Cryptowinter
De cryptomarkten worden keihard afgestraft. Zoals zo vaak kunnen ook in deze crisis kansen zitten.
'Winter is coming' klinkt het met enige regelmaat in de iconische serie 'Game of Thrones'. In het land van blockchains, cryptotokens en -munten is dat barre seizoen al aangebroken. Gespecialiseerde blogs houden de adem in en vragen zich af wat zal gebeuren als de bitcoin onder 20.000 dollar zakt. Het persbureau Bloomberg stelt vast dat de handel in NFT's, digitale eigendomsbewijzen op de blockchain, 90 procent onder de piek ligt. Populaire NFT-collecties, zoals de Bored Ape Yacht Club, worden zwaar getroffen.
In de sector wordt moedig gereageerd. 'De toeristen gaan weg, de echte bewoners van de web3-wereld blijven', zo zei iemand. Web3 is de wereld van blockchain, tokens en virtueel land die zweert bij een decentrale aanpak en de gebruiker de controle wil geven over zijn avatar, data en al dan niet digitale bezittingen. 'De echte bouwers blijven', zo klinkt het nog, of 'we kunnen nu focussen op de interessante projecten'.
Sommige projecten worden uitgesteld, maar lang niet allemaal. Het cryptohandelsplatform bit4you doet net nu een crowdlending om het beursgenoteerde Beluga over te nemen. Daarbij wordt er wel op gewezen dat het niet gaat over een investering in cryptomunten, maar in een bedrijf dat het mogelijk maakt om transacties te doen in cryptomunten. Of de markt nu stijgt of daalt, er wordt geld verdiend met transacties.
Het is pas als niets gebeurt op de markt dat het nadelig wordt voor een handelsplatform. Of, en dat wordt niet gezegd, als de interesse in cryptomunten zou wegebben. Wat als we in een structureel andere tijd zijn terechtgekomen, een tijd met een hogere rente, inflatie en stagnerende groei? Na jarenlang stimulerend beleid van de centrale banken is het best mogelijk dat er een lange periode komt van krimp. Dat kan lang tot een sombere stemming leiden op de markt voor cryptomunten.
Het is niet normaal dat zogeheten stablecoins of bedrijven die virtueel land aanbieden er blijkbaar niet toe komen zich grondig door een gereputeerde partij te laten auditen.
Maar zelfs een lange cryptowinter hoeft geen doodsteek te zijn voor de ambities van de brede cryptowereld. Vernieuwingen zoals decentrale financiële diensten of NFT's zijn ontstaan tijdens eerdere winters. Als met blockchaintechnologie echt unieke oplossingen worden voorgesteld, cryptotokens echt tot zinvolle, nuttige of gewoon echt leuke projecten leiden, dan is nog veel mogelijk. Tenminste als werk wordt gemaakt van een aantal pijnpunten.
Zo is het niet normaal dat zogeheten stablecoins of bedrijven die virtueel land aanbieden er blijkbaar niet toe komen zich grondig door een gereputeerde partij te laten auditen. Ook de voorliefde van cryptobedrijven om zich te vestigen in Dubai of in belastingparadijzen roept vragen op. Het argument is vaak dat die landen een duidelijk regelgevend kader hebben voor crypto, maar tegelijk zijn het jurisdicties die niet bekend staan als voorvechters in de internationale strijd tegen misdaad en zwart geld.
Al is hier ook een verantwoordelijkheid voor regelgevers en politici om beslissingen te nemen. Ook in België is er een vraag van bedrijven uit de cryptosector om een gesprek aan te gaan over de regelgeving, eerder dan te wachten op het Europese niveau. Regelgeving komt er toch en ook hier geldt 'winter is coming', dit keer als motto van het huis Stark uit 'Game of Thrones', dat ermee oproept vooral waakzaam te blijven.
Meest gelezen
- 1 's Werelds machtigste bankier Jamie Dimon waarschuwt voor 'aanzienlijke turbulentie' voor wereldeconomie
- 2 Toch nog index voor hoge pensioenen en meer geld voor defensie: dit staat in De Wevers paasakkoord
- 3 China verhoogt importheffingen op Amerikaanse goederen naar 125 procent
- 4 Oud-Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht: 'Niets doen is het zinvolste antwoord op invoerheffingen'
- 5 Hoe Christian Teunissen (Xior) een wijnkelder voor 16.000 flessen bouwde onder het Château de Vignée