Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Het juiste instapmoment is altijd

Wanneer stap ik in en wanneer stap ik uit? Die vraag is vooral relevant als u met de trein of bus reist. Voor uw beleggingen is het vooral relevant hoelang u aan boord blijft.

Op korte termijn is het heel moeilijk om te voorspellen of de beurs zal stijgen of dalen. Hoewel beleggingsexperts al ontelbare formules uitdokterden om de markten te voorspellen, bestaat er nog geen magische formule. Daarvoor is het aantal variabelen véél te groot. ‘We willen natuurlijk allemaal instappen als de markten laag staan, en uitstappen als de markten hun piek bereikt hebben. Alleen: het aantal beleggers dat jaar na jaar op het “juiste” moment in- en uitstapt, kunt u op één hand tellen. Dat is ook de reden, samen met te hoge kosten, waarom het merendeel van de beleggingsfondsen er op lange termijn niet in slaagt om beter te doen dan hun referentie-index’, vertelt Dieter Haerens, CEO van BinckBank België.

Een ding is wél zeker: hoe langer u belegd blijft, hoe groter de kans dat u rendement boekt. Zo kwam het de afgelopen 100 jaar nooit voor dat een belegger een negatief rendement behaalde als hij voor een periode van 20 jaar in de S&P500 belegde. De gemiddelde jaarlijkse returns over een periode van 20 jaar varieerden tussen de 3,1 en 14 procent. Op lange termijn is de stijgende trend ook duidelijk zichtbaar als u in een gediversifieerde korf van aandelen belegt.

Al moet u bij beleggen natuurlijk wel rekening houden met tussentijdse schommelingen. ‘Maar hoe stevig de tussentijdse schokken ook zijn - van de Grote Depressie in de jaren 1930 tot de kredietcrisis van 2008 - de beurzen komen er altijd weer bovenop. Het is dus zaak om zo lang mogelijk belegd te blijven. Zo geeft u uw beleggingen de kans om zich te herpakken als het even tegenzit’, vervolgt Dieter Haerens.

Cijfers en sentiment

Wie de markt probeert te timen wordt vroeg of laat bijgebeend. Voortdurend kopen en verkopen kost geld, want u moet transactiekosten en taksen betalen. En belangrijker: het kost ook rendement, als u niet bent belegd op dagen dat de markten het goed doen. De slechtste dagen op de beurs liggen vaak dicht bij de beste dagen.

Advertentie
Gaat u elke maand 200 € sparen of beleggen?

Ontdek in 60 seconden waarom u nu moet beginnen met beleggen.

Bekijk de video

 

‘Hoe vroeger u met beleggen start, hoe langer u in de markt bent en hoe hoger het potentieel rendement zal zijn. In plaats van het “juiste” moment af te wachten, kunt u beter meteen beginnen’, vertelt Dieter Haerens. ‘Hoewel het niet zinvol is om de markt te timen, zijn er nog heel wat beleggers die het toch doen. Dat komt omdat beleggen niet altijd een rationeel proces is.’

Dat heeft weinig te maken met ‘een gebrek aan verstand’. Het gaat over invloeden waar beleggers - hoe groot hun kennis ook is - zich moeilijk aan kunnen onttrekken. Beleggers nemen niet alleen beslissingen op basis van harde cijfers, maar ook – onbewust - op basis van sentiment. We spreken niet voor niets over ‘beurssentiment’. Rond dit aspect van beleggen is een hele wetenschap ontstaan genaamd “behavioral finance”. Enkele voorbeelden:

1. Hoewel de meeste beleggers in hun eentje beleggen, is beleggen een ‘sociaal’ gebeuren. Beleggers kopiëren dikwijls wat andere beleggers doen: verkopen als iedereen verkoopt, kopen als iedereen koopt. Of aandelen oppikken die ‘iedereen’ oppikt, louter omdat anderen het ook doen.

2. We hebben een natuurlijke aversie tegen verlies. Onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman wees uit dat de negatieve impact van verlies tot 2,5 keer groter is dan de positieve impact van een even grote winst. Natuurlijk is het leuker om winst te hebben dan verlies. Maar die gevoelens komen niet in dezelfde ‘symmetrie’. Afhankelijk van winst of verlies neigen beleggers vervolgens soms naar te veel of te weinig risico’s. Beleggers met verliezen zijn soms te geduldig (en verkopen te laat). Beleggers met winnende beleggingen zijn soms te ongeduldig (en verkopen te snel).

3. Beleggers vertrouwen louter op informatie uit het verleden, of slechts op een klein stukje informatie. Aandeel X presteerde de voorbije jaren goed, dus zal het in de toekomst wellicht ook goed presteren. Hierdoor bestaat het risico op minder doordachte beslissingen, want als u belegt is het vooral zaak om eerder vooruit dan achteruit te kijken.

4. Home bias is de neiging van beleggers om het grootste deel van hun portefeuille dicht bij huis te beleggen, bijvoorbeeld vooral in Europese of Belgische aandelen. Iets wat dichtbij is, geeft weliswaar een gevoel van vertrouwen en herkenbaarheid, maar ‘dichtbij’ is geen garantie voor een beter rendementspotentieel.

Periodiek beleggen met kapitaalbewaking

Om die emoties uit te schakelen, biedt periodiek beleggen met kapitaalbewaking een geknipte oplossing. U laat elke maand een vast bedrag beleggen via een automatische opdracht. ‘Dat doet u ongeacht de marktomstandigheden en het marktsentiment, en ongeacht uw eigen buikgevoel. Door periodiek te laten beleggen is het timingvraagstuk - wanneer instappen en wanneer uitstappen - niet meer relevant. U belegt soms als de beurs het goed doet, en soms als de beurs het minder goed doet. Met alle gecumuleerde aankopen krijgt u zo een gemiddeld rendementspotentieel’, legt Dieter Haerens uit.
Door periodiek te beleggen zet u emoties als paniek of euforie buitenspel. U schakelt impulsieve koop- en verkoopbeslissingen uit. U legt een beleggingshorizon vast, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar, en laat de markten het werk doen.

Voor heel wat beleggers telt niet alleen het rendement, maar ook een goede nachtrust. Ze zoeken rendement, maar willen niet wakker liggen van mogelijke verliezen. Daarom is kapitaalbewaking een interessante aanvulling. U kiest dan een percentage tussen 5 en 25 procent van uw belegd kapitaal. Zodra uw belegging start, bewaakt en verdedigt een algoritme uw vastgelegde bodemwaarde. Dus tussen 75 en 95 procent van uw kapitaal. Breken uw beleggingen door deze bodem, dan worden ze verkocht. Want uiteindelijk is ook een goede nachtrust onbetaalbaar.

 

Advertentie

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie