Een dimsumfeestje om het Chinees Nieuwjaar gepast in te luiden? Dat kan met de afhaalmenu's van 5 Flavors Mmei, een instituut voor de Kantonese keuken. Onze culinair recensent proefde voor.
ok in 2021 zal het Chinees Nieuwjaar in grote delen van de wereld in mineur worden gevierd. Geen grootschalig familiebezoek, geen drakendansen en vuurwerk op 12 februari. Rode lampions en lekker eten zullen moeten volstaan om het jaar van de os in te luiden.
Kun je in België feestelijke Chinese gerechten afhalen zonder te vervallen in die verwesterde versies van bami met kip? Dat moet lukken bij 5 Flavors Mmei, een Antwerps restaurant dat authentieke gerechten uit de Kantonese keuken serveert, al maakt chef Kwai Lam Leung af en toe ook een uitstapje naar Singapore.
'De dimsum zijn hier het hoogtepunt van de afhaalmaaltijd.'Jan Scheidtweiler
5 Flavors staat vooral bekend om de kwaliteit van zijn dimsum, die gebakken, gestoomde of gefrituurde hapjes. De kaart lijst 21 verschillende soorten dumplings op, goed voor ruim een derde van het volledige menu. Daarbij zijn klassiekers, zoals siu mai, een hapje waarin garnalen en varkensgehakt ingepakt zitten in open deeg (6 euro per portie). Van ha kau, een andere traditionele dimsum, zijn hier twee versies te krijgen, een met garnalen (6 euro) en een vegetarische met koriander (6 euro).
De dimsum zijn het hoogtepunt van de afhaalmaaltijd. Het gestoomde, transparante deeg van de ha kau is dun en licht, de gefrituurde ravioli is stevig en spicy, dankzij een vulling van rundsgehakt en gembersaus (6 euro per portie): met een tafel vol van deze hapjes wordt het een aangename Nieuwjaarsdag.
Chef Leung heeft alle gerechten gloeiend heet in plastic bakjes gestopt. Toch vermindert de rit naar huis de charme van een paar bereidingen die in het restaurant wél goed tot hun recht komen. Zo proef je nog wel hoe vijfkruidenpoeder pit geeft aan het zachte vlees van gefrituurde kwartelbilletjes (18,5 euro), maar heeft de knapperige buitenkant plaatsgemaakt voor een vettere, wakke textuur. Dat is ook de gefrituurde softshellkrab overkomen, al blijft het zachte krabvlees een delicatesse (27 euro).
In het uitgebreide menu staan ook vertrouwde namen uit het repertoire van de modale meeneemchinees. Het rundvlees met zwartebonensaus (18,5 euro) is hier iets beter dan gemiddeld, onder meer dankzij kwalitatief vlees. Voor gebakken noedels met garnalen (18,5 euro) hadden we dan weer evengoed naar de chinees om de hoek kunnen rijden. Dimsum zijn hier duidelijk de beste koop.