Beleggers jagen Zwitserse centrale bank boven sneeuwgrens
De aandelenportefeuille van de SNB is dik 400 keer groter dan de eigen beurswaarde. Dat zet beleggers én de politiek aan het dromen.
We hadden het vorige zomer al over de opmerkelijke koersklim van de Zwitserse centrale bank op de beurs van Zürich. Welnu: die hoge vlucht zet deze zomer door. Vrijdagavond tikte SNB in Zürich bijna 3.000 Zwitserse frank aan, bijna een verdrievoudiging vergeleken met iets meer dan een jaar geleden.
Wie koopt? Net als vorig jaar moeten we zeggen: uw gok is even goed als de onze. Feit blijft dat het gros van de exact 100.000 aandelen stevig in vaste handen zit en er bij een gemiddeld dagvolume van 100 stuks weinig kooporders nodig zijn om de koers de stratosfeer in te jagen.
Grootaandeelhouders zijn volgens het beleggershoekje op de webstek van de SNB de kantons Bern (6,6%), Zürich (5,2%), Vaud (3,4%) en St Gallen (3%) én de Duitser Theo Siegert (6,6%), een Duitse bedrijfsleider uit Düsseldorf die duidelijk een neus heeft voor zaakjes.
We houden het bij dezelfde verklaring als vorig jaar: de centrale bank heeft indirect zelf een zeepbel in haar eigen aandeel ontketend. Mogelijk vinden beleggers dat de SNB een hogere koers verdient nu ze steeds meer een beursgenoteerd hefboomfonds geworden is.
Balans verzevenvoudigd
Om de lokale economie voor deflatie te behoeden én de koersstijging van de Zwitserse frank af te remmen heeft de SNB vers geld gedrukt in een tempo waar zelfs ECB-voorzitter Mario Draghi van zou blozen. Sinds de financiële crisis van 2008 is de balans ruim verzevenvoudigd tot 775 miljard frank (680 miljard euro). Dat is liefst 120 procent van de Zwitserse economie.
Een belangrijk deel van die geldcreatie wordt wereldwijd in aandelen gerecycleerd. De Zwitsers zijn de pionier in het direct 'sponsoren' van de beurs, al kopen ze alleen niet-Zwitserse aandelen.
Eind 2016 zat de SNB volgens het jaarverslag op een berg aandelen ter waarde van dik 130 miljard frank (114 miljard euro), ruim 400 keer de eigen beurswaarde van 300 miljoen frank. Alleen al de lijst met Amerikaanse aandelen is indrukwekkend. Zo heeft de Zwitserse centrale bank 19,17 miljoen stuks Apple en 8,76 miljoen stuks Facebook.
Logisch dat die enorme balans beleggers doet watertanden. Alleen: ze zijn niet de enige die watertanden. Ook de Zwitserse politiek hoopt al jaren met de enorme reserves van de SNB een staatsfonds in het leven te kunnen roepen. Een vraag die telkens op een stevig 'nein' stoot aan de Börsenstrasse. De SNB zegt als hoeder van de Zwitserse frank en economie de hele balans als jachtterrein nodig te hebben.
Beleggers die letterlijk en figuurlijk dollartekens zien zullen van een koude kermis terugkeren: het gros van de winst op de enorme portefeuille gaat naar de Zwitserse federale overheid en de kantons. Aandeelhouders hebben recht op maximaal 6 procent van de nominale waarde van het aandeel, 250 Zwitserse frank. Dat dividend van bruto 15 frank vertaalt zich bij de huidige koers in een schamel dividendrendement van 0,5 procent.
Meest gelezen
- 1 Federale formatie: marathon van 15 uur baart nog geen deal over begroting
- 2 CEO Tavares per direct weg bij zieltogende autoreus Stellantis
- 3 5 favoriete aandelen van Alex Araujo: 'Deze aanbieder van datacenters profiteert volop van AI'
- 4 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 5 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien