Facebook knipt banden met omstreden consultancybedrijf door
Definers Public Affairs zou volgens The New York Times mensen in diskrediet gebracht hebben die protesteerden tegen Facebook.
Een nieuwe dag, een nieuw schandaal rond Facebook.
Het sociale netwerk ligt ditmaal onder vuur na een hoogst opmerkelijk artikel over de verdedigingsstrategie die het sociaal netwerk de afgelopen twee jaar aanhield in de crisis rond fake news en datalekken. Centraal in het artikel staat de aanpak van CEO Mark Zuckerberg en zijn rechterhand, operationeel directeur Sheryl Sandberg.
Na de eerste indicaties dat Russische actoren via het sociaal netwerk fake news verspreidden om de verkiezingen te beïnvloeden, zouden beiden niet adequaat gereageerd hebben. Het artikel kopt: 'Delay, deny and deflect', en lijst op hoe beiden de reactie vertraagden, elke betrokkenheid ontkenden of het debat probeerden van koers te doen veranderen.
Soros
Vooral een passage over Definers Public Affairs, een consultancybedrijf uit Washington, valt op. Facebook huurde dat bedrijf in oktober vorig jaar in, aanvankelijk om de berichtgeving over het bedrijf te monitoren. Maar het ging later verder dan dat. Op de conservatieve nieuwssite NTK, gelieerd aan Definers, verschenen talloze nieuwsartikelen over schimmige bedrijfspraktijken bij Apple en Google.
Het artikel kopt: 'Delay, deny and deflect.' Het lijst op hoe Zuckerberg en Sandberg de reactie vertraagden, elke betrokkenheid ontkenden of het debat probeerden te verleggen.
Met die tactiek, geleend uit politieke hoek, zou Facebook de aandacht hebben willen afleiden van de eigen schandalen, claimt The New York Times. Definers suggereerde journalisten om de banden tussen anti-Facebook-actiegroepen, zoals Freedom from Facebook, en de Hongaars-Amerikaanse zakenman Georges Soros te onderzoeken. De globalist Soros wordt door politiek rechts als een ideologische vijand beschouwd.
Betrokken
Donderdag maakte topman Mark Zuckerberg van Facebook in een blogpost bekend dat zijn bedrijf volgend jaar een nieuwe manier invoert voor gebruikers om beslissingen over inhoud (posts) op het platform aan te vechten. Het zou gaan over een onafhankelijke instantie, waarvan de beslissingen transparant en bindend moeten zijn.
Facebook reageert donderdag in een blogpost dat 'Mark en Sheryl intens betrokken waren bij de strijd tegen fake news' en 'niemand ooit het werk van toenmalig CSO Alex Stamos rond Russische interferentie ontmoedigde'. Facebook maakt wel bekend het contract met Definers stop te zetten, al ontkent het ooit gevraagd te hebben om de artikelen.
'We hebben al meerdere malen publiek toegegeven - onder meer voor het Congres - dat we de Russische interferentie op Facebook te laat gezien hebben, net als ander misbruik. Maar in de twee jaar sinds de verkiezingen van 2016 hebben we fors geïnvesteerd in mensen en technologie om de veiligheid van en de bescherming op onze diensten te verbeteren.'
Meest gelezen
- 1 Vakbonden waarschuwen voor ‘hallucinante’ afbouw lerarenpensioen: ‘Tot 200.000 euro verlies’
- 2 N-VA wil roerende voorheffing en vrijstelling op spaarboekje verdubbelen
- 3 Ghelamco rondt verkoop van Pools kroonjuweel voor 280 miljoen euro af
- 4 Kris Peeters krijgt bestuurszitje bij waterzuiveraar Aquafin
- 5 De Croo en Van der Straeten vangen bot in laatste rondje benoemingen