Beurswaakhond legt bom onder Alstom-deal
De Franse beurswaakhond, de Autorité des Marchés Financiers (AMF), heeft de deal rond het industrieconcern Alstom op de helling gezet. Door een uitspraak van de AMF moet de Franse staat binnenkort mogelijk een bod uitbrengen op alle uitstaande aandelen van Alstom. Een optie die de overheid wellicht niet ziet zitten.
Er lijkt maar geen eind te komen aan de soap rond het Franse industrieconcern Alstom. Dit keer dreigt de Franse beurswaakhond, de Autorité des Marchés Financiers (AMF), roet in het eten te gooien.
De AMF boog zich de afgelopen dagen over de overnamedeal die het Amerikaanse General Electric (GE) op 22 juni sloot met het industrieconcern. De Amerikanen boden 12,35 miljard euro voor de energieactiviteiten van de Franse groep. Daarnaast stemde GE ermee in zijn spoorsignalisatiepoot onder te brengen bij Alstom.
Regering
De Franse regering gaf pas groen licht aan de deal nadat ze zelf een akkoord bereikt had met Bouygues. Die groep is vandaag met een belang van 29,4 procent nog de grootste aandeelhouder van Alstom. Maar de staat is van plan een deel van die participatie over te nemen. De volgende drie jaar wil de overheid een belang van 20 procent opbouwen.
Dat kan door aandelen van Bouygues over te kopen of door aandelen te kopen op de financiële markt. 'Die aankoopoptie stelt ons in de mogelijkheid de aandelen tegen de laagste prijs te kopen', zei de Franse minister van Economie Arnaud Montebourg eind vorige maand. Bouygues wil de overheid verplichten 35 euro per aandeel Alstom te betalen.
Door zelf een belang in Alstom te nemen wil de Franse regering verzekeren dat de groep in Frankrijk verankerd blijft en dat de belangrijkste beslissingscentra van het concern ook in eigen land blijven.
Overnamedeal
De overheidsoperatie kan pas van start gaan zodra Alstom en GE hun overnamedeal in de eerste helft van 2015 afgerond hebben. Maar in afwachting is Bouygues wel bereid haar stemrechten in de raad van bestuur van Alstom al aan de staat over te dragen zodat de regering al een zegje heeft in de uitstippeling van de strategie voor Alstom.
Precies over die afspraak struikelt de AMF. 'Volgens die overeenkomst zijn de overheid en Bouygues samenwerkende partners. Dat betekent dat zij een bod moeten uitbrengen op alle uitstaande aandelen van Alstom zodra de staat en het bedrijf samen 30 procent een participatie van 30 procent in Alstom opgebouwd hebben', oordeelde de beurswaakhond.
Hollande
De kans dat de regering van president François Hollande die optie genegen is, is erg klein. Zo goed bij kas zit ze immers niet. Integendeel de volgende jaren staan zware besparingen op de agenda om het begrotingstekort en de staatsschuld flink terug te dringen.
De regering heeft de Fransen beloofd dat de instap in het kapitaal van Alstom de belastingbetaler geen cent zal kosten. Daarom besloot ze belangen in andere staatsbedrijven af te bouwen om de Alstom-deal te financieren. Eind vorige maand deed de staat al ruim 3 procent van haar belang in energiegroep GDF Suez van de hand.
Opties
De ploeg-Hollande lijken twee opties te resten om te kunnen ontsnappen aan de verplichting een bod op alle uitstaande Alstom-aandelen uit te brengen. Een eerste piste bestaat erin het akkoord met Bouygues over de stemrechten in de raad van bestuur op te zeggen.
Dan kan de AMF niet meer oordelen dat de staat en Bouygues samenwerkende partners zijn. Maar bijgevolg kan de regering voor de afronding van de overnamedeal tussen GE en Alstom ook niet wegen op de strategische beslissingen bij Alstom. Ze kan pas een plekje in de raad van bestuur opeisen als ze een behoorlijk belang verworven heeft in het industrieconcern.
Dilemma
Er is ook nog een tweede optie: op korte termijn een flink deel van de participatie van Bouygues in Alstom overkopen. Maar dan dreigt de overheid wel een pak meer te moeten betalen voor dat belang dan wanneer ze ook op de markt aandelen kan kopen. Een moeilijk dilemma.
Dat de AMF de deal tussen de staat en Bouygues afschiet, is niet zo abnormaal volgens experts. 'Als de beurswaakhond hieraan groen licht gaf, zette hij de deur wagenwijd open voor fraude rond verplichte overnamebiedingen', zeggen zij.