1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Coronablog: Europa hoopt zomervakantie nog deels te redden

Woensdag stelt de Europese Commissie een pakket richtsnoeren en aanbeveling voor om het toerisme in de zomervakantie toch op z'n minst deels te redden. De regels voor de kleuteropvang worden soepeler. En Twitter stelt personeel permanent thuiswerk voor.
  • Europa hoopt zomervakantie nog deels te redden

    Woensdag stelt de Europese Commissie een pakket richtsnoeren en aanbeveling voor om het toerisme in de zomervakantie toch op z'n minst deels te redden. Een geleidelijke versoepeling van de reisbeperkingen moet het toerisme deze zomer nog enigszins redden. Maar het wordt geen vakantie zoals vroeger. Social distancing en tracering in real time worden de norm.

  • Wereldwijd nu meer dan 4,2 miljoen besmettingen en meer dan 290.000 doden

    De teller voor het aantal besmettingen wereldwijd staat volgens het instituut Johns Hopkins nu al op ruim 4,2 miljoen en meer dan 290.000 doden.

    De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen inzake aantal besmettingen, maar kennen ook het meeste aantal genezingen. Daarna komen op verre afstand Rusland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. België is vijftiende. Ook in aantal doden zijn de VS de trieste koploper, gevolgd door Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en dan Spanje. In deze lijst staat België zevende.

  • Biontech en Pfizer verwachten eerste resultaten vaccintesten in juli

    Het Duitse farmabedrijf Biontech verwacht tegen eind juni, begin juli, de eerste resultaten van zijn klinische tests voor een vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft de CEO Ugur Sahin dinsdag gezegd.

     De tests op proefpersonen in Duitsland en de Verenigde Staten, moeten de veiligheid, efficiëntie en optimale dosering van vier potentiële vaccins in kaart brengen, zo zei Sahin dinsdag tijdens een conference call.

    Biontech en het Amerikaanse Pfizer werken samen aan productiecapaciteit, in de hoop tegen het einde van dit jaar miljoenen doses klaar te hebben. Die zouden onder meer in de vestiging van Pfizer in Puurs geproduceerd worden, naast drie andere productiesites in de VS.

    'Indien we groen licht krijgen van de autoriteiten', aldus Sahin. De eerste tests op proefpersonen zijn in april van start gegaan. In Europa werden 200 gezonde vrijwilligers gevonden tussen 18 en 55 jaar. In de VS waren dat er 360, maar werden ook oudere personen getest.

  • Democraten stellen nieuw steunpakket van 3 biljoen dollar voor

    Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het voorstel van de Democraten voor een bijkomend steunpakket van maar liefst 3 biljoen dollar goedgekeurd. Maar dat voorstel lijkt niet door de Senaat te zullen geraken, want daar zijn de Republikeinen in de meerderheid. En ook de Amerikaanse president Donald Trump zit niet te wachten op dit initiatief van de Democraten.

    Het voorstel van de Democraten is om de lokale besturen en Amerikaanse staten bij te springen met directe cashbetalingen, uitgebreide werkloosheidsverzekeringen en voedselbonnen, maar ook voor een aantal progressieve stokpaardjes, zoals fondsen voor het stemmen per post en voor de noodlijdende Amerikaanse post.

    Het voorgestelde steunpakket volgt op de 3 biljoen dollar die het Congres al heeft uitgegeven om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Over minder dan een half jaar zijn het verkiezingen voor het Congres.

  • Broadway-theaters blijven tot en met 7 september gesloten

    In New York zijn vanwege de coronacrisis komende zomer geen musicals en andere theatervoorstellingen te zien op Broadway. The Broadway League, een organisatie die producers en theaters vertegenwoordigt, zegt dat de 41 theaters op Broadway ten minste tot en met Labor Day, 7 september, gesloten zullen blijven. De theaters werden op 12 maart gesloten. 

    Shubert Theatre waar de voorstellingen van To Kill a Mockingbird allemaal afgelast werden.
    Shubert Theatre waar de voorstellingen van To Kill a Mockingbird allemaal afgelast werden. ©REUTERS

  • Gsm-antennes en camera's moeten winkelmassa in het oog houden

    Niet alleen nadarhekken en eenrichtingsverkeer moeten het wandelverkeer in winkelstraten in goede banen leiden. Gemeentebesturen schakelen ook technologie in om te zien of ze met te veel op dezelfde plaats samentroepen. Aan de hand van de antennemasten van Proximus kan de lokale politie nagaan hoeveel mensen zich bij elkaar op een beperkte oppervlakte bevinden, iets wat eerder al gebeurde bij de start van de Tour de France in Brussel en bij de Ronde van Vlaanderen. In enkele Brusselse shoping zones is het al in gebruik. 

    Maar crowd control via gsm-masten is duur, er zit vele minuten vertraging op de data en kan niet controleren op samenscholingen. De anderhalvemeterregel wordt daarom ook met camera's opgevolgd. In Roeselare installeerde de Brugse telecomoperator Citymesh slimme cameratechnologie in een van de winkelstraten. De camera telt in realtime hoeveel mensen er op het beeld in of uit de straat lopen. 

  • Maar half zoveel VDAB-vacatures als vorig jaar

    De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB telde vorige maand minder dan de helft van het aantal vacatures die het vorig jaar in dezelfde maand heeft ontvangen. Het is van november 2014 geleden dat de toestroom nog zo laag was, meldt de VDAB.

    In maart hadden de bedrijven 17.361 vacatures bij de VDAB gemeld. Dat was toen al een daling met 31,3 procent. Over de afgelopen twaalf maanden kreeg de VDAB nog 274.307 vacatures binnen, een daling met 5,3 procent.

  • Twitter-CEO: 'Permanent thuiswerk mogelijk, ook na corona'

    Jack Dorsey, de CEO van Twitter, is van plan om zijn medewerkers permanent te laten telewerken, ook als de coronacrisis bezworen is. 'Als onze mensen werken in een functie en situatie die hen toelaat om van thuis uit te werken en ze willen dat, dan gaan wij hen daarbij helpen', zo liet hij weten via een officiële e-mailcommunicatie. 'Is dat niet het geval, dan zijn ze nog steeds van harte welkom in onze kantoren.'

    De techwebsite Buzzfeed communiceerde de Twitter-policy al eerder. Al begin maart moedigde Twitter zijn werknemers aan om zoveel mogelijk thuis te werken. Het bedrijf laat weten dat het waarschijnlijk niet voor september de deuren van zijn 35 kantoren wereldwijd weer opent.

    Ook Google-moeder Alphabet en Facebook lieten hun werknemers weten dat ze nog het hele jaar zullen moeten werken van thuis uit. Die duidelijkheid moet de mensen toelaten om op lange termijn plannen te maken over hoe en waar ze willen wonen, en over de bureau-inrichting die ze nodig hebben. 

    ©Photo News

  • Franse dodentol overtreft nu die van Spanje

    In Frankrijk zijn er nog eens 348 mensen overleden aan corona, waardoor er nu in totaal 26.991 Fransen overleden zijn aan het covid 19-virus. De dodentol in Frankrijk is meteen ook hoger dan die in Spanje, waar 26.920 corona-doden zijn geteld.

    Wel is het aantal patiënten dat opgenomen is in het ziekenhuis verder gezakt van 22.284 maandag naar 21.595 dinsdag. Die dalende trend zet zich nu al vier weken voort. Op de tweede dag na de lockdown van 55 dagen is ook het aantal mensen op intensieve zorg aan het dalen.

    Frankrijk telt daarmee de vierde hoogste dodentol, na de VS, het VK en Italië.

  • Italië schakelt versnelling hoger in exitstrategie

    Nu de regio's de leiding in handen hebben, zit er een versnelling aan te komen in de Italiaanse exitstrategie. De kans is groot dat bars en restaurants al op 18 mei weer open gaan, wat twee weken vroeger is dan gepland.

    Zeker in het zuiden van Italië, dat minder hard getroffen is door corona, was er weinig begrip voor de strenge quarantainemaatregelen.

    De hamvraag luidt nu of die versnelde afbouw geen tweede besmettingsgolf gaat veroorzaken. 

  • De Croo wil snel duidelijkheid van Lufthansa over Brussels Airlines

    'Het kan niet dat er aan het personeel van Brussels Airlines en de Belgische overheid inspanningen worden gevraagd, zonder dat Lufthansa perspectief biedt voor Brussels Airlines na de coronacrisis'. Die boodschap bracht vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) bij VTM en Terzake. Hij zei dat Lufthansa-topman Carsten Spohr vrijdag naar Brussel komt om met de Belgische regering te spreken over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij.

    De Croo heeft de leiding in de lopende onderhandelingen met de Duitse luchtvaartmaatschappij over Brussels Airlines. Hij wil garanties dat Lufthansa de Belgische luchtvaartmaatschappij niet verder uitkleedt, maar de Belgische luchtvaartmaatschappij integendeel een toekomst geeft. Daarbij wil De Croo graag een overheidsbelang in Brussels Airlines, in ruil voor 390 miljoen euro steun. Maar de Lufthansa-top wijst overheidsinmenging af.

    Als de Belgische overheid buiten wordt gehouden, dreigt ze dan Brussels Airlines failliet te laten gaan? Op die vraag antwoordde De Croo: 'We zijn nog niet in die fase'. Hij hoopt nog op een akkoord.  

  • Trumps gezondheidsadviseur vreest 'nodeloze sterfte en leed'

    Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump vooral de nadruk legt op de heropstart van de economie, waarschuwt zijn gezondheidsadviseur Anthony Fauci voor een te snelle versoepeling van de coronamaatregelen. 'Dat dreigt niet alleen te leiden tot leed en sterfte die vermeden kunnen worden, maar kan ons ook terugslaan op het pad naar economisch herstel', zegt hij.

    Langs zijn neus weg liet hij verstaan dat het aantal doden in de VS, dat nu officieel op meer dan 80.000 ligt, waarschijnlijk nog hoger ligt. Door zijn kritische, op wetenschappelijke feiten gebaseerde stem wordt Fauci door Trump-aanhangers gezien als een haatfiguur die het gezag van de president ondermijnt. 

  • Grootschalige Belgische studie naar bloedplasma als behandeling

    Er wordt in België een grootschalige klinische studie opgezet naar de inzet van bloedplasme van genezen covid-19-patiënten voor de behandeling van zieke patiënten. De DAWN-plasma-studie is een samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen in Wallonië, Vlaanderen en Brussel en wordt gecoördineerd door professor Geert Meyfroidt van het UZ Leuven.

    Het onderzoek moet uitmaken of het bloedpasma, waarin aangemaakte antistoffen zitten tegen het corona-virus, kan helpen om de toestand van de zieken niet te laten verergeren. Bij andere infectieziekten is zo'n aanpak al effectief gebleken. Het Rode Kruis lanceerde in april al een oproep om plasma van genezen patiënten in te zamelen. Mensen kunnen zich daarvoor melden via de website covid19plasma.rodekruis.be.

    Ook in andere landen lopen gelijkaardige studies. De bedoeling is de resultaten te bundelen op Europees niveau, aldus Meyfroidt.

  • 7 procent van zieke rusthuisbewoners overgebracht naar ziekenhuis

    Sinds midden maart zijn 1.344 coronapatiënten uit woonzorgcentra overgebracht naar een ziekenhuis, meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op basis van cijfers van de woonzorgcentra zelf. Dat is 7 procent van alle rusthuisbewoners die besmet raakten met Covid-19. De Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie en de diensten geriatrie van de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent raadden artsen aan het begin van de coronacrisis aan om erg verzwakte ouderen in woonzorgcentra die besmet raakten met het coronavirus, niet naar het ziekenhuis te brengen voor een behandeling. Die richtlijn is enkel gericht op de allerzwakste patiënten van wie duidelijk is dat ze aan het virus zullen bezwijken, en de beslissing gebeurt in overleg met de arts van het woonzorgcentrum, de huisarts en de familie van de patiënt, maar toch klonk hier en daar kritiek. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke worden er wel degelijk bewoners uit woonzorgcentra met corona opgenomen in de ziekenhuizen.  

  • Kappers mogen allicht weer open

    Wie vindt dat zijn of haar lokken dringend aan een knipbeurt toe zijn, zal misschien vanaf morgen rust vinden. De kans is groot dat bij de heropening van de scholen op maandag 18 mei ook kapperszaken opnieuw de deuren mogen openen, ook al moet dat woensdag nog bevestigd worden door de Nationale Veiligheidsraad. Ook andere contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten en tatoeëerders, zullen mogelijks weer aan de slag kunnen. 

    Daarnaast zal ook het heropenen van de musea en het toelaten van ploegsporten in de buitenlucht overwogen worden. Vakantieplannen in het buitenland blijven waarschijnlijk best nog even in de koelkast. 

  • 'Open brief van cultuursector geeft fout signaal'

    Chef Cultuur van De Tijd, Koen Van Boxem, kan zich absoluut niet vinden in de open brief die driehonderd prominenten uit de Belgische culturele sector vandaag stuurden naar de federale overheid. 

    'Bij kunst en cultuur horen publiek', stelt hij in een opiniestuk. 'Publiek en corona gaan momenteel niet samen. Geen enkele regering kan nu beslissen in oktober de zalen weer te openen. Daarvoor is het virus te wispelturig. Het zou in mijn ogen een daad van lichtzinnig bestuur zijn een soort van valse hoop te creëren, zowel bij publiek als bij de makers. Hoe jammer en pijnlijk dat voor iedereen ook is.'

    Aangezien de briefschrijvers ook onvoorwaardelijke financiële steun eisen vreest Van Boxem dat de cultuursector zichzelf eens te meer te kijk zetten als 'culturo's-geldslurpers', terwijl er zoveel creatieve alternatieven opduiken voor de voorstellingen die door corona afgelast zijn. 

  • Facebook verwijdert 2,5 miljoen posts die corona-beschermingsmateriaal verkopen

    Facebook heeft sinds 1 maart meer dan 2,5 miljoen posts verwijderd - geen advertenties -  die maskers, handgel, desinfectie doekjes en Covid-19 test kits probeerden te verkopen. Het platform zegt daarmee de strijd aan te gaan met gebruikers die materiaal aanbieden tegen woekerprijzen of namaakproducten proberen te verkopen. 

    Daarnaast verwijderde Facebook ook berichten met foute informatie over covid-19, bijvoorbeeld als zou het virus niet gevaarlijker zijn dan verkoudheid. In april werd bij zo'n 50 miljoen posts over corona een waarschuwingslabel geplaatst. Deze labels zijn gebaseerd op ongeveer 7500 artikelen van onze onafhankelijke factcheckers. In 95% van de gevallen klikt iemand die de bewuste content ziet met zo’n waarschuwingslabel niet door om het te lezen. 

    Facebook filtert de informatie op basis van beeldherkenningstechnologie en artificiële intelligentie. 

     

     

  • Tweedeverblijver stapt naar de rechtbank

    Na de vorige Nationale Veiligheidsraad bleek dat tweedeverblijvers niet zoals verwacht op 18 mei naar hun eigendom mogen, maar pas op 8 juni. De redenen hiervoor zouden vooral van politieke aard zijn. Een tweedeverblijver neemt het niet langer en leidt een rechtszaak ten gronde in bij de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De eiser zegt dat het eigendomsrecht en de motivatieplicht worden geschonden. 

  • Nationale Veiligheidsraad zet licht wellicht op groen voor kappers

    De Nationale Veiligheidsraad buigt zich woensdag over het verder loslaten van de coronamaatregelen. Kappers mogen allicht weer open en groepstrainingen worden weer toegelaten, maar voor toerisme is het allicht nog te vroeg. Met de kappers is afgesproken hoe zij op een veilige manier kunnen werken. Voor beslissingen over daguitstappen en reizen is het waarschijnlijk nog te vroeg.

  • Bedrijven lenen massaal op korte termijn bij start lockdown

    Belgische banken hebben in maart voor een uitzonderlijk hoog bedrag van 3,3 miljard euro kredieten verstrekt aan niet-financiële bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Doorgaans schommelt de kredietverstrekking tussen 500 miljoen en 1 miljard per maand.

    Ondernemingen leenden vooral op korte en middellange termijn, omdat de start van de lockdown hun liquiditeitsbehoeften fors verhoogde. De kredieten op minder dan één jaar stegen met 8,8 procent jaar op jaar, tegenover 0,4 procent in februari. De kredieten op één tot vijf jaar stegen met 9 procent, versus 5,5 procent en de groei van de kredieten op meer dan vijf jaar bleef stabiel op 5,2 procent. 

  • Versoepeling regels voor kleuteropvang

    Kleuters zullen in de opvang op school niet aan social distancing moeten doen en kunnen met 20 tegelijk opgevangen worden. Voor de scholen worden de veiligheidsvoorschriften soepeler, voor de buitenschoolse opvang worden de regels strenger. 

    De opvang binnen en buiten de schoolmuren hadden tot nu toe verschillende draaiboeken. De regels op scholen waren veel strenger dan die in de buitenschoolse opvang en in de opvang die de lokale besturen mogen overnemen van de scholen. De twee zijn nu beter op elkaar afgestemd.

    ©Photo News

  • Corona-update: 43 nieuwe opnames in ziekenhuis

    De afgelopen 24 uur zijn nog 43 mensen met coronaklachten in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijke centrum dat de overheid bijstaat in de strijd tegen de coronacrisis. Het aantal opnames zit daarmee opnieuw in dalende lijn. De daling op basis van het zevendaags gemiddelde - waarbij elke dag het gemiddelde van de voorbije week met elkaar vergeleken wordt - bedraagt zeven procent.

    ©AFP

    35 mensen zijn uit het ziekenhuis ontslagen. In de Belgische ziekenhuizen liggen 2.230 coronapatiënten, 8 meer dan de 24 uur daarvoor.

    Het aantal patiënten op intensieve zorg is gedaald tot 465. Op intensieve zorg bedraagt de dagelijkse daling - op basis van het weekgemiddelde - 5 procent.

    330 mensen testten de afgelopen 24 uur positief op Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Er werden 10.824 tests afgenomen. 250 positieve tests kwamen uit de ziekenhuizen en labs, 80 uit de woon-zorgcentra. Na een korte stijging van het aantal besmettingen lijkt de daling zich nu toch verder te zetten. De daling op basis van het weekgemiddelde is 4 procent.

    Er zijn 65 sterfgevallen door corona geregistreerd: 34 in de ziekenhuizen, 31 in de rusthuizen. In totaal stierven 8.7611 mensen in België aan het coronavirus. Ook hier is sprake van een lichte daling (2 procent).

  • UZ Leuven lanceert drive-in voor coronatesten

    UZ Leuven is gisteren herstart met niet-dringende ingrepen en raadplegingen. Om dat efficiënt en veilig te laten verlopen voor patiënten en zorgverleners, heeft het een paar nieuwe maatregelen ingevoerd. Wie voor een raadpleging komt, moet zich inschrijven via een app.

    En patiënten die komen voor een ziekenhuisopnama, daghospitalisatie of een ingreep die speekselaerosols kan verspreiden, zullen vanuit de auto gescreend worden op het coronavirus. Een dag voor hun opname worden ze al eens verwacht in de 'screeningstraat' in een ondergrondse parking aan Gasthuisberg. Zorgverleners van UZ Leuven zullen er met een neuswisser stalen nemen. Patiënten rijden daarna gewoon naar huis, in afwachting van het resultaat.

    Patienten die positief testen, worden telefonisch verwittigd. Wie negatief blijkt te zijn, wat voor de meeste mensen het geval zal zijn, krijgt geen telefoon en mag zoals afgesproken naar het ziekenhuis komen. 

  • Ryanair herstart op 1 juli aan 40 procent capaciteit

    Ryanair laat in een mededeling weten dat de budgetvlieger op 1 juli zijn vliegtuigen opnieuw de lucht instuurt. Het is van plan in eerste instantie 40 procent van zijn normale vliegschema te heropenen, goed voor een duizendtal vluchten per dag. 'We zullen vliegen vanop de meeste van onze 80 basissen in Europa', klinkt het.

    Het neemt enkele maatregelen om eventuele besmettingen te vermijden. Het cabinepersoneel aan boord zal mondmaskers dragen. Wie naar het toilet moet, zal dat eerst aan het personeel moeten melden. Ryanair meldt voorts dat passagiers geen schrik moeten hebben dat het virus zich eventueel verspreidt via het luchtcirculatiesysteem in zijn toestellen.

    Vliegtuigaandelen als Ryanair kregen de laatste weken overweldigende klappen omdat overheden internationaal reisverkeer verboden om het coronavirus in te dammen. Nu een heropening van de wereldeconomie in zicht is, hopen beleggers op een herstart van deze. 

  • Moratorium op faillissementen uitgebreid tot 17 juni

    De bevriezing van de faillissementsprocedures - die het resultaat zouden zijn van de huidige crisis - wordt verlengd. Het moratorium liep tot begin met en wordt uitgebreid tot 17 juni.

    Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens: ‘De coronacrisis is uitzonderlijk. Daarom verdienen ondernemers uitzonderlijke maatregelen die hun overlevingskansen verhogen.’

    De coronacrisis is uitzonderlijk. Daarom verdienen ondernemers uitzonderlijke maatregelen die hun overlevingskansen verhogen.

    Koen Geens
    minister van Justitie

    De regering werkte al tal van steunmaatregelen uit, waaronder compensatiepremies en borgen voor overbruggingskredieten. Maar voor bedrijven die alsnog in wanbetaling terecht komen en geen nieuwe financiering vinden bij banken is het moratorium de laatste reddingsboei om extra tijd te kopen.

    De maatregel geldt evenwel enkel voor de ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de crisis, maar die tot 18 maart in goede gezondheid verkeerden.

  • Ontex gaat 80 miljoen chirurgische maskers maken in Eeklo

    Ontex gaat in september 2020 starten met de productie van IIR-type chirurgische mondmaskers die normaal in ziekenhuizen worden gebruikt. Ontex spreekt over een capaciteit van 80 miljoen stuks  per jaar. 'We investeren in de productie van chirurgische mondmaskers ter ondersteuning van zorgverleners en andere essentiële werknemers', zegt Annick De Poorter, Vice President van Ontex voor R&D, Kwaliteit en Duurzaamheid.

    De productie is voorzien in de fabriek van Ontex in Eeklo (Oost-Vlaanderen). Ontex heeft een gespecialiseerd machinepark besteld en leidt het personeel op om zich te laten certificeren voor de productie en om in september of vroeger te beginnen met de productie van mondmaskers. De nieuwe productie is een eigen initiatief van Ontex en ontvangt geen overheidssubsidie.

     

  • Crevits verdubbelt inspectieteam tegen coronabedrog

    Een substantieel aantal zelfstandigen en ondernemers hebben onterecht gebruikgemaakt van de steunmaatregelen, bleek afgelopen weekend uit een rondvraag door De Tijd. Crevits reageert nu met een verdubbeling van het inspectieteam bij Vlaio, het agentschap dat de Vlaamse steun uitbetaalt, tot 30 voltijdse medewerkers. ‘De controle gebeurt via datamining en antifraudesoftware. Op basis van administratieve gegevens en van de boekhouding kan Vlaio tot vijf jaar na de uitbetaling controleren. De subsidie kan tot zes jaar na de indiening van de steunaanvraag worden teruggevorderd als de voorwaarden niet zijn nageleefd’, zegt ze.

  • Kwart miljoen Belgen dreigen job te verliezen

    Hoewel de Belgische economie met de heropening van de winkels maandag een versnelling hoger schakelde, moet voor de arbeidsmarkt het ergste nog komen. ‘Ondernemingen zijn van plan een vijfde van de tijdelijk werklozen te ontslaan’, blijkt uit een enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. ‘Op vrij korte termijn kunnen 180.000 werknemers hun baan kunnen verliezen.’

    In sommige bedrijfstakken dreigt een kaalslag. In de horeca zijn de jobs van 17 procent van de werknemers bedreigd. In de sector kunst, amusement en recreatie staat 40 procent van de banen op de helling.

    De Nationale Bank beklemtoont dat die cijfers alleen betrekking hebben op de werknemers en de impact van de crisis op de werkgelegenheid onderschatten. Ze merkt op dat 9 procent van de zelfstandigen gelooft dat een faillissement van hun zaak (zeer) waarschijnlijk is. Omdat er 825.000 zelfstandigen zijn, dreigen ruim 70.000 van hen hun job te verliezen.

  • Meer dan 1.000 patiënten raakten besmet in ziekenhuizen

    Ondanks alle voorzorgsmaatregelen raakten ook in ziekenhuizen patiënten besmet met het nieuwe coronavirus. De piek ligt wel al even achter ons, zo schrijft De Standaard dinsdag.

     Uit de wekelijkse gegevens die de ziekenhuizen doorgeven aan Sciensano, blijkt dat bij 1.080 ziekenhuis­patiënten met COVID-19 genoteerd werd dat ze de ziekte vermoedelijk opliepen in het ziekenhuis. Mogelijk zijn het er meer dan dubbel ­zoveel, want voor de helft van de patiënten werden geen gegevens doorgegeven over de besmettingsbron. Of iemand in het ziekenhuis besmet raakte, is niet altijd met zekerheid vast te stellen. Bij ­iemand die al een hele tijd in het ziekenhuis ligt en dan plots COVID-19 krijgt, is er weinig twijfel. Maar een patiënt kan bij de op­name ook al in de incubatieperiode gezeten hebben.

    De winkels mochten gisteren heropenen. Mondmaskers en face shields kleurden de winkelstraten.
    De winkels mochten gisteren heropenen. Mondmaskers en face shields kleurden de winkelstraten. ©Photo News

    Ook de voorbije weken vonden er nog ­besmettingen in de ziekenhuizen plaats, maar de aantallen liggen beduidend lager dan begin april. Dat er besmettingen plaatsvinden, betekent niet dat het risico groot is om COVID-19 in het ziekenhuis op te lopen. Het is dus geen goed idee om zorg uit te stellen uit schrik voor een besmetting met het nieuwe coronavirus. "Als de ziekenhuizen vandaag opnieuw niet-covid-consultaties opstarten, dan doen ze dat alleen maar als ze er klaar voor zijn. Ze zouden nooit het risico nemen als dat niet het geval zou zijn. Er is dus geen reden tot ongerustheid", zegt Boudewijn Catry, diensthoofd zorginfecties bij Sciensano.

  • Agoria: 'Technologiesector draait aan 75 procent'

    De technologiesector komt stilaan weer op gang. Waar de gemiddelde activiteitsgraad begin april nog op 52,8 procent lag, is dat intussen gestegen naar 75 procent. Dat meldt Agoria dinsdag. De sectorfederatie hield een bevraging bij 335 technologiebedrijven, goed voor alles samen ongeveer 92.000 werknemers.

    In de ICT-sector gaat het zelfs om bijna 90 procent (75 procent vorige maand). Bij de industriële activiteiten is de herneming het meest uitgesproken in de automobielsector. Daar ligt de activiteit nu op ongeveer 67 procent tegen nauwelijks 7 procent begin april. De bouwtechnologiebedrijven zitten aan 72 procent, terwijl de sector lucht- en ruimtevaart op 40 procent blijft steken.

    Een volledig herstel in alle deelsectoren zit er tegen eind 2020 evenwel niet in, verwachten de ondernemers. Dat wijten ze in eerste instantie aan een ongunstige evolutie van de vraag op de markten, maar ook een moeilijke toegang tot klanten en verstoorde commerciële relaties zowel in binnen- als buitenland spelen een rol. Het absenteïsme in de sector is gedaald van 9,6 naar 7,3 procent en het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid zakt naar 19 procent.

    Indien de coronacrisis te lang zou aanslepen, denken de bedrijven dat ze noodgedwongen hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen, maar momenteel overweegt slechts een kleine minderheid (9 procent) dat. 

  • Elon Musk: 'Als er iemand gearresteerd moet worden, neem dan mij'

    Tesla heeft zijn personeel in Californië laten weten dat medewerkers weer aan het werk kunnen. Daarmee gaat topman Elon Musk in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat Tesla's grote fabriek in Fremont in verband met de corona-uitbraak nog niet heropgestart mag worden. Musk benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. 'Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik of ze alleen mij oppakken.'

    Musk dreigde eerder de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. Zelfs Minister van Financiën Steven Mnuchin zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen. De gouverneur van Californië heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla.

    Ondertussen meldden diverse Amerikaanse media dat er al medewerkers bij de fabriek gesignaleerd zijn. Ook leek het er maandag op dat de parkeerplaats van het terrein steeds voller raakte, allemaal tekenen dat de productiefaciliteit al weer in bedrijf zou zijn.

  • CEO Boeing vreest faillissement van minstens één grote luchtvaartmaatschappij in VS

    De topman van Boeing gaat ervan uit dat minstens een van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als gevolg van de coronaviruspandemie noodgedwongen de boeken zal moeten toedoen.

    Op de vraag van een NBC-journalist of er een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zal verdwijnen, antwoordde David Calhoun, topman van Boeing, dat 'dit zeer waarschijnlijk is'. 'Het is duidelijk dat er iets zal gebeuren wanneer we de maand september naderen', vervolgde Calhoun.  'Het niveau van het luchtverkeer zal niet terugkeren naar 100 procent, en zal zelfs geen 25 procent bedragen. Misschien dat we aan het einde van het jaar aan de 50 procent zitten, maar de luchtvaartmaatschappijen zullen zich dus moeten aanpassen.'

  • D-Day bij Brussels Airlines

    Hoewel Brussels Airlines - goed voor 4.000 jobs - nog geen uitzicht heeft op een redding door de federale regering, kondigt de luchtvaartmaatschappij dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad mogelijk een forse herstructurering aan.

    'Daar leggen we een plan voor om de toekomst van Brussels Airlines voor te bereiden', meldt een woordvoerder. De vakbonden vrezen dat de directie de intentie tot collectief ontslag in het kader van de wet-Renault zal aankondigen. 'We verwachten ons aan een herstructurering', zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond.

    Daarna volgt nog de vraag of de overheid en dus de belastingbetaler de gevraagde 290 miljoen euro op tafel moet leggen om de onrendabele erfgenaam van Sabena overeind te houden

  • Mondmaskers verplicht in Witte Huis

    Alle medewerkers van het Witte Huis hebben maandag te horen gekregen dat ze de West Wing - de vleugel waar zich de kantoren van de Amerikaanse president bevinden - voortaan enkel met een mondmasker mogen betreden. De regel geldt ook voor bezoekers, enkel voor president Trump geldt een uitzondering.

    Een overzicht van de belangrijkste feiten in de coronacrisis van gisteren, vindt u hier. Met onder andere de Duitse regering die 750 miljoen euro vrij maakt voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Dat kondigde minister van Wetenschap, Anja Karliczek, maandag aan na een vergadering van het 'coronakabinet' van bondskanselier Angela Merkel. Twee derde van het geld gaat naar de uitbreiding van de onderzoekscapaciteit, de resterende 250 miljoen euro is bestemd voor het ontwikkelen van productiecapaciteit.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud