1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Italië telt laagste toename dodental sinds 9 maart

In Italië is het aantal doden door het nieuwe coronavirus de afgelopen 24 uur met 145 gestegen. Dat is de kleinste toename sinds 9 maart. Het totale dodental ligt nu op 31.908, waarmee het op de derde plaats wereldwijd staat.
  • Lees verder

    Klik hier door naar het coronanieuws van maandag 18 mei. 

  • Gouverneur New York laat zich testen voor camra's

    Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, heeft zich zondag live op televisie laten testen op het nieuwe coronavirus. Hij riep zijn medewerkers op om zijn voorbeeld te volgen en zich ook te laten testen. 'Het is niet nodig om een harde New Yorker te zijn om deze test te doen', zei Cuomo op zijn dagelijkse persbriefing rond de coronacijfers.

    Een arts in beschermingspak vroeg de gouverneur de ogen te sluiten toen hij een wisser diep in zijn neus stak. Cuomo heeft sinds het begin van de epidemie al verschillende testen ondergaan, maar het is de eerste keer dat hij dat deed voor de camera's.

    De staat New York is bijzonder zwaar getroffen door het nieuwe coronavirus, met meer dan 350.000 bevestigde gevallen en 22.000 doden.

  • GO! houdt rekening met verlenging veiligheidsmaatregelen

    Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ziet liefst alle leerlingen weer naar school gaan. Toch wordt er ook rekening gehouden met andere scenario's, ook naar volgend schooljaar toe. Dat laat het gemeenschapsonderwijs zondagavond weten.

     'De leraar maakt het verschil en leerlingen hebben die professionele ondersteuning nodig, bovendien leren jongeren ook samenleven op school', vindt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. 'Maar zeker ook voor de groep die we nu moeilijk bereiken, is het uitermate belangrijk hen op school te kunnen begeleiden.'   

    Toch wordt er ook rekening gehouden met andere scenario's. 'Als de Nationale Veiligheidsraad de anderhalve meter afstand als maatregel naar voor blijft schuiven, dan moeten we realistisch zijn', stelt Verdyck. 'We weten dat we dan niet alle leerlingen naar school kunnen halen, omdat de schoolgebouwen daar onvoldoende capaciteit voor hebben.' 

    Ook voor volgend schooljaar houdt het gemeenschapsonderwijs daar rekening mee. 'Daarbij kan alternerend leren op school en thuis een oplossing zijn. De groeispurt die we hebben doorgemaakt rond online onderwijs, moeten we verduurzamen.'

  • Stijging dodental Italië laagste sinds 9 maart

    Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Italië is met 145 gestegen naar 31.908. Het gaat om de laagste stijging sinds 9 maart. De autoriteiten maakten een dag eerder nog melding van 153 sterfgevallen door het virus.

    De Italiaanse autoriteiten hebben bij 225.435 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het longvirus. Zeker 125.176 van die patiënten zijn alweer hersteld. Er kwamen het afgelopen etmaal 675 nieuwe besmettingen aan het licht. Dat is het laagste aantal sinds 4 maart.

    Het officiële dodental in Italië is het derde in de wereld, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen land. Daar zijn volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins-universiteit ruim 88.000 coronapatiënten overleden en meer dan 1,4 miljoen besmettingen gemeld.

    ©Photo News

  • Frankrijk mikt op opening toerisme tegen eind juni

    Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, wil tegen einde juni zo veel mogelijk toeristische sites laten opengaan. Hij mikt op 21 juni, de eerste dag van de zomer. Over de mogelijkheid om ook buitenlanders te ontvangen, laat hij zich niet uit.

     Het was al duidelijk: Frankrijk wil de toeristische sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis zo snel mogelijk weer aan de slag. Tot nu mogen de Franse zich nog maar op maximaal 100 kilometer van hun woonst begeven, maar deze zomer zullen ze zeker toerist in eigen land mogen spelen, klonk het eerder al.

    Zaterdag gingen ook de stranden opnieuw open, al moet men voorlopig nog in beweging blijven, zonnebaden blijft verboden. Ook enkele sites zoals het bedevaartsoord Lourdes en de Mont-Saint-Michel zijn sinds dit weekend weer open voor het publiek. Tegen de zomer hoopt staatssecretaris Lemoyne op een verdere normalisering. 

    Het bedevaartsoord in Lourdes is sinds dit weekend weer open.
    Het bedevaartsoord in Lourdes is sinds dit weekend weer open. ©AFP

  • Fiat op zoek naar grootste noodhulp voor Europese automaker

    De autoconstructeur Fiat Chrysler Automobiles (FCA) praat met de Italiaanse staat over staatsgaranties voor broodnodige leningen. Die garanties kunnen oplopen tot 6,3 miljard euro. Daarmee zou het om de grootste coronanooddeal tot nu toe gaan voor een Europese constructeur.

     FCA wil van het Italiaanse overheidsagentschap voor exportverzekeringen de nodige staatsgaranties bekomen. Voor de lening over drie jaar zelf is de Italiaans-Amerikaanse constructeur (Fiat, Chrysler, Jeep en Alfa Romeo) in gesprek met de bank Intesa Sanpaolo.

    De lening kan volgens de coronasteunmaatregelen van de Italiaanse regering oplopen tot een kwart van de omzet op Italiaanse bodem, wat neerkomt op een bedrag tot 6,3 miljard euro. De grootste gelijkaardige steundeal voor een Europese automaker werd tot nu toe geklonken door het Franse Renault (5 miljard euro).

    Premier Giuseppe Conte bevestigde zaterdag al dat FCA wel degelijk in aanmerking komt voor een staatsgarantie, ondanks dat de bedrijfszetel in Amsterdam gevestigd is. 'We hebben het over Italiaanse fabrieken die werk geven aan een pak Italiaanse werknemers.'

    Een arbeidster in de FCA-fabriek in het Italiaanse Atessa.
    Een arbeidster in de FCA-fabriek in het Italiaanse Atessa. ©AFP

  • Ruim 220.000 coronatests per dag in Wuhan

    De Chinese stad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus eind vorig jaar voor het eerst uitbrak, heeft zaterdag twee keer zoveel inwoners getest op corona dan de dag voordien. Dat meldden de lokale autoriteiten zondag. In totaal zijn zaterdag liefst 222.675 mensen getest op het longvirus.

    De stad met ongeveer 11 miljoen inwoners begon donderdag met het testen van al zijn inwoners na een beperkte tweede corona-uitbraak. Op donderdag en vrijdag bij elkaar, waren 186.400 inwoners getest.

    De tests voor de inwoners van Wuhan zijn niet verplicht. Wie positief wordt getest op het nieuwe coronavirus wordt zo snel mogelijk van de uitslag op de hoogte gesteld. De autoriteiten zeggen dat er van donderdag tot en met zaterdag geen nieuwe gevallen met symptomen zijn vastgesteld. Wel zijn er 28 dragers van het virus gevonden die geen symptomen hadden.

    222.675
    Coronatests
    Het aantal dagelijkse tests is in de Chinese stad Wuhan verdubbeld tot 222.675.

  • Britse regering steekt 131 miljoen pond in vaccinproductie

    De Britse regering trekt 131 miljoen pond (zowat 147 miljoen euro) uit om een vaccinfabriek sneller te laten openen. De faciliteit moet volgens de planning in de zomer van het volgend jaar in bedrijf zijn. Het gaat om een samenwerking tussen de Universiteit van Oxford, de Londense universiteit Imperial College en de London School of Hygiene and Tropical Medicine. 

    Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich daarmee voor op een snelle productie als er eenmaal een vaccin voor het nieuwe coronavirus is. Het productiebedrijf moet in de eerste vier tot zes maanden na de opening van de permanente faciliteit 70 miljoen vaccins kunnen produceren. Het is van plan een tussentijdse voorziening te treffen om te beginnen met produceren zodra er een vaccin is.

    Premier Boris Johnson schreef zondag in een ingezonden stuk in de krant Mail on Sunday dat er nog een lange weg te gaan is tot er een vaccin is. 'En ik moet eerlijk zeggen dat het zou kunnen dat er geen vaccin komt', voegde hij daaraan toe.

    De Britse premier Boris Johnson herstelt zelf nog van een besmetting met het coronavirus.
    De Britse premier Boris Johnson herstelt zelf nog van een besmetting met het coronavirus. ©AFP

  • Vanaf 18 mei beperkt bezoek toegelaten in de woonzorgcentra.

    Er zullen wel andere regels gelden dan voor deze coronacrisis en veiligheid staat voorop. De regels die vanaf morgen gelden, verschillen van woonzorgcentrum tot woonzorgcentrum. Ze kunnen zelfs verschillen van leefgroep tot leefgroep of van bewoner tot bewoner, afhankelijk van de concrete situatie.
    Alleszins moet bezoek in de kamers worden vermeden. Daarom werden op veel plaatsen nieuwe ontvangstruimtes ingericht. Familieleden baseren zich dus best op de mededelingen en instructies die ze hebben gekregen van het woonzorgcentrum in kwestie over het maken van afspraken, registratie, duur van het bezoek etc.
    ©Photo News

    Op 12 maart 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad om bezoek in woonzorgcentra te verbieden. Een maand later volgde dan de mededeling dat beperkt bezoek toegelaten werd. Dat stuitte op verzet van de koepelorganisaties en de woonzorgcentra zelf: te vroeg en ook het nodige beschermingsmateriaal was niet voorhanden. Nu zijn ze er dus wel klaar voor. 
  • Sommige grootouders mogen weer op kleinkinderen passen

    Grootouders kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zondag aan op de microblogsite Twitter.
    Zo mogen de grootouders in kwestie niet tot een risicogroep behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbeeld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en geen gezondheidsproblemen mogen hebben. Daarnaast moeten ze ook deel uitmaken van de sociale bubbel van het gezin van de kleinkinderen, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

     "Goed nieuws voor heel wat families en ook extra ondersteuning voor veel gezinnen", tweet Beke.

    De verduidelijking is ook opgenomen in de rubriek "veelgestelde vragen" op de website info-coronavirus.be. "Indien grootouders in de gekozen sociale bubbel zitten, mogen ze dan op de kleinkinderen passen? Ja, als ze geen deel uitmaken van een risicogroep (65+, slechte gezondheid ...)", staat er daar te lezen. 
    ©Photo News

  • 'Trump wil toch deel van Amerikaanse bijdrage aan WHO betalen'

    De Amerikaanse president Donald Trump denkt eraan om toch nog een deel van de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie te betalen. Dat blijkt uit een brief die Fox News kon inkijken. Trump zette de betaling van die bijdrage vorige maand nog stop omdat hij vond dat de WHO de coronacrisis niet goed had aangepakt en te weinig kritisch tegenover China staat.
    Washington is bereid "te betalen wat China betaalt" aan contributies, staat in een conceptbrief aan de WHO die Fox News kon inkijken. De VS betaalden tot voor kort 400 miljoen dollar per jaar. Als het klopt dat de VS evenveel zullen betalen als China, zou dat neerkomen op een tiende van dat oorspronkelijke bedrag, aldus Fox News.
    In de brief zou staan dat Trump vindt dat de WHO enorm veel potentieel heeft ondanks haar tekortkomingen. Trump wil dan ook dat de VN-organisatie dat potentieel zo goed mogelijk benut, zeker nu we lijden onder een wereldwijde crisis. 'Daarom heb ik beslist dat de VS zullen blijven samenwerken met de WHO', klinkt het. 'China is heel veel verschuldigd aan de wereld en het kan al beginnen met een redelijk bedrag te betalen aan de WHO', aldus nog de brief.
    De VS zijn zwaar getroffen door het coronavirus. In de afgelopen 24 uur zijn 1.237 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd, blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore. In totaal stierven 88.675 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd. Het aantal inwoners in de VS dat is besmet ligt nu op 1.466.682. Wereldwijd zijn ruim 4,6 miljoen mensen geïnfecteerd. SGI/
  • Zestig ziekenhuisopnames en 47 overlijdens

    De voorbije 24 uur zijn er nog eens 47 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De balans staat nu op 9.052 doden, zo blijkt uit de dagelijkse update van de coronacijfers in België.
    Er werden 60 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen nu nog 1.622 mensen in het ziekenhuis, 128 minder dan daags voordien. Het aantal patiënten op intensieve zorgen nam met 7 toe tot 371.
    ©Photo News

    Er werden voorts 291 nieuwe gevallen gerapporteerd, wat het totale aantal bevestigde besmettingen 55.280 brengt. 
  • Brazilië rondt kaap van 15.000 doden

    In Brazilië zijn nu al meer dan 15.000 mensen omgekomen door het coronavirus en zijn al 230.000 besmet geraakt met het virus. Brazilië is volgens de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld op vlak van het aantal besmettingen, na de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
    Brazilië telt nu 15.633 overlijdens en 233.142 bevestigde besmettingen. Experts menen echter dat het aantal besmettingen tot 15 keer hoger kan liggen, aangezien er niet massaal getest wordt.
    Hoewel Brazilië zwaar getroffen is door het virus, heeft president Jair Bolsonaro steeds lacherig gedaan over de lockdownmaatregelen die bepaalde gouverneurs hebben opgelegd. 'De toekomst van zij die de tirannie van het totale isolement ondersteunen zal bestaan uit werkloosheid, honger en miserie', tweette de rechts-populistische president zaterdag. Een dag eerder stapte al de tweede minister van Volksgezondheid in Brazilië op vanwege onenigheden over de aanpak van de coronacrisis in het land.
    Bolsonaro pleit aan de hand van economische argumenten voor een "terugkeer naar het normale" en belooft chloroquine en hydroxychloroquine beschikbaar te maken voor de behandeling van COVID-19. Die antimalariamiddelen zouden mogelijk helpen tegen het virus, maar dat werd door klinisch onderzoek nog niet aangetoond. Bovendien zouden de medicijnen ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken bij coronapatiënten. 
  • Sunweb-klanten krijgen geld niet terug maar kunnen gratis omboeken

    Klanten van Sunweb Group die wegens het coronavirus twijfelen om deze zomer op reis te gaan, kunnen hun vakantie tot twee weken voor vertrek gratis omboeken naar een andere periode, zelfs als die nog niet geannuleerd werd door de coronacrisis. Wie zelf annuleert, krijgt zijn geld niet terug, ook al heeft de Europese Commissie deze week aangestipt dat dit een recht is. 
    De optie om een geboekte reis om te boeken, geldt vanaf woensdag 20 mei en in eerste instantie tot 31 augustus, voor alle zonvakanties geboekt bij de merken Sunweb en Eliza was here. Wie wil omboeken, kan kiezen uit alle vakanties die momenteel beschikbaar zijn, van winterzonvakanties tot lente- en zomervakanties volgend jaar. 
    Sunweb geeft expliciet aan dat het voorlopig geen reizen zal terugbetalen die geannuleerd werden door de coronacrisis. Nochtans heeft de Europese Commissie deze week aangestipt dat zo’n terugbetaling een recht is. Dat is “op dit moment financieel onhaalbaar voor de sector”, zegt Sunweb.
  • Tijdelijke werklozen volgen online opleiding

    Veel mensen die wegens de coronacrisis thuiszitten, gaan op zoek naar een extra opleiding. Dat merken ze ook bij de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB: in april waren er bijna 28.000 inschrijvingen voor een online opleiding, 20.000 meer dan een jaar eerder. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) zondag.
    De aanvragen voor online opleidingen werden ingediend door zowat 14.000 verschillende mensen, en ook dat is een record. In april vorig jaar ging het om 5.000 mensen. De meest aangevraagde opleiding is initiatie boekhouden, gevolgd door een cursus Excel. Ook de artificiële intelligentie en Frans zijn populaire cursussen.
    "Het is positief dat zoveel cursisten hun loopbaan in handen nemen en om- en bijscholen", zegt minister Crevits. Zij maakt 4 miljoen euro vrij om het aanbod uit te breiden (met bijvoorbeeld virtual reality, cyberveiligheid, domotica, wind- en zonne-energie) en het onlineplatform te versterken. Zo zal het ook beter de weg wijzen naar opleidingen van andere spelers, zoals Syntra, hogescholen en centra voor volwassenenonderwijs.
  • Lieven Boeve wil alle leerlingen naar school

    Als het aan directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen ligt, gaan alle leerlingen dit schooljaar toch nog eens naar school. Dat schrijft De Zondag.

    'Ik weet dat enkele directies gecommuniceerd heeft dat sommige jaren niet meer naar school komen, maar ik hoop dat ze een slag om de arm houden. Het is te vroeg om dat te zeggen', zegt Boeve. Hij wijst erop dat in Denemarken de scholen in fases weer opengaan voor alle leerlingen, en dat dat tot nu toe nog geen piek in de epidemie creëert.

    ©AFP

    'Als we volgende week de heropstart beoordelen, moeten we nadenken of we toch niet iedereen nog eens naar school kunnen laten komen, al was het maar enkele keren om het schooljaar op een goede manier te kunnen beëindigen', vindt Boeve. 

    In De Zondag wordt bovendien verduidelijkt dat ouders en leerlingen wel degelijk scholen mogen bezoeken en dat de inschrijvingen nog kunnen plaatsvinden, maar dan wel op afspraak en mits het naleven van de veiligheidsmaatregelen. Daarover was onduidelijkheid ontstaan na de verspreiding van een digitale nieuwsbrief van Onderwijs Vlaanderen. Opendeurdagen met veel volk zijn voorlopig nog verboden.

  • Overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd tot eind juni

    Ook in juni zullen zelfstandigen een beroep kunnen doen op het overbruggingsrecht. Dat is een vervangingsinkomen voor zelfstandigen die getroffen worden door de coronacrisis. De ministerraad heeft een koninklijk besluit goedgekeurd dat het recht verlengt tot en met 30 juni, zo kondigt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) aan.
    Via het overbruggingsrecht kunnen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken, een maandelijks vervangingsinkomen ontvangen van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro met gezinslast. 
    Eerder deze week bleek dat er al meer dan een miljard euro aan overbruggingsrecht is toegekend aan zelfstandigen in het kader van de coronacrisis. In maart verwerkten de sociale hulpkassen 338.407 betalingen, in april waren het er 345.255.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud