Artiesten en investeerders achtervolgen SonicAngel
Het online muzieklabel SonicAngel wordt achtervolgd door financiële en contractuele geschillen met artiesten en hun aandeelhouders. Eén investeerder in een jonge Vlaamse zangeres - een Antwerpse ondernemer - wacht op 10.000 euro.
SonicAngel was het muziekplatform van internetondernemer en ex-Skynettopman Bart Becks. Het bedrijf liet muziekfans via crowdfunding investeren in beginnende Vlaamse artiesten in ruil voor een rendement op hun aandeel. De platenfirma verdween in 2013 van de radar na strubbelingen tussen Becks en mede-oprichter Maurice Engelen.
Becks stichtte recent Angel.me, een nieuwe vennootschap voor brede crowdfunding. Uit een rondvraag van De Tijd blijkt nu dat niet alle financiële en zakelijke transacties tussen SonicAngel enerzijds en artiesten en hun aandeelhouders zijn afgehandeld. Met minstens drie artiesten, onder wie de rockgroep BOX en Alyssa, een finaliste van de talentenjacht Idool, loopt een geschil over muziekrechten.
De jonge zangeres Shauni Rau ondernam juridische stappen tegen de platenmaatschappij. ‘SonicAngel reageerde niet op onze herhaaldelijke schriftelijke verzoeken om tot een oplossing te komen. Wij wensen dat het contract met mijn cliënte wordt stopgezet. Haar muziekrechten zitten geblokkeerd, waardoor ze financiële schade lijdt. Haar carrière staat stil’, aldus advocaat Walter Damen.
Geen album, geen geld
Ook is een onbekend aantal investeerders van artiesten die nooit een album uitbrachten, is nooit terugbetaald. Hoe groot de achterstand is, is onduidelijk. Ondernemer Wilfried Verhaegen, ceo bij de Antwerpse afvalverwerker Euro Waste, kocht in 2011 voor 10.000 euro aan aandelen in zangeres Alyssa. ‘In haar contract stond dat ik het bedrag zou terugkrijgen indien er geen album van kwam’, reageert de ondernemer. ‘Haar contract werd verbroken, maar ik wacht nog steeds op mijn geld.’
‘We proberen stap voor stap elk probleem op te lossen’, zegt Bart Becks in een reactie. ‘Voor bepaalde dossiers is dat moeilijk. Voor sommige artiesten bijvoorbeeld, zijn er ook andere partners in het spel, zoals platenmaatschappij Universal Music. Dat bemoeilijkt de zaken.’
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op