Aandelen van het jaar (9) | Lotus Bakeries | If you can't join them, beat them
Voor de 20ste keer in 22 jaar klopt Lotus Bakeries de Bel20. En toch noteert Lembeke, intussen groter dan de helft van de Bel20'ers, nog altijd niet zelf in die al jaren surplacende korf.
Lotus Bakeries begint ongewoon zwak aan 2023. Een zeldzaam verkoopadvies voor de koekjesbakker eind 2022 zindert nog na. An sich valt voor het verkoopadvies iets te zeggen: tegen 50 keer de nettowinst is het aandeel zoals de analist schrijft 'geprijsd voor perfectie'. En wat brengt het jaarrapport begin februari (1)? U raadt het: perfectie.
Stilaan tijd om de Bel20 op smaak te brengen met het wereldveroverende koekje uit Lembeke, denk je dan. Dat is echter buiten het vuistdikke Bel20-reglement van de Brusselse beurs gerekend. Meer bepaald regel 5.2.3. Die stipuleert dat in een jaar minstens een derde van de bij het brede publiek verspreide aandelen van eigenaar moet wisselen. Dat is een 'probleem' voor een bedrijf dat zoals Lotus veel trouwe langetermijnbeleggers telt.
'Interessant, maar geen doel op zich.' Zo relativeert CEO Jan Boone een mogelijk Bel20-zitje. In maart blijkt inderdaad weer eens dat Lotus (nipt) te weinig frenetiek verhandeld is om in de Bel20 te mogen (2). Boone stipt aan dat intussen een vijfde van de aandelen bij buitenlandse beleggers zit (3), maar die lijken net als de kleine Belg hun Biscoffs liever bij te houden.
De marktenredactie van De Tijd koos de 14 aandelen die het afgelopen beursjaar kleur hebben gegeven. Op 30 december kent u hét aandeel van het jaar.
1. Slanker Colruyt hervindt topvorm
2. Solvay | 'Cashflow lady' Kadri forceert historische break-up
3. Atenor | Projectontwikkelaar trapt in schuldenval
4. Argenx | Rechtse hoek, gevolgd door uppercut
5. Exmar | Niet iedereen wil op de boot van Sint-Nicolaas
6. AB InBev | Eén blikje met een miljardenkater
7. Euronav | Familie Saverys weer aan het roer
8. EVS | Van pure sportverslaggever tot chouchou van big tech
9. Lotus Bakeries | If you can't join them, beat them
10. Bpost | Eén aandeelhouder bepaalt, de rest baalt
11. Biocartis | Doorstart brengt aandeelhouder finale doodsteek toe
12. UCB | Kleine lettertjes zaaien grote twijfel
13. Nationale Bank | Historische verliesprognose, nieuwe koersduik
14. Gimv | Breedgeschouderde investeerder ontgroeit Vlaamse klei
Berenberg, dat in de zomer van 2021 onder de kop 'Fortune Cookie' als eerste Londense beurshuis de koekjesbakker begon op te volgen, veroorzaakt in de late lente een verse sugar rush. 'Een smakelijke opportuniteit', luidt het advies, met een - op dat ogenblik vrij stevig - koersdoel van 7.000 euro (4).
Het gaat in de vroege zomer (5) zo hard met de beurskoers dat de beurswaarde boven 6 miljard euro piept en Berenberg zijn koopadvies tempert tot 'houden'. Wat vlak voor de publicatie van het halfjaarrapport niet het beste idee is, want dat rapport levert - jawel - perfectie op (6).
Terwijl de Bel20 kwakkelt, schiet het aandeel Lotus in het najaar weer wakker. Het beurshuis ING komt met een ronkend koopadvies en probeert dit keer met een koersdoel te komen dat niet meteen door de feiten achterhaald wordt: 9.000 euro (7). 'Wij geloven dat Biscoff de nieuwe Oreo kan worden', zegt de analist over het speculoosje dat intussen in Lembeke en de nieuwe Amerikaanse fabriek in Mebane tegen een tempo van dik 7 miljard per jaar - tegenover 2,5 miljard in 2008 - van de band rolt.
De hype over de afvalpil en eetlustremmer Ozempic die alle voedings- en drankaandelen treft, kan de klim van Lotus maar heel even remmen (8). De Meetjeslanders doen gretig mee aan de novemberrally op de beurzen (9). In de pan-Europese sectorbarometer Stoxx Food & Beverage moet Lotus met 30 procent winst alleen de Noorse zalmkweker Salmar en het Britse conglomeraat Associated British Foods (Twinings, Ovomaltine, Jordan's) voor zich dulden. De Bel20? Die is nauwelijks nog te zien in de achteruitkijkspiegel.
5 februari, 7.45 uur. Dan zit de alerte belegger klaar met koffie en Biscoff, want dan stelt CEO Jan Boone de Lotus-jaarcijfers over 2023 voor. Die zullen weer de perfectie moeten benaderen om de huidige beurskoers, dik 50 keer de nettowinst, te schragen. Is die perfectie weer van de partij, dan gaan de tevreden aandeelhouders hun stukken meer dan ooit koesteren. Wat een maand later dan weer een probleem is voor de jaarlijkse Bel20-opsmukbeurt, want het bovenvermelde regeltje 5.2.3 straft aandelen met te weinig speculanten af. U ziet: perfectie is de vijand van een zeer middelmatig presterende Brusselse beursbarometer.
Meest gelezen
- 1 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 2 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 3 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 4 Belgen zijn rijker dan gezinnen elders in Europa, maar vermogen is vrij ongelijk verdeeld
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'