In deze uitdagende tijden brengen we veel meer tijd thuis door. Dat vraagt om extra gezelligheid, schoonheid en luxe. De Belgische designmeubelproducent Bulo heeft dat goed begrepen. Mooi meegenomen: met zijn roots in de kantoorinrichting kan Bulo thuiswerken moeiteloos stylen en stroomlijnen, net als de rest van uw interieur.
De grenzen tussen thuis, werk en school zijn vervaagd. Dat is een pittig gegeven. Tijdens de eerste lockdown werkten velen nog aan de keukentafel. Ondertussen hebben mensen meer en meer behoefte aan een eigen cocon om zich te kunnen concentreren, zonder hun rug en nek geweld aan te doen. Maar ook om hun privéterrein af te bakenen. ‘Bij Bulo passen we het principe van aparte zones al jaren met succes toe in de bedrijfswereld’, legt CEO Carlo Busschop uit. ‘Een stille werkruimte, een cosy coffeecorner, een plek om ongestoord te bellen en om uitgebreid te vergaderen … Speelsere, menselijkere en tegelijk efficiëntere kantoorprojecten. Dat trekt talent aan en motiveert om aan boord te blijven.
Busschop en zijn team haalden onlangs nog het project Total Digital Factory binnen, in het tweede arrondissement van Parijs, waar tweehonderd IT'ers aan de slag gaan. ‘Aan ons om het kantoorleven weer mee heruit te vinden. De uitdaging is om op een safe manier toch een dynamisch groepsgevoel te krijgen. Met minder bureaus en met meer bruisend campusgevoel’, legt hij uit.
Ontmoeting stimuleren en rust creëren
Ook in privéwoningen zorgt Bulo in samenwerking met grote talenten voor verrassende harmonie. Zo zijn er de SENSES bureaus slash tafels van Nathalie Van Reeth. Een streling voor de zintuigen: warme materialen, organische vormen en intuïtieve hoogteverstelling. Met een tactiel blad in gebakken papier-maché. Of gegoten, met cranberrypulp als paarsrood hoofdingrediënt.
‘Speelsere, menselijkere en tegelijk efficiëntere kantoorprojecten. Die trekken talent aan en motiveren om aan boord te blijven.’
Ook Vincent Van Duysen ontwerpt voor Bulo. Zijn heerlijke relaxzetel is nu een extra aanlokkelijke aankoop. Van zijn legendarische bureaustoel Chair uit 2006 komt er een nieuwe versie aan. ‘Onlangs bedachten we Monica, samen met het vermaarde Amerikaanse architectenbureau Gensler. Een eigentijdse en tegelijk tijdloze loungestoel die klassieke houtbewerking charmant combineert met verschillende verrassende stofferingen, waaronder knusse schapenvacht.’
Haalbaar voor de jongere generatie
Bulo staat ook bekend om de heruitgave van Belgische designiconen. Ontwerpen van Jules Wabbes, Léon Stynen – in creatieve samenwer king met zijn kleindochter – en andere ronkende namen leven verder en evolueren. Bij dat vooruitkijken en ondertussen het verleden eren, horen ook betaalbare collecties voor starters. Van leder over textiel tot kunststof maakt voor een kleine fauteuil al gauw een verschil van 1.000 euro. Maar welk materiaal ook ingezet wordt, Bulo bewaakt en bewaart de topkwaliteit, de ultieme vormgeving en het optimale comfort.
In 1963 ontwierp Walter Busschop zijn befaamde klasseerwagentje op wielen. Met de opbrengst startte hij zijn kantoormeubelenfirma op. De rest is geschiedenis. Vandaag biedt Bulo – onder leiding van kleinzoon Carlo – architecturaal design aan voor het volledige interieur. Bulo is een van de weinige Belgische familiebedrijven die nog volledig zelf produceren in eigen land.
Naast het ambachtelijke houtverwerkende bedrijf is er het zusterbedrijf Bosq, van Carlo’s jongste broer Louis. Dat is gespecialiseerd in originele, artisanale fineer. ‘Louis heeft oog voor het metier en voor prachtmateriaal. Hij promoot lokale houtsoorten en biedt unieke dingen zoals palmfineer, zilvereik en Venetiaanse eik aan. Die laatste wordt gemaakt van meerpalen die aan vervanging toe zijn. Bosq recupereert ook fineerresten van ebano en gerookte eik. Bosq en Bulo werken vaak samen voor high-endprojecten, in team met architecten en schrijnwerkers.’ En ja hoor, ook de middelste broer Pieter heeft ondernemersbloed. Hij zet de modezaak van zijn moeder in Brugge verder: de verschillende filialen van Villa Maria. ‘Ieder doet zijn eigen ding binnen onze groep, maar we versterken elkaar om samen verder te groeien.’