Jarenlang leefde Oudenaarde met haar rug naar de Schelde. Om het contact met de stroom te herstellen, werd het masterplan Scheldeboorden getekend. Dit resulteerde in de bouw van een voetgangers- en fietsersbrug, de aanleg van een nieuwe jachthaven en een wandelpromenade langs de Scheldekaaien. Het absolute pronkstuk van deze geslaagde transformatie is Bord’eau. Niet alleen een masterpiece in architectuur en duurzaamheid, maar ook weldoordacht door de unieke connectie met de natuur.
Landschap als buitenkamer
Ruimtelijke aspecten als daglicht, zicht op groen en natuurlijke ventilatie winnen de jongste jaren aan belang bij de inrichting van een woning. Steeds meer architecten zijn ervan overtuigd dat het lichamelijke en het geestelijke welzijn verbetert door de connectie tussen mens en natuur te bevorderen.
Ook architecte Christine Conix liet zich inspireren door de bijzondere ligging van Bord’eau. ‘Bij het ontwerp van een landmark spreekt het voor zich dat je als architect rekening houdt met de omgeving. Voor het ontwerp van Bord’eau gingen we nog een stapje verder. Door het gebruik van grote raampartijen, hebben we de natuur naar binnen gehaald zodat bewoners optimaal kunnen genieten van lucht, licht en ruimte.’