Advertentie

Telemonitoring moet levensverwachting kankerpatiënten verhogen

Medische wearables kunnen de levensverwachting van kankerpatiënten vergroten, stelt een consortium met onder meer het Leuvense Kankerinstituut en de scale-up Byteflies.

Telemonitoring kan niet alleen de levensverwachting, maar ook de levenskwaliteit van kankerpatiënten verhogen. Een consortium met onder meer het Leuvense Kankerinstituut en de scale-up Byteflies zet een nieuw onderzoeksproject op.

'Hoe vroeger je nevenwerkingen bij kankerbehandeling herkent, hoe hoger de levensverwachting en -kwaliteit van patiënten.' Als voorzitter van het Leuvense Kankerinstituut stapt professor Michel Delforge, gespecialiseerd in hematologie, in een consortium met nexuzhealth (platform gespecialiseerd in patiëntendossiers), het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, UZ Leuven en de Belgisch-Amerikaanse start-up Byteflies om met behulp van medische wearables de levensverwachting te vergroten.

'Kanker evolueert steeds meer van een acute aandoening naar een chronische ziekte', zegt Delforge. Die evolutie brengt uitdagingen met zich mee. De afdeling oncologie vertegenwoordigt ongeveer een derde van de activiteiten in het universitair ziekenhuis van Leuven. Dagelijks passeert een tweehonderdtal patiënten in de dagkliniek voor controles en ondersteunende maatregelen om de ziekte het hoofd te bieden. 'Daarnaast is het niet altijd even makkelijk voor mensen in de eerstelijnszorg om die verschillende neveneffecten te kennen', zegt Delforge.

Advertentie
De essentie
  • Kanker evolueert steeds meer van een acute aandoening naar een chronische ziekte.
  • Het is belangrijk patiënten tijdens hun behandeling goed op te volgen en mogelijke nevenwerkingen snel te ontdekken.
  • De start-up Byteflies werk samen met een consortium met onder andere het Leuvens Kankerinstituut om kankerpatiënten via telemonitoring op te volgen.

Enter OncoCare@Home, een nieuw project van de Belgisch-Amerikaanse start-up Byteflies met 1 miljoen euro steun van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO). Het bedrijf haalde eerder al het nieuws met medische wearables die hartproblemen detecteren of toestelletjes die het mogelijk maken om epilepsiepatiënten thuis te monitoren. Byteflies wil het aantal ziekenhuisopnames van kankerpatiënten met 10 procent doen afnemen.

10.000
patiënten
De ambitie is om tegen 2027 ongeveer 10.000 patiënten in België te monitoren met de OncoCare@Home-oplossing.

Hoe werkt dat in de praktijk? 'Wie intensieve chemotherapie moet ondergaan, loopt het risico op infectie', zegt Delforge. 'Dankzij een slim toestel dat onafhankelijke metingen doet, zou je zo'n infectie sneller op het spoor kunnen komen.' Maar ook voor fragiele, oudere patiënten zou telemonitoring kunnen helpen.

Advertentie

'Als universitair ziekenhuis vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten deel te nemen', zegt Delforge. 'Zo kunnen we wetenschappelijk onderbouwen hoe een wearable kan helpen in de strijd tegen kanker.' Het project zal zich dit jaar richten op de ontwikkeling van de oplossing en de protocollen om in 2023 de testfase in te kunnen gaan. Tegen het eind van volgend jaar hoopt het team de testfase af te kunnen ronden. De ambitie is om tegen 2027 ongeveer 10.000 patiënten in België te monitoren met de OncoCare@Home-oplossing.

Profiel Byteflies
  • Opgericht door ingenieurs Hans Danneels en Hans De Clercq in 2015
  • Bekende investeerders zijn onder anderen Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere, de oprichters van Showpad.

Gepersonaliseerd en preventief

Voor Byteflies is het project een logisch stap. Oprichters Hans Danneels en Hans De Clercq, twee ingenieurs die hun doctoraat aan de KU Leuven behaalden, werken al sinds 2015 aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Het potentieel van die manier van werken werd aangetoond met CovidCare@Home, de telemonitoringapplicatie voor covidpatiënten. Die wordt door de Belgische terugbetalingsinstantie RIZIV terugbetaald.

'We vertrekken altijd vanuit de noden van de patiënt en de specialist', zegt medeoprichter en mede-CEO Hans De Clercq. 'In eerste instantie gaan we ons richten op de ontwikkeling van een systeem op maat van het diverse ziektebeeld dat een kankerpatiënt vertoont tijdens zowel de behandelingsfase als de herstelperiode.' Byteflies kijkt daarvoor naar een gebruiksvriendelijke oplossing die de vorm van een slimme pleister zal hebben, die de patiënt op zich kleeft en waarmee zijn waarden 24/7 gemonitord worden.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Federale formatie: De Wever legt nieuwe hervormingsnota op tafel na ruzie van vrijdag
Nadat een overleg over fiscaliteit vrijdag in geruzie ontaardde, roept formateur Bart De Wever de Arizona-partijen dit weekend niet meer bijeen. Maandag buigen ze zich wel meteen over een nieuwe hervormingsnota.
Gesponsorde inhoud