De chipgigant Nvidia is een innovatiemachine. Een stukje van die innovatie komt uit Gent. In alle stilte is de Californische techreus neergestreken in de Arteveldestad, waar negen Vlaamse topingenieurs technologie ontwerpen voor een snellere informatieverwerking.
Na jaren vertraging moet de Ariane 6 vanavond opstijgen vanaf de lanceerbasis in Frans-Guyana. De Belg Tony dos Santos, missiemanager voor de vlucht, telt mee af. 'Daarna kan ik eindelijk naar de kapper.'
Dat de late gelijkmaker van Romelu Lukaku in de EK-wedstrijd van België tegen Slovakije werd afgekeurd, zindert dinsdag na. Het voor de Belgen frustrerende moment was voor veel kijkers een eerste kennismaking met de technologie die scheidsrechters moet helpen correcte beslissingen te nemen.
De Japanse batterijspecialist TDK, die onder andere iPhones van energie voorziet, claimt een grote doorbraak met zijn vastestofbatterijen. Die moeten straks 100 keer krachtiger worden, waardoor almaar kleinere batterijen langer meegaan.
Is de jongste generatie augmentedrealitytechnologie (AR) geschikt om blinden en slechtzienden zelfstandiger te maken? De Belgische softwareontwikkelaar In The Pocket test het uit in Nederland.
Verlamden kunnen weer bewegen, blinden kunnen weer zien. Neurologische implantaten houden de belofte in van Bijbelse mirakels. Tegelijk mogen we de risico’s en uitdagingen niet minimaliseren. ‘Zo’n hersenchip kan je niet zomaar vervangen als hij niet meer werkt.’
Amper 16 was Roeland Decorte toen hij werd toegelaten tot de prestigieuze universiteit van Cambridge. Vijftien jaar en enkele ondernemersavonturen later heeft hij zijn liefde voor de oudheid ingeruild voor een AI-oplossing die de grootste techbedrijven ter wereld verleidt.
Hij won ooit een abonnement op het erotische magazine Penthouse na een weddenschap met Stephen Hawking. Maar de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Kip Thorne ligt vooral aan de basis van een historische revolutie in de astronomie. 'Onze grootste bijdrage wordt dat we het universum en de wetten van de fysica eindelijk doorgronden.'
Als kersvers hoofd AI van de VRT moet Tatjana Vandenplas garanderen dat de publieke omroep de vruchten plukt van de razendsnelle ontwikkelingen in artificiële intelligentie. 'Straks kunnen wij hier doen wat vandaag alleen Steven Spielberg kan.'
Na een bloeiperiode voor start-ups staat Europa voor twee decennia waarin het van zijn groeibedrijven echte wereldleiders kan maken, zegt innovatieprof Thomas Hellmann, die zopas een eredoctoraat kreeg in Gent.
Terwijl het grote publiek gefixeerd blijft op de talenten en de tekortkomingen van één welbekende chatbot, is artificiële intelligentie in relatieve stilte de wereld aan het veranderen. Een pleidooi om toch vooral verwonderd te blijven.
De ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI en de Franse krant Le Monde sluiten een meerjarige overeenkomst. Daarbij kan de AI-speler het werk van de krant gebruiken om zijn modellen te trainen in het Frans.
In het Gentse Wintercircus wordt vrijdag het startschot gegeven voor het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation (FTI), dat in zes steden wordt georganiseerd. Een wervend Vlaams toekomstverhaal of een eenmalig prestigeproject van minister-president Jan Jambon? ‘Mensen mobiliseren is goed, maar je moet ook een langetermijnvisie hebben.’
De ogen van de wereld zijn donderdag om 13.30 uur Belgische tijd gericht op het Texaanse Boca Chica. Want dan onderneemt het ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn derde poging om de krachtigste raket ooit gebouwd de ruimte in te krijgen.
Als België erin slaagt mee voorop te lopen in de toepassing van generatieve artificiële intelligentie, kan dat - eens op dreef - 9 procent aan het bruto binnenlands product toevoegen in tien jaar tijd. Dat is de conclusie van een uitgebreide studie van de Deense Implement Consulting Group, op vraag van Google.
Techstart-ups die van in het prille begin inzetten op schaalbaarheid hebben meer potentieel een groeibedrijf te worden en creëren meer jobs en economische waarde. Dat toont een onderzoek door Vlerick Business School en Deloitte.
Met een race in het pikdonker bewees de Indy Autonomous Challenge vorige maand dat zelfrijdende wagens ook razendsnel kunnen zijn. Met die technologie wil de organisatie een commerciële spin-off uitbouwen. ‘De gesprekken om dat vanuit België te doen, lopen volop.’
In tien jaar tijd zag de bedrijvenaccelerator Start it @KBC al 1.500 start-ups de revue passeren. ‘Van de zoveelste boekhoudsoftware word ik niet meer enthousiast. We willen bedrijven die een maatschappelijke impact hebben’, zegt bezieler Lode Uytterschaut.
Het tech- en gadgetcircus CES afgelopen week in Las Vegas is niet alleen de plek waar je nu al kan voelen wat de komende jaren technologisch op ons afkomt. Voor Belgische bedrijven is het ook een poort naar de bijzonder belangrijke Amerikaanse markt. 'Hoeveel wou die man er kopen? 30.000?'
Alles wat nieuw en spannend is in technologie valt elk jaar te begapen op de techbeurs CES in Las Vegas. Na drie dagen op de beursvloer zetten we de belangrijkste trends op een rij.