Dexia hard onderuit in Brussel
De Bel20 sloot na een negatieve start op een heel bescheiden winst. Het financiële duo KBC en Ageas woog zwaarst op de beursbarometer, buiten de Bel20 ging Dexia hard onderuit.
De Bel20 sloot een fractie hoger op 2.239,35 punten. Dat het verlies niet hoger uitkwam, was vooral op rekening van het financiële duo te schrijven. De bank- en verzekeringsgroep KBC staat al een tijdje onder druk, door de opflakkerende eurocrisis en speculatie over een kapitaalverhoging. KBC liet 3,4 procent liggen tot 13,83 euro, dat is ruim 7 euro of één derde onder de piek van een kleine maand geleden.
Ook Ageas had het door de weerom zware verliezen op de obligatiemarkten - die potentieel weer aanleiding kunnen geven tot minwaarden - niet onder markt. De verzekeraar dook eveneens 3,4 procent lager op 1,419 euro.
De grootste daler was evenwel Bekaert, dat nog eens 5 procent inleverde tot 21,70 euro. Daarmee is de staaltechnologiegroep weer aanbeland op het laagste peil sinds april 2009. Handelaars hadden het raden naar de reden voor de nieuwe koersval. Wel publiceerde de grote Chinese rivaal Xingda maandag zijn jaarverslag over 2011. Echt schokkend 'nieuw nieuws' bevatte dat nieuws, maar het kan mogelijk een aanleiding geweest zijn voor nieuwe verkooporders. 'Xingda herhaalt dat ze meer en meer gaan exporteren en dus Bekaert ook in de rest van de wereld concurrentie gaan aandoen. Ook dat is al een tijdje bezig, maar misschien dringt het nu pas echt goed door bij sommigen', stipt ING-analist Filip De Pauw aan.
Beter verging het GDF Suez, met een weging van 11,5 procent na AB InBev (12,5%) de invloedrijkste Bel20-component. De nutsgroep noteerde vrijdagavond nog tegen een diepterecord, maar herstelde maandag 2,9 procent tot 18,48 euro. GDF Suez maakte een einde aan de onzekerheid over een uitkoopbod op dochter International Power (IP) door de biedprijs met 7 procent te verhogen. Meteen een duur prijskaartje van 7,8 miljard euro om een punt te zetten achter het aparte City-avontuur, maar bij beleggers overheerst duidelijk de opluchting dat Parijs eindelijk een punt zet achter het weinig lonende IP-verhaal.
AB InBev schreef 1,6 procent bij en noteert op 55 euro. KBC Securities neemt de Dominicaanse brouwer Cerveceria Nacional Dominicana (CND) over. 'AB In Bev is op dit ogenblik nummer twee in de Dominicaanse Republiek', stipt KBC-analist Wim Hoste aan. 'Die positie versterken houdt dus steek, maar de deal is klein bier voor de groep.'
De telecomaandelen uit de Bel20 reageerden rustig maar positief op het bericht dat het Nederlandse KPN overweegt zijn Belgische mobilofoniedochter BASE van de hand te doen. BASE is de nummer drie in mobilofonie, na Proximus (Belgacom) en Mobistar. Telenet liet al weten niet geïnteresseerd zijn in een overname van BASE en de voorkeur geeft aan het gebruik van een bestaand netwerk.
Telenet ging 2,9 procent hoger naar 31,17 euro, Belgacom won 0,6 procent en Mobistar tikte 0,3 procent lager af.
Dexia
Buiten de Bel20 tuimelde Dexia 11,5 procent naar 23 cent, een diepterecord. De escalatie van de eurocrisis is bijzonder slecht nieuws voor de restbank, die met haar portefeuille erg sterk is blootgesteld aan de PIIGS-crisislanden. In die erfenis zit bijvoorbeeld voor 10 miljard of 5,13 euro per aandeel Italiaans staatspapier.
En om onvermijdelijke verliezen op die restportefeuille op te vangen, is het voor Dexia van groot belang een goede prijs te vangen voor het enige resterende kroonjuweel, DenizBank, om de volledig weggeslagen kapitaalbuffer aan te sterken. En dus zijn beleggers 'not amused' over het Bloomberg-bericht vrijdagavond als zouden de gesprekken van Dexia met de potentiële overnemer uit Qatar vastgelopen zijn op het prijskaartje.
EVS
EVS sloot stabiel op 38 euro. De beeldserverspecialist pakt op de sectorbeurs in Las Vegas (NAB) uit met een deal van zowat 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro). Te boeken in het tweede kwartaal. Het gaat om een contract met Video Equipment Rentals (VER), een verhuurder van regiemateriaal. VER koopt bij EVS onder meer 20 XT3-servers (zes kanalen).
EVS keert - bovenop het interimdividend van (bruto) 1,16 euro per aandeel - op 25 mei een slotdividend van (bruto) 1,20 euro uit. Dat is 28 cent minder dan vorig jaar. 'Het is een voorzichtige manier op de cash te beheren', reageert woordvoerder Geoffroy d'Oultremont. 'We boekten vorig jaar een vijfde minder winst, investeren in nieuwe gebouwen (gefinancierd met LT-schulden) en hebben op korte termijn ook wat cash nodig.' D'Oultremont voegt eraan toe dat EVS nog altijd zijn volledige winst per aandeel (2,35 euro per aandeel) uitkeert.'
Het slotdividend staat in de bijeenroeping voor de algemene vergadering op 15 mei. In die uitnodiging lezen we verder dat Françoise Chombar onafhankelijk bestuurder wordt bij EVS. Chombar is de CEO van Melexis, de chipfabrikant voor de autosector.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen