Advertentie

'Goedkeuring Oxfordvaccin zit in stroomversnelling'

Noël Wathion, de Limburger die in de cockpit van het EMA zit. ©Debby Termonia

Zonder extra vragen kan de goedkeuring van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en AstraZeneca snel gaan. Dat zegt Noël Wathion, de Belgische adjunct-directeur van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) in een interview met de nieuwssite Business AM. Het wordt bevestigd aan De Tijd.

Het EMA kreeg onlangs nieuwe data binnen van AstraZeneca, met klinische resultaten en farmaceutische kwaliteiten, waardoor het goedkeuringsproces in een stroomversnelling komt. Eind december zei Noël Wathion, de nummer twee van het EMA, nog in Het Nieuwsblad dat een marktvergunning voor AstraZeneca in januari weinig waarschijnlijk was. Verwacht werd dat het Oxfordvaccin pas in maart beschikbaar zou zijn in Europa. Met de nieuwe data wordt januari iets haalbaarder, bevestigt Wathion. ‘We verwachten nog meer data, dus alles is nog zeer voorwaardelijk. Maar we zijn optimistisch. Zonder grote problemen kan het binnen enkele weken in orde zijn.’

We zijn optimistisch: zonder grote problemen kan het binnen enkele weken in orde zijn.

Noël Wathion
Adjunct-directeur EMA

Advertentie

Dat zou, na de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna, het derde coronavaccin zijn dat Europees groen licht krijgt. Belangrijk, want in tegenstelling tot die twee werkt het Oxfordvaccin niet op basis van de nieuwe mRNA-technologie, waardoor het op koelkasttemperatuur kan worden vervoerd en bewaard. Dat maakt het logistieke luik een pak makkelijker.

Daarnaast moet het Oxfordvaccin de trage start van de vaccinatie in ons land goedmaken. België verwacht 7,7 miljoen dosissen van het Oxfordvaccin, meer dan de bestelde aantallen bij Moderna (2 miljoen) en Pfizer (5 miljoen) tesamen. Zolang het vaccin van AstraZeneca/Oxford - dat bovendien bijna tien keer goedkoper is dan de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna - niet goedgekeurd wordt, staat Europa onder druk om extra vaccins in te kopen bij de producenten die wel al een Europese vergunning op zak hebben.

VK

7,7 miljoen
dosissen
België wacht op 7,7 miljoen dosissen van het Oxfordvaccin. Dat maakt het cruciaal voor het slagen van de massavaccinatie.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg het vaccin wel al goedkeuring en wordt het gebruikt om te vaccineren. Hoe snel het operationeel kan gaan in België, mocht er een goedkeuring komen, is nog niet duidelijk. Na een goedkeuring door het EMA moet ook nog de Europese Commissie groen licht geven. Pas daarna wordt er een planning opgemaakt voor de leveringen aan de verschillende lidstaten. AstraZeneca verzekerde eerder al dat het tegen het einde van het eerste kwartaal 70 miljoen dosissen kon maken, na de eerste 200 miljoen in 2020. In het totaal kunnen in 2021 tot 3 miljard dosissen gemaakt worden.

De effectiviteit van het vaccin werd wat overschaduwd door de warrige communicatie van AstraZeneca. Bij het toedienen van twee volledige dosissen was de effectiviteit 62 procent, een pak minder dan bij de concurrenten Pfizer en Moderna, die beide rond 95 procent halen. Maar door een foutje bij de testen, waarbij proefpersonen per ongeluk eerst geïnjecteerd werden met een halve dosis, ontdekte het bedrijf dat een volledige dosering een effectiviteit van 90 procent oplevert.

Advertentie

Advertentie