zaterdag 25 april terug.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud