Advertentie

Vlaanderen maakt opening rond 5G-geld

©BELGAIMAGE

De Vlaamse regering is bereid om het geld van de veiling van de radiobanden voor het supersnel mobiel internet 5G tijdelijk te parkeren. Dat kan de impasse rond die veiling deblokkeren.

Er komt mogelijk schot in de zaak rond de geblokkeerde veiling van de radiobanden voor 5G, het supersnel mobiel internet dat de opvolger moet worden van het huidige 4G. Ons land miste op 30 juni een belangrijke Europese deadline. Een van de twee radiobanden voor 5G moest dan geveild zijn.

De Vlaamse overheid toont zich een dag na de gemiste deadline bereid om de gesprekken rond de vastgelopen veiling te heropenen. Het initiatief, van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), komt er parallel met een resolutie van partijlid en federaal parlementariër Michael Freihlich. Die kondigt in de resolutie aan dat zijn partij bereid is een bocht te nemen rond het pijnpunt: de opbrengsten van de veiling.

Advertentie

De veiling van de radiobanden voor 5G, samen met enkele andere banden, kan volgens de telecomwaakhond BIPT 800 miljoen euro opbrengen. Bij de vorige veiling, bij de introductie van 4G, ging 80 procent van de veiling naar de federale overheid en de rest naar de deelstaten. De regio's vragen nu een andere verdeling van de koek. Zij claimen dat 5G meer gebruikt gaat worden voor de consumptie van media, wat een Vlaamse bevoegdheid is.

800 miljoen
opbrengst
De veiling van onder meer 5G-banden moet zeker 800 miljoen euro opleveren.

Freihlich stelt voor de impasse te deblokkeren door de opbrengst van de veiling tijdelijk te parkeren op een gewaarborgde rekening. Ook Jambon staat open voor die piste, waar voorganger Bourgeois die nog afwees. 'Er was vanochtend nog contact met federaal minister van telecom Philippe De Backer om het 5G-dossier zo snel als kan weer op het federaal overlegcomité te brengen', klinkt het bij het kabinet-Jambon.

De veiling van de 5G-radiobanden kan zo onverwacht in een stroomversnelling komen. De Backer toont zich alvast bereid om de partijen toch nog eens rond de tafel te brengen, nadat eerdere pogingen in het voorjaar van vorig jaar op niets uitdraaiden. Al maakt hij wel voorbehoud. 'Er is eensgezindheid om het geld op een geblokkeerde rekening te zetten, maar er zijn andere heikele punten, zoals een eventuele vierde speler.'

Advertentie

Vlaanderen is ook niet de enige partij rond de tafel van het Overlegcomité. In Brussel en Wallonië is er veel meer reserve rond 5G. Brussel heeft traditionele strenge stralingsnormen, in Wallonië is er veel oproer rond de mogelijke gezondheidsrisico's van 5G. Proximus lanceerde dit voorjaar al 5G-hotspots over het hele land, maar trok zich sindsdien bijna helemaal terug uit Wallonië. Er zijn nog twee sites: in Frasnes en Charleroi.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Finse premier Petteri Orpo (links) met EC-vicepresidente Kaja Kallas (midden) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (rechts).
Finse premier: 'Rusland is permanente bedreiging voor EU'
De Finse premier Petteri Orpo benadrukt op een mini-top in Helsinki dat de Europese defensie op alle mogelijke manieren versterkt moet worden. 'Rusland is een directe bedreiging voor onze veiligheid', valt EC-vicepresidente Kaja Kallas hem bij. 'We zien een verscheidenheid aan hybride aanvallen in heel Europa.'
Gesponsorde inhoud