1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Dodental België rondt kaap van 9.000 met 47 nieuwe doden

In België zijn de afgelopen 24 uur 47 doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal in ons land op 9.005. Er waren 65 nieuwe ziekenhuisopnames.
  • Toerist mag vanaf 3 juni terug naar Italië

    De Italiaanse regering wil de grenzen terug openstellen voor toeristen uit de Europese Unie vanaf 3 juni. Wie Italië bezoekt zal bovendien geen verplichte quarantaine opgelegd krijgen. Premier Giuseppe Conte spreekt van een 'berekend risico': we weten dat de de curve van de epidemie opnieuw naar omhoog kan. Anderzijds kunnen we niet bij de pakken gaan zitten en wachten op een vaccin, is de redenering in Rome.

    Ook alle Italianen zullen vanaf 3 juni vrij in het land kunnen reizen, tenzij de epidemie opnieuw de kop opsteekt. Italië gaat vanaf 25 mei ook de fitness, sportvelden en zwembaden heropenen, met stevige veiligheidsmaatregelen. Vanaf half juni mogen cinema's en theaters opnieuw aan de slag. 

  • VS, Brazilië en VK in top-drie nieuwe coronadoden

    Sinds de eerste gevallen in China in december heeft Covid-19 wereldwijd 309.296 slachtoffers geëist. Er zijn bijna 4,6 miljoen mensen besmet geraakt in de hele wereld. Op 24 uur tijd kwamen er zaterdag 4.676 nieuwe sterfgevallen bij en 96.569 besmettingen. De Verenigde Staten blijven met voorsprong het zwaarst getroffen land met 1.247 nieuwe overlijdens. Daarna volgen Brazilië met 824 nieuwe doden en het Verenigd Koninkrijk met 468. 
  • Dodental in vrije val in Italië, Spanje en Frankrijk

    In de drie zuidelijke Europese landen die het zwaarst getroffen worden door de coronapandemie daalt het aantal besmettingen en doden aanzienlijk. Zo blijkt uit de nieuwe dagcijfers van Italië, Spanje en Frankrijk. 

    In Italië stierven de afgelopen 24 uur 153 mensen door het nieuwe coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 9 maart, melden de Italiaanse autoriteiten. Het totale dodental komt daarmee op 31.763. Alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ligt de dodentol nog hoger.  Ook de druk op de ziekenhuizen in Italië neemt af. Er liggen nog 775 patiënten op intensieve zorgen, 33 minder dan vrijdag.

    Het aantal besmettingen daarentegen steeg wel met 875, wat meer is dan de voorbije dagen. In totaal werd al bij 224.760 Italianen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het land staat daarmee op de vijfde plaats wereldwijd.  

    Spanje betreurde de voorbije 24 uur 102 coronaslachtoffers, het laagste cijfer sinds 18 maart. Met een totaal van 27.563 doden is Spanje wel nog altijd het op drie na zwaarst getroffen land wereldwijd. 

    Frankrijk telde zaterdag slechts 96 nieuwe coronadoden. Sinds 1 maart stierven er bij onze zuiderburen 27.625 mensen aan Covid-19.  De Franse ziekenhuizen behandelden in tot nu 19.432 patiënten met corona, waarvan 2.132 op intensieve zorgen. Maar ook dat aantal slinkt: er liggen vandaag 71 patiënten minder op reanimatie dan vrijdag. 

  • Verenigd Koninkrijk flirt met 35.000 doden

    De voorbije 24 uur zijn er in Groot-Brittannië 468mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat brengt het totaal aantal doden in het verenigd Koninkrijk op 34.466 of bijna 35.000. De cijfers zijn zaterdag bekendgemaakt door het Britse ministerie van Volksgezondheid. Als bij dat cijfer ook de vermoedelijke sterfgevallen als gevolg van Covid-19 worden meegerekend,beloopt de dodentol meer dan 40.000.

    Van vrijdag op zaterdag zijn in het Verenigd Koninkrijk ook 3.450 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totaal komt het land daarmee op meer dan 240.000 bevestigde gevallen.  

  • Besmetting via klink of klavier(nog) niet bewezen

    Of mensen besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus door bijvoorbeeld een deurklink, lichtschakelaar of een computerklavier aan te raken, is nog altijd niet bewezen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw advies. Toch raadt de VN-organisatie aan om oppervlaktes steeds te desinfecteren, zeker in ziekenhuizen maar ook daarbuiten, in het bijzonder voor wastafels, toiletten, elektronisch materiaal, handgrepen, vloeren en muren.

    Uit verschillende studies blijkt dat het virus verschillende uren tot dagen kan overleven. Een studie zegt dat het virus tot zeven dagen kan verder leven op de buitenkant van een medisch mondmasker; op roestvrij staal en plastic vier dagen, op glas tot twee dagen en op stoffen en hout één dag. Andere studies tonen dan weer heel andere waarden.

    Omdat de overleving van het coronavirus in laboratoria is onderzocht is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet helemaal zeker dat dat in de echte wereld ook zo is.  Tot nu toe is er  geen bevestiging van besmetting met het nieuwe coronavirus door het aanraken van een oppervlakte, zegt de WHO. Maar bij andere coronavirussen was dat er wel sprake van besmetting en dus sluit de VN-organisatie het ook nu niet uit.

    Het sproeien van ontsmettingsmiddelen binnenshuis en op straat wordt dan weer afgeraden door de WHO. In Azië is deze praktijk wijdverspreid, maar de Wereldgezondheidsorganisatie acht die weinig effectief. Voetpaden en wegen zijn geen broedplaats voor het virus, luidt het, en sproeien op oneven oppervlaktes heeft weinig zin. Het besproeien van mensen wordt helemaal afgeraden, want het kan zelfs nevenverschijnselen als oog- en huidirritaties veroorzaken, net als problemen met de luchtwegen of maag- en darmstoornissen. 

  • Nog maand langer noodtoestand in Spanje

    De Spaanse premier Pedro Sánchez wil de noodtoestand in zijn land met nog eens een maand verlengen. Normaal zou het strenge regime op 24 mei aflopen, maar Sanchez wil daar nog een maand aan toevoegen, voor de laatste keer.  Dat zei hij tijdens een televisietoespraak.

    Het door corona zwaar getroffen Spanje riep midden maart de noodtoestand uit en die situatie werd telkens verlengd.  In Spanje zijn tot nu toe 230.698 besmettingen met Covid-19 geteld en 27.563 doden. Spanje is daarmee wereldwijd het op drie na zwaarst getroffen land.

    Toch is het land stilaan aan de beterhand. Het aantal overlijdens nam de afgelopen 24 uur toe met slechts 102: dat is de kleinste stijging sinds 18 maart.

  • Herstart Mexico economie te snel?

    De Mexicaanse regering wil volgende week al de economie heropstarten. Gezondheidsexperts waarschuwen dat de ziekte nog lang niet onder controle is. Vrijdag alleen al werd een recordaantal van 2.437 nieuwe besmettingen gemeld en 290 doden. In totaal telt Mexico 45.032 coronagevallen en 4.767 doden.

    Mexicaanse gezondheidsexperts verwachten evenwel dat de piek er pas komt op 21 juni. Dat scenario voorzag evenwel het behoud van de bestaande beperkende maatregelen tot eind deze maand. Ondanks al die voorzorgen zou in dat scenario het aantal besmettingen dagelijks stijgen tot 28.757 tot 680.008 in totaal. 

    De Mexicaanse staatssecretaris Hugo Lopez Gatell voor volksgezondheid ziet evenwel nu al een 'vertraging van de besmetting'. Mexico staat onder immense druk om de toeleveringsketen waarvan veel landen ter wereld afhankelijk zijn, opnieuw op te starten.

    Een kwart van de besmettingen zich voor in de hoofdstad Mexico City. De bezettingsgraad is er opgelopen tot 73 procent; twee op drie patiënten liggen aan beademing. Sommige hospitalen weigeren nu al patiënten wegens capaciteitsgebrek.

  • Duitsland heropent grens met Luxemburg

    Twee maanden nadat Duitsland opnieuw grenscontroles invoerde met de buurlanden Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk, wordt het roer omgegooid.  De controles aan de grens met Luxemburg zijn vandaag opgeheven.  De grens met Nederland en België bleef altijd al gespaard.

    De Duitse regering deed de grenzen op 16 maart dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Enkel wie een gegronde reden had, mocht het land nog binnen. De grenzen met de drie Beneluxlanden zijn nu dus open. Voor de andere landen gaan de controles nog tot midden juni door.  

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas ontmoette zaterdag zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn op een brug over de Moezel, die de grens vormt tussen het Duitse Perl en het Luxemburgse Schengen. Maas noemde de heropening van de grens 'een belangrijk signaal' voor een geleidelijke normalisering van het reisverkeer in Europa.

  • 'EK Voetbal kan ook in minder dan twaalf landen'

    Het EK voetbal, dat vanwege de coronacrisis is uitgesteld naar de zomer van 2021, kan ook in minder dan twaalf landen worden gespeeld. Volgens voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA is inmiddels met negen landen en hun gaststeden alles geregeld.

    'In principe willen we het EK in twaalf steden houden. Maar als dat niet lukt, zijn we bereid om het in tien, negen of zelfs acht te doen', zei Ceferin tegen beIN Sports. 'Bij drie steden zijn wat problemen, daar discussiëren we nog mee.'

    Aangezien de eerste Europese eindronde zestig jaar geleden werd gehouden, had de UEFA besloten om het EK van 2020 te verspreiden over twaalf landen. De coronapandemie zorgde er echter voor dat het toernooi een jaar uitgesteld moest worden. De UEFA moet nu met alle betrokken landen, steden en stadions nieuwe afspraken maken.

  • 47 doden door corona, totaal rondt kaap van 9.000

    De afgelopen 24 uur zijn 47 sterfgevallen door corona geregistreerd in België. Van die 47 overleden 25 mensen in het ziekenhuis en 22 in een woonzorgcentrum. Dat brengt het totaal aantal doden op 9.005, meldt de crisiscentrum in zijn dagelijkse update.

    Op vrijdag 15 mei werden 345 nieuwe gevallen gerapporteerd. Daarvan wonen er 208 in Vlaanderen, 99 in Wallonië en 36 in Brussel. Over de woonplaats van de overige 2 gevallen was geen informatie. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 54 989.

    In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 1 750 patiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 65 nieuwe opnames. In de intensieve zorgen liggen in totaal 364 patiënten, dat is een verdere daling met 16 patiënten in de voorbije 24 uur.

    ©Photo News

  • India telt meer besmettingen dan China

    In India zijn tot dusver bijna 86.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het land passeert daarmee buurland China, dat ruim 84.000 besmettingen telde. Het dodental als gevolg van corona ligt in India aanzienlijk lager dan in China: 2.752 Indiërs zijn eraan overleden, tegen 4.600 in China. In landen als Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS ligt het dodental vele malen hoger.

    In India, dat 1,3 miljard inwoners telt, is een lockdown van kracht, die komende zondag afloopt. Naar verwachting worden de maatregelen verlengd, ondanks oproepen van onder meer bedrijven en arbeiders om de economie weer op te starten. Mumbai en Delhi, de belangrijkste economische centra van het land, horen tot de zwaarst getroffen steden.

  • Brouwerijen vrezen 400 miljoen euro omzetverlies

    De coronacrisis treft ook de Belgische brouwerijsector midscheeps. Er wordt rekening gehouden met een verlies van 400 miljoen euro voor de periode van half maart tot half juni. Dat komt overeen met 10 procent van de jaarlijkse omzet voor de sector, meldt de Federatie van de Belgische Brouwers. Kanttekening bij deze berekeningen: er wordt gerekend op een heropening van de horeca op 8 juni.

    Cafés en restaurants moesten medio maart de deuren sluiten, en daardoor deelden ook de brouwerijen in de klappen. De horeca is goed voor 42 procent van de bierconsumptie in België. Het bierverbruik liep in april met de helft terug, en de grootdistributie was voor de brouwers niet voldoende om de sluiting van de cafés te compenseren.

    Maar de Belgische brouwerijen voeren ook 70 procent van hun productie uit, en doordat de grenzen dichtgingen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, was ook hier sprake van een drooglegging. De brouwersfederatie telt een dikke honderd leden: 35 procent daarvan moest de activiteiten volledig of gedeeltelijk opschorten. Daardoor wordt tussen half maart en half juni een miljoen hectoliter minder bier gebrouwen.

    ©REUTERS

  • Air Canada ontslaat helft van het personeel

    Air Canada gaat zowat 20.000 banen schrappen als gevolg van de coronacrisis. Dat is ongeveer de helft van het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Dat maakte de directie van Air Canada bekend in een brief aan het personeel. De ontslagen zullen op 7 juni worden doorgevoerd. 

      Door de coronapandemie, waardoor veel landen hun grenzen gesloten hebben, zag Air Canada zich genoodzaakt om het aantal vluchten met 95 procent te verminderen, wat zware financiële gevolgen met zich meebrengt.

    Air Canada is de grootste luchtvaartmaatschappij van het land en telt ongeveer 38.000 personeelsleden. Met die capaciteit was het bedrijf in staat om dagelijks 1.500 vluchten uit te voeren met een vloot van 258 vliegtuigen. De directie is in gesprek met de vakbonden over de uitvoering. Eind maart had Air Canada al meer dan 16.500 technisch werkloos gesteld.

  • Amerikaanse keten JC Penney vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

    De iconische Amerikaanse warenhuisketen JC Penney heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Dat moet de uitvoering van een plan om de schuldenlast te verminderen mogelijk maken. De coronacrisis eist haar tol van JC Penney, dat al in financiële moeilijkheden verkeerde.

    In een mededeling zegt het bedrijf dat het een aantal van zijn 850 winkels geleidelijk zal beginnen te sluiten. De 118 jaar oude keten telt momenteel zowat 90.000 werknemers. Naar eigen zeggen beschikt JC Penney over 500 miljoen dollar aan liquide middelen. Die zullen het naar verwachting mogelijk maken om de keten overeind te houden na een herstructurering.

    Met JC Penney dreigt een icoon van het Amerikaanse bedrijfsleven en hoeksteen van een oer-Amerikaanse uitvinding, het winkelcentrum, te verdwijnen. De keten overleefde de Grote Depressie, ook al verloor oprichter James Cash Penney het gros van zijn fortuin bij de Wall Street-crash van 1929. Weetje: de eerste job van Sam Walton, oprichter van de huidige warenhuisgigant Walmart, was als stagiair in de JC Penney in Des Moines, Iowa. Walmart is nu de grootste private werkgever ter wereld. 

    Wegens de coronacrisis daalden de winkeluitgaven in de Verenigde Staten in april met 16,4 procent. Retailers die voor de pandemie al in de problemen waren, krijgen nu extra klappen. Eerder vroegen al kledingketen J.Crew en het luxewarenhuis Neiman Marcus het faillissement aan.

  • Amerikaanse lagerhuis keurt steunpakket van bijna 3.000 miljard dollar goed

    In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wet goedgekeurd die 3.000 miljard dollar aan steunmaatregelen wegens de coronacrisis omvat. De kans dat de tekst voorbij de Senaat raakt is echter klein. De wet van de Democraten kreeg groen licht met 208 stemmen tegen 199.

    De stemming wordt gezien als een eerste symbolische zet in moeizame onderhandelingen over hulpmaatregelen wegens de coronapandemie. Volgens de Democraten zijn de maatregelen in hun wet dringend nodig om de fors stijgende werkloosheid tegen te gaan en massale faillissementen te vermijden.

    De Republikeinen doen de tekst echter af als een 'waslijst' aan Democratische campagnepunten en wachten liever af tot de impact van eerdere stimuluspakketten duidelijk is. Nu de wet in het lagerhuis is goedgekeurd, vertrekt ze naar de Senaat. Daar zal de Republikeinse meerderheid de tekst naar alle waarschijnlijkheid naar de prullenmand verwijzen.

  • Italië gaat op 3 juni weer open

    Italië wil zijn grenzen op 3 juni weer openen. Dat heeft de Italiaanse regering zaterdag bevestigd. Vanaf dan zouden inwoners van de Europese Unie en landen van de Schengenzone weer welkom zijn in 'de Laars', zonder dat ze eerst twee weken in quarantaine moeten.

     Wegens de coronapandemie is inreizen in Italië momenteel enkel in uitzonderlijke gevallen toegelaten. Het gaat onder meer om Italianen die willen terugkeren uit het buitenland of buitenlanders die hun vaste woonplaats in Italië hebben. De versoepeling van de coronamaatregelen in het land volgt pas na 2 juni, de nationale feestdag. De regering wil zo voorkomen dat Italianen tijdens en in aanloop naar die dag in groten getale op pad gaan.

    Italië was het eerste Europese land dat op nationaal niveau beperkingen instelde vanwege het coronavirus. Sinds 10 maart is er een lockdown van kracht, maar die wordt sinds begin mei voorzichtig versoepeld.

    Venetië wacht op toeristen.
    Venetië wacht op toeristen. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Dodental België rondt kaap van 9.000 met 47 nieuwe doden
12 min leestijd