Advertentie

Meer dan 90.000 Oekraïners kregen tijdelijke bescherming in België

Toen de oorlog in 2022 uitbrak sloegen miljoenen Oekraïners op de vlucht. ©Attila Husejnow / SOPA Images/Sipa USA

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne kregen 92.257 Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming in ons land. De grootste groep kwam in het eerste jaar van de oorlog, maar ook in 2024 vroegen ruim 15.000 Oekraïners nog tijdelijke bescherming aan.

Toen Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel, voerde de Europese Unie een speciaal beschermingsstatuut in voor Oekraïense vluchtelingen. Daardoor hoeven ze de klassieke asielprocedure niet te doorlopen, en krijgen ze sneller toegang tot huisvesting, onderwijs en de arbeidsmarkt.

Tot eind 2024 is dat statuut in België al 92.257 keer toegekend. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken, die directeur Freddy Roosemont noemde bij de toelichting van het jaarverslag in de Kamer. De grootste groep van 63.365 Oekraïners kwam in 2022 aan in België. De jaren erna zakte het aantal tot 15.626 in 2023 en 13.277 in 2024. Die mensen verblijven intussen niet meer allemaal op Belgisch grondgebied.

Advertentie

In de hele EU is het tijdelijke statuut voor Oekraïense vluchtelingen al 4,3 miljoen keer uitgereikt. Duitsland, Polen en Tsjechië vangen de meeste Oekraïners op.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

N-VA-Kamerlid Darya Safai pleitte in het federaal parlement voor een 'realistischer sociaal beleid' ten aanzien van de Oekraïense vluchtelingen. Ze stelt de uitkering van een volwaardig leefloon voor de Oekraïners in vraag. 'Uit de begroting voor 2024 bleek dat de regering liefst 335 miljoen euro spendeerde aan leeflonen voor Oekraïners.'

Volgens een rapport van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid had 39 procent van de Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen minstens een keer gewerkt sinds 2022, vergeleken met 17 procent in Wallonië en 15 procent in Brussel. In Nederland is meer dan de helft van de Oekraïners aan de slag.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Miljarden Russisch sanctiegeld behoren toe aan onschuldige mensen, bedrijven en banken
Een groot deel van de 258 miljard euro die België vanwege de sancties tegen Rusland vasthoudt, komt van westerse banken en niet-gesanctioneerde mensen en bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd. Als ze hun geld of effecten willen laten vrijgeven, is dat bovendien verre van makkelijk.
Gesponsorde inhoud