Tenerife is het bewijs dat traditie en avant-garde perfect kunnen samengaan. Dat geldt zeker ook in de keuken. Vijf restaurants met één Michelinster, twee met twee sterren: een schitterende score voor een eiland van iets meer dan 2000 vierkante kilometer.
Er valt op culinair vlak heel veel lekkers te zien, te ruiken en te proeven op het Canarische eiland. Waar zullen we beginnen? Bij de beroemde papas y mojo, gezouten krieltjes in de schil met een rode of groene saus. Of bij de aromatische platanos – Tenerife is een belangrijke exporteur van bananen. Gofio is ook niet weg te denken. Dit smakelijke geroosterde graanmeel – deel van de culinaire erfenis van de guanchen, de eerste inwoners – leent zich voor tal van hartige en zoete toepassingen.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan: gouden honing, smeuïge geitenkaas, een enorme keuze aan verse vis, pata negra, carne de cabre, cordero pelibuey… Allemaal korte keten. De meeste producten dragen fier het DOP-label – Denominacion de Origen Protegida. Dat geldt ook voor een ruime waaier artisanale kwaliteitswijnen, al dan niet met vulkanisch karakter.
In deze toprestaurants word je ondergedompeld in een rijkdom van ongerepte smaken, geuren en texturen.
M.B. @Hotel Ritz Carlton Tenerife, Abama ***** / Michelin **
M.B. Een korte maar krachtige naam, waarachter een schat aan ervaring en metier schuilgaat. Het zijn de initialen van de gerenommeerde chef Martín Berasategui, afkomstig uit San Sebastian in het Baskenland. Zijn faam reikt ver voorbij de Spaanse grenzen. In het Hotel Ritz Carlton Abama heeft hij de al even begaafde chef Erlantz Gorostiza aan zijn zijde. Samen maakten ze van M.B. een referentie op het vlak van haute cuisine. Het resultaat van hun ‘encuentro entre Canarias y el País Vasco’ is fusion mediterrane keuken van zeer hoog niveau. Hier gebeuren magische dingen met fantastische producten. Geen wonder dat Michelin gul is met de sterren.
T 0034 922 126000
Abama Kabuki @Hotel Ritz Carlton Tenerife, Abama ***** / Michelin *
We blijven nog even in hetzelfde geweldige hotel, in het westen van het eiland. Het Ritz-Carlton Abama vormt met zijn Moors geïnspireerde architectuur en subtropische vegetatie een prachtige oase van rust. Daarnaast is het met maar liefst tien restaurants een gastronomische tempel. Hotspot nummer twee, met één Michelinster: Abama Kabuki, waar geraffineerde Japanse smaken, sublieme westerse technieken en Canarische topingrediënten elkaar op originele wijze versterken. Terwijl Chef Ricardo Sanz en zijn team de smaakpapillen verwennen, doen de bijzonder geslaagde inrichting en het panoramische terras de rest. Een totaalbeleving om u tegen te zeggen.
T 0034 922 126 000 8794
Nub @Bahia del Duque ***** / Michelin *
Wat meer naar het zuiden, aan de Costa Adeje, staat de volgende veelbelovende tafel gedekt. Het vijfsterrenresort draagt de zwierige naam Bahia del Duque, die van het restaurant doet eerder Scandinavisch aan. Toch hebben beide chefs – Fuentes-Cárdenas uit Chili en Andrea Bernardi uit Italië – vurig bloed, wat zich vertaalt in een pittige en aanstekelijke keuken. Ze brengen hun culinaire roots op onnavolgbare wijze samen met de culinaire traditie van de eilanden. Ook vegetariërs lopen hier bij Nub op wolken. Letterlijk zelfs, want de appetizers worden geserveerd op het Stratus-terras, het hoofdmenu in de Cumulus-ruimte en het dessert aan de Cirrostratus-bar. T 0034 922 077 606
San Hô @Hotel Royal Hideaway Corales Beach ***** / Michelin *
Fascinerende fusion van twee koks die overlopen van het talent. Adrián Bosch en Eduardo Domínguez verweven meesterlijk Peruaanse, Japanse en Canarische recepten in twee verleidelijke tastingmenu’s en een beknopte maar rake à la carte keuze. Je zit gezellig aan de ruime toog met zicht op de chefs, in de gestileerde diningruimte met panoramische ramen, of op het terras dat uitkijkt op de tuin en het water. Dit alles in het unieke kader van het Royal Hideaway Corales Beach, in 2021 bekroond door de World Luxury Hotel Awards in de categorie Luxury Architecture Design Hotel. En alsof dat nog niet genoeg is, ligt dit paradijs in de omgeving van het charmante en authentieke vissersdorp La Caleta.
T 0034 922 75 79 00
El Rincón de Juan Carlos @Hotel Royal Hideaway Corales Beach ***** / Michelin **
Net als het Ritz Carlton Abama pronkt het Royal Hideaway Corales Beach met twee sterrenrestaurants. Daar zitten de magnifieke ligging en architectuur van het hotel zonder twijfel voor iets tussen. Het complex ligt op wandelafstand van playa La Enramada en is ontworpen door de lokale architect en publiekslieveling Leonardo Omar. Hij gaf het gebouw de vorm van een boot, de zeekoralen rond het eiland inspireerden hem voor het interieur. Terug naar het restaurant. In El Rincón de Juan Carlos is fine dining een understatement. Achter het fornuis twee broers, Juan Carlos en Jonathan Padrón, dubbel beloond door Michelin. Hun inventieve gerechten laten niemand onberoerd. De wijnarrangementen zijn buitengewoon, het ambachtelijk brood vormt een sensatie op zich.
T 0034 922 757 900