Beton met biohoutskool haalt CO₂ uit de lucht
Amerikaanse onderzoekers hebben een alternatieve methode ontwikkeld om beton te maken met een negatieve koolstofuitstoot.
Onderzoekers aan de Washington State University beschrijven in een wetenschappelijk artikel hoe ze een mengsel hebben gemaakt van gewoon cement met biochar, een soort houtskool van organisch afval, dat vooraf een behandeling had gekregen met afvalwater uit de betonproductie.
De biochar kon tot 23 procent van zijn gewicht aan koolstofdioxide uit de lucht zuigen, maar behield de stevigheid van gewoon cement. Het gebruik van biochar zou de koolstofuitstoot van de betonindustrie aanzienlijk kunnen verminderen, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Materials Letters.
Kalksteen
De betonindustrie is naar schatting goed voor zowat 8 procent van de wereldwijde (menselijke) koolstofuitstoot. Een deel daarvan komt vrij door het gebruik van fossiele energie in het productieproces, maar er komt ook CO₂ vrij bij de chemische ontbinding van kalksteen, die bij de productie wordt gebruikt.
Zogenaamd koolstofnegatief beton kan een substantiële bijdrage leveren in het terugdringen van CO₂ in onze atmosfeer. Ook het Canadese bedrijf Carbicrete ontwikkelde zo’n klimaatvriendelijk beton, door het toevoegen van zogenaamde staalslakken aan het cement. In ons land pakte het Limburgse bedrijf Orbix uit met een gelijkaardige techniek.
Meest gelezen
- 1 Deze zes modellen zullen het cruciale autojaar 2025 maken of kraken
- 2 Eindspurt Arizona wordt uitputtingsslag na golf aan amendementen
- 3 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot
- 4 Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
- 5 Vlaming laat fors meer schenkingen registreren