Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Dan toch beperkte meldingsplicht voor stekkerpanelen in Vlaanderen

Wie nog geen digitale meter heeft en stekkerpanelen of -thuisbatterijen gebruikt, zal die tóch moeten aanmelden. Dat heeft Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere beslist. Tegelijk moet het federale niveau de vermogensbeperking tot 800 watt invoeren.
©imageBROKER/Robert Poorten

Vanaf 17 april mogen in ons land stekkerzonnepanelen en -thuisbatterijen gebruikt worden. Dat zijn toestellen die werken zodra ze in het stopcontact zitten en geen professionele installatie vereisen. Maar hoewel het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) eerder stelde dat er geen meldingsplicht zou gelden voor de stekkertoestellen zoals die er wel is voor klassieke zonnepanelen of thuisbatterij, komt Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere (Vooruit) daar nu deels op terug.

De essentie
  • Wie nog een analoge meter heeft en stekkertoestellen wil gebruiken, zal die toch moeten aanmelden bij de netbeheerder Fluvius.
  • Voor de eerder aangekondigde vermogensbeperking tot 800 watt kijkt Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere (Vooruit) naar de federale regering.
Advertentie

‘Gezinnen die al een digitale meter hebben, moeten de stekkerzonnepanelen niet aanmelden’, zegt Depraetere. ‘Maar wie nog een analoge meter heeft, moet dat wel doen, bij de netbeheerder Fluvius. Die komt uiterlijk drie maanden later een digitale meter installeren.’ Volgens het kabinet van Depraetere geldt de meldingsplicht ook voor mensen met een analoge meter die een stekkerthuisbatterij willen.

De netbeheerder moet een duidelijk zicht hebben op de gebruikers van de stekkerzonnepanelen.

Melissa Depraetere (Vooruit)
Vlaams minister van Energie

Veiligheidsredenen liggen aan de basis van de beslissing, zegt Depraetere. 'Het is belangrijk dat de netbeheerder een duidelijk zicht heeft op de gebruikers van de stekkerzonnepanelen. Zodat technici bij werken aan de stroomvoorziening van een huis over alle informatie beschikken en veilig aan de slag kunnen. Voor mensen met een digitale meter is er een automatische detectie via de meter.’

Toch federale bevoegdheid

Depraetere komt ook nog eens terug op de vermogensbeperking van 800 watt, wat grosso modo overeenkomt met twee stekkerpanelen. Het VEKA legde die beperking op, maar nu laat de minister weten dat het aan de federale overheid is om die in te voeren. ‘Ik spoor ze daartoe aan’, zegt Depraetere. ‘Het is nodig om een overbelasting van de elektrische binneninstallatie en een mogelijk brandgevaar te vermijden.’

Daarmee gaat de minister impliciet akkoord met de Limburgse ondernemer Robin Theunis. Die dreigde ermee naar de Raad van State te stappen tegen de vermogensbeperking op de 'plug-and-playtoestellen'. Volgens Theunis is het Vlaamse agentschap niet bevoegd om die beslissing te nemen. Hij zegt dat het gaat om regels van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI), en dat wordt beheerd door de federale overheidsdienst Economie.

De toestellen die vandaag gebruikt mogen worden, zijn gehomologeerd. Die zijn dus veilig. Maar om een extra veiligheidsbuffer in te bouwen, is het belangrijk dat we het maximale vermogen beperken tot 800 watt.

Melissa Depraetere (Vooruit)
Vlaams minister van Energie
Advertentie

Ondertussen mogen Vlamingen vanaf 17 april de stekkertoestellen gebruiken, maar is de beperking tot 800 watt nog niet officieel van kracht. ‘De toestellen die vandaag gebruikt mogen worden, zijn gehomologeerd. Die zijn dus veilig. Maar om een extra veiligheidsbuffer in te bouwen, is het belangrijk dat we het maximale vermogen beperken tot 800 watt’, aldus Depraetere. Wanneer die vermogensbeperking er op federaal niveau komt, valt af te wachten. ‘Het is de bedoeling dat daar snel werk van gemaakt wordt’, valt te horen.

TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Advertentie
Lees verder
6 van 100
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud