1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Al meer dan 80.000 coronadoden wereldwijd

Wereldwijd heeft de coronapandemie reeds 1.407.123 personen besmet, terwijl 80.759 patiënten aan COVID-19 zijn bezweken, zo blijkt uit cijfers van Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
  • Overleg eurozone gaat de nacht in

    Het cruciaal overleg van de ministers van Financiën van de eurozone en de acht niet-eurolanden draait vierkant en dreigt nog de hele nacht te duren. De 27 ministers moeten de Europese leiders een rapport voorleggen over een gezamenlijke aanpak van de coronacrisis. De verdeling tussen noord en zuid in Europa steekt evenwel spaken in de wielen. Het belangrijkste twistpunt gaat over de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier: het zuiden eist dat, het noorden wil er geen enkele verwijzing naar. 

    Het video-overleg tussen de EU-ministers van Financiën begon al met meer dan een uur vertraging en sindsdien verloopt het bijzonder stroef.  Om 19 uur werd de pauzeknop ingedrukt. Mario Centeno, de voorzitter van de Eurogroep, wilde tijd voor bilateraal overleg. De volgende uren werd de herstart van de vergadering met 27 telkens weer verschoven. Het overleg is nog niet hernomen en zal nog meerdere uren doorgaan. Het nachtelijk beraad brengt de herinnering aan de eurocrisis weer helemaal boven.

  • Wereldwijd al meer dan 80.000 coronadoden

    Wereldwijd zijn er al 1,407 miljoen mensen waarvan bewezen is dat ze besmet zijn met het coronavirus. Daarvan zijn er 80.759 gestorven aan de ziekte Covid-19. Dat blijkt uit de dagelijke update van de John Hopkins University

    In Europa vielen er al 17.127 doden in Italië en 13.897 in Spanje. Frankrijk overschreed met 10.328 de grens van 10.000 doden.

    De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfer voor de VS, maar geeft wel info per staat. Volgens Worldometers.info zijn er in de VS 12.393 mensen omgekomen ten gevolge van Covid-19.

  • F1 Grote Prijs van Canada in juni uitgesteld

    Nadat de formule 1-GP's van Nederland, Spanje en Monaco werden uitgesteld door de coronapandemie, gaat nu ook de volgende wedstrijd op de kalender niet door. De Canadese organisator laat weten dat de Grote Prijs van Montreal niet doorgaat op 14 juni. 'We zullen jullie met open armen ontvangen in het Circuit Gilles-Villeneuve wanneer het veilig is', klinkt het.

    De volgende GP op de F1-kalender is voorlopig nog de GP van Frankrijk op 28 juni, en die zou dus de start van het kampioenschap 2020 kunnen worden. Maar de organisatie van het kampioenschap recent nog weten dat ze aan een nieuwe kalender werkt voor de competitie.

  • Aerodynamicaprof: 'Loop of fiets niet in de slipstream van iemnd anders'

    Om stilstaand met elkaar te praten is een afstand van 1,5 meter veilig, maar wanneer mensen in beweging zijn, moet best een grotere afstand aangehouden worden. Dat besluit professor Bert Blocken van de KU Leuven en de TU Eindhoven die gespecialiseerd is in sport-aerodynamica.

    Zijn boodschap is dat bewegen goed is, maar dat je bij het wandelen, lopen of fietsen best uit de slipstream blijft van niet-familieleden. 'Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest creëert een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter', zegt Blocken in Het Laatste Nieuws. Die druppels kunnen deeltjes van het coronavirus bevatten.

    Blocken adviseert om tijdens het wandelen 'zeker vier à vijf meter' achter andere wandelaars te blijven, en bij lopen en rustig fietsen 'tien meter' afstand te houden en bij hard fietsen 'zeker twintig meter'.

    Bij sporters die naast elkaar of schuin achter elkaar bewegen, is er ook een kleinere kans om speekseldruppeltjes van een voorganger op te vangen.

    Blocken simuleerde waar de speekseldruppeltjes van een sporter terechtkomen.
    Blocken simuleerde waar de speekseldruppeltjes van een sporter terechtkomen.

  • Ook in Frankrijk al meer dan 10.000 doden

    In Frankrijk zijn dinsdag opnieuw 1.417 coronadoden geteld, wat het totaal op 10.328 brengt. Dat is de zwaarste dagtol tot dusver, en met een toename van 16 procent ook weer een versnelling van het aantal sterfgevallen tegenover de voorbije dagen.

    Na Italië, Spanje en de Verenigde Staten is Frankrijk het vierde land ter wereld waar meer dan 10.000 coronadoden gerapporteerd zijn. Van een versoepeling van de lockdownmaatregelen is dan ook nog geen sprake, integendeel. 

  • Bijna 100 bedden extra voor daklozen en migranten in Brusselse opvang Thurn & Taxis

    Brussel-stad helpt de ngo Artsen zonder Grenzen eind deze week om bijna 100 bedden bij te creëren in de speciale corona-opvang op de site van Thurn & Taxis. De eigenaar, de projectontwikkelaar Extensa, heeft Artsen zonder Grenzen een gebouw van 8.000 vierkante meter ter beschikking gesteld. De bedoeling is dat daklozen, migranten, illegalen en mensen zonder vast verblijf er terecht kunnen als ze denken besmet te zijn met het coronavirus.

    Het centrum zal worden uitgebaat door de daklozenopvang van de stad Brussel en het burgerplatform dat zich al jaren ontfermt over de groepjes migranten die rondhangen in het Maximiliaanpark en Brussel Noord. Daar verblijven ze in de hoop door te reizen naar de kust en van daaruit door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Nu veel vervoer is stil gevallen, is dat ook het geval met illegale migratiebewegingen. Bovendien kunnen mensen die een vluchtelingenstatus willen aanvragen aan het asielloket dat alleen online doen. Daardoor worden minder dossiers per dag behandeld. 

    De stad heeft ook 250 hotelkamers opgevorderd voor de daklozen. Er is ook voedselbedeling aan de Kunstberg, niet ver van de Grote Markt.

  • Vastgoedbeurs Realty in Knokke geannuleerd

    De Belgische vastgoedbeurs voor professioneel vastgoed in Knokke gaat niet door op 17 en 18 september. Het Knokse schepencollege had alle evenementen tot 31 augustus geannuleerd, en zou in mei beslissen over activiteiten die vanaf september plaatsvinden.

    Realty-organisator Easyfairs heeft daar niet op gewacht en hakte zelf de knoop door. De vrees voor een geringe opkomst en een commerciële flop hebben tot de beslissing bijgedragen. Ook in de vastgoedsector wordt waar mogelijk bespaard.

    Mipim, de grootste vastgoedbeurs van Europa in Cannes, werd eerst uitgesteld van maart tot juni en inmiddels vervangen door een tweedaags netwerkevent in september in Parijs. Ook de BVS, de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, heeft al haar evenementen tot het einde van dit jaar geschrapt. BVS is een langetermijnpartner van Realty.

  • Europa wacht bewust met uniforme exitstrategie

    De Europese Commisie heeft de publicatie van haar plannen voor een gecoördineerde exit uit de lockdownmaatregelen uitgesteld. Dat heeft de persdienst dinsdagavond meegedeeld. Eerder had de woordvoerder van de Commissie aangekondigd dat voorzitster Ursula von der Leyen woensdag op een persconferentie richtsnoeren zou presenteren zodat de lidstaten de geleidelijke opheffing van de beperkende maatregelen met elkaar afstemmen.

    Op de wekelijkse vergadering van de Europees commissarissen op woensdagochtend is nu alleen 'een oriëntatiedebat' over de exitstrategie gepland.

    Het Duitse persbureau dpa vernam bij bronnen in de Commissie dat sommige lidstaten ongerust zijn dat de bekendmaking van een exitstrategie te vroeg een signaal uitstuurt dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. De presentatie zou volgens die bronnen met een week uitgesteld worden.

  • Laagste aantal besmettingen in 25 dagen in Italië

    Italië registreerde de afgelopen 24 uur 604 sterfgevallen door het coronavirus. Dat waren er 32 minder dan de dag ervoor. In totaal zijn daarmee 17.127 mensen bezweken aan het virus, het hoogste aantal van alle landen in de wereld.

    Het aantal nieuwe besmettingen was met 3.039 voor de tweede achtereenvolgende dag iets kleiner. Het is ook de kleinste groei in 25 dagen. In totaal zijn 135.586 coronapatiënten geregistreerd in het Zuid-Europese land. Van de mensen met een besmetting zijn er ruim 24.000 hersteld.

    In het ziekenhuis worden nog 28.718 mensen verzorgd. Van hen liggen er 3.792 op de afdeling intensieve verzorging. Lombardije blijft de zwaarst getroffen regio met net geen 14.500 doden en 52.325 vastgestelde besmettingen.

    604
    overlijdens
    Italië registreerde de afgelopen 24 uur 604 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Dat waren er 32 minder dan de dag ervoor.

  • Brussels Airlines moet intensiever herstructureren

    De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verplicht haar Belgische dochter Brussels Airlines in te grijpen door de coronacrisis. Het herstructureringsprogramma Reboot bij Brussel Airlines wordt 'geïntensiveerd', klinkt het vanuit Duitsland.

    De grote vraag is wat de impact wordt op de 4.200 werknemers van Brussels Airlines. Een groot deel van hen is tijdelijk werkloos doordat veel vluchten zijn geschrapt.

  • Joden vragen opschorting slachtverbod

    De grootste joodse gemeenschap van België en enkele Antwerpse slagerijen dagvaarden de federale en Vlaamse overheid omdat ze door de coronamaatregelen in Europa zonder koosjer gevogelte dreigen te vallen. Ze eisen een tijdelijke opschorting van het Vlaams verbod op onverdoofd slachten, vernam De Tijd. 

    Sinds Vlaanderen ritueel slachten niet langer toelaat zonder verdoving is de orthodoxe gemeenschap Machsike Hadas uit Antwerpen voor haar koosjer vlees grotendeels aangewezen op landen als Nederland, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Italië. Uit die landen wordt het vlees niet alleen geïmporteerd. De strenge regels van de gemeenschap leggen op dat Belgische slachters van de eigen gemeenschap er op regelmatige basis heen trekken om zelf de rituele slachtingen uit te voeren.

    Maar door de coronapandemie geraken de slachters van Machsike Hadas het land niet meer uit. En dat begint te nijpen. 'Runderen kunnen wij wel nog in Brussel laten slachten, maar pluimvee niet', zegt Pinkas Kornfeld, voorzitter van Machsike Hadas. 'Er is geen enkel Brussels slachthuis dat koosjer kippen slacht. Voor moslims is dat geen probleem, want zij laten elektronarcose toe. Voor ons wel. In onze stocks zit nog net genoeg vlees om de paasperiode door te komen, maar vanaf midden april vallen we zonder. Dat is problematisch, want wij zijn een arme gemeenschap, waarin dus vaak gevogelte wordt gegeten. Wij vragen de Belgische overheden  tijdelijk weer verdoofd slachten toe te staan zolang de coronamaatregelen duren.'  

    Dwangsom van 10.000 euro per dag

    De Joodse gemeenschap dagvaardt België en Vlaanderen in kort geding. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak precies voorkomt. Als de Vlaamse en federale overheid geen maatregelen nemen om het slachtverbod op te schorten of een regeling te treffen met de landen waar wel nog onverdoofd geslacht mag worden, wordt een dwangsom van 10.000 euro per dag gevraagd. 

  • Ook voor Verenigd Koninkrijk dodelijkste dag

    Op 24 uur tijd zijn in het Verenigd Koninkrijk nog eens 786 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat is de hoogste dagtol tot dusver en brengt het totaal op 6.159. Wereldwijd zijn enkel Italië, Spanje, de Verenigde Staten en Frankrijk nog harder getroffen.

    De Britse gezondheids- en economische crisis wordt nog verzwaard nu premier Boris Johnson met hardnekkige coronasymptomen op intensive care is beland, en er onzekerheid heerst over hoeveel beslissingsrecht zijn plaatsvervanger Dominic Raab heeft.

  • Dodelijkste dag tot nu toe voor New York

    In New York zijn er vandaag 731 extra doden gevallen door het coronavirus. Gisteren ging het nog om 599 nieuwe doden. Daarmee komt het totaal op 5.489 personen die aan het corona bezweken zijn. Andrew Cuomo, gouverneur van de staat, liet optekenen dat het virus kwetsbare mensen doodt, wat volgens hem onvermijdelijk is. Hij gelooft dat iedereen iedereen die gered kon worden, ook gered is.

  • Noorwegen versoepelt lockdown geleidelijk vanaf 20 april

    Noorwegen begint eind deze maand met het geleidelijk opheffen van de lockdown die is ingevoerd om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Premier Erna Solberg heeft gezegd dat de lagere scholen op 27 april weer opengaan. Vanaf 20 april mogen Noren weer de stad uit naar hun buitenverblijven, en gaan kleuterscholen en de kinderopvang weer open. Solberg waarschuwde dat er nog lang maatregelen van kracht blijven, gericht op de bestrijding van het coronavirus, zoals thuiswerken.

    Maandag liet de Noorse regering weten dat de epidemie onder controle is gebracht. Iemand die positief test op het virus besmet nauwelijks nog iemand anders in Noorwegen. Het geschatte besmettingscijfer daalde naar gemiddeld 0,7 mensen.

    Noorwegen registreerde tot nu toe meer dan 5.860 besmettingen, en bijna 80 mensen bezweken aan het virus. De regering sloot midden maart de grenzen voor buitenlanders.

  • Frankrijk is niet toe aan snel einde van lockdown

    Terwijl landen als Oostenrijk en Denemarken al volop nadenken over het opheffen of versoepelen van de coronamaatregelen gaat Frankrijk zijn vierde week van 'confinement' of lockdown in. Ondanks de druk van de publieke opinie houden politici de boot af voor een einde aan de coronamaatregelen. In Parijs zijn de maatregelen zelfs strenger geworden.

  • ABN AMRO verwacht dalende woningprijzen in Nederland

    De Nederlandse huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo'n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onzeker.

    Als de huizenprijzen dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. Net voor het coronavirus toesloeg in Nederland en de rest van Europa was de huizenmarkt volgens ABN AMRO nog solide.

    Voor dit jaar verwachten economen van de bank nog een bescheiden stijging. Dat komt doordat de sterke toename van vorig jaar nog doorwerkt. Meestal doet een daling van de huizenprijzen zich pas na een daling van het aantal aankopen voor.

  • 8 procent van de Europese werkuren gaan verloren in tweede kwartaal

    Door de coronacrisis verdwijnt in het tweede kwartaal wereldwijd naar schatting 6,7 procent van het aantal werkuren, of het equivalent van 195 miljoen voltijdse werknemers. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dinsdag. De grootste impact wordt verwacht in Europa, met een daling van 7,8 procent van het aantal werkuren, of 12 miljoen voltijdse werknemers. In Azië en het Stille Oceaangebied is er een terugval van 7,2 procent, of 125 miljoen voltijdse werknemers. 

    De IAO voorspelt enorme verliezen voor verschillende inkomensgroepen, maar vooral voor landen met hogere middeninkomens. Bij die groep zou het aantal werkuren met 7 procent, of 100 miljoen voltijdse werknemers, dalen. 'Dat overtreft ruimschoots de gevolgen van de financiële crisis van 2008-2009', zegt de IAO.

    12 miljoen
    Voltijdse jobs
    Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie sneuvelen door de coronacrisis in het tweede kwartaal 12 miljoen voltijdse jobs in Europa.

  • EU trekt 15 miljard uit voor wereldwijde coronabestrijding

    De Europese Unie komt met een pakket van 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, sprak in een videoboodschap over hulp aan partnerlanden in vooral Afrika. 'Zij hebben onze hulp nodig om de verspreiding van het virus te vertragen.'

    Het steunpakket is onder meer bedoeld voor directe hulp aan de zorgsector in kwetsbare landen. In combinatie met steun van de lidstaten moet het mensen ook aan het werk doen houden. 'Afrika kan binnen een paar weken dezelfde problemen krijgen die wij nu hebben', meent von der Leyen. Over de financiering van het pakket werden geen details gegeven.

  • 25 miljoen jobs op de helling in luchtvaartsector

    In de luchtvaartsector dreigen wereldwijd 25 miljoen jobs verloren te gaan omdat het coronavirus het internationale vliegverkeer lamlegt. Dat meldt de International Air Transport Association (IATA). De internationale luchtvaartassociatie pleit dan ook voor dringende overheidssteun, omdat veel luchtvaartmaatschappijen zonder cashreserves dreigen te vallen.

    Aan het begin van het tweede kwartaal bleek het internationale vliegverkeer met 70 procent te zijn teruggevallen. In Europa bedroeg de terugval zelfs 90 procent. 

    70%
    Minder vliegverkeer
    Aan het begin van het tweede kwartaal bleek het internationale vliegverkeer met 70 procent te zijn teruggevallen.

  • Kloof verdiept tussen eurolanden voor cruciaal overleg

    De ministers van Financiën van de 27 EU-landen beginnen een uur later, om 16 uur aan hun cruciaal overleg over een gezamenlijk economisch crisisplan. De kloof tussen noord en zuid over het toekennen van noodsteun is de voorbije uren opnieuw serieus toegenomen. Dus moet er voor het begin van de vergadering puin geruimd worden.

    De verwachting is dat de ministers van de Eurogroep en de acht niet-eurolanden een pakket van meer dan 500 miljard goedkeuren. Eurolanden zouden een beroep kunnen doen op kredietlijnen voor maximaal 240 miljard euro. Voor alle 27 EU-landen wil de Commissie 100 miljard euro aan leningen ophalen voor jobsubsidies, zodat bedrijven niet stilvallen door de coronacrisis; de Europese Investeringsbank zou op basis van een nieuw garantiefonds 200 miljard euro aan leningen uitschrijven voor kmo's en midcaps.

    Voor het gezamenlijk uitgeven van schuldpapier, via euro-obligaties of een tijdelijk coronafonds, is er onvoldoende animo vandaag. Vooral noordelijke EU-landen wijzen dergelijke verregaande solidariteit af. De Italiaanse premier Giuseppe Conte verhoogde deze morgen de druk op het ministeroverleg. Hij wees een beroep af op het ESM-noodfonds en wil enkel praten over coronabonds.  

    Maandagavond verhoogde de Italiaanse regering ook de garantie voor leningen aan bedrijven met 400 miljard euro tot 750 miljard euro. Ook dat wordt gezien als een teken van wantrouwen tegenover Europa. Het vertrouwen in de Europese instellingen is in Italië is gedaald tot een recorddiepte van amper 27 procent.

    De noodkredieten van het ESM staan ook in Noord-Europa onder druk. Het Nederlandse en het Finse parlement droegen hun minister van Financiën deze morgen op om strenge voorwaarden te blijven koppelen aan toegang tot de ESM-tapkraan. Normaal gaat een beroep op het ESM gepaard met streng EU-toezicht en een programma voor hervormingen. De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, gaf eerder wel al toe dat dergelijke 'onnodige voorwaarden' dit keer niet hoeven.

  • WGO wil maatregelen niet te snel versoepeld zien

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) roept landen wereldwijd op om de maatregelen tegen het coronavirus niet te snel te versoepelen. Dan zou het virus weer om zich heen kunnen grijpen, vreest de organisatie. 'Het is vergelijkbaar met een situatie waarin je ziek bent en te snel weer uit bed komt', zei een woordvoerder van de WGO. 'Dan riskeer je een terugval en complicaties.'

    Veel landen kwamen de afgelopen weken met strenge maatregelen om de verspreiding te voorkomen van het besmettelijke virus. Inmiddels worden die beperkingen op sommige plaatsen ook weer stapsgewijs afgebouwd. De WGO komt niet met algemene richtlijnen over wanneer overheden de teugels kunnen laten vieren. 'Het blijft een taak van de overheden zelf om een inschatting van de risico's te maken', klinkt het.

    Het blijft een taak van de overheden zelf om een inschatting van de risico's te maken.

    Wereldgezondheidsorganisatie

  • Europese landen krijgen half miljoen mondmaskers van Vietnam

    Vietnam heeft 550.000 mondmaskers gedoneerd aan vijf Europese landen. De mondmaskers zijn in Hanoi overgedragen aan de ambassadeurs van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, aldus het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zou ook medische uitrusting geschonken zijn aan andere landen, zoals China, Cambodja en Laos.

    Vorige week riepen de Vietnamese autoriteiten de producenten op om hun productie op te voeren, zodat 5 miljoen mondmaskers per dag gemaakt kunnen worden.

  • Finland gaat willekeurig burgers testen op antistoffen

    Finland gaat de verspreiding van het coronavirus in kaart brengen door willekeurig burgers te testen op antistoffen. Zo kan worden vastgesteld of mensen Covid-19 hebben gehad, ook als ze daar zelf niets van hebben gemerkt. Finnen kunnen een verzoek van ziekenhuizen krijgen voor een test.

    Mensen uit alle leeftijdsgroepen worden uitgenodigd, zegt de Finse gezondheidsdienst. De autoriteiten kunnen dankzij die tests meer zicht krijgen op welke maatregelen nodig zijn om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is de bedoeling dat de eerste testen worden uitgevoerd in de regio van de hoofdstad Helsinki.

  • Een op drie bedrijven heeft extra geld nodig om te overleven

    Volgens een bevraging van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka merken zeven op tien ondernemingen dat hun klanten facturen later dan gewoonlijk betalen. Drie op tien geeft aan zelf ook later facturen te betalen dan gewoonlijk. Een derde van de bedrijven zegt extra geld nodig te hebben om de coronacrisis te overleven. Daarnaasst willen steeds meer bedrijven de draad weer oppikken de komende twee weken. Vorige week was dat nog 18 procent, nu gaat het al om 31 procent van de bedrijven.

    De enquête werd afgenomen bij 1.100 bedrijven. Volgens Voka moet het bankengarantieplan dringend liquide middelen waarborgen, zodat bedrijven elkaar kunnen blijven betalen. 'Nog niet alle onderdelen van het plan zijn in uitvoering en er heerst nog steeds grote onduidelijkheid bij onze ondernemingen. Men moet snel tot actie overgaan voor de overbruggingskredieten', zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

  • Dodental in Nederland stijgt met 234 naar 2.101

    Ook in Nederland zijn al meer dan 2.000 mensen overleden aan Covid-19. Voor de afgelopen 24 uur meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 234 sterfgevallen, wat het totaal op 2.101 brengt.

    In totaal zijn nu 7.427 mensen in de ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij. Later op de middag volgt een update over de situatie op de intensivecareafdelingen. Maandag verbleven daar 1.409 patiënten, op een totaal van ongeveer 1.900 beschikbare bedden. Dinsdag raakte bekend dat Duitsland zo'n 100 bedden beschikbaar wil stellen voor Nederlandse Covid-19-patiënten.

  • Bemanningslid van hospitaalschip in New York test positief

    Een bemanningslid van de USNS Comfort, die momenteel in New York aangemeerd ligt als noodhospitaal om de coronapandemie in de stad op te vangen, heeft dinsdag positief getest op Covid-19. Dat meldt de nieuwswebsite Politico, die het nieuws uit officiële bronnen vernam. 

    De persoon is in isolatie geplaatst om contact met patiënten en de rest van de bemanning te vermijden. Volgens officials komt de zorgverlening op het schip, dat 1.000 bedden telt, niet in het gedrang.

    ©Photo News

  • Europese Commissie wil nationale exitstrategieën coördineren

    De Europese Commissie presenteert woensdag richtsnoeren die moeten verzekeren dat de nationale regeringen de geleidelijke afbouw van lockdownmaatregelen op elkaar afstemmen. 'Het is belangrijk dat dit gebeurt op een gecoördineerde en coherente manier', beklemtoonde een woordvoerder dinsdag.

    Volgens Brussel dringt die Europese coördinatie zich snel op. Maandag presenteerden Oostenrijk en Denemarken als eerste lidstaten nationale plannen voor de geleidelijke opheffing van de beperkende maatregelen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

    'Het is een goede eerste stap dat ze de Commissie en de andere lidstaten hebben geïnformeerd over hun intenties', reageerde de woordvoerder. Een belangrijk element, zo merkte hij op, is dat beide landen kiezen voor een geleidelijke aanpak, waarbij maatregelen stapsgewijs worden versoepeld.

  • Berlijn schrapt herdenking einde Tweede Wereldoorlog

    De Duitse hoofdstad Berlijn heeft dinsdag haar plannen geannuleerd om op 8 mei de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Er zouden evenementen plaatsvinden aan de Brandenburger Tor en andere historische locaties, maar door de verspreiding van het coronavirus gaan die plannen niet door. Gelijkaardige evenementen lokten vroeger zo'n 250.000 toeschouwers. 

    Duitsland hoopt in mei nochtans de beperkingen voor zijn inwoners te versoepelen, maar dan nog zijn grote festiviteiten begin mei geen goed idee. Dat verklaarde Moritz von Dülmen, het hoofd van de organisatie. Von Dülmen gaf wel aan met zijn team een uitgebreid digitaal project op poten te zetten, waarin de laatste dagen van de oorlog in mei 1945 worden voorgesteld.

  • 'Coronavirus kan elk seizoen terugkeren'

    Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. 'Maar dat is op zich niet erg', beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing. 'We verwachten dat het zich op termijn, binnen enkele jaren, meer en meer zal gedragen als een verkoudheidsvirus. Omdat er tegen dan een gedeeltelijke immuniteit zal zijn, zullen de gevolgen daarvan minder erg zijn', verwacht Van Gucht.

    Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde, omdat er op dit moment binnen de bevolking nog te weinig immuniteit tegen het virus bestaat. 'We moeten dus nog een hele periode doorgaan waarin er heel wat ernstige infecties kunnen plaatsvinden', zegt Van Gucht. 

  • Ook Britse minister Gove in isolatie

    De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove heeft zichzelf geïsoleerd, omdat een familielid van hem symptomen van het coronavirus vertoont. Dat melden verschillende Britse media op basis van een ingewijde, die anoniem wil blijven omdat de zaak gevoelig ligt. Gove vertoont zelf geen symptomen en werkt zoals normaal, luidt het nog. 

    De zelfisolatie van Gove is opvallend, omdat hij tijdelijk de taken van de Britse eerste minister Boris Johnson op zich nam. Johnson werd gisteren op intensieve zorgen opgenomen omdat zijn toestand achteruit ging als gevolg van besmetting met het coronavirus.

  • Joggen overdag verboden in Parijs

    Het is voortaan verboden nog individueel te sporten in de Franse hoofdstad Parijs tussen 10 uur en 22 uur. De maatregel is vooral gericht tegen het individuele joggen. De politie stelde het voorbije weekend vast dat de verplichting afstand te houden niet nageleefd werd.

    Nu heeft de prefect een verbod opgelegd dat individueel sporten overdag verbiedt in de lichtstad. De Franse regering benadrukte de voorbije dagen de lockdown te zullen aanhouden. Olivier Véran, de Franse minister van Volksgezondheid, stelde dinsdagochtend in een radio-interview dat het te vroeg was om de maatregelen tegen de verspreiding van het virus op te heffen.

  • Sterfgevallen in Spanje versnellen opnieuw

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 743 personen overleden aan Covid-19. Na een daling de afgelopen vier dagen, ligt de dagelijkse dodentol op dinsdag weer boven de 700. Het totale aantal overlijdens ligt nu op 13.798 in Spanje. Het land rapporteert dinsdag 140.510 bevestigde besmettingen, maandag waren dat er 135.032. De cijfers wijzen er op dat Spanje de verspreiding van het virus nog niet onder controle heeft. 

  • Drukte aan sommige Vlaamse recyclageparken

    Ondanks alle waarschuwingen trekken de mensen blijkbaar toch massaal naar de recyclageparken, die dinsdag om 9 uur opnieuw zijn opengegaan. In Gent meldt IVAGO een grote drukte aan vijf van de zes containerparken die dinsdag de deuren openden. 'Vanochtend stonden hier honderd wagens aan te schuiven', zegt woordvoerder Koen Van Caimere.

    Vanochtend stelde de politie ook een grote drukte vast aan de recyclageparken van Hasselt en Zonhoven. Ondanks de opening om 9 uur stond er al om 8 uur een rij voertuigen. De politie moest zelfs aan de wachtenden vragen om terug te draaien, want anders raken kruispunten geblokkeerd. Er wordt van de mensen gevraagd om enkel naar de recyclageparken te gaan als dat echt noodzakelijk is, zodat de afstandsmaatregelen gerespecteerd kunnen worden.

  • 'Mondmasker op straat niet verplichten'

    'In deze fase van de pandemie, waarbij mensen verplicht 1,5 meter van elkaar moeten blijven, is het niet nuttig het dragen van een mondmasker op straat op te leggen.' Dat stelt anticoronatsaar Steven Van Gucht in een reactie op de aanzwellende eis, onder meer van lokale burgemeesters, om mondmaskers te verplichten.

    Zuid-Koreaanse en Chinese wetenschappers vinden dat Europese landen een verbod zouden moeten invoeren. Maar de Belgische experts blijven het advies volgen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dat het enkel voor verplegend personeel en risicoberoepen nuttig is. 'In een volgende fase, wanneer er opnieuw intenser contact is tussen mensen, kunnen we nadenken over dergelijke maatregel. Maar nu niet', aldus nog Van Gucht.

  • 20.000 tests voor woon-zorgcentra

    Nu er een beetje ademruimte komt in de strijd tegen het coronavirus wordt gesleuteld aan de inzet van de tests. Er zijn minder zwaar zieke patiënten die getest moeten worden, tot nu de prioriteit, waardoor ook patiënten met milde symptomen in aanmerking komen voor een test. 'Labotechnisch kunnen we flink meer testen aan', aldus anticoronatsaar Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van Volksgezondheid.

    Er gaan in een eerste fase 20.000 tests naar de woon-zorgcentra, voor inwoners en personeel. Het gaat om een pilootproject, want 20.000 tests kunnen onmogelijk aan de vraag van 1.500 Belgische rusthuizen voldoen. Er wordt gemikt op woon-zorgcentra waar er een uitbraak is of er mensen zijn met milde symptomen.

    De testcapaciteit wordt fors opgedreven omdat het ook onderdeel is van de exitstrategie uit de lockdown. Massaal testen moet dienen om coronahaardjes op te sporen en onschadelijk te maken. Die tests worden dan gekoppeld aan tracking van mensen die in contact zijn geweest met coronapatiënten.

  • Japanse premier Abe roept noodtoestand uit over coronacrisis

    De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en zes andere delen van het land na een recente toename van het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in de metropool. De noodtoestand geldt voor een maand.

    De maatregel geeft lokale gouverneurs de bevoegdheid om mensen aan te sporen thuis te blijven en om bedrijven te sluiten. De noodtoestand heeft betrekking op de prefecturen Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo en Fukuoka, evenals op de hoofdstad. Abe deed de aankondiging tijdens een vergadering van zijn coronavirus-taskforce. Hij zal naar verwachting later op de dag meer details geven.

    De premier benadrukte dat de noodtoestand niet zover gaat als een volledige lockdown zoals in andere landen het geval is. De besmettingsgevallen in Tokio zijn meer dan verdubbeld tot ongeveer 1200 in de afgelopen week, met meer dan 80 nieuwe gevallen op dinsdag. Landelijk is het aantal gevallen voorbij de 4000 gestegen. Het land telde op maandag 93 doden.

    ©REUTERS

  • Tweedeverblijvers trekken naar rechter tegen belastingen

    Een groep eigenaars van een woning of appartement in enkele kustgemeenten wil de taks op hun tweede verblijf aanvechten. 'Het is frappant dat de overheid wel ondernemers te hulp schiet, maar tweedeverblijvers in de kou laat staan', aldus hun advocaat Bart Engelen.

    De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet eerder al op Twitter weten dat verschillende tweedeverblijvers een belastingverlaging eisten, omdat ze niet naar zee mogen. Een groep eigenaars van verblijven in Knokke-Heist, De Panne en Koksijde gaat nu een stap verder en trekt naar de rechter. 

    Volgens de advocaat is het een politieke keuze. De gemeenten willen geen belastingvermindering toestaan, omdat ze anders kampen met een tekort in hun begroting. 'In deze kustgemeenten betalen inwoners nul procent aanvullende gemeentebelastingen, waardoor ze hun inkomsten bij tweedeverblijvers moeten halen', legt Engelen uit.

  • Meer dan 5.000 Belgen gerepatrieerd

    Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn door ons land ruim 5.000 Belgen gerepatrieerd uit het buitenland. Dat maakte het crisiscentrum bekend op zijn dagelijkse persconferentie. Het gaat om de grootste terugkeeroperatie ooit.

  • Textielsector vraagt om oude kledingstukken thuis te houden

    De textielsector ondervindt zware hinder van coronamaatregelen. Door de wereldwijde lockdowns en andere ingrepen vinden de bedrijven geen afzet meer. 'In Vlaanderen blijven alle kringwinkels en andere tweedehands kledingzaken gesloten. Bovendien hebben heel wat landen de grenzen gesloten, waardoor ook de export naar het buitenland is stilgevallen. Bijgevolg stapelen de voorraden in de sorteerbedrijven zich op', aldus Stany Vaes van sectorfederatie go4circle. 'Vandaar onze oproep om nog even te wachten met de grote lenteschoonmaak. Lever voorlopig dus even geen oud textiel in via de kledingcontainers op straat en in de recyclageparken.'

  • Druk op ziekenhuizen blijft stabiel

    Er zijn de laatste 24 uur 314 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een kwart minder dan de dag ervoor. Het aantal opnames vertoont voor de vijfde dag op rij een daling. Op intensieve zorg liggen 1.260 patiënten, drie meer dan de dag ervoor, eentje minder dan zaterdag. De cijfers stabiliseren dus.

    Er zijn ook 171 mensen genezen verklaard, waardoor nu in totaal 5.850 mensen in het ziekenhuis liggen. Op intensieve zorg blijft daarmee ongeveer de helft van de bedden (56 procent) voor covid-patiënten bezet.

    De experts die de overheid bijstaan, keken erg uit naar de dagelijkse cijfers voor deze week. Door de gunstige cijfers groeit de hoop dat piek-pandemie deze week bereikt wordt. De specialisten hielden wel een slag om de arm uit vrees dat een weekend-effect, met vertraagde rapportering, zich zou vertalen in stijgende statistieken. Maar daar lijkt nu geen sprake van.

    Daarnaast zijn er 1.380 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een honderdtal meer dan de voorbije dagen. Maar die groei wordt als klein beschouwd omdat het aantal testen fors is opgedreven.

  • 241 bijkomende overlijdens in woon-zorgcentra

    Er zijn de voorbije 24 uur 162 nieuwe overlijdens gemeld in ons land. Daarbovenop komen wel nog eens 241 overlijdens die gemeld zijn door de woon-zorgcentra. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de cijfers over de corona-epidemie door Volksgezondheid.

    Het aantal overlijdens sinds het coronavirus ons land bereikte, komt zo op 2.035. Het is al de achtste dag op rij dat meer dan 100 overlijdens gemeld worden.

    De grote toename van het aantal overlijdens heeft te maken met het telsysteem. De bewoners van woon-zorgcentra die de afgelopen dagen overleden zijn aan de longziekte Covid-19, die door het coronavirus veroorzaakt wordt, worden vanaf nu ook opgenomen in de officiële cijfers van het gezondheidsinsituut Sciensano. Het merendeel daarvan was vermoedelijk besmet en werd niet getest. Dat zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdag.

    Het gaat om bewoners van de woon-zorgcentra die tussen 2 april tot dinsdag overleden zijn, waarvan het merendeel slechts symptomen vertoonde en een kleiner - onbekend - aantal positief getest had op het coronavirus.

  • Aanvraag hinderpremie kan nu ook zonder eID

    Ondernemers of hun accountant mogen voortaan een aanvraag indienen voor een Vlaamse hinderpremie zonder dat ze zich moeten identificeren met een eID of met de smartphone-app itsme. Ze mogen ook via e-mail contact opnemen met Vlaio (het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen, dat de aanvragen behandelt), met vermelding van het ondernemingsnummer en telefoonnummer van de klant en van de accountant. In de mail moet ook staan wie bij voorkeur moet worden gecontacteerd. Vlaio zal dan de ondernemer of de accountant contacteren om de aanvraag te verifiëren en af te handelen.

    Deze ‘workaround’ kwam er nadat ITAA, het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, melding had gemaakt van problemen bij een groep ondernemers zonder digitale vaardigheden. Een substantiële groep blijkt niet over een kaartlezer te beschikken of de pincode van zijn eID niet meer te weten, waardoor ze er niet in slaagden de hinderpremie aan te vragen. Een volmacht geven aan hun boekhouder of accountant lukte ook niet omdat ze dat op dezelfde manier moeten doen.

    Het ITAA zegt nu in een mededeling dat de digitale aanvraag op zich een succes is. Zo’n 90.000 ondernemers hebben hun aanvraag al gedaan en 54.668 van hen kregen al een positief antwoord. Bijna evenveel premies (54.168 dossiers) werden al in de eerste week uitbetaald. 

  • Eurocontrol trekt uitstelpakket van 1,1 miljard euro uit

    De 41 lidstaten van Eurocontrol, de internationale organisatie die instaat voor de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa, hebben een akkoord bereikt over een financieel steunpakket. Nu ze het door de coronacris hard te verduren krijgen, kunnen de luchtvaartmaatschappijen maximaal 1,1 miljard euro aan kosten voor de Europese luchtverkeersleiding tijdelijk uitstellen, waardoor ze meer financiële ademruimte krijgen.

    Het gaat om kosten voor de periode februari tot en met mei. Het pakket voorziet in een uitstel van betaling tot november.

  • Rusland meldt meer dan 1.000 nieuwe besmettingen

    De Russische autoriteiten hebben voor het eerst melding gemaakt van meer dan 1.000 nieuwe coronagevallen. In het land is volgens officiële cijfers bij 7.497 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Ook zijn zeker 58 patiënten met het virus overleden.

    1.154
    Nieuwe gevallen
    In Rusland zijn dinsdag voor het eerst meer dan 1.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld.

    Het aantal nieuwe besmettingen dat aan het licht kwam steeg in 24 uur tijd met 1.154 en dat was de grootste toename tot dusver. De meeste coronagevallen zijn vastgesteld in hoofdstad Moskou, waar de circa 12 miljoen inwoners eind vorige maand opdracht kregen in de meeste gevallen binnen te blijven.

    Experts waarschuwen volgens Russische media dat het werkelijke aantal coronabesmettingen veel hoger ligt. Het land heeft veel minder gevallen gemeld dan andere Europese staten. Rusland stuurde de afgelopen tijd zelfs hulp naar zwaar getroffen landen als Italië en de Verenigde Staten.

  • Sciensano en ITG onderzoeken aantal besmettingen onder gezondheidswerkers

    Het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano en het Instituut Tropische Geneeskunde (ITG) gaan bestuderen in welke mate gezondheidswerkers in ziekenhuizen in contact zijn gekomen met Covid-19. Het onderzoek naar de blootstelling zal onder meer inzicht geven over het effect van de beschermingsmaatregelen in de sector.

    Gedurende 5 maanden zullen de instituten 850 gezondheidswerkers volgen. Van de studiepersonen zal bekeken worden of ze drager zijn van het virus, en of ze antilichamen tegen het virus in hun bloed hebben. Daarmee hoopt de studie te ontdekken in welke mate Covid-19-infecties voorkomen bij gezondheidswerkers, ook bij hen die geen of milde symptomen hadden, en in welke mate ze immuniteit of weerstand hebben opgebouwd. 

    'Als we antilichamen vinden, doen we ook een test waarmee we de hoeveelheid antilichamen meten die in staat zijn om het virus onschadelijk te maken bij die persoon', licht Kevin Ariën van het ITG toe. 'Die informatie is belangrijk, want hoe meer mensen immuniteit opbouwen, hoe groter de kans dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt.'

  • Ahold Delhaize nam voor 170 miljoen euro coronamaatregelen

    Ahold Delhaize, het bedrijf boven de supermarkten Delhaize en Albert Heijn, heeft al meer dan 170 miljoen euro betaald voor maatregelen in de coronacrisis. 

    Voor medewerkers installeerde Ahold Delhaize onder meer plexiglas schermen aan kassa's. Voor klanten zijn bijkomende hygiënemaatregelen ingevoerd, zoals het schoonmaken van karretjes voor en na gebruik. Ahold Delhaize zegt ook bijna 20 miljoen euro te hebben gedoneerd aan onder meer lokale voedselbanken.

  • Al bijna 2.000 coronavacatures aangemeld bij de VDAB

    De VDAB heeft al bijna 2.000 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) weten. Vooral de voedings- en landbouwsector zijn op zoek naar extra werkkrachten.

    In de land- en tuinbouw staat het oogstseizoen voor de deur, maar kunnen seizoenarbeiders door reisbeperkingen niet naar ons land afreizen. Bovendien vallen sommige andere werkkrachten uit door ziekte. Ook de vraag naar verpleegkundigen neemt toe.

    Werkgevers in essentiële sectoren werden daarom opgeroepen om hun vacatures bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst te melden. Bijna 450 vacatures werden rechtstreeks aan de VDAB gemeld, in 1.224 andere gevallen gaat het om uitzendopdrachten.

  • Boris Johnson kreeg zuurstof toegediend

    De Britse premier Boris Johnson heeft de nacht doorgebracht op intensieve zorgen. Hij heeft zuurstof toegediend gekregen, maar ligt niet aan een beademingstoestel. Dat heeft minister van Kabinetszaken Michael Gove op de Britse radio gezegd.

    Johnson werd maandagavond op de intensive care opgenomen na een verslechtering van zijn toestand door het coronavirus. De 55-jarige premier testte elf dagen geleden positief op het coronavirus. Tijdens zijn afwezigheid neemt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab de taken van Johnson waar. 

  • Tweede dag op rij minder dan 50 nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

    Voor de tweede dag op rij heeft Zuid-Korea minder dan 50 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Maandag zijn er 47 nieuwe gevallen vastgesteld, aldus de Zuid-Koreaanse centra voor de controle en preventie van ziekten. Het gaat om evenveel nieuwe besmettingen als de dag voordien, de laagste groei sinds eind februari. Toen piekte de crisis met 900 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd.

    Het cijfer is een goede indicator voor de verspreiding van de ziekte, want in Zuid-Korea wordt heel uitvoerig getest op het virus. Veel landen kijken naar de methode van Seoel als een model om het virus in te dijken. Het totale aantal bevestigde besmettingen in het land is opgelopen tot 10.331, terwijl 192 sterfgevallen tot dusver zijn gelinkt aan Covid-19. Bijna 7.000 mensen zijn genezen.

  • Boeing stopt productie Dreamliner in South Carolina

    Boeing heeft de productie van zijn vliegtuig 787 Dreamliner in de Amerikaanse staat South Carolina stopgezet wegens het coronavirus.

    Brad Zaback, de topman van het 787-programma, liet weten dat de focus ligt op de gezondheid en veiligheid van de medewerkers. Woensdag valt de productie van de vliegtuigen stil voor onbepaalde duur. Eerder had Boeing ook zijn productie in de staat Washington stilgelegd.

    De Amerikaanse vliegtuigbouwer beleeft een rotjaar. Boeing onderbrak de productie van de 737 MAX in januari. Bij twee crashes van toestellen van het type 737 MAX kwamen in Indonesië en Ethiopië meer dan 300 mensen om het leven.

  • Erika Vlieghe: ‘We kunnen niet eeuwig alles op slot houden'

    'We kunnen niet eeuwig alles op slot houden', zei Erika Vlieghe dinsdagochtend op Radio 1. Zij zit sinds maandag de expertengroep voor die de exit uit de lockdown moet zoeken. 

    Eenvoudig wordt dat niet, legde ze uit. 'Niemand heeft een crisis van deze omvang mee gemaakt.' De exit-groep zal zich baseren op ervaringen uit het buitenland, op theoretische modellen en de ervaring van kleinere epidemies uit het verleden.

    Zullen mondmaskers een rol spelen in de exit-strategie? Ze zijn nu in de eerste plaats nodig om de zorg veilig te organiseren, zegt Erika Vlieghe. In tweede orde zijn ze belangrijk om het werk te organiseren in essentiële beroepen, zoals de voedingssector, vooral waar het niet mogelijk is een goede social distancing in acht te nemen.

    Ze wilde niet ingaan op de vraag wanneer er een versoepeling van de lockdown mogelijk wordt. De maatregelen gelden nu tot het einde van de paasvakantie en worden mogelijks verlengd tot drie mei.

    ©BELGA

  • Het exit-team

    België heeft sinds maandag een exit-team, dat moet bekijken hoe we geleidelijk terug kunnen naar het leven dat we kenden voor de uitbraak van het coronavirus. Premier Sophie Wilmès maakte dat maandagavond bekend.

    De tien leden hebben medische ervaring, economische expertise of ervaring in armoedebestrijding.

    • Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten van het UZ Antwerpen
    • Emmanuel André, professor klinische microbiologie aan de KULeuven
    • Inge Bernaerts, juriste en voormalige rechterhand van voormalig Europees commissaris Marianne Thyssen
    • Mathias Dewatripont, prof economie aan ULB
    • Marius Gilbert, hoofdonderzoeker van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek
    • Niel Hens, biostatisticus aan de Universiteiten Antwerpen en Hasselt
    • Céline Nieuwenhuys, algemeen secretaris Féderation des Services Sociaux
    • Johnny Thys, bestuurder bij Electrabel, Recticel en Golazo
    • Marc Van Ranst, viroloog KULeuven
    • Pierre Wunsch, gouverneur van de nationale bank

    Echt normaal wordt 2020 sowieso niet meer, leert een eerste oefening over hoe het leven na de lockdown er uitziet.

  • Wuhan herneemt normale leven

    De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is gestart, gaat deze week de laatste beperkingen op het openbaar leven opheffen, na een strenge lockdown van meer dan twee en een halve maand.

    Woensdag om middernacht (om 18 uur Belgische tijd dinsdagavond) zal het verkeer normaliseren. De vluchten zullen hernemen en auto's zullen opnieuw de stad kunnen verlaten. Mensen die gezond zijn en geen recent contact hadden met besmette patiënten, kunnen ook opnieuw de trein nemen.

    Van de meer dan 80.000 officieel geregistreerde gevallen van het coronavirus in China, kwamen 50.000 alleen al uit Wuhan.

  • Megafestival Roskilde in Denemarken afgelast

    De 50ste editie van Roskilde in Denemarken, een van de grootste muziekfestivals van Europa, wordt afgelast door de coronapandemie. 'Hoewel we vreesden dat dit zou gebeuren, hebben we altijd gehoopt dat het niet zo moest aflopen. Maar het risico om besmet te raken met het nieuwe coronavirus is te groot wanneer veel mensen samenkomen', aldus de organisatoren. De Deense overheid verbiedt alle publieke evenementen tot 31 augustus.

    Onder meer Taylor Swift, Kendrick Lamar en The Strokes stonden op de affiche. Ook in België wordt gevreesd dat grote zomerfestivals als Rock Werchter en Tomorrowland dit jaar niet kunnen plaatsvinden. Een beslissing daarover wordt later deze week verwacht.

  • Voor het eerst geen nieuwe overlijdens in China

    Voor de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus in China heeft dat virus de jongste 24 uur geen doden in de Volksrepubliek gemaakt. Dat melden de Chinese gezondheidsautoriteiten dinsdag.

    Het land houdt al sinds januari statistieken bij over het aantal slachtoffers van het nieuwe coronavirus. Sinds maart daalt het aantal besmettingen in het land, maar China wordt wel geconfronteerd met een tweede golf van 'importgevallen' van mensen die in het buitenland besmet raakten en daarna naar China reisden.

  • Parketten openden al 5.000 dossiers

    De parketten hebben al ruim 5.000 inbreuken op de coronamaatregelen geregistreerd.

    Enkele rechtbanken zouden een snelrechtzitting willen organiseren, zodat ernstige inbreuken nog voor de zomer wordt behandeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die blijven de regels negeren of die spuwen op agenten, meldt De Standaard.

  • EU test strategie in coronastrijd

    De ministers van Financiën van de EU zitten dinsdag bijeen over crisismaatregelen, waarbij ze op zoek gaan naar onderlinge solidariteit. 

    De opties op tafel zijn

    • een preventieve kredietlijn van 240 miljard euro via het noodfonds ESM
    • liquiditeit voor kmo's via 200 miljard euro extra via de Europese Investeringsbank
    • Jobsubsidies
    • Een herstelplan, zoals een Europese lening. Vooral de zuidelijke landen ijveren voor het samen uitgeven van een lening: een coronabond. Landen als Nederland en Duitsland zijn tegen.
    ©EPA

  • Kredietkraan voor ondernemers raakt maar niet open

    Het nieuws waar we deze morgen de krant mee openen: de kredietkraan voor ondernemers raakt maar niet open.

    Twee weken nadat de banken en de overheid een prinicpeakkoord bereikten over steunmaatregelen voor wie door de coronacrisis wordt geraakt, weten veel bedrijven nog altijd niet of ze een overbruggingskrediet met overheidsgarantie krijgen.

  • Boris Johnson op intensive care

    Welkom op deze liveblog, waar we uitbraak van het coronavirus opvolgen.

    De belangrijkste berichten van gisteren:

    • De Britse premier Boris Johnson ligt op intensive care.
    • De federale regering heeft een team aangesteld voor een exit strategie.
    • Denemarken en Oostenrijk voeren de eerste versoepelingen van de quarantaine door.
    • De Franse dodentol versnelt opnieuw, terwijl de VS de kaap van de 10.000 doden rondt. In Spanje vlakte de curve af.
    • Colruyt verdedigt zich na het overlijden van een medewerker

    U herleest de liveblog van maandag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud