Regering werft 718 mensen extra aan door brexit
Het parlement moet het bijkomend budget van 21 miljoen euro nog goedkeuren.
De federale ministerraad heeft vrijdag een brexitwet aangenomen, die zal leiden tot 718 bijkomende aanwervingen. De regering vraagt daarvoor aan het parlement een extra budget van 21 miljoen euro. Dat kondigde premier Charles Michel (MR) aan op een persconferentie.
De bijkomende aanwervingen moeten tegen 2020 op kruissnelheid zijn. De nieuwe middelen worden gevraagd bij de goedkeuring van de volgende 'twaalfden' door het parlement, verduidelijkte de premier. Het gaat om maatregelen om de gevolgen van een 'no deal' - een harde brexit zonder akkoord - op te vangen.
Douaniers
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) kondigde aan dat bovenop de eerder besliste extra aanwerving van 141 douaniers er nog eens 245 gerekruteerd worden. Daarnaast worden een aantal projecten rond digitalisering en vereenvoudiging versneld doorgevoerd - 'we maken hier van een nadeel een voordeel'. Ook wordt ervoor gezorgd dat bedrijven met processen die door de douane geaccrediteerd worden sneller zullen kunnen werken. Wat de financiële markten betreft zal de continuïteit voor particuliere investeerders gewaarborgd worden, aldus nog De Croo.
Bij de Economische Inspectie komen er 21 voltijdse banen bij, verklaarde minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De brexitwet biedt ook een wetgevend kader en bescherming voor arbeidscontracten van Britten in België en Belgen in Groot-Brittannië, en dit op basis van wederkerigheid. De regering gaat voorts advies vragen bij de Commissie Boekhoudkundige Normen over de boekhouding en jaarrekening van Britse bedrijven in België, nu het Verenigd Koninkrijk niet langer meer deel zal uitmaken van de Europese Unie.
Grensbewaking
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zei dat er 40 voltijdse medewerkers bijkomen voor het versterken van de binnenlandse veiligheid en de grensbewaking. Er komt ook een verbindingsofficier in Londen.
Voorts wordt ook het federaal voedselagentschap FAVV versterkt voor bijkomende controles en breidt Buitenlandse Zaken de onderhandelingsteams uit. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kondigde aan dat hij maandag in Brussel een ontmoeting zal hebben met zijn Britse ambtsgenoot Jeremy Hunt.
Nemo
Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) verwees naar de Nemo Link - een onderzeese stroomkabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk - die eind januari operationeel wordt. Over de kabel kan in beide richtingen 1.000 MW aan elektriciteit worden vervoerd, ongeveer het vermogen van een kerncentrale. Maar beide landen moeten onderhandelen over de prijs, aangezien de regels binnen de Europese Unie niet meer zullen gelden na de brexit.
De brexitwet wordt nu naar de Raad van State gestuurd voor een dringend advies. Premier Michel zei op de verantwoordelijkheidszin van het parlement te rekenen om de bijkomende middelen goed te keuren.
Meest gelezen
- 1 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 2 Terwijl de wereld in brand staat, heerst chaos in het Witte Huis
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 5 Soepelere voorwaarde vervroegd pensioen levert maximaal 1 jaar winst op