De objectieve rekenkracht van academische computersoftware, die gebaseerd is op de theorie van een Nobelprijswinnaar. Die wordt gekoppeld aan de expertise en de ervaring van een groep mensen. Dat is de drijvende kracht achter het discretionair vermogensbeheer van KEYPRIVATE.
De beleggingsmethoden van KEYPRIVATE steunen op de Moderne Portefeuilletheorie (Modern Portfolio Theory) van professor Harry Markowitz. Zijn model voor portefeuillebeheer werd in 1990 bekroond met de Nobelprijs Economie. Zijn theorie weegt risico’s optimaal af tegen rendement. ‘Wie meer risico in zijn portefeuille stopt, haalt op lange termijn een potentieel hoger rendement. Wie defensiever is, moet tevreden zijn met een iets lager rendement’, verduidelijkt Geert Van Herck, Chief Strategist bij Keytrade Bank.
Softwarealgoritmes
De bank concretiseert de theorie via op maat afgestemde computeralgoritmes. Die zijn het resultaat van een samenwerking met GAMBIT Financial Solutions, een spin-off van de Universiteit van Luik, gespecialiseerd in financiële softwareoplossingen. ‘Onze software levert de berekeningsmotor om de ideale beleggingsportefeuille samen te stellen, op basis van onder meer de marktcondities en het risicoprofiel van de klant’, verduidelijkt Ken Van Eesbeek, Head of Sales bij GAMBIT Financial Solutions.
‘Voor de risicoberekeningen en het verwachte rendement worden markthistorische gegevens gecombineerd met input van het investeringscomité van KEYPRIVATE.’ Die experts geven hun visie op de markt, zodat de softwaremotor snel en doeltreffend zijn werk kan doen.
Lage beheerskosten
‘Met onze software kunt u portefeuilles op een objectieve manier samenstellen’, zegt Ken Van Eesbeek. ‘Beheerders injecteren soms bewust of onbewust mee hun gevoel in het beleggingsproces. De algoritmes gebruiken de financiële marktinformatie op een neutrale manier. Het risicoprofiel stuurt daar bij hoeveel risico iedere cliënt individueel wil nemen, maar de software gebruikt wel dezelfde gerichte marktvisie voor alle portefeuilles. Die procesautomatisering levert in vergelijking met manuele oplossingen uiterst lage beheerskosten op.’
Menselijke beslissingen
Voor de finale beleggingsbeslissingen blijft menselijke tussenkomst wel nodig. Het investeringscomité van KEYPRIVATE analyseert de computergegevens, verifieert ze en bepaalt of de signalen ook effectief opgevolgd worden. Een praktijkverhouding van ongeveer 70 procent algoritmes en 30 procent menselijke tussenkomst.
‘Dit model is een levend organisme, dat meegaat met de actualiteit en de hedendaagse realiteit.’
‘Waar nodig kunnen we het academisch computermodel ook aanpassen of bijsturen’, vertelt Gert De Mesure, die als onafhankelijk financieel expert deel uitmaakt van het investeringscomité van KEYPRIVATE. ‘We steunen dus niet blindelings op een theorie. Dit model is een levend organisme, dat meegaat met de actualiteit en de hedendaagse realiteit.’
Academisch comité
Bovendien laat Keytrade Bank zich op regelmatige basis over KEYPRIVATE adviseren. Naast het investeringscomité beschikt de bank ook over een Academic Board, die bestaat uit drie hoogleraren van de Universiteiten van Antwerpen en Luik. ‘Op basis van input van het academisch comité zijn we een update van ons algoritme aan het proefdraaien’, besluit Geert Van Herck. ‘Zodra die testen succesvol afgerond zijn, rollen we de update uit. Zo garanderen we dat de beleggingen van onze cliënten altijd via de meest geavanceerde, wetenschappelijk onderbouwde digitale technologie verlopen.’
Meer weten over KEYPRIVATE?
Schrijf u hier in voor een infosessie.