1. Dossiers
  2. Coronavirus

Corona eist wereldwijd ruim 200.000 doden

Over heel de wereld zijn 200.698 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus - waarvan bijna 7.000 in België. Bijna 3 miljoen mensen zijn intussen besmet met het virus. In België ligt de piek van de pandemie wel achter ons.
  • Lees verder

    Klik hier door naar de liveblog van zaterdag 26 april.

  • Jambon wil moederdag week uitstellen in Vlaanderen

    laams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil moederdag in Vlaanderen een week later organiseren dan normaal. Op 17 mei zullen normaal gezien de bloemen- en andere winkels weer open zijn. Bloemen of een taartje kunnen dan bij moeder aan de deur gezet worden, zei Jambon in VTM NIEUWS.

      Normaal valt moederdag op de meeste plaatsen op de tweede zondag van mei, dit jaar is dat 10 mei. Volgens het exitplan van de Nationale Veiligheidsraad zullen de winkels ten vroegste op 11 mei hun deuren weer mogen openen. Door moederdag op zondag 17 mei te organiseren, kan de handel er toch nog een graantje van meepikken. Voor familiebezoeken komt die dag echter nog te vroeg. Het zou kunnen dat vanaf 18 mei familiebezoeken weer mogelijk worden, aldus Jambon.

      Sommigen vragen zich af waarom mensen vrienden en familie vanaf 11 mei in principe wel zullen mogen ontmoeten in een winkel, maar niet bij hen thuis. 'Het is beter controleerbaar dan wat zich achter de muren thuis afspeelt', legde Jambon uit. 'Je kan de publieke ruimte beter controleren. Maar als de toestand positief evolueert naar 18 mei toe, is het een van de topprioriteiten om het familiaal leven meer ruimte te geven.'

    Jambon wees er nog op dat er vanaf 4 mei wel meer met vrienden gesport mag worden. 'We hebben dat verruimd, het mag nu met twee vrienden', aldus Jambon. En ook bepaalde sporten, zoals tennis of kajak, mogen weer.  Maar mag je met de auto naar de tennisclub rijden nu niet-essentiële verplaatsingen nog steeds verboden zijn met de wagen. De minister-president pleit voor redelijkheid. 'Als je in Genk woont en in Oostende gaat tennissen, is dat onredelijk. Een dorp verder rijden mag wel. Het is een kwestie van gezond verstand.'

  • Wereldwijd meer dan 200.000 corona-doden

    Over heel de wereld zijn 200.698 mensen overleden aan Covid-19, terwijl 2.865.938 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat leren nieuwe cijfers die de Johns Hopkins-universiteit zaterdag heeft gegeven. 

    Met 924.576 gevallen tellen de Verenigde Staten het hoogste aantal besmettingen, daarna komen Spanje (223.759), Italië (195.351), Frankrijk (159.952) en Duitsland (155.554). België staat in deze wereldwijde lijst op de twaalfde plaats met 45.325 gevallen. 

    Het corona-dashboard dat Johns Hopkins geeft ook een ranglijst voor het aantal dodelijke corona-slachtoffers. Maar die is moeilijker te interpreteren omdat er geen totaal dodental wordt gegeven voor de VS, die vandaag nochtans worden gezien als het epicentrum van de pandemie. Alleen al in de stad New York telt de universiteit 16.853 dodelijke slachtoffers. In Italië zijn 26.384 mensen overleden aan Covid-19, in Spanje zijn dat er 22.902. Het VK meldde zaterdag dat het de trieste kaap van 20.319 doden heeft gerond. In België zijn er bijna 7.000 mensen overleden. 

  • Rond de 10.000 tests per dag in België

    Sinds midden vorige week schommelt het aantal afgenomen COVID-19-tests in België rond de 10.000 per dag. Donderdag werden zelfs 11.934 gevalideerde testresultaten genoteerd op één dag, laat bevoegd minister Philippe De Backer zaterdagavond weten.

    De capaciteit wordt intussen verder opgevoerd naar meer dan 25.000 tests per dag. Er zijn meer dan 110.000 volledige testkits uitgestuurd naar de zorginstellingen. Daarvan zijn meer dan 90.000 tests afgenomen en geregistreerd. Meer dan 65.000 daarvan hebben een gevalideerd resultaat. Het resultaat van de tests in de zorginstellingen: 89,8 procent test negatief en 9,9 procent positief. 'Er blijkt een duidelijk dalende trend van het aantal positieve gevallen in de geteste centra over de afgelopen dagen', luidt het. De voorbije dagen zijn er ook bijna 24 miljoen chirurgische maskers geleverd. Dat brengt het totaal aantal geleverde op meer dan 53 miljoen. Er zijn meer dan 20 miljoen chirurgische maskers verdeeld op het terrein.

  • Al meer dan 20.000 corona-doden in Britse ziekenhuizen

    In het VK zijn vrijdag 813 mensen in het hospitaal overleden aan het coronavirus. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid zaterdag gemeld. In totaal zijn er nu al 20.319 mensen aan het virus gestorven in de Britse ziekenhuizen. Daarmee is het VK al het vijfde land dat meer dan 20.000 doden te betreuren heeft als gevolg van de pandemie. Enkel de VS, Italië, Spanje en Frankrijk hebben al meer slachtoffers gemeld. 

  • Kust bereidt zich voor op komst tweedeverblijvers

     De kust is zich volop aan het voorbereiden voor de eventuele komst van tweedeverblijvers na 18 mei. Dat meldt het provinciebedrijf Westtoer zaterdag. In de veiligheidsraad van vrijdag werd gezegd dat wordt bekeken of er dagtrips mogen georganiseerd worden vanaf 18 mei. Daarbij zouden ook tweedeverblijvers naar hun verblijf aan zee mogen komen.

    Westtoer hoopt ook op voldoende steun voor de horeca, die pas later aan bod komt. Vanaf 18 mei mogen tweedeverblijvers mogelijk naar hun verblijf aan zee komen. Ook wordt bekeken of daguitstappen kunnen worden georganiseerd, waaronder ook naar de kust. Daarom werken de tien kustburgemeesters aan de scenario's om het toerisme deze zomer te organiseren. Hiervoor wordt samengewerkt met experten zoals Westtoer, MDK en IKWV. 

      De focus ligt daarbij op de drukke momenten. De spreiding van die drukte in tijd en ruimte zal het grootste aandachtspunt zijn. Om de diverse scenario's te bespreken, organiseren de kustburgemeesters volgende week een extra overleg. Het doel zal een gezamenlijk plan zijn, maar er wordt wel rekening gehouden met verschillen tussen bepaalde steden en gemeenten. 

      In het plan zal ook aandacht worden besteed aan ondernemers aan de kust. Al heeft de horeca voorlopig nog geen duidelijke vooruitzichten. 'We hopen dat dat snel zal gebeuren en dat er ook extra steun komt voor deze sector', zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 'Iedereen blijft van harte welkom aan de kust. In het kader hiervan zal Westtoer ook samen met de sector een extra campagne organiseren in Vlaanderen en Wallonië. De start is voorzien zodra de omstandigheden het toelaten.' Ook voor de andere regio's in West-Vlaanderen wordt een extra communicatiecampagne voorzien. 

  • Filosoof Johan Braeckman: 'Onderschat de weerbaarheid van mensen niet'

    De coronacrisis is heel ernstig. Uit een online enquête van het gezondheidsinstituut Sciensano bij 44.000 Belgen vorige week bleek dat 20 procent van de respondenten zegt te kampen met angsten en/of depressieve gedachten. Dat is bijna het dubbele van in een gelijkaardig onderzoek in 2018. De coronacrisis blijkt een voedingsbodem voor pessimisme.

    Maar dat wil niet zeggen dat we ons moeten wentelen in zwartgalligheid en fatalisme, vindt de filosoof Johan Braeckman (UGent). Sinds hij in 2014 een jaar onbetaald verlof nam, is Braeckman een pleitbezorger van een trager leven. Met de lezing ‘Lof der luiheid’ trok hij de voorbije jaren het land rond om ons te overtuigen dat traagheid een essentieel onderdeel is van een goed leven.

    Wie beter om ons advies te geven over het hervinden van ons optimisme? ‘Onze grootouders hebben een wereldoorlog doorstaan. Dan zal ons dit ook wel lukken, zeker?’

    Filosoof Johan Braeckman: 'Er worden mensen ziek, er gaan mensen dood. Dat ís een drama. Dat sommigen niet bij hun naasten kunnen zijn als die heengaan, is verschrikkelijk. Daar valt helaas niet veel aan te doen. Ik probeer het op een bredere, maatschappelijke schaal te bekijken.'
    Filosoof Johan Braeckman: 'Er worden mensen ziek, er gaan mensen dood. Dat ís een drama. Dat sommigen niet bij hun naasten kunnen zijn als die heengaan, is verschrikkelijk. Daar valt helaas niet veel aan te doen. Ik probeer het op een bredere, maatschappelijke schaal te bekijken.' ©Diego Franssens

  • MIVB krikt aanbod weer op vanaf 4 mei

    De trams, metro's en bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaan vanaf 4 mei weer frequenter rijden, in het kader van de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad. Er zal dan zo'n 85 procent van het normale aanbod rondrijden. 

    Net als bij de NMBS en De Lijn is ook op de voertuigen van de MIVB iedereen ouder dan 12 verplicht om een mondkapje te dragen.

    Brussels minister van Openbaar Vervoer en Mobiliteit Elke van den Brandt (Groen) roept iedereen die het openbaar vervoer kan vermijden op dat ook te doen. 'Zo kunnen zij die er nood aan hebben, veilig gebruikmaken van de diensten van de MIVB.'

  • Corona geeft Luikse luchthaven vleugels

    Door de enorme vraag naar goederen draait Liege Airport op volle toeren. In coronatijden verwerkt de vrachtluchthaven niet alleen paarden en bloemen, maar ook 90 miljoen mondmaskers. 

    In volle coronacrisis profiteert de Luikse luchthaven van haar focus op volvracht. Nu veel luchtvaartmaatschappijen hun vloot hebben stilgelegd, kan vracht niet meer meereizen in de buik van passagiersvliegtuigen. Daardoor zag concurrent Brussels Airport zijn vracht in maart met 9 procent dalen, maar nam het volume in Luik vorige maand met 6 procent toe.

    Terwijl de vracht op Zaventem al enige tijd stagneert, zet Luik al vijf jaar op rij een forse groei neer. Elke week verwerkt de luchthaven 650 vrachtvliegtuigen, of vier per uur. Vooral de flexibiliteit maakt de luchthaven, die 24/7 open is, aantrekkelijk.

  • Musea vinden gedeeltelijke heropening vanaf 18 mei haalbaar

    De musea in ons land zijn blij dat een heropening vanaf 18 mei overwogen wordt. 'We vinden het belangrijk dat de heropening van onze musea stap voor stap verloopt. Voor een aantal musea is 18 mei zeker haalbaar, voor anderen zal het iets meer tijd vergen', zegt Patrick Allegaert van het Vlaams Museumoverleg. 

    De museumsector heeft de voorbije weken aan een zevenpuntenplan gewerkt om een veilige heropening van de musea te kunnen garanderen. Het plan werd de voorbije week overgemaakt aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

    15 m²
    social distancing
    Om te kunnen garanderen dat iedereen genoeg ruimte heeft, besluiten de musea om één persoon per 15 vierkante meter toe te laten.

      De musea stellen onder meer voor om, net zoals bij de supermarkten, een persoon per vijftien vierkante meter toe te laten. Om het aantal bezoekers te beperken en te spreiden, willen ze werken met bijvoorbeeld tijdsblokken via het eigen online ticketingsysteem of met telefonische reservaties bij de balie. Het museumpersoneel moet erop toezien dat bezoekers voldoende afstand houden. 

    De musea willen zich eerst richten op de individuele bezoekers, eventueel met huisgenoten. Groepsbezoeken worden nog niet georganiseerd. Contactloos betalen krijgt de voorkeur en de musea voorzien ook beveiligings- en sanitair materiaal voor het personeel en de bezoekers. De museumshops en -cafés zouden voorlopig nog dicht blijven. 

    Het zevenpuntenplan werd in samenspraak met de Brusselse, Vlaamse en Waalse musea opgesteld. Niet alle musea zullen meteen aan alle punten kunnen voldoen. 'Zoiets krijg je niet in een, twee, drie allemaal geregeld', zegt Allegaert. 'Maar nu we weten dat een gedeeltelijke heropening vanaf 18 mei tot de mogelijkheden behoort, gaan we met de sector verder overleggen om het plan te verfijnen en om expertise uit te wisselen.'

  • Marktkramers voelen zich in de kou gezet

    De marktkramers voelen zich in de kou gezet na de jongste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. 'Wij weten totaal niet waar we aan toe zijn en wanneer we onze activiteiten mogen hervatten. Maar we zijn duidelijk niet bij de sectoren die op 4 mei mogen heropstarten', zegt Rudi De Wilde, voorzitter van de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging zaterdag.

    De marktkramers hadden donderdag nog aan de overheid gevraagd om snel duidelijkheid te krijgen. De vereniging hoopt in de loop van de dag meer informatie te krijgen. 'Uit een eerste bevraging zouden wij onder de categorie handelszaken kunnen vallen. Dat zou neerkomen op een heropstart vanaf 11 mei. Volgende week wordt daarover gecommuniceerd.'

    Het stoot de marktkramers tegen de borst dat zij in tegenstelling tot supermarkten hun activiteiten moesten staken. Een markt is volgens hen veiliger. 'Alleen wij komen met de handen aan de producten', zegt De Wilde. 'Het grootste percentage van de mensen is gewonnen voor handel in open lucht.' 

     De vereniging heeft een voorstel in de maak waarbij marktkramers slechts om de twee weken hun goederen zouden aanbieden op de markten. 'We verdelen de kavels, waarbij er tussen elke kraam zes meter afstand zou zijn. We willen dat uitproberen van mei tot juni, om te zien of en hoe het werkt.'

    ©Photo News

  • Weyts: 'Op 22 mei bekijken we of kleuters weer naar school kunnen'

    Gisteren beslist de Nationale Veiligheidsraad dat een select aantal leerlingen weer naar school kan gaan vanaf 15 mei. Zowel in het lager als in het secundair onderwijs gaan maximaal drie jaren opstarten. Welke dat zijn, kiezen de gemeenschappen zelf. 

    'We voorzien een draaiboek met een risico-analyse, en scholen moeten op basis daarvan zelf inschatten hoe haalbaar het is om op te starten en tegelijk alle veiligheidsregels te respecteren. Het zou dus best kunnen dat er ook scholen zijn waar nog geen lessen zullen doorgaan', zei minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het VRT-journaal.

    Ook ouders van kleuters snakken naar perspectief. Volgens Weyts wordt na de eerste proefweek, op 22 mei, de situatie in de scholen geëvalueerd. Als het kan, en als de verspreiding van het virus het toelaat, zou dan overleg volgen om eventueel meer leerjaren te laten opstarten, net als de kleuterscholen. 

    Ik word ook niet gelukkig van dit advies. Maar we moeten kiezen voor de cruciale leerjaren.

    Ben Weyts
    Minister van Onderwijs (N-VA)

  • WGO waarschuwt voor 'immuniteitpaspoort'

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt voor 'immuniteitspaspoorten', voor mensen die zijn hersteld van een besmetting met Covid-19 en antistoffen in het bloed hebben. Enkele regeringen hadden voorgesteld zulke documenten uit te reiken, die hen bijvoorbeeld moeten toelaten vroeger aan de slag te gaan.

    Maar de WGO heeft nog 'geen bewijs' dat mensen die zijn hersteld van een infectie met het coronavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie. Volgens de WGO kunnen dergelijke documenten of gezondheidsverklaringen de verspreiding van het virus mogelijk zelfs in de hand werken.

    Standaardadviezen zouden door mensen dan misschien niet meer opgevolgd worden, waarschuwt de WGO zaterdag. De organisatie stelt dat er al verschillende tests voor antilichamen op de markt zijn, maar dat hun accuraatheid en betrouwbaarheid nog verder moet worden geëvalueerd.

  • Het najaar en de winter worden waarschijnlijk opnieuw een moeilijke periode. Dan kan het virus zich weer makkelijker verspreiden.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • 'Lage groei is een teken van succes'

    De economische groei staat al jaren op een laag pitje, en de coronacrisis dreigt het tempo verder te verlagen. Econoom Dietrich Vollrath ligt er allerminst wakker van, zegt hij in een interview met De Tijd.

    ‘Lage groei is een teken van succes’, argumenteert hij. 'De groeivertraging is in de eerste plaats een gevolg van demografische veranderingen, met een keuze voor kleinere gezinnen. Die keuze is een weerspiegeling van de toename in onze welvaart, wat historisch gezien samengaat met een keuze voor minder kinderen. Het is ook een kwestie van innovatieve anticonceptie, van vrouwenrechten en de vervrouwelijking van de arbeidsmarkt. Wil je dat zomaar terugdraaien?’

  • Brussels Airlines nog steeds van plan om vluchten 15 mei te hervatten

    Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is 'in dit stadium' nog steeds van plan om op 15 mei zijn vluchten te hervatten. Een definitieve beslissing zal pas in de komende dagen genomen worden, zo laat een woordvoerster zaterdagochtend weten.

    'Het spreekt voor zich dat wij de situatie van zeer, zeer nabij opvolgen. In dit stadium zetten wij nog steeds in op de datum van 15 mei. In de komende dagen zullen we bekijken of die datum nog steeds realistisch is en zullen we een definitieve beslissing nemen', zo zegt de woordvoerster zaterdagochtend.

    De Nationale Veilgheidsraad heeft vrijdag nog geen groen licht gegeven om opnieuw naar het buitenland te reizen. Wegens de wereldwijde coronacrisis had Brussels Airlines eerder beslist om alle vluchten op te schorten, tot en met 14 mei. Het bedrijf deelde eerder ook al mee dat als er op 15 mei herstart zou worden, dat dat dan met een beperkter aanbod zou zijn. Een aantal bestemmingen zullen ook voor langere tijd niet bediend worden. 

    De vliegtuigen van Brussels Airlines zijn deels ingepakt om hen te beschermen.
    De vliegtuigen van Brussels Airlines zijn deels ingepakt om hen te beschermen. ©RV DOC

  • Steven Van Gucht: 'Mortaliteit bij corona ligt tussen 0,5 tot 1 procent'

    '0,5 tot een procent van de mensen die besmet geraakt met het coronavirus, overlijdt', stelde viroloog Steven Van Gucht zaterdag op de dagelijkse persconferentie over de coronavirus. 

    In België zijn officieel 45.325 mensen met het coronavirus besmet geraakt. 6.917 mensen stierven, waardoor de mortaliteit officieel op 15 procent ligt. Dat cijfer is evenwel een grote overschatting, omdat enkel wie ernstig ziek is wordt getest.

    De meeste mensen hebben geen tot milde klachten na besmetting met het virus. 

  • 241 nieuwe overlijdens door het coronavirus, aantal patiënten in ziekenhuis neemt verder af

    Het coronavirus heeft vrijdag aan 241 mensen het leven gekost, meldde viroloog Steven Van Gucht zaterdag op de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers. 72 mensen stierven in het ziekenhuis, 164 in een woon-zorgcentra. De totale dodentol komt daarmee op 6.917.

    Bij de 241 overlijdens zitten 58 overlijdens van donderdag. De Vlaamse overheid kon Sciensano, het instituut dat de cijfers rapporteert, toen om technische redenen geen cijfers bezorgen. Het gaat om overlijdens in Vlaamse woon-zorgcentra.

    De daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zet zich verder. De afgelopen 24 uur werden er 217 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, 295 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. 

    In totaal liggen er 4.195 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 934 op intensieve zorgen. Dat zijn er een pak minder dan op de piek twee weken geleden, toen er nog meer dan 6.000 mensen in het ziekenhuis lagen.

    1.032 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus. Dat brengt het totale aantal officiële gevallen op 45.325.

  • NMBS: 'Mondmaskers belangrijk in opschaling treinaanbod'

    én van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad vrijdag bekendmaakte, is het verplicht maken van mondmaskers in het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dit vanaf 4 mei. De NMBS bevestigt. 'Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht in de stations, op de perrons en in de treinen', zegt woordvoerder Bart Crols.

    De NMBS was zelf vragende partij voor de maatregel. 'Mondmaskers zijn zeer belangrijk in de opschaling van het treinaanbod', klinkt het. Momenteel geldt een treindienst van nationaal belang, waarbij 75 procent van de zitplaatsen van de normale regeling wordt aangeboden. Plaats is er genoeg in de trein: de bezettingsgraad bedraagt maar 5 procent. Slechts 10 procent van het normale reizigersaantal komt opdagen.

    Tegen 4 mei wil de NMBS met een treinaanbod komen dat 'tegemoet komt aan de noden' van de mensen die tegen dan weer aan de slag kunnen. Hoe dat aanbod er zal uitzien, is nog niet duidelijk. Ook bijvoorbeeld over het gebruik van de zitplaatsen of het handhaven van de mondmaskerverplichting zullen details later worden bekendgemaakt.

    Ook vervoermaatschappij De Lijn is tevreden met de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om vanaf 4 mei mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht te maken voor iedereen ouder dan 12 jaar. 'Dit geeft duidelijkheid', aldus een woordvoerster. De Lijn zal zich nu beraden over mogelijke bijkomende preventieve maatregelen, bijvoorbeeld inzake social distancing om de veiligheid van de chauffeurs en de reizigers te garanderen.

    Mondmaskers worden binnenkort de regel op het openbaar vervoer.
    Mondmaskers worden binnenkort de regel op het openbaar vervoer. ©Photo News

  • Kritiek op slechte communicatie na Veiligheidsraad

    Hoewel bijna alles voordien al beslist was, duurde de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vrijdag zeven uur. Deelnemers klagen over eindeloze rondjes onderhandelen om telkens weer op hetzelfde punt uit te komen. De communicatie, met een warrige powerpoint, nadien botst bovendien op veel kritiek. ‘Kafka zit mee aan tafel', klinkt het.
    Achter de schermen wordt met beschuldigende vinger gewezen in de richting van de Wetstraat 16, waar het kabinet van premier Sophie Wilmès is gehuisvest. Achter de schermen is al enkele weken veel kritiek te horen op de aanpak van de eerste minister.
  • Hoe leef en werk je met de 1,5m-regel?

    Zelfs als de coronaregels versoepelen, zullen we buitenshuis nog lang minstens 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Daar komen de circulatieplannen op de kantoorvloer, een IKEA-formule voor musea en de plexiglazen cocons in vliegtuigen. ‘Het mag vooral niet te steriel worden.’ 

    Hoe doe je dit op de werkvloer, in vliegtuigen en musea? We zochten het uit

  • Belgische Volvo-topper: 'Waarom niet meer geleerd uit China?'

    De fabrieken van Volvo in China, Zweden en Gent moesten door het coronavirus allemaal dicht. Maar de Belgische topman Geert Bruyneel pleit voor vertrouwen in de toekomst. ‘De angst die werd gecreëerd, was deels onnodig.’

    Hij stelt zich wel vragen bij de Belgische en Europese aanpak. 'Ik begrijp dat we in deze ongekende crisis niet helemaal klaarstonden. Maar waarom heeft de politiek in Europa en België de aanpak van het virus niet preventief voorbereid, gezien de situatie in China enkele maanden voordien? Kon het scenario voor de aanvoer van mondmaskers en de verspreiding van informatie niet voor 88 procent klaarliggen toen de crisis in Italië begon? Waarom hebben we niet meer geleerd uit China? Het risico dat het virus naar Europa zou komen, was toch niet zo klein?’, zegt hij in een lang interview.

  • Antistoffen bij 4,3 procent bevolking

    In totaal heeft 4,3 procent van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat heeft Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, zaterdag bekendgemaakt. Uit onderzoek door Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang blijkt dat groepsimmuniteit tegen het coronavirus zich 'langzaam maar zeker' opbouwt, maar voorlopig wel laag blijft.

    Op 14 april had 4,3 procent van de populatie in België antistoffen tegen het coronavirus. Voor Vlaanderen gaat het om een verdubbeling van de immuniteit in 2 weken tijd: van 2,1 procent in stalen van 30 maart naar 4,1 procent in stalen van 14 april. Volgens Sciensano ligt het percentage van de bevolking dat intussen antistoffen heeft opgebouwd, waarschijnlijk hoger, omdat enkel bloedstalen zijn getest van mensen die de voorbije weken geen symptomen hebben gehad.

    Doordat antilichamen pas 2 weken na infectie goed meetbaar zijn in het bloed, weerspiegelen de resultaten de infecties die 2 weken voor de bloedafname hebben plaatsgevonden. De bloedstalen van 14 april geven dus infecties weer tot een tiental dagen na de start van de maatregelen. 

    Uit eerder onderzoek bleek dat 3 procent antistoffen had aangemaakt.

  • Contact tracing vanaf 4 mei

    Vanaf 4 mei, wanneer de eerste fase van de versoepeling van de coronamaatregelen ingaat, zal er aan contact tracing worden gedaan. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vrijdagavond beslist. Er komt een callcenter in elk gewest en gemeenschap en een gemeenschappelijke database om het werk van de tracers en de opvolging te organiseren.

     Van zodra een arts een COVID-19-besmetting vaststelt, zal de besmette persoon gecontacteerd worden door een 'contact center' in zijn gewest om een lijst van contacten op stellen van mensen met wie de persoon de afgelopen twee weken contact heeft gehad. In die callcenters worden 2.000 voltijdse equivalenten ingezet. 

    De contacten worden dan op hun beurt gecontacteerd via de telefoon of via een andere weg - er was tijdens de persconferentie nog geen sprake van een app om dat te doen. Zij moeten zich dan op hun beurt aanmelden bij hun arts als ze symptomen hebben, om ook getest te worden. De federale regering zal een gemeenschappelijk platform voor het beheer van de callcenters voorzien en een databank om het werk van de tracers op te volgen en te organiseren.

  • Reacties uit economische wereld

    De werkgeversorganisatie Unizo is tevreden dat de bedrijven op 4 mei opnieuw mogen starten, maar ook teleurgesteld dat handelaars uit diverse sectoren nog tot 11 mei moeten wachten. Ook de handelaars 'stonden nochtans klaar om op een veilige manier op 4 mei herop te starten', zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

    'Velen zitten op hun tandvlees en elke week extra voelt dan aan als een eeuwigheid. Een eeuwigheid waarin ze extra geld verliezen en waarin ze andermaal moeten toezien hoe winkels die al wél open zijn, producten uit hun assortiment verkopen, wat heel terecht en begrijpelijk als oneerlijke concurrentie wordt ervaren.' 

    Het feit dat kapperzaken en andere contactberoepen vanaf 18 mei zouden mogen herstarten, met strikte voorzorgsmaatregelen, en dat de heropstart van andere sectoren zoals de horeca tegen 8 juni alvast wordt onderzocht, noemt Unizo bemoedigend. 'We hopen nu vooral dat het aantal coronaslachtoffers gunstig blijft evolueren, zodat aan de vandaag voorgestelde data niet meer moet worden getornd.' 

    De horeca zal pas ten vroegste na 8 juni als een van de laatste sectoren weer aan de slag mogen gaan. Om die periode te kunnen overbruggen, is een bijkomend steunmaatregelenpakket nodig, zo benadrukte de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, zondagavond in VTM Nieuws na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

    Volgens De Caluwe kwam de coronacrisis als een 'mokerslag' aan in de horeca, met een omzetverlies van 3,9 miljard euro tot gevolg. 'We waren de eerste sector die in lockdown ging en het ziet er nu uit dat dat nog even zo blijft', zegt hij.

  • Eerst de economie, pas later de barbecues

    Het had heel wat voeten in de aarde, maar de Nationale Veiligheidsraad is het vrijdag eens geraakt over het versoepelen van de coronamaatregelen. Het devies: eerst de gezondheid, dan de economie, en pas daarna het amusement. ‘De economie is belangrijker dan barbecues.’

    Lees hier wat de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist. De liveblog van vrijdag vindt u hier terug.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud