Advertentie

Brussel wil stralingsnorm niet verhogen voor uitrol 5G

©BLOOMBERG NEWS

'Brusselaars zijn geen laboratoriumratten, wier gezondheid ik inruil voor winst', zegt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).

De kansen op een snelle 5G-uitrol in ons land krijgen alweer een fikse knauw. De nieuwe generatie mobiel internet is in theorie tot 200 keer sneller dan haar voorganger 4G, maar heeft ook andere voordelen, zoals een hogere flexibiliteit hoe data verdeeld worden tussen verschillende toepassingen. 

Hoe zal 5G uw leven versnellen?

5G, het supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G, belooft sneller en betrouwbaarder te zijn dan zijn voorganger. Maar hoe snel is ‘snel’?

Op de absolute piek kan 5G snelheden van 20 Gbps aan, 200 keer sneller dan voorganger 4G. Hoeveel sneller uw dagelijkse activiteiten kunnen worden, ziet u hier.

Dat lijkt veraf in Brussel. De Brusselse regering werkte lange tijd aan een verhoging van de stralingsnormen in de hoofdstad van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter. Ze sloot daarover een protocolakkoord met de telecomoperatoren. De verhoging is essentieel voor de komst van 5G. De telecomwaakhond BIPT zei in oktober nog een limiet lager dan 14,5 volt per meter 'af te raden'. 

Advertentie

Laboratten

Maar die verhoging komt er niet meer in deze legislatuur, bevestigt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) aan L'Echo: 'Het is voor mij ondenkbaar zulke technologie toe te laten als ik niet kan verzekeren dat we de burgers kunnen beschermen. Brusselaars zijn geen laboratoriumratten, wier gezondheid ik inruil voor winst.' 

De belofte uit het protocolakkoord, dat Brussel tegen 2020 de eerste Belgische stad met 5G moest worden, staat op de helling. Het is onduidelijk wat de vertraging betekent voor de plannen van de telecomoperator Orange Belgium. Moedergroep Orange duidde Brussel vorig jaar aan als een van de 17 Europese steden waar ze vanaf 2020 5G voor het breed publiek wilde uitrollen. Orange Belgium was niet bereikbaar voor commentaar. 

Veiling

Open VLD reageert ontgoocheld op de uitspraken van Frémault. Els Ampe, die voor de liberalen in het Brussels Parlement zetelt, noemt de houding van Fremault kortzichtig. 'Het is ook slecht voor de gezondheid door krampachtig vast te houden aan het verleden. 5G maakt veel medische toepassingen mogelijk. Minister Fremault verhindert die', zegt Ampe. 

De blokkering rond de stralingsnormen komt boven op de impasse rond de veiling van de benodigde radiofrequenties rond 5G. Het overlegcomité, dat het beleid tussen de verschillende overheden afstemt, vindt al maanden geen akkoord over de verdeling van de opbrengsten van de veiling. De 5G-veiling zal daardoor zeker niet meer voor dit jaar zijn.

Advertentie

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud