Of mensen besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus door bijvoorbeeld een deurklink, lichtschakelaar of een computerklavier aan te raken, is nog altijd niet bewezen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw advies. Toch raadt de VN-organisatie aan om oppervlaktes steeds te desinfecteren, zeker in ziekenhuizen maar ook daarbuiten, in het bijzonder voor wastafels, toiletten, elektronisch materiaal, handgrepen, vloeren en muren.
Uit verschillende studies blijkt dat het virus verschillende uren tot dagen kan overleven. Een studie zegt dat het virus tot zeven dagen kan verder leven op de buitenkant van een medisch mondmasker; op roestvrij staal en plastic vier dagen, op glas tot twee dagen en op stoffen en hout één dag. Andere studies tonen dan weer heel andere waarden.
Omdat de overleving van het coronavirus in laboratoria is onderzocht is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet helemaal zeker dat dat in de echte wereld ook zo is. Tot nu toe is er geen bevestiging van besmetting met het nieuwe coronavirus door het aanraken van een oppervlakte, zegt de WHO. Maar bij andere coronavirussen was dat er wel sprake van besmetting en dus sluit de VN-organisatie het ook nu niet uit.
Het sproeien van ontsmettingsmiddelen binnenshuis en op straat wordt dan weer afgeraden door de WHO. In Azië is deze praktijk wijdverspreid, maar de Wereldgezondheidsorganisatie acht die weinig effectief. Voetpaden en wegen zijn geen broedplaats voor het virus, luidt het, en sproeien op oneven oppervlaktes heeft weinig zin. Het besproeien van mensen wordt helemaal afgeraden, want het kan zelfs nevenverschijnselen als oog- en huidirritaties veroorzaken, net als problemen met de luchtwegen of maag- en darmstoornissen.