Advertentie
analyse

De onzichtbare wapenwedloop

©AFP

België geeft weinig geld uit aan het leger. Hoe weinig? Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt.

Advertentie

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

België geeft minder uit aan defensie dan bijna alle andere NAVO-leden, nog geen percent van het bruto binnenlands product. Minder dan de 2%-norm die in 2014 werd afgesproken, veel minder dan de 4% die Amerikaans president Donald Trump vorige week opperde.

Die karige militaire uitgave wekt wrevel op bij de VS en andere NAVO-leden. Gemaakte beloften moet je nakomen, toch?

Om te begrijpen waarom Charles Michel ondanks de diplomatieke druk van onze bondgenoten droogjes kan opmerken dat hij “niet onder de indruk” is van het voortdurende gezeur van de NAVO dat we meer moeten investeren in defensie, moet u er de declaratie van Wales op nalezen. Daar wordt de 2%-norm omschreven als een guideline waar landen binnen het decennium “zouden moeten naar streven.” Niet bepaald een bindend contract.

Militaire uitgaven bekijken aan de hand van het bruto binnenlands product, plaatst die uitgaven mooi in proportie tot de economie in haar geheel: hoeveel van onze economische macht zetten we om in militaire macht?

Advertentie


Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Anderzijds verbergt die bbp-berekening dat niet enkel de Verenigde Staten maar ook België de laatste jaren meer geld geeft aan militaire uitgaven dan ooit, ook als je aanpast voor inflatie. Dat zie je niet, omdat onze koopkracht de laatste eeuw zo enorm is toegenomen en de economie nu veel groter is dan vroeger.

Welvaart heeft de internationale wapenwedloop onzichtbaar gemaakt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud