1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Begrotingstekort stijgt naar hoogste peil in elf jaar

De maatregelen die de Vlaamse en federale regering hebben beslist om het coronavirus te bestrijden wegen op de begroting. Het begrotingstekort stijgt naar het hoogste peil sinds de financiële crisis.
  • Boris Johnson opgenomen op intensive care

    De Britse premier Boris Johnson, die zondag met hardnekkige coronasymptomen opgenomen was in het ziekenhuis, is maandagavond naar de afdeling intensive care overgebracht. Zijn toestand was maandagmiddag nog verslechterd, aldus Downing Street 10. Hij zou voorlopig geen nood hebben aan een beademingsmachine.

    Omdat Johnson niet langer zijn taken als premier kan waarnemen, zal de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab tot nader order de regering leiden.

    De Britse premier Boris Johnson.
    De Britse premier Boris Johnson. ©EPA

  • Frankrijk gaat op grote schaal testen in bejaardentehuizen

    De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei maandag tijdens een dagelijkse briefing dat 2.417 bewoners van bejaardentehuizen en woon-zorgvoorzieningen zijn gestorven, nadat ze besmet waren geraakt met het coronavirus. Dat is meer dan een kwart van het totale aantal doden in Frankrijk.

    Véran kondigde aan dat als iemand in een bejaardentehuis positief test, alle bewoners en personeel getest worden. Zo kunnen besmette bewoners in speciale ruimtes worden ondergebracht en eventueel verzorgd worden door personeel dat ook positief getest heeft maar geen symptomen vertoont.

  • Transportsector: geen ruimte voor extra premies

    In een collectief communiqué zeggen de werkgeversfederaties in de transportsector (Febetra, Transport & Logistiek Vlaanderen en UPTR) maandagavond, na onderhandelingen met de vakbonden, dat er geen ruimte is om hun eis - bijkomende premies voor alle werkende arbeiders - in te willigen.

    Ze wijzen op de sterk terugvallende volumes, waardoor transportbedrijven het water aan de lippen staat en bijkomende premies of vergoedingen niet kunnen dragen. Ze wijzen de bonden er ook op dat de transportsector niet dezelfde financiële mogelijkheden heeft als de distributiesector. 

  • Colruyt verdedigt zich na overlijden medewerker

    Colruyt verdedigt zich na berichten dat een medewerker van de Colruyt-vestiging in Vorst donderdag overleden is aan de gevolgen van corona. De nieuwswebsite Bruzz meldde dat de familie van de 32-jarige man een schadevergoeding eist van Colruyt, omdat er onvoldoende beschermende voorzorgsmaatregelen zouden zijn getroffen.

    Colruyt zegt nog geen klacht te hebben ontvangen van de familie. 'We kunnen alleen maar benadrukken dat we een mensgericht bedrijf zijn en altijd alle maatregelen nauwgezet hebben opgevolgd die de overheid voorschrijft', zegt de woordvoerder van de supermarktketen. 'We zijn op verschillende vlakken verder gegaan dan wat de overheid adviseert en hebben de voorbije weken ook bijkomende maatregelen genomen.'

    'We vragen verdere details over de gebeurtenissen na, en houden daar uiteraard rekening met het aspect van het medisch geheim. Onze prioriteit is het opvangen van de betrokken medewerkers en hen verder duidelijk informeren en mogelijk verdere vragen beantwoorden.'

  • Begrotingstekort stijgt naar hoogste peil in elf jaar

    Het netto te financieren saldo van de federale overheid, een benadering van het begrotingstekort, is in maart gestegen naar 8,2 miljard euro. Dat is het grootste deficit op maandbasis sinds de financiële crisis van september 2008, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In maart vorig jaar bedroeg het tekort 6 miljard euro.

    De impact van de coronacrisis was in maart nog relatief beperkt, zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. Hij merkt op dat er een jaar geleden al een tekort was van 6 miljard en dat ook voor de uitbraak van de pandemie al een toename van het deficit werd verwacht voor dit jaar. Deboutte voegt eraan toe dat de begrotingscijfers van april en mei veel meer zullen afwijken van die van vorig jaar dan het cijfer van maart.

    De maandelijkse begrotingscijfers vertonen sterke, seizoensgebonden schommelingen. Doorgaans is april een goede maand voor de schatkist, omdat ondernemingen dan voorafbetalingen doen van belastingen. Dat zal dit jaar veel minder het geval zijn, omdat de regering betalingsuitstel heeft toegekend om de economie te ondersteunen. In april vorig jaar boekte de federale overheid een overschot van 6,3 miljard.

    Premier Sophie Wilmès.
    Premier Sophie Wilmès. ©EPA

  • Zorgnet-Icuro: ook bij stabilisering ziekenhuisopnames focus op coronavirus houden

    De ziekenhuizen moeten de focus blijven leggen op de strijd tegen het nieuwe coronavirus, ook nu het aantal ziekenhuisopnames voorlopig niet meer stijgt. Het is dus nog te vroeg om opnieuw niet-dringende ingrepen en consultaties in te voeren. Dat zegt de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro maandag.

    'Het is vooral belangrijk om de inspanningen vol te houden en de focus op het coronavirus te houden', zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. 'We merken dat er hier en daar artsen opnieuw willen beginnen met consultaties voor niet-dringende zorg. Maar daarvoor is het nog te vroeg. We zullen ons daar tijdig op voorbereiden. Maar eerst moeten we zien dat we de crisis onder controle krijgen.' 

  • Deense scholen heropenen na Pasen

    Net als België en tal van andere Europese landen denkt Denemarken stilaan aan een geleidelijke hervatting van het normale leven. Op 15 april zouden de Deense crèches en scholen weer opengaan, kondigt de Deense regering maandagavond aan. Voorwaarde is wel dat de toename van het aantal coronabesmettingen en -doden stabiel blijft.

    Andere restricties, zoals gesloten restaurants en winkels, blijven wel zeker tot 10 mei van kracht. En op Deense massa-events is het nog minstens wachten tot in augustus.

    Bijgevolg werd maandagavond ook bekendgemaakt dat het bekende Roskilde-muziekfestival afgelast wordt. Roskilde had begin juli moeten plaatsvinden, net als Rock Werchter in België. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kondigde maandag al aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Rock Werchter dit jaar kan doorgaan.

  • VS tellen al meer dan 10.000 doden

    In de Verenigde Staten is het aantal coronadoden maandag gestegen tot 10.335. Dat blijkt uit de recentste update van de Johns Hopkins University. Na Italië en Spanje zijn de VS nog maar het derde land ter wereld dat meer dan 10.000 coronadoden rapporteert.

    Medische adviseurs van president Donald Trump waarschuwden dit weekend bovendien dat het ergste leed nog moet komen. De volgende twee weken zou het dodentol nog veel forser oplopen, terwijl veel ziekenhuizen stilaan aan hun maximumcapaciteit zitten: 'Dit wordt ons Pearl Habour, ons 9/11.' Trump zelf erkende vorige week al dat er 'in het beste geval' minstens 100.000 Amerikanen zullen sterven aan het coronavirus.

    Niettemin tweette Trump maandag dat er stilaan 'licht aan het einde van de tunnel' is, vooral omdat de toename van het aantal doden in New York, hét epicentrum van de Amerikaanse pandemie, begint te stabiliseren.

    Gevreesd wordt echter dat elders in het land, zoals in het naburige New Jersey, de verpauperde autostad Detroit en New Orleans in het diepe Zuiden, nieuwe brandhaarden ontstaan die snel New York achterna gaan.

  • Franse dodentol versnelt opnieuw

    In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur weer 833 mensen gestorven door het coronavirus, wat de Franse dodentol op 8.911 brengt. Dat is een toename van 10 procent, terwijl de dodelijke impact van het virus zondag net wat leek te vertragen. Wereldwijd zijn alleen in Italië, Spanje en de Verenigde Staten al meer coronadoden gerapporteerd.

    Volgens minister van Gezondheid Olivier Véran is het aantal Franse patiënten die in kritieke toestand verkeren maandag wel maar met 94 gestegen, het laagste aantal sinds Frankrijk op 17 maart zeer strenge lockdownmaatregelen invoerde. 'Toch is de piek van de epidemie nog niet bereikt', waarschuwt Véran.

  • Regering stelt expertenteam samen voor exitstrategie

    De federale regering heeft een team van experts samengesteld dat een strategische visie moet ontwikkelen voor de periode waarin de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus versoepeld worden. Die groep van deskundigen zal op een technische manier werken aan de graduele ‘ontsluiting’ van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak. Ook de economische en sociale aspecten van de overgangsperiode worden besproken.

    De Groep van Experts belast met de Exit-Strategie (GEES) telt tien leden, onder wie viroloog Marc Van Ranst en specialist infectieziekten Erika Vlieghe, maar ook economische zwaargewichten als oud-Bpost-topman en bestuurder Johnny Thijs en Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.

    Echt normaal zal het dit jaar niet meer worden, blijkt uit deze analyse.

  • VS onderscheppen Canadese mondmaskers

    De Verenigde Staten hebben 3 miljoen mondmaskers die onderweg waren naar Canada tegengehouden aan de grens. Dat zegt Doug Ford, de premier van de grootste Canadese provincie Ontario. Hij noemt de demarche 'totaal onaanvaardbaar'.

    Steeds meer landen beschuldigen de VS van 'Wilde Westenpraktijken' in de race om materiaal dat bescherming biedt tegen het coronavirus. Vorige week verweet de deelstaatregering van Berlijn Washington 'moderne piraterij', toen een lading van 200.000 mondmaskers onderweg van China naar Duitsland in de Thaise hoofdstad Bangkok geconfisqueerd en naar de VS omgeleid werd. Ook Frankrijk klaagde een soortgelijk 'gebrek aan solidariteit' al aan.

    Vaak gaat het om mondmaskers die gemaakt zijn door Chinese dochterondernemingen van de Amerikaanse multinational 3M. Op verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump heeft 3M zijn overzeese productie en leveringen aan de VS opgeschroefd. Het bedrijf gaf ook toe dat het Witte Huis eiste dat mondmaskers die 3M in de VS zelf maakt niet langer geëxporteerd worden naar Canada en Latijns-Amerika.

  • Een corona-exitstrategie voor België

    Nu België in de strijd tegen de coronapandemie het plateau bereikt lijkt te hebben, stelt zich de vraag hoe ons land de terugkeer naar het gewone leven moet aanpakken. Een ding is duidelijk: echt normaal wordt het in 2020 niet meer.

    Los de maatregelen niet voor midden of eind mei.

    Marc Sabbe
    Professor urgentiegeneeskunde UZ Leuven

    Marc Sabbe, professor urgentiegeneeskunde in het UZ Leuven, raadt de overheid aan de maatregelen niet voor midden of eind mei te lossen. 'Ze worden aanvaard en ze hebben effect, dus is het beter wat te lang te wachten dan ze te snel op te geven. Want dan dreigen we naar een nieuwe piek te gaan en moet je de maatregelen weer strenger maken, wat een groot negatief psychologisch effect heeft.'

  • Noorwegen heeft corona-uitbraak 'onder controle'

    De Noorse regering is van oordeel is dat de coronapandemie 'onder controle' is in het Scandinavische land. Volgens de recentste data draagt elke besmette Noor het virus over aan nog maar 0,7 andere mensen. Voor de Noorse maatregelen medio maart van kracht werden, lag dat aantal nog op 2,5.

    Sindsdien gingen publieke ruimtes als bars, sportcentra en kapsalons toe, en vinden ook geen sportieve en culturele events meer plaats. Handelszaken mochten wel openblijven. De Noorse regering benadrukt dat ze die maatregelen nog even aanhoudt, ondanks de hoopgevende statistieken.

    Noorwegen telt tot dusver 5.755 coronabesmettingen, met 59 doden tot gevolg.

  • Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 17 maart in Italië

    In Italië zijn nu zeker 132.547 coronabesmettingen vastgesteld. Dat maakten de autoriteiten maandagavond bekend. Dat zijn er 3.599 extra in 24 uur, de kleinste stijging in een etmaal sinds 17 maart.

    De dodentol steeg in een dag met 636 tot 16.523. Zondag was sprake van 525 nieuwe overlijdens in 24 uur. 22.837 mensen zijn genezen verklaard. Op de afdeling intensieve verzorging liggen 3.898 mensen. Dat zijn er 79 minder dan zondag.

    De hoop groeit dan ook dat de quarantainemaatregelen, van kracht sinds 9 maart, stilaan hun vruchten beginnen af te werpen. Italië blijft nog zeker tot 13 april in lockdown.

  • Meer dan 5.000 Britse doden

    Na Italië, Spanje, de Verenigde Staten en Frankrijk heeft nu ook het Verenigd Koninkrijk de kaap van 5.000 coronadoden gerond. De voorbije 24 uur stierven opnieuw 439 Britten aan het virus, wat de dodentol op 5.373 brengt.

    Sinds zondagavond verblijft ook de Britse premier Boris Johnson in het ziekenhuis met aanhoudende coronasymptomen. Johnson maakte anderhalve week geleden bekend besmet te zijn, en zou zichzelf aanvankelijk zeven dagen isoleren in zijn Londense ambtswoning in Downing Street. Omdat hij niet afraakt van de koorts en de droge hoest werd Johnson op doktersadvies naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijft hij tot nader order, liet zijn woordvoerder maandag weten. Officieel leidt Johnson nog altijd de regering, maar die taak lijkt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab nu vooral op zich te nemen.

  • Ook Sioen schrapt dividend

    Textielproducent Sioen Industries stelt voor om het dividend over 2019 te annuleren. 'De raad van bestuur acht het gepast en verstandig in deze uiterst onvoorspelbare globale situatie een solide balans te behouden', klinkt het in een communiqué waarin het bedrijf de impact schetst van het nieuwe coronavirus.

    'De recente creatie van verkoopteams buiten Europa, investeringen in extra productiecapaciteit, de diversificatie in nieuwe markten en de complementaire overnames wekten hoge verwachtingen en resulteerden in ambitieuze budgetten voor 2020', klinkt het.

    Virus-vertraging

    'De activiteiten gingen sterk van start totdat de uitbraak van het virus een plotselinge vertraging veroorzaakte in vele markten en activiteiten. In sommige gevallen (fabrieken in Tunesië en in het Amerikaanse Connecticut) bevalen de overheden een totale sluiting voor twee weken.'

    'De fabriek in Connecticut heeft een vrijstelling aangevraagd en gekregen en zal geleidelijk aan de productie hervatten. De productiefaciliteit in de buurt van Lyon heeft de activiteiten twee weken gestaakt, maar bleef de klanten uit voorraad leveren. Deze fabriek heeft de productie al hervat en zal vanaf volgende week opnieuw operationeel zijn. Alle andere fabrieken blijven werken, zij het met minder personeel en een lagere productie.'

    Het management laat weten dat het de situatie van nabij opvolgt, aangezien de maatregelen dagelijks veranderen. Omdat de duur en de omvang van de virusuitbraak zeer onzeker zijn, is het onmogelijk de volledige impact te voorspellen, klinkt het nog.  

  • Jonge gezinnen mogen met auto naar park

    Belgische gezinnen met kinderen van 5 jaar of jonger mogen met de auto naar een nabijgelegen park, bos of natuurgebied rijden om er te wandelen of te fietsen. Die versoepeling van de strenge coronamaatregelen heeft het Nationale Crisiscentrum van België maandag bekendgemaakt.

    Het is nog altijd niet de bedoeling dat mensen een grote afstand afleggen om in de Ardennen of aan zee te gaan wandelen.

    Yves Stevens
    woordvoerder crisiscentrum

    Sinds het land op 18 maart op slot ging was een autoritje voor recreatieve doeleinden niet toegestaan. Alleen essentiële bestemmingen, zoals de dokter of de supermarkt, waren toegestaan. Een wandeling in de buurt mocht onder voorwaarden wel.

    De nieuwe richtlijn geldt ook voor mensen met beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, en voor begeleiders van mensen met een fysieke of mentale beperking. 'Met de wijziging spelen we in op gezinnen die in de stad wonen en geen park in de buurt hebben', zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum.

    Het autoritje moet wel kort zijn. 'Het is nog altijd niet de bedoeling dat mensen een grote afstand afleggen om in de Ardennen of aan zee te gaan wandelen.'

    Een park in Brussel.
    Een park in Brussel. ©Photo News

  • Europese landen broeden op exitstrategie

    Nu steeds meer Europese landen hoopgevende tendensen vaststellen in de coronacijfers dringt de vraag zich op of een versoepeling van de lockdown in zicht komt. Verschillende regeringen sleutelen aan een exitstrategie.

    Oostenrijk staat het verst. Vanaf 14 april kunnen kleine winkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra onder strikte voorwaarden weer opengaan. Maar ook Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland broeden op een stapsgewijze versoepeling van de quarantainemaatregelen.

  • UZ Brussel ziet aantal bevallingen teruglopen

    Steeds meer patiënten hebben schrik om naar het ziekenhuis te komen, meldt UZ Brussel-directeur Marc Noppen in zijn dagboek voor De Tijd. Zelfs het aantal bevallingen in het ziekenhuis is lager dan normaal. 'De daling bedraagt 15 procent. Van de vroedvrouwen horen we dat de vraag naar thuisbevallingen sterk toegenomen is.'

    Ook het aantal nieuwe kankerpatiënten is sterk gedaald. 'Dat baart mij zorgen. Ik hoor van Nederlandse collega’s dat zij 35 procent minder nieuwe gevallen zien. Over enkele maanden zal zich dat wreken.'

    Het UZ Brussel probeert intussen veel afgelaste afspraken op te vangen met teleconsultaties. Het ziekenhuis organiseert er nu al een 400-tal per dag.

  • 'Corona bedreigt 20 miljoen jobs in Afrika'

    In Afrika worden mogelijk 20 miljoen jobs, zowel in de formele als de informele sector, bedreigd door de coronapandemie. Dat blijkt uit een studie van de Afrikaanse Unie, die maandag werd gepubliceerd. Landen die voor hun economie grotendeels afhangen van het toerisme of van olieproductie lopen het grootste risico. Op het continent waren maandag 9.457 besmettingen en 442 overlijdens geregistreerd in 51 landen. 

    De Afrikaanse economie krimpt dit jaar met 0,8 tot 1,1 procent. Voor de coronacrisis had de Afrikaanse Ontwikkelingsbank een groei van 3,4 procent vooropgesteld. De Afrikaanse Unie houdt rekening met een daling met 35 procent van de import en export van Afrika. Een daling van de olieprijzen zal vooral landen als Nigeria of Angola treffen, en de beperkingen op het luchtverkeer kunnen de toeristische sector minstens 50 miljard dollar kosten.

    De crisis dreigt druk te zetten op de financiële gezondheid van veel landen, die al kampen met een hoge schuldgraad. De Ethiopische premier Abiy Ahmed vroeg in maart al aan de G20 om een verlichting van de schulden van de kwetsbaarste economieën. Hij pleitte ook voor een financieel noodplan ter waarde van 150 miljard dollar. 

  • Burgemeesters vragen duidelijkheid over zomerfestivals

    Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) worden de grote zomerfesivals naar alle waarschijnlijkheid geannuleerd. De burgemeester van Rotselaar, waar Rock Werchter wordt gehouden, wil zo snel mogelijk duidelijkheid. De volgende bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad staat vrijdag op de agenda.

  • Luchthaven Heathrow sluit een van twee banen

    De Londense luchthaven van Heathrow sluit vanaf maandag een van zijn twee banen en schort ook geleidelijk het passagiersvervoer in twee van de vier terminals op.

    Heathrow is de grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, en de op zes na drukste hub voor passagiersvervoer ter wereld. Jaarlijks passeren er ruim 80 miljoen reizigers. Door de coronacrisis is het aantal passagiersvluchten op Heathrow  met 75 procent teruggelopen.  

    De luchthaven blijft wel open, onder meer voor transport van geneesmiddelen en voedingsproducten en voor de repatriëring van Britten.

    Een bijna lege terminal in Heathrow.
    Een bijna lege terminal in Heathrow. ©REUTERS

  • Luchthaven sluit terminal voor 18 maanden in Singapore

    In Singapore sluit de tweede terminal van Changi Airport, de internationale luchthaven van het land, voor achttien maanden door de coronacrisis. Dat kondigde minister van Transport Khaw Boon Wan maandag aan in het parlement. De luchtvaartmaatschappijen die vanuit die terminal opereren, zullen vanaf 1 mei gebruikmaken van de overige drie terminals van de luchthaven.

    Khaw benadrukt dat de sluiting van de terminal ertoe kan leiden dat de Changi Airport Group (CAG), net als de luchtvaartmaatschappijen en de detailhandel, kan besparen op lopende kosten tijdens de coronacrisis. Bovendien laat de minister weten dat de verbouwingswerken in terminal 2, die in januari aangekondigd werden, op die manier versneld kunnen worden.

    CAG zou met de modernisering van T2 5 miljoen extra passagiers per jaar kunnen verwerken. Die werkzaamheden zouden volgens de oorspronkelijke planning voltooid moeten zijn in 2024, maar door de opschorting van de activiteiten in de terminal zou dat een jaar kunnen worden vervroegd, klinkt het.

  • Lading van 1,6 miljoen mondmaskers voor woon-zorgcentra doorstaat kwaliteitstest

    Een lading van 1,6 miljoen mondmaskers, die vorige week aangekomen is op de luchthaven van Luik, heeft de kwaliteitstests doorstaan en kan nu geleverd worden aan de woon-zorgcentra. Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

    Het gaat om een lading chirurgische maskers, besteld door de Vlaamse overheid. Ze is hoofdzakelijk bestemd voor de woon-zorgcentra, maar gaat ook naar de gezinszorg, thuisverpleging en gehandicaptenzorg. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een andere levering dan de 7 miljoen mondmaskers die vrijdag waren toegekomen in Luik. Bij die lading waren expliciet twijfels gerezen over de kwaliteit. De tests op die lading zijn nog aan de gang.

    Er lopen ook gesprekken met de universiteiten over de inzet van geneeskundestudenten in de woon-zorgcentra. Viroloog Marc Van Ranst had afgelopen weekend gesuggereerd dat zij er ingeschakeld zouden kunnen worden, samen met verpleegkundigen die in de ziekenhuizen soms wat weinig werk hebben.

  • Quarantaine voor wie terugkeert naar Duitsland

    Inwoners van Duitsland die na meerdere dagen in het buitenland terugkeren naar het land, moeten daar twee weken in quarantaine. Met die aanbeveling komt het coronacrisiskabinet van de Duitse regering, volgens bronnen van het Duitse persagentschap dpa.

    De quarantainemaatregel heeft betrekking op Duitsers, EU-burgers en mensen die al langere tijd in het land wonen. Wie voor het werk de grens oversteekt en maar kort blijft, hoeft niet in afzondering.

  • Duitsland houdt grens met Nederland en België open

    De Duitse regering blijft de grenzen met Nederland en België openhouden. Dat laat Armin Laschet, de minister-president van de grensdeelstaat Noordrijn-Westfalen, maandagmiddag weten. België verbiedt wel nog altijd alle niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland, dus ook naar Duitsland en Nederland.

    Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft Duitsland sinds 16 maart zijn grenzen gesloten met buurlanden Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Voor België en Nederland gelden die restricties niet. Zeker uit Nederland, waar ziekenhuizen stilaan hun maximumcapaciteit bereiken, ving Duitsland de jongste weken zelfs coronapatiënten op. 'Europa leeft verder', laat Laschet op Twitter weten, vanop het drielandenpunt nabij de Nederlandse gemeente Vaals. 

  • Wereldwijd meer dan 70.000 coronadoden

    Het coronavirus heeft wereldwijd al aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt maandagmiddag uit cijfers van de John Hopkins University.

    De meeste slachtoffers vielen tot nu toe in Italië, waar de teller 15.887 staat, gevolgd door Spanje (13.055), de Verenigde Staten (9.653), Frankrijk (8.078) en het Verenigd Koninkrijk (4.934). België staat op een negende plaats wereldwijd, met 1.632 doden.

  • Dodental Nederland stijgt met 101 naar 1.867

    Het coronavirus heeft in Nederland nu aan minstens 1.867 mensen het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds zondag 101 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Verder werden maandag ook 260 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld, 7 meer dan een dag eerder.

    Het aantal meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnamen ligt achter op de werkelijkheid. Vaak duurt het enkele dagen voor de cijfers worden doorgegeven aan het RIVM. Bovendien ontbreken ook mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op hebben getest in de statistieken.

  • UGent scheldt huur koten kwijt

    De Universiteit Gent gaat de huur kwijtschelden van studenten die tijdens de coronacrisis een kamer huren in homes van de universiteit. Dat laat de UGent maandag weten. Eerder kondigde de universiteit aan dat de huurgelden voor april gehalveerd zouden worden, maar dat wordt nu teruggebracht tot een definitieve maatregel waarbij de volledige kwijtschelding van de huur geldt, zolang de kamer niet in gebruik is. 

  • Zakencentrum Kinshasa in lockdown

    Het zakencentrum van Kinshasa, dat gezien wordt als het epicentrum van de corona-uitbraak in Congo, is sinds  maandagochtend in lockdown. Dat melden de gezondheidsautoriteiten. De toegang tot Gombe, het district waar de regering en grote ambassades zetelen, wordt beperkt. ‘De keuze van dat district hangt samen met het feit dat het virus zich vanuit Gombe geleidelijk aan naar de andere districten kan verspreiden’, klinkt het bij de autoriteiten. In Congo zijn volgens de jongste cijfers 161 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarvan zijn 18 mensen overleden en 5 mensen opnieuw genezen.

  • Japan trekt 915 miljard euro uit voor steunpakket

    Om de impact van de corona-epidemie op te vangen komt de Japanse regering met een enorm steunpakket, goed voor zowat een vijfde van het bruto binnenlands product. Premier Shinzo Abe trekt daar 108 biljoen yen (915 miljard euro) voor uit, kondigde hij maandag aan. Het pakket bevat onder meer betalingen aan huishoudens en kleine bedrijven en uitstel van het betalen van belastingen en sociale premies voor alle ondernemingen.

    Abe liet ook verstaan dat hij mogelijk dinsdag de noodtoestand uitroept. De regionale autoriteiten krijgen dan meer bevoegdheden om bijvoorbeeld gebouwen te vorderen voor medische faciliteiten. De noodtoestand moet gaan gelden in zeven van de 47 prefecturen en een maand van kracht blijven. In Japan zijn zowat 3.500 besmettingen met corona vastgesteld en 85 doden geregistreerd.

  • Frankrijk verwacht grootste recessie na 1945

    De Franse economie kent dit jaar ongetwijfeld de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, maandag gezegd in een hoorzitting in de senaat. 

    Door de coronacrisis krimpt het bruto binnenlands product nog sterker dan in 2009, het vorige recordjaar. 'We gaan waarschijnlijk dieper wegzakken dan de krimp van 2,2 procent toen', zei Le Maire.

    In een bijsturing van de begroting had de Franse regering half maart gewag gemaakt van een negatieve groei met 1 procent. Maar enkele dagen later zei Le Maire dat dat cijfer nog optimistisch was.

    -2,2%
    Slechter dan in 2009
    De Franse economie doet het dit jaar waarschijnlijk nog slechter dan in 2009, toen er krimp van 2,2 procent was.

  • Dodental vlakt af in Spanje

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 637 mensen overleden aan het coronavirus, melden de gezondheidsautoriteiten. Dat is opnieuw minder dan in de afgelopen dagen. Zondag werden 674 sterfgevallen geregistreerd, zaterdag waren dat er nog 809. Het totale dodental komt nu op 13.055 te staan.

    Verder zijn er maandag 4.237 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, het laagste aantal nieuwe gevallen in meer dan twee weken tijd. Het totale aantal Spaanse besmettingen staat nu op 135.032.

  • Banken verhogen limiet voor contactloos betalen zonder pincode

    Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken verhogen de banken de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode van 25 naar 50 euro. De maatregel gaat wel pas in na 14 april. Vanaf dan worden alle betaalterminals geleidelijk aangepast aan de nieuwe limiet.

    'Consumenten moeten hun pincode pas intikken bij een betaling van meer dan 50 euro', meldt Febelfin, de koepel van Belgische banken. Voor wie verschillende contactloze betalingen zonder pincode doet, wordt de cumulatieve limiet opgetrokken naar 100 euro.

    Betaalverwerker CCV is tevreden met de aankondiging van de maatregel. CCV had de sector op 26 maart al opgeroepen dringend werk te maken van de verhoging van de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode. 

  • Oostenrijk versoepelt geleidelijk strenge corona-aanpak

    In Oostenrijk mogen kleine winkels en doe-het-zelfzaken vanaf 14 april opnieuw open. Kanselier Sebastian Kurz kondigde maandag een geleidelijke versoepeling van de lockdown aan. Als alles volgens plan verloopt, wordt de maatregel vanaf 1 mei uitgebreid tot alle winkels. De vereiste veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een mondmasker, blijven wel gelden.

    Ons doel is een stapsgewijze heropstart.

    Sebastian Kurz
    Oostenrijks kanselier

    Kurz zei tijdens een persconferentie dat zijn land een van de eerste was om beperkende maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus en dat het ook voorop loopt bij de versoepeling van de lockdown. Maar hij waarschuwde dat de bevolking 'de grootste discipline' aan de dag moet leggen.

    Over andere maatregelen beslist de regering in Wenen pas later, zei Kurz nog. Zo is te vroeg om te beslissen over de opening van hotels en restaurants. Die kunnen ten vroegste vanaf half mei de deuren openen, zei Kurz. En grote evenementen blijven verboden, al zeker tot het einde van juni.

  • Record van 185 nieuwe overlijdens, minder patiënten op intensieve

    Er zijn de laatste 24 uur 420 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is opnieuw een daling tegenover de voorbije dagen. Op intensieve zorg liggen voor het eerst minder patiënten dan de dag ervoor, 1.257 tegenover 1.261.

    Het aantal sterfgevallen blijft wel hoog. Er zijn 185 bijkomende overlijdens gemeld in ons land, wat het totaal op 1.632 brengt. 80 procent van de sterfgevallen is gebaseerd op rapportering uit de ziekenhuizen, de rest daarbuiten.

    De statistieken over de ziekenhuizen zetten zich wel door. De stijging in nieuwe ziekenhuisopnames daalt al dagen, het aantal patiënten op intensieve zorg is voor het eerst zelfs gedaald en er zijn opnieuw 235 mensen genezen verklaard.

    Daarnaast zijn er 1.123 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook dat is flink minder dan de voorbije dagen, ondanks het feit dat het aantal testen wordt opgedreven.

    Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt wel voor een mogelijk weekendeffect in de cijfers. 'Daarom blijft het belangrijk de lockdownmaatregelen te volgen.'

    ©BELGA

  • Brussels Airlines verlengt opschorting vluchten tot 14 mei

    Brussels Airlines verlengt de opschorting van de vluchten met vier weken, waardoor de eerste vliegtuigen ten vroegste op 15 mei vertrekken. Tot dusver had Brussels Airlines beslist om de vliegtuigen tot 19 april aan de grond te houden. Moedermaatschappij Lufthansa had haar minimumaanbod al eerder verlengd tot begin mei.

     

    De coronacrisis heeft de luchtvaartmaatschappij zware klappen gegeven. Zonder staatssteun is de kas van Brussels Airlines eind mei leeg, schreef De Tijd vorige week. Het bedrijf had in februari ongeveer 200 miljoen euro in kas. Maar door de coronacrisis verliest het ongeveer 3 miljoen euro per dag. 

  • Bart De Wever kritisch over federale handhavingsregels

    Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever is kritisch voor de federale regels rond de handhaving van de coronamaatregelen, en met name de GAS-boetes. Steden en gemeenten kunnen nu GAS-boetes uitschrijven, maar zijn die niet van toepassing op minderjarigen en kost het de overtreder sowieso 250 euro. 'Het goede aan GAS is nu net dat je kunt variëren. Voor sommige inbreuken is 250 euro gewoon veel te hoog', zei De Wever maandag in De Ochtend op Radio 1. 

    In zijn stad focust de politie 'enkel op de essentie: samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen', zei hij. 'In een grote stad moet je rekening houden met de context, er zijn veel grote gezinnen die naar buiten willen komen, veel ouderen, veel mensen in eenzaamheid, veel mensen met angst om hun inkomen te verliezen. Draconisch handhaven heeft in deze context geen zin.'

    Oppositie voeren wil De Wever op dit moment niet. 'Dat heeft geen enkele zin, dat zou zeer zuur overkomen. We gaan de maatregelen nu uitvoeren zo goed als we kunnen. De afrekening van de regering zal voor na de crisis zijn.' De N-VA-voorzitter benadrukte nog dat de regeringen nu snel met een exitstrategie op de proppen moeten komen. 'We moeten een strategisch relanceplan hebben, gekoppeld aan de afbouw van de maatregelen. Dat ontbreekt en dat is zorgwekkend.'

  • BMW ziet omzet met 20 procent dalen

    BMW maakte van januari tot eind maart 20 procent minder omzet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus werden in februari voelbaar in de Chinese omzetcijfers. In maart werd ook de omzet in Europa en de Verenigde Staten hard geraakt.

    In Europa en Noord-Amerika staat de productie stil. De meeste autodealers zijn daar gesloten. Wel maakte BMW maandag bekend dat het de eerste tekenen van herstel in de Chinese markt ziet. Het Beierse automerk wil dan ook voorzichtig weer gaan produceren om aan de opkrabbelende vraag in China te voldoen.

    Wereldwijd verkocht BMW - waar ook de merken Mini en Rolls-Royce onder vallen - 477.111 auto's in het eerste kwartaal. In China viel de omzet met 31 procent terug ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. In Europa was dat 18 procent en in de VS 17 procent.

  • Bayern-voorzitter Herbert Hainer verwacht dat transfersommen zullen dalen

    'Als er minder inkomsten zijn, is er minder geld om uit te geven', zegt voorzitter Herbert Hainer in het ledenblad van de Duitse topclub Bayern München.

    'Hoewel het moeilijk is voorspellingen te doen, ligt het voor de hand dat er veranderingen op komst zijn. (...) En de ongehoorde miljoenenbedragen zijn vandaag gezien de economische gevolgen van de coronacrisis op het dagelijkse leven van de mensen nog minder te rechtvaardigen dan vroeger. Ik hoop dat het gezond verstand terugkeert.'

    Premier League

    In Engeland heeft de vereniging van Engelse profvoetballers een voorstel van de Premier League verworpen om 30 procent van het jaarloon in te leveren. De spelers willen dat het geld naar goede doelen gaat en niet naar de rijke clubeigenaren.

  • Wereldwijd 250.000 nieuwe besmettingen

    In ons land lijkt het aantal coronabesmettingen te stagneren, maar wereldwijd is dat nog lang nog niet het geval. Afgelopen weekend kwamen er 250.000 besmettingen bij.

    Vooral de VS, het nieuwe epicentrum, leveren de grootste groei.

    Al waren er zondag ook opvallend veel nieuwe besmettingen in Frankrijk. Dat komt omdat het land nu ook de data van de rusthuizen meerekent. Daardoor steeg het aantal Franse coronadoden afgelopen weekend met 61 procent tot 6.507. Het aantal besmettingen dikte 44 procent aan tot 82.165. 

  • Duitsland telt meer dan 100.000 besmettingen

    Het aantal besmettingen in Duitsland met het coronavirus is gestegen tot boven de 100.000. In totaal zijn 100.132 mensen besmet, een stijging met 4031 in een dag. Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland met het coronavirus nam voor de vierde dag op rij af, volgens cijfers van het Robert Koch-Institut, de Duitse gezondheidswaakhond.

    Sinds het begin van de virusuitbraak zijn 1.584 Duitsers aan de gevolgen van het longvirus overleden, een stijging met 140 in de afgelopen 24 uur. Het sterftecijfer door corona in Duitsland ligt momenteel op 1,58 procent. Dat is nog steeds ver onder het niveau van Italië en Spanje, maar het is de laatste dagen aan het stijgen. 

  • De Crem: 'Tomorrowland en Rock Werchter waarschijnlijk afgelast'

    De burgemeesters van Boom (Tomorrowland) en Rotselaar (Rock Werchter) lieten eerder al weten dat in hun ogen de festivals niet kunnen plaatsvinden door de coronacrisis. 

    'De burgemeesters verwachten een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie uit te klaren. De beslissing zou zo snel mogelijk geformaliseerd moeten worden door de Veiligheidsraad. Men moet helaas een annulering verwachten', zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op radiozender La Première.

  • Personen met handicap voelen zich dubbel vergeten

    Personen met een handicap vrezen geen prioriteit te zijn bij eventuele triage in ziekenhuizen. Hun instellingen zijn bovendien niet voorzien op corona, schrijft De Standaard. 

     Ouders van een kind met een handicap in een instelling maken zich zorgen over de gevolgen van de quarantainemaatregelen voor hun kind. In meerdere voorzieningen zijn de voorbije dagen besmettingen vastgesteld. 

    De vzw Grip, die ijvert voor gelijke rechten van personen met een handicap, vraagt van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) een signaal dat in de aanpak van de coronacrisis niemand zal achterblijven.

  • Ierse premier biedt diensten als arts aan

    De Ierse premier Leo Varadkar gaat tijdens de corona-epidemie één keer per week aan de slag voor de nationale gezondheidsdienst.

    Voor hij in de politiek stapte, werkte Varadkar als arts. De eerste minister heeft nu zijn diensten aangeboden aan de Health Service Executive (HSE) voor een sessie per week. Hij gaat aan de telefoon symptomen van patiënten evalueren.

      Bij het begin van de epidemie in Ierland had de HSE een oproep gelanceerd aan mensen met een diploma in de gezondheidszorg die niet langer in de sector actief zijn. Varadkar is een van de meer dan 60.000 mensen die hun diensten opnieuw hebben aangeboden.

    In Ierland overleden 158 mensen aan het coronavirus. Er werden bijna 5.000 besmettingen vastgesteld.  

  • Corona-adviseur Schotse regering stapt op na schenden eigen regels

    Dokter Catherine Calderwood, chief medical officer van de Schotse regering, was tegen haar eigen adviezen in toch naar haar tweede verblijf getrokken. Ze kreeg een verwittiging van de politie.

    Calderwood stapt nu op. Ze zegt veel spijt te hebben van haar misstap en met spijt in het hart ontslag te nemen. Door haar fout heeft ze het vertrouwen in het werk van de gezondheidsautoriteiten in deze kritieke tijden ondergraven, zegt ze.

  • Ook Apple maakt gezichtsmaskers

    Apple heeft een gezichtsbeschermer ontwikkeld voor zorgpersoneel. Dat deelde topman Tim Cook mee via Twitter. 

    Vanaf eind deze week kunnen er een miljoen per week van worden gemaakt. De gezichtsbeschermers zijn in eerste instantie bestemd voor medisch personeel in de VS. Ze worden daar en in China geproduceerd.

    De fabrikant van computers en telefoons voegt zich hiermee bij de bedrijven die hun productielijnen hebben aangepast om het tekort aan gezichtsmaskers op te vangen. Ook het Amerikaanse industrieconglomeraat 3M, het Italiaanse modemerk Prada en autoproducent Lamborghini maken inmiddels mondkapjes.

    De Amerikaanse autofabrikant General Motors en een consortium van General Electric, 3M en Ford produceren in opdracht van president Donald Trump beademingsapparatuur.

  • Commentaar: Gordiaanse knoop

    Bij onze politici lijkt de overtuiging te leven dat iedereen steun nodig heeft.

    Terwijl de kust met man en macht de tweedeverblijvers probeert te weren, lanceert Vlaams minister Zuhal Demir de idee voor een waardebon voor tweedeverblijvers om het kusttoerimse te animeren.

    Het hoeft niet veel gekker te worden, zegt senior writer Jean Vanempten. 

  • VS: 1.200 doden jongste 24 uur

    In de VS zijn in 24 uur tijd meer dan 1.200 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. Zaterdag waren er 1.480 doden, een triest record. 

    De VS tellen nu 337.274 bevestigde infecties en 9.633 mensen die overleden als gevolg van het virus.

    De Amerikaanse president Donald Trump sprak zondag de hoop uit dat het coronavirus een 'afvlakking' laat zien op sommige hotspots in het land. De zwaar getroffen staat New York meldde zondag voor het eerst sinds een week een lichte daling van het aantal dagelijkse sterfgevallen door het longvirus.

    Tijger besmet

    In New York is een tijger in de Bronx Zoo positief getest op het coronavirus. Het dier raakte wellicht besmet via een oppasser die geen symptomen vertoonde.

    In België en Hongkong zijn eerder al besmettingen van een kat met het coronavirus vastgesteld.

  • Ook uitstel voor sociale leningen

    In navolging van de reguliere hypotheekleningen komt er ook een optie tot uitstel van betaling voor de bijzondere sociale leningen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Wonen Matthias Diependaele.

    Een sociale lening kan worden afgesloten bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen door personen die onder een inkomensgrens blijven. Een sociale ontlener kan betalingsuitstel vragen als hij kan aantonen dat zijn inkomsten zijn gedaald omwille van de impact van de coronavirusmaatregelen.

    Het uitstel kan, net als bij de leningen bij de bank, maximaal zes maanden bedragen en heeft betrekking op de kapitaalaflossingen en intresten. De interesten tijdens de periode van betalingsuitstel zijn ook achteraf niet verschuldigd. Na de periode van het betalingsuitstel wordt de looptijd van de lening verlengd met de periode van het uitstel, dus maximaal zes maanden.

    Ook ontleners die al een betalingsachterstand hadden opgelopen voor de start van de maatregelen, komen in aanmerking voor het betalingsuitstel.

  • Chinese miljardair Jack Ma stuurt medische hulpgoederen naar Afrika

  • VN-baas roept op tot bescherming vrouwen tijdens coronacrisis

    'In de afgelopen weken hebben we een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk geweld gezien. Ik dring er bij alle regeringen op aan de preventie en het verhelpen van geweld tegen vrouwen en meisjes onderdeel te maken van hun nationale reactieplannen tegen Covid-19.'

    VN-secretaris-generaal António Guterres roept op tot het opzetten van noodwaarschuwingssystemen in apotheken en supermarkten. En hij pleit voor veilige manieren waarmee vrouwen ondersteuning kunnen krijgen zonder dat hun misbruikers worden gewaarschuwd.

    Veel landen hebben mensen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus. De toename van huiselijk geweld is daar mogelijk een gevolg van. 

  • Zuid-Korea tekent laagste infectiegroei op sinds februari

    Het aantal dagelijks vastgestelde infecties van het coronavirus in Zuid-Korea zit onder de kaap van 50 gevallen. Dat is voor het eerst sinds februari.

    De afgelopen 24 uur werden 47 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totale aantal besmettingen in het Aziatische land staat op 10.284. Er waren drie coronadoden, wat dat totaal op 186 brengt.

      De data geven een stabilisering aan van het aantal infecties tijdens de drie jongste weken. In maart werd een duidelijke terugloop waargenomen, na een piek eind februari met bijna 900 vaststellingen op een dag.

    Volgens het nationale persbureau Yonhap proberen de Zuid-Koreaanse instanties tegen elke prijs de verspreiding van het virus in de hoofdstad Seoel te stoppen, waar de bevolkingsdichtheid het grootste is en de medische uitrusting in de gevarenzone komt bij een eventuele opflakkering. 

  • Naar de rechter voor bed op intensieve

    Enkele coronapatiënten die geen bed op intensieve zorgen krijgen, willen dokters een proces aandoen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

     Een Luiks ziekenhuis spreekt van één zaak in kort geding omdat een 91-jarige met complicaties geen plaats op intensive care kreeg.

    Meerdere families hebben volgens het ziekenhuis al dokters onder druk gezet om hoogbejaarde patiënten op te nemen op de intensieve diensten, terwijl de artsen dat als onredelijk beschouwen.

    Professor medisch recht Filip Dewallens roept de overheid alvast op een wet te stemmen die dokters en verplegers tijdelijk immuniteit geeft tegen dit soort schadeclaims.

  • Jongste coronacijfers voeden hoop op ommekeer

    Ondanks een nieuwe stijging van het aantal dodelijke slachtoffers, stagneert de groei van het aantal coronabesmettingen in België.

    De lang verhoopte plateau-fase van de pandemie lijkt bereikt.

    Er waren zondag opnieuw 164 nieuwe overlijdens te betreuren, wat het totaal op 1.447 brengt.

  • Queen Elizabeth: 'Betere tijden keren terug'

    In een zeldzame toespraak heeft de Britse koningin Elizabeth zondagavond vanuit Windsor Castle haar onderdanen moed ingesproken in de strijd tegen de corona-epidemie. Ze dankte het zorgpersoneel en andere werkenden die het land draaiende houden. 

    'Terwijl we nog meer moeten verduren, zouden we er troost in moeten vinden dat betere tijden zullen terugkeren', verzekerde de 93-jarige koningin. 'Ik spreek jullie toe in een uitdagende periode. Een periode van ontwrichting van ons leven; een ontwrichting die sommigen verdriet heeft gebracht, velen financiële moeilijkheden, en onze dagelijkse levens heeft veranderd', opende Elizabeth haar toespraak.

    Het is bijna tachtig jaar geleden dat Elizabeth zich voor het eerst tot de natie richtte. In oktober 1940 stak ze als 14-jarige prinses in een radioboodschap een hart onder de riem van kinderen die geëvacueerd moesten worden als gevolg van Wereldoorlog II. 

    Afgezien van haar jaarlijkse kerstboodschap, heeft de koningin slechts vier keer een toespraak gegeven op televisie gedurende de 68 jaar die ze al op de troon zit. Ze gaf een toespraak tijdens de Golfoorlog, een na de dood van prinses Diana, en een na de dood van haar moeder en een voor haar diamanten jubileum.

  • Britse premier Boris Johnson opgenomen in ziekenhuis

    De Britse premier Boris Johnson is zondag overgebracht naar het ziekenhuis om extra tests uit te voeren.

    Hij testte eerder positief op het coronavirus, maar na tien dagen blijft hij met koorts en hardnekkige symptomen kampen.

    Volgens Downing Street is zijn ziekenhuisopname een voorzorgsmaatregel.

  • Premier Wilmès vraagt Belgen vol te houden

    Experts zijn het erover eens dat het effect van onze inspanningen al te zien is aan hoe het coronavirus in België evolueert. Dit is duidelijk te zien aan een reeks indicatoren, zoals de snelheid waarmee het virus zich verspreidt of hoe snel het aantal bedden in onze ziekenhuisafdelingen verdubbelt.

    Dat zei premier Sophie Wilmès zondagavond in een videoboodschap. 'Het zijn cijfers die hoop geven, maar ondanks alles moeten we blijven volhouden, meer dan ooit.'

    'Helaas weten we dat er na de piek van de besmettingen nog veel ziekenhuisopnames zullen volgen en helaas ook overlijdens. Die berichten de komende weken zullen een beproeving zijn.' Toch moeten we standhouden en solidair zijn, en de regels van social distancing blijven volgen.

    Wanneer ons leven er weer normaal zal uitzien, kan Wilmès nog niet zeggen. De huidige maatregelen lopen tot 19 april en kunnen na evaluatie verlengd worden tot en met 3 mei. Ook zegt ze dat de terugkeer naar het normale leven gradueel zal verlopen, en dat die overgang mee voorbereid zal worden door een team van deskundigen.

    'We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg', besloot de premier. 'Het is evident dat er een voor en na corona zal zijn. Of het nu gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan of meer algemeen over de manier waarop onze samenleving functioneert. We moeten sterker uit deze beproeving komen.'

    Klik hier door naar de blog van zondag 5 april.  

    Premier Sophie Wilmès riep de Belgen gisteren op vol te houden.
    Premier Sophie Wilmès riep de Belgen gisteren op vol te houden. ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud