Facebook werft 10.000 Europeanen aan om 'metaverse' te bouwen
De nieuwe werknemers moeten helpen een onlinewereld te bouwen waar gebruikers in gedeelde digitale ruimtes communiceren en samenwerken. Facebook koestert wel verwachtingen over het Europese beleid.
Facebook-topman Mark Zuckerberg promoot al een hele tijd zijn ideeën over de metaverse. Hij omschrijft die als 'een virtuele omgeving waar je met andere mensen kan aanwezig zijn in digitale ruimtes'.
Gebruikers gaan via allerlei apparaten toegang krijgen tot die metaverse. Van apps op smartphones tot headsets voor virtual en augmented reality. 'Met die metaverse breekt een nieuw tijdperk aan van sterke, nieuwe virtuele verbindingen dankzij technologieën als virtual reality (VR) en augmented reality (AR)', liet Facebook zondagavond in een blogpost weten.
Facebook zoekt volop naar zeer gespecialiseerde ingenieurs.
'Met onze investeringen in de Europese markt spreken we ons vertrouwen uit in de kracht van de Europese techsector en in het potentieel dat het Europese techtalent heeft', aldus het Amerikaanse bedrijf.
Om de metaverse tot leven te brengen 'moeten vele bedrijven, ontwikkelaars, creators en beleidsmakers samenwerken. Daarnaast betekent het dat Facebook voluit moet investeren in nieuw talent en moet het als bedrijf in zijn geheel groeien.'
Ingenieurs
In de blogpost zeiden vicepresident Nick Clegg van Global Affairs en zijn collega Javier Olivan van Central Products dat Europa het hart is van de metaverseplannen. Ze steken niet onder stoelen of banken dat een van de grootste prioriteiten van Facebook het aantrekken van zeer gespecialiseerde ingenieurs is. Het bedrijf wil samenwerken met de Europese regeringen om 'de juiste mensen en de juiste markten' te vinden.
Over de locatie van de nieuwe medewerkers is nog niets bekend. Facebook verwacht dat mensen op meerdere locaties aan metaverseprojecten werken, ook vanop afstand.
Ook wordt in de blogpost verwezen naar de grote Europese consumentenmarkt, de hoge kwaliteit van de universiteiten en het technologische toptalent. Daarbij vermelden ze de Duitse biotechsector, de coalitie van Europese neobanken, de recordinvesteringen in Spaanse start-ups en Zweden dat tegen 2023 de eerste cashloze samenleving gaat worden.
'Bij Facebook hebben we lang geloofd dat Europees talent de wereldleider is. Daarom hebben we er al zoveel in geïnvesteerd, van het financieren van subsidies aan de Technische Universiteit van München tot de opening van ons eerste grote Europese AI-onderzoekslaboratorium en FAIR-acceleratorprogramma in Frankrijk en het Facebook Reality Labs-kantoor in Cork. Vol overtuiging ondersteunen we toonaangevende Europese innovatie', zegt Facebook.
'Net zoals bij het internet is het hoofdkenmerk van de metaverse de openheid en interoperabiliteit', zeggen Clegg en Olivan. 'Interoperabiliteit' moet het mogelijk maken dat verschillende technologische platformen vlot met elkaar kunnen communiceren. Volgens de blogpost is samenwerking nodig tussen bedrijven, ontwikkelaars, creators en beleidsmakers.
De Europese investeringsplannen van Facebook worden bekendgemaakt net nu er weer veel kritiek op het beleid van het bedrijf is.
Kritiek
De aankondiging van Facebook valt samen met de zoveelste periode van hevige kritiek op het bedrijf. De klokkenluiders Frances Haugen en Sophie Zhang getuigen deze maand voor het Britse parlement en Haugen is ook uitgenodigd door leden van het Europees Parlement. Haugen maakte interne documenten bekend en zei in eerdere getuigenissen dat Facebook de schadelijke gevolgen van zijn werking beseft, maar voorrang geeft aan winst maken.
In de blogpost staat dat de Europese Unie 'een belangrijke rol te spelen heeft in het opmaken van de nieuwe regels voor het internet'. In de dagelijkse werking van het internet moeten Europese waarden verweven zitten, zoals vrije meningsuiting, privacy, transparantie en rechten van de individuen. De Europese beleidsmakers tonen daar de weg, zeggen Clegg en Olivan. Ze kijken de afronding van de digitale eenheidsmarkt tegemoet, alsook 'stabiliteit in internationale datastromen, die essentieel zijn voor een bloeiende digitale economie'.
Zoals elk bedrijf zijn onze plannen onderhevig aan veranderingen in overeenstemming met de lokale economische omstandigheden.
De overdracht van Europese data naar Amerikaanse servers is juridisch en politiek een heikel punt, waarbij Facebook volop betrokken partij is. Op de vraag of Facebook de investeringsplannen herbekijkt wanneer Europa onvoldoende meewerkt voor de datastromen, reageerde het bedrijf: 'We zijn ervan overtuigd dat beleidsmakers investeringen in Europa verwelkomen en erop toezien dat de regelgeving dat ondersteunt. Zoals bij elk bedrijf kunnen onze plannen veranderen afhankelijk van de lokale economische omstandigheden.'
Metaverse-investeringen
In september trok Facebook 50 miljoen dollar uit voor het bouwen van de metaverse, maar analisten ramen de inspanningen van Facebook veel hoger. De nieuwssite The Information zei eerder dit jaar dat bijna 10.000 mensen, zowat een vijfde van het personeelsbestand van Facebook, nu al werken voor de afdeling die toestellen maakt voor virtual en augmented reality, technologie die deel uitmaakt van de metaverse.
Facebook lanceerde een vroege versie van een app, Horizon Workrooms, die gebruikers in staat stelt in virtual reality samen te werken in de vorm van avatars. In juli kondigde de socialemediareus een productteam aan dat werkt aan de metaverse en dat deel zou uitmaken van Facebook Reality Labs (FRL), de afdeling gespecialiseerd in virtual en augmented reality. In september raakte bekend dat Andrew ‘Boz’ Bosworth, het hoofd van FRL, volgend jaar de technologiebaas van Facebook wordt. Hij blijft ook verantwoordelijk voor FRL.
Meest gelezen
- 1 Renault-CEO Luca de Meo: ‘Een auto maken wordt nog bijna de helft duurder tegen 2030’
- 2 Yves Leterme: ‘Willen Bouchez en De Wever echt een prijs betalen voor deze regering?’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Het jaar van extreemrechts: 'Ik effen het pad voor het Vlaams Belang, en daar ben ik trots op'
- 5 Plots vliegen overlevingspakketten de deur uit in Vlaanderen