Motorola doet beleggers weer twijfelen
De Europese beurzen openen woensdag met verlies. Vooral de telecomaandelen staan onder druk, nadat de Amerikaanse mobilofoongroep Motorola de dag voordien een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal gaf. Dat doet beleggers er weer aan twijfelen of het snelle beursherstel van de voorbije weken niet te voorbarig was.
Roland Leuschel van de BBL ziet de recente koersstijgingen zelfs als een nieuwe luchtbel op de beurs. Hij gelooft dat de huidige recessie langer zal duren dan de meeste beursexperts beweren. Leuschel vermoedt zelfs de aandelenmarkten zich in 2002 nog aan een koerscorrectie van 15 tot 20 procent mogen verwachten. Daarom adviseert hij beleggers om bij dezelfde verdeling van hun geldmiddelen te blijven: 50 procent in AAA-obligaties, 30 procent kwaliteitsaandelen en 20 procent cash. (Aandelenbeurs, gekkenhuis?)
Ook Frank Lierman van Artesia ziet nog heel wat factoren die een eventueel economisch herstel in de weg staan. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk of de herstructureringen die veel bedrijven dit jaar doorvoerden, wel degelijk hun effect zullen hebben in 2002. Ook de huidige politieke onzekerheid en de begrotingsperikelen van heel wat overheden kunnen een economisch reveil afremmen. Euforisch moeten beleggers daarom zeker niet zijn, meent Lierman, ook al doen de beurzen het momenteel nog vrij goed. (Is de beurshausse en betrouwbare voorlopende indicator?)
Luc van Hecke van KBC Securities verwacht dat de VS-economie volgend jaar groeit 1,5 procent. De Europese economie zou dan niet veel later volgen. Maar door die betere economische vooruitzichten zou de lange rente zowel in de VS als in Europa opnieuw stjgen. Samen met het forse beursherstel van de voorbije weken betekent dit dat er voor Wall Street en voor de Europese markten geen groot potentieel meer bestaat, aldus van Hecke. De financiële aandelen zullen volgens hem wel nog kunnen profiteren van de stijgende lange rente. (KBC Securities opteert voor financiële sector in 2002)
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Braziliaanse BYD-fabriek dicht wegens slavernij
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts wordt CEO van afvalverwerker Indaver
- 5 Trump wil Groenland en Panamakanaal inlijven: een grap of doordachte strategie?