Extra korting verdwijnt voor grote gezinnen bij aankoop woning
Veel kinderen hebben levert geen belastingkorting meer op bij het kopen van de gezinswoning. Ouders met drie of meer kinderen betalen voortaan evenveel registratiebelasting als kinderloze of kleine gezinnen.
Vanaf 1 juni gaat de hervorming van de registratierechten in. Die houdt in dat het standaardtarief voor gezinswoningen zakt van 10 naar 7 procent.
Het gunstregime van 5 procent klein beschrijf op basis van het kadastraal inkomen (ki) van de woning wordt vervangen door een korting van maximal 5.600 euro voor wie een woning koopt van maximaal 200.000 euro (220.000 in kernsteden en in de Vlaamse rand).
Het aantal kinderen speelt in het nieuwe systeem geen rol meer voor het recht op dat gunsttarief. Momenteel maken (samengestelde) gezinnen met minstens drie kinderen wel vaker kans op het voordeeltarief dan andere ouders of kinderloze koppels of alleenstaanden.
Want hoe meer kinderen, hoe hoger het kadastraal inkomen mag zijn om recht te hebben op klein beschrijf. Het plafond bedraagt 745 euro voor wie geen, een of twee kinderen heeft. Voor ouders met drie of vier kinderen ligt het 100 euro hoger, op maximaal 845 euro. Bij vijf of zes kinderen stijgt de grens tot 945 euro en vanaf zeven kinderen bedraagt het plafond 1.045 euro.
We willen zowel een alleenstaande als een gezin met vier kinderen de mogelijkheid geven een gezinswoning te kopen.
Het klein beschrijf werd in 2016 bijna 37.000 keer toegekend. Hoeveel van de kopers drie of meer kinderen hebben, houdt de Vlaamse Belastingdienst niet bij, maar de toename van het aantal nieuw samengestelde gezinnen maakt duidelijk dat zij verre van een uitzondering zijn.
Met co-ouderschap als norm, hebben al die nieuw samengestelde gezinnen ook ruimte nodig om hun hele kroost te huisvesten, zelfs als die maar om de twee weken bij hen is. ‘Het doel van de hervorming was iedereen de mogelijkheid te geven een gezinswoning aan te kopen, zowel de alleenstaande als een gezin met vier kinderen’, reageert Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD).
‘Het systeem veroorzaakte ook problemen’, zegt Tommelein. ‘Het is een momentopname, wat leidde tot domiciliefraude. De kinderlast wordt namelijk bekeken op het moment van de aankoop.’ In 2015 bevestigde de Vlaamse Belastingdienst nochtans dat ex-partners beiden profiteren van de verhoging van het drempelbedrag. De gescheiden ouders hoeven dat co-ouderschap zelfs niet te bewijzen, de Vlaamse Belastingdienst neemt het als uitgangspunt.
Meest gelezen
- 1 Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie federale regering uit
- 2 Hendrik Bogaert (ex-CD&V) verkoopt uitzendkantoor en wordt investeerder
- 3 De Bleeker sticht in september al nieuwe Vlaamse liberale partij
- 4 Arco belegt bij federale overheid en banken
- 5 Havens Antwerpen-Brugge en Rotterdam gaan samenwerken: 'In Europa elkaar de tent uit concurreren is gewoon niet slim'