Advertentie

‘Onze klanten zijn investeerders, geen spaarders’

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem lanceerde in september een fiscaal voordelige staatsbon. Een minderheid van de privatebankingklanten tekende erop in. ©BELGA

De federale overheid kon in september met een fiscaal voordelige staatsbon dan wel bijna 22 miljard euro ophalen, volgens private banken is hun cliënteel er nauwelijks voor gezwicht. 'Wij zijn een vermogensbeheerder, geen spaarbank.'

Met een nettorente van 2,81 procent overtrof de staatsbon die begin september gelanceerd werd de opbrengst van de allerbeste spaarboekjes van het moment. Dat leidde ertoe dat de éénjarige staatsbon 21,9 miljard euro aantrok. Ook cliënten van private banken stelden er vragen over. ‘We zijn de financiële vertrouwenspersoon van onze klanten. We hebben dus zeker vragen gekregen over de staatsbon. Maar onze telefoon stond ook niet roodgloeiend. Onze klanten zijn investeerders, geen spaarders’, zegt Pieter De Ryck, vermogensbeheerder bij Van Lanschot België.

Kortetermijninitiatieven lijken vaak aantrekkelijk, maar bieden geen duurzame groei op lange termijn.

Michel Buysschaert
CEO Delen Private Bank

De meeste private banken zeggen dat slechts een absolute minderheid van de cliënten geld gestoken heeft in de staatsbon. ‘Bij ons gaat het om een fractie. Al onze klanten samen kochten voor 10 miljoen euro staatsbons. Op een beheerd vermogen van 52 miljard euro is dat 0,02 procent’, luidt het bij Delen Private Bank. Ook Degroof Petercam en ABN AMRO Private Banking spreken over een ‘verwaarloosbaar’ percentage. Bij Deutsche Bank ging het om 5 procent, bij ING Private Banking is dat 8,4 procent. De grootste interesse was er bij BNP Paribas Fortis. ‘Ongeveer 20 procent van onze privatebankingcliënten schreef in op de staatsbon, soms voor relatief kleine bedragen’, luidt het.

Advertentie
Private banking
  • Waarom uw bankier soms lastige vragen moet stellen
  • Bank Delen: 'Welke klanten we zoeken? Mensen die zelf niet graag beleggen'
  • Is er voor private bankiers een verschil tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ geld?

Private banking-bijlage, donderdag 19 oktober gratis bij De Tijd.

Advertentie

Dat een minderheid van de vermogende cliënten zwichtte voor de staatsbon heeft onder meer te maken met de gunstigere rentetarieven die privatebankingklanten krijgen op vergelijkbare spaarproducten (zie inzet). Puilaetco bood bijvoorbeeld al een termijnrekening op één jaar die netto minstens evenveel opbracht als de staatsbon.

We zijn geen retailbank die het verschil maakt met de rente op termijn- of zichtrekeningen.

Degroof Petercam

Bovendien kregen die cliënten vaak aantrekkelijkere alternatieven op de vastrentende markt aangeraden. Bij Puilaetco ging het onder meer om geldmarktfondsen en -trackers en individuele overheids- en bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit.

Van Lanschot België geeft enkele voorbeelden. ‘De Duitse staatsobligatie met vervaldag 18 oktober 2024 bood een nettorendement tot vervaldag van 3,53 procent per jaar. Er was ook een kortlopende obligatie van de Zwitserse voedingsproducent Nestlé. Die obligatie, die vervalt op 12 november 2024, leverde netto 3,58 procent op’, zegt De Ryck.

Er is volgens de private banken nog een tweede reden waarom hun cliënten minder zwichtten voor de staatsbon. ‘Algemeen stellen we vast dat de interesse in de staatsbon bij privatebankingklanten beperkter is dan bij de bredere bevolking. Dat komt, denken we, doordat privatebankingklanten vertrouwder zijn met beleggingsoplossingen die op een voldoende lange beleggingshorizon een hoger potentieel rendement hebben’, zegt ING Private Banking.

Degroof Petercam ziet de staatsbon of de termijnrekening niet als een actief beleggingsinstrument. ‘Als private bank beheren we de portefeuilles van onze cliënten in functie van hun vermogen, hun doelstelling en hun risico- en duurzaamheidsprofiel. Hun kapitaal wordt actief belegd in financiële instrumenten, en daar maken termijnrekeningen doorgaans geen deel van uit, of hoogstens als een tijdelijke oplossing. We zijn geen retailbank die het verschil maakt met de rente op termijn- of zichtrekeningen.’

Advertentie
Hogere rentes op termijnrekening bij private banken

Voor vermogende klanten doen private banken vaak een grotere inspanning om interessante rentetarieven op spaargeld te bieden. Eind september was bij Puilaetco sprake van een brutorente van 4,01 procent voor een termijnrekening op een jaar. Netto komt dat op 2,81 procent, exact het nettorendement van de staatsbon. Lopen de bedragen op boven 1 miljoen euro, dan ging het om een brutorente van 4,16 procent. Boven 10 miljoen euro ging het zelfs om 4,31 procent. Ook Deutsche Bank (3,49 procent), Belfius Private Banking (3,36 procent) en Van Lanschot België (3,31 procent) afficheerden eind september hogere brutorentes, al bleven die netto wel onder die van de staatsbon. De banken benadrukken dat de tarieven afhangen van de persoonlijke situatie van de cliënt.

Bij KBC Private Banking lag het standaardtarief eind september op 1,50 procent, maar de bank verduidelijkt dat de individuele situatie van de klant en zijn relatie met de bank de tarifering kan beïnvloeden. Bij Delen Private Bank is er geen termijnrekening en kan cash alleen op de effectenrekening worden gehouden. ‘We geven wel een vergoeding op die cash. Die gaat van 1 tot 2 procent naargelang de hoeveelheid cash die op de rekening staat’, luidt het bij de bank. De andere ondervraagde private banken wilden hun rentetarief niet bekendmaken.

Ook Delen Private Bank vindt de staatsbon niet interessant voor haar cliënteel. ‘Alles wat we doen, vinden we een beter alternatief voor een spaarrekening of een kortetermijnactie’, luidt het bij de bank. ‘Kortetermijninitiatieven lijken vaak aantrekkelijk, maar bieden geen duurzame groei op lange termijn. We kiezen er daarom bewust niet voor. We staan als bank voor beleggingen en groei op de lange termijn omdat we steevast geloven dat daar de meest duurzame vermogensgroei uit voorkomt’, zegt CEO Michel Buysschaert.

Buysschaert geeft het voorbeeld van de defensieve obligatiestrategie die de bank aanbiedt voor zeer defensieve beleggers. ‘Dat is een goed gediversifieerde portefeuille van bedrijfs- en staatsobligaties met een gemiddelde looptijd van 4 à 5 jaar. Die levert vandaag een brutorendement van 4,6 procent op.'

Een gediversifieerde portefeuille van kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties op korte termijn was ook bij BNP Paribas Fortis een van de aangeboden alternatieven voor de defensieve belegger. ‘Maar ook hier is er geen 'one size fits all'-oplossing: we proberen altijd te focussen op de voorkeuren van onze klanten en hen de best mogelijke oplossingen te bieden op basis van hun situatie’, luidt het.

Kortlopend

Deutsche Bank is van mening dat een kortlopend spaarproduct vandaag niet de beste keuze is. 'Door de hardnekkige inflatie zou het kunnen dat centrale banken het hoge renteniveau langer aanhouden. De piek lijkt echter in zicht, waardoor deze periode een uitgelezen kans is voor beleggers om het obligatiegedeelte van hun portefeuille verder aan te vullen en die rendementen voor een langere periode vast te leggen. Voor het aanvullen van dat deel van een portefeuille kunnen we oplossingen in obligaties, in gestructureerde producten maar ook in fondsen adviseren.' Ook ABN AMRO raadt af om te veel te focussen op kortetermijninstrumenten. ‘Onze verwachting is dat zowel de korte- als langetermijnrente in 2024 zal dalen’, luidt het.

KBC Private Banking focust daarom op langetermijnbeleggingsproducten. ‘Afhankelijk van de situatie en de portefeuille van de klant en vooral ook de beleggingshorizon en risicoappetijt zijn er andere mogelijkheden, variërend van tak21- en tak23-verzekeringen over obligaties en beleggingsfondsen tot aandelen.'

Net als bij KBC werd bij Belfius ook de veilige tak21-verzekering als alternatief voor de staatsbon voorgesteld. Met het product Belfius Invest Capital Safe wordt een gegarandeerd rendement van 3,25 procent op zeven jaar geboden, het hoogste op de markt. Let wel, om de roerende voorheffing te vermijden moet het contract wel minstens acht jaar en één dag lopen. 'Voor beleggers met een kortere horizon was er de Belfius Financing Company Liquidity 10/2023 – 10/2025. Die gestructureerde obligatie met een looptijd van twee jaar biedt een jaarlijkse coupon van 3,30 procent bruto', luidt het.

Advertentie