Trump, Bouchez en de RTBF
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez haalde de voorbije week zwaar uit naar de RTBF, omdat die de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump met vertraging uitzond. Het past in de cultuuroorlog die de MR in Franstalig België voert, schrijft Quentin Joris, chef politiek & economie van de krant L'Echo.
Het rommelde de voorbije week in de Franstalige media. De RTBF heeft namelijk de eedaflegging van Donald Trump met twee minuten vertraging uitgezonden. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was dat onaanvaardbare 'censuur'. Hij was er als de kippen bij om zijn gal te spuwen over de beslissing van de openbare omroep. 'Wie zijn die experts die bepalen wat goed of slecht is? Je kan misschien de mening van de nieuwe Amerikaanse president niet delen, maar niets rechtvaardigt deze behandeling van een democratisch verkozen president door kleine chefs van de gedachtepolitie', aldus een woedende MR-voorzitter. 'De directie informatie van de RTBF is niet het ministerie van Censuur en Propaganda. Dit laten wij niet zomaar voorbijgaan', postte hij op sociale media.
Zijn verontwaardiging was zodanig groot dat hij ook een interview gaf aan Pascal Praud, de populaire presentator van CNews. Die Franse televisiezender is uitgesproken rechts en schurkt geregeld zelfs aan bij extreemrechts. Maar dat vormde geen belemmering voor Bouchez. Hij wilde deze uitschuiver van de Franstalige publieke omroep aan de kaak stellen. Volgens de MR zijn de journalisten en veel leden van het management van de RTBF immers te links.
Gezien de cultuuroorlog die in het zuiden van het land woedt, is dat voor de liberalen natuurlijk een vervelende zaak. Maar daardoor laat Bouchez zich niet ontmoedigen. Hij is zo koppig als een ezel en zal zijn kruistocht tegen de publieke omroep hardnekkig voortzetten. De eerste officiële reactie kwam van Jacqueline Galant (MR), de minister van Media in de Franse Gemeenschap. Zij kroop in haar pen om de algemeen directeur van de RTBF te vragen waarom - en ze wilde een juridische reden horen - de uitzending met vertraging was uitgezonden. Het was dan ook een unieke beslissing in het Europese medialandschap.
Raad van bestuur
Het is nog wachten op het antwoord van de directie. De Société des Journalistes (SDJ), de organisatie van RTBF-journalisten, liet alvast weten dat ze de regels met betrekking tot het cordon sanitaire médiatique had toegepast, en dat helemaal geen sprake was van censuur. 'Op basis van deze wetten en regels heeft de RTBF de toespraak van Donald Trump integraal uitgezonden, op een journalistieke manier geanalyseerd en gedecodeerd, maar niet live. Met het oog op de vele uitspraken die de Amerikaanse president al heeft gedaan, besloot de RTBF na een juridische analyse dat het risico bestond dat Donald Trump met zijn woorden zou aanzetten tot discriminatie, haat en geweld', klonk het samengevat. De SDJ haalde in één adem ook uit naar Bouchez en omschreef zijn standpunt als 'onjuist, onwetend en beledigend'. Ambiance gegarandeerd...
Zou Bouchez door het roer naar rechts om te gooien niet precies hetzelfde bereiken als wat hij nu zo hekelt - maar dan in tegenovergestelde richting?
Het zit er dus bovenarms op tussen de publieke omroep en de MR-voorzitter. Bouchez heeft invloedrijke partijleden benoemd in de raad van bestuur van de RTBF, zoals zijn kabinetschef Axel Miller en het hoofd van het liberale studiecentrum, Corentin de Salle. Dat toont aan dat hij er heel wat voor over heeft om de Reyerslaan van koers te doen veranderen. Maar zou een rechtse invloed als puntje bij paaltje komt meer aanvaardbaar zijn dan een linkse tendens in een openbare nieuwsredactie? Zou Bouchez door het roer naar rechts om te gooien niet precies hetzelfde bereiken als wat hij nu zo hekelt - maar dan in tegenovergestelde richting? Hoe dan ook is het debat nog niet voorbij.
De RTBF is niet de enige instelling waar de MR aan de boom wil schudden. De partij hoopt ook op verandering in de Waalse besturen en de Franse Gemeenschap, waar naar haar zin te veel managers als socialist worden bestempeld. Maar er is een probleem: de liberalen en Les Engagés hebben onlangs tien vacatures opengesteld waarop vooral... socialisten reageerden.
Neem nu de strategische posten van secretaris-generaal van de Waalse Overheidsdienst en secretaris-generaal van de Franse Gemeenschap. Daarvoor hebben alleen de huidige bestuurders zich kandidaat gesteld, en dat zijn allebei notoire socialisten. Idem dito bij de Forem, de Waalse VDAB. Daar is alleen Raymonde Yerna bereid zichzelf op te volgen. Kortom, er is nog een lange weg te gaan voor er een einde komt aan wat de liberalen en anderen graag 'de PS-staat' noemen.
Meest gelezen
- 1 Hoe een peperdure ondergrondse telescoop de vergrijzing in Vlaanderen mee moet opvangen
- 2 VS zetten hakbijl in isolement Rusland met overleg in Riyad
- 3 Vlaamse subsidiepot zwelt aan tot meer dan 18 miljard
- 4 'Colruyt zoekt koper voor zieltogende Franse winkels'
- 5 HLN-redactie boos over ontslagronde: 'Vertrouwen in hoofdredactie en directie zwaar geschonden'