Advertentie

Ook Merkels CDU verdeeld over VN-migratiepact

Duits protest tegen het VN-migratieverdrag. Kandidaat-CDU-voorzitter Jens Spahn pleit om de ondertekening uit te stellen.

Het migratiepact van de Verenigde Naties verdeelt niet alleen de Belgische regering, maar nu ook de CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In eigen land is het uitkijken naar het partijbureau van de N-VA over de kwestie.

Niet alleen in België, maar ook in Duitsland is het debat losgebarsten over het migratiepact van de Verenigde Naties. Jens Spahn, een van de drie kandidaten om bondskanselier Merkel op te volgen als CDU-partijvoorzitter, vindt dat de ondertekening moet worden uitgesteld. Hij zei dat in Bild am Sonntag.

Daarmee gaat hij in tegen Merkel, die dit weekend nog eens opriep de tekst te ondertekenen. Volgens haar is het pact uitgegroeid tot een test die duidelijk zal maken of internationale verdragen überhaupt nog mogelijk zijn.

Advertentie

Niet alleen Spahn betwist dat nu. Ook de CDU-afdeling van de deelstaat Saksen-Anhalt is tegen het pact.

Europese christendemocraten

Daarmee verdeelt de kwestie almaar harder de Europese christendemocraten. In de Europese Volkspartij kant ook de Hongaarse premier Viktor Orbán zich tegen het pact, net als de Oostenrijkse christendemocratische bondskanselier Sebastian Kurz.

In Vlaanderen steunen Open VLD en CD&V de tekst. Vrijdag zei vicepremier Kris Peeters dat 'we ons niet willen bevinden in de groep van Hongarije, Roemenië of andere landen die hebben aangekondigd het migratiepact niet goed te keuren'.

Volgens Open VLD-vicepremier Alexander De Croo bevat het pact 'veel elementen die België kunnen helpen met de migratiepolitiek, bijvoorbeeld in de strijd tegen illegale migratie'.

De N-VA vreest echter dat rechters zich toch op de tekst van het VN-migratiepact zullen beroepen om het migratiebeleid mee te bepalen.

Advertentie

N-VA

De N-VA steunt het pact niet, al zei premier Charles Michel eind september tijdens de algemene vergadering van de VN in New York nog dat ons land het pact in december zou tekenen in Marrakesh. Daarom wordt maandag uitgekeken naar het partijbureau van de N-VA, waar de kwestie naar alle verwachting wordt besproken.

In het Global Compact for Migration van de VN staan niet-bindende afspraken, onder meer om migratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen en om mensensmokkel tegen te gaan. De N-VA vreest echter dat rechters zich toch op de tekst zullen beroepen om het migratiebeleid mee te bepalen. De partij vindt dat dat in 2012 al gebeurde door uitspraken van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, over een verbod om vluchtelingen terug te brengen naar de Afrikaanse noordkust.

Wonden

Bij de regeringspartijen wil maandag niemand reageren omdat de onderhandelingen bezig zijn. In 'De ochtend' wilde CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy wel kwijt dat premier Michel volgens hem de tekst moet tekenen, omdat hij anders zichzelf tegenspreekt.

Van Rompuy zei dat de discussie in de regering woedt op een moment dat de lokale verkiezingen in Antwerpen 'wonden hebben geslagen' tussen de N-VA en CD&V. Hij zei dat de manier waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever CD&V-kandidaat-burgemeester Kris Peeters heeft aangepakt in die campagne 'blijft wegen'.

Verzwakte premier

In Franstalig België verzwakt de discussie de positie van Michel. In Le Soir zegt Ahmed Laaouej, de fractieleider van de PS in de Kamer, maandag dat de functie van de premier verzwakt is. 'Wij in België wisten al dat de echte macht bij de N-VA ligt', zegt hij. 'Na zijn verklaring bij de Verenigde Naties heeft de premier gekapituleerd omdat zijn staatssecretaris voor Migratie nee zegt. Op de internationale scène weten ze nu dat België gegijzeld wordt door een nationalistische partij, door een rechts populisme dat het Vlaams Belang achternaholt.'

 

 

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud